Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

TSH

Endokrinologie Jana 14.6.2018

Dobrý den,
léčím se se sníženou funkcí štítné žlázy a beru Euthyrox 50 jednu tabletu. Vždy byly hodnoty TSH v rozmezí 1,5-2. Dnes jsem byla na kontrole a hodnota TSH je 3,9. Nějakou dobu jsem bohužel prášky zapomněla užívat. Paní doktorka mě docela vyděsila, když řekla, že nyní mi nedoporučuje otěhotnět, že bych mohla mít postižené dítě a že mám doufat, že jsem si to nepoškodila trvale. Je to opravdu tak vážné nebo mohu hodnotu TSH opět dostat do normy 1,5-2? Těhotenství zatím neplánuji, ale děti bych v budoucnu ráda měla.
Moc děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře IKEMEDICAL s.r.o., Vlašim

Dobrý den paní Jano, TSH 3,9 je normální hodnota, před graviditou má být ale TSH nižší než 2,5 mIU/l, v graviditě se TSH řídí příslušnou metodou a trimestrem. Vše by tedy nyní mělo být v pořádku. Lékařce se spíše nelíbilo, že jste léky neužívala, je podstatné brát Euthyrox denně, jistě se brzo hodnota TSH zase sníží. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, předpokládám, že se léčíte s autoimunitním zánětem štítné žlázy. 3,9 je v pořádku, pokud jste nějakou dobu neužívala, asi mohla být hodnota nějakou dobu i vyšší a bude opět klesat. Takovéto odchylky si může dospělý člověk léčený pouze s částečně poškozenou štítnou žlázou (na své vlastní riziko) dovolit, ale v případě plánování otěhotnění je to opravdu zbytečný risk jak pro plod, tak pro vás. Progrese autoimunitního procesu (tedy míra poškození štítné žlázy) je spíše závislá na stresu a výkyvech v hladinách ženských hormonů, než že by se zhoršil stav občasným vynecháním léčby.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
Hodnota TSH
Dobrý den, před 3 roky jsem byla vyšetřena na MR mozku,...
TSH v krvi
dobrý večer, prosím o pomoc . V pondělí mi dělají...
Zvýšené TSH v těhotenství
Dobrý den, jsem v 11. tt. Otěhotněla jsem bez jakýchkoliv...
Zvýšená hladina TSH
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Měla jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tříštivá zlomenina ramenního kloubu

Vážený pane doktore, moje maminka před šesti týdny upadla a utrpěla tříštivou...

Tříštivá zlomenina se nehojí

Dobrý den, mám tříštivou otevřenou zlomeninu ruky, uvnitř je dlaha. Je to už...

Tříštivá zlomenina stehení kosti

Dobrý den,manžel mě 20.9.2008 tříštivou ulomeninu stehenní kosti do kosti mu...

Tříštivá zlomenina stehenní kosti

Dobrý den, jsem 6 let po operaci tříštivé zlomeniny stehenní kosti. Mám voperované...

Tříštivá zlomenina zápěstí

Dobrý den, dne 20.9. jsem utrpěl tříštivou zlomeninu zápěstí, bylo mi reponováno...

Tříšťivá zlomenina záprstní kosti

Dobrý den, před 6 týdny jsem si způsobila tříštivou zlomeninu záprstní kosti...

TSA

CHTELA JSEM SE ZEPTAT JAK SE POZNA NA SOBE TSA.

TSH

PAní doktorko, jsem po úspěšné léčbě Hodgkinova lymfomu. Poslední chemo byla...

TSH

Dobrý den, byla mi nasazena léčba euthyrox 100 mg půl tbl denně ráno. Nyní...

TSH

Dobrý den paní doktorko, od poloviny prosince mám bolesti rukou (šlachy v předloktí,...

TSH

Dobrý den, v roce 2000 jsem se léčila se št. žlázou, měla jsem hodnoty tsh...

Tsh

Prosim jeste doplnujici otazka od meho posledniho dotazu,za jak dlouho od zvyseni...

TSH

Dobrý den jsem 6 let po celkové TTE a nějak se mi nedaří srovnat hormony a vápník....

TSH

Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79 Ft 4 10,44 Ca 2,17 chtěla...

TSH

Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH 7,408 paní doktorce jsem...

TSH

Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom hodnot TSH a T4 po totalnej tyreoidektomii....

TSH

Dobrý den, moje sedmnáctiletá dcera trpí přibližně rok problémy se zvýšenou...

TSH v těhotenství

Dobrý den , chtěla bych se paní doktorko zeptat na to , že v 8. TT my byl odebrána...

TSH - 1,15 v norme

Dobry den,chcel by som sa opytat nedavno som bol na odber krvi na stitnu zlazu...

TSH - parametr

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu - mám TSH (štítná žláza) 0,301 a dočetla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přeskakování v kloubech

Dobrý den. Poslední dobou mě zlobí levá noha. Nedávno mi přeskakovalo v koleni,...

Zástava dechu ve spánku

Dobrý den, už druhým rokem se tak 3krát do roka v noci vzbudím a nemůžu se nadechnout...

Krvácení po prvním pohlavním styku

Dobrý den, je mi 25 let a před dvěma dny jsem měla první pohlavní styk, hodně...

Rozbor krve u praktické lékařky

Dobrý den, je mně 62 roků, 176/78 a na pravidelné preventivní prohlídce u své...

Tinnitus, krční páteř, nespavost

Pane doktore, prosím o radu. Asi před osmi lety mi začaly problémy s očima....

Váček pod jazykem

Dobrý den, pod jazykem mám váček, netuším jak dlouho, nicméně to lze cítit,...

Tlak v krku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pocitu tlaku v krku, který trvá již třetí...

Píchání na hrudi

Dobrý den, je mi 22 let a občas na mne přijde takové nepříjemné píchání uprostřed...

Skvrny na zubech

Jako malému mi dělali výplň na přední zuby. Na každém předním zubu se mi udělala...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže

Dobrý den, mému příteli se na holeni objevil červený flek, místo je teplé a...

Krvácení mimo cyklus

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém, který mě trápí už skoro tři měsíce....

Vřídky žaludu

Dobrý den, již před měsícem se mi na žaludu vytvořili dva pupínky, ze začátku...

Bolest ramene

Dobrý den. Jednou za čas mám problémy se bolestí v levém rameni. Vždy se...

Bolesti kolenou a chřipka

Dobrý den pane doktore, mezi mé oblíbené sportovní disciplíny patří fotbal...

Bolest čelistního kloubu

Dobrý den, jsem moc ráda, že existuje taková možnost zeptat se lékaře a nemuset...

Bolesti pod zubem

Měl bych na vás dotaz již přes 14 dní mě pobolívává na horní straně zub před...

Váček pod jazykem

Dobrý den, dnes se mi objevil pod jazykem červený ,bolavý váček. Vypadá, jak...

Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Záblesky před očima

Dobrý den už posledních deset dní mě trápí blikání před očima a trochu rozmazané...

Neplodnost po encefalitidě

Dobrý den, už 6 týdnů jsem nedostala menstruaci, přitom jsem ji vždy měla pravidelnou....

Reklama