Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

TSH, možnost otěhotnění, nutnost brát Euthyrox

Lenka 11.1.2018

Dobrý den,

Plánuji otěhotnět a při krevních testech mi byla zjištěna vyšší hladina hormonu TSH (6,41), ostatní hormony štítné žlázy v normě (a-Tg a a-TPO negativní, ft4 10,97). Při dalším odběru po měsíci byla hladina TSH již 4,7 a ostatní hormony štítné žlázy v normě. Praktická lékařka mi řekla, že jsou výsledky v pořádku a není problém otěhotnět. Nyní jsem ale byla pro jistotu na konzultaci u endokrinologa, který mi nasadil Euthyrox 50 (1 tableta denně), prý na dobu před těhotenstvím + během těhotenství, poté bude možné eventuálně vysadit. Na první kontrolu mám dorazit za půl roku nebo v případě těhotenství okamžitě. Chci se poradit, zda je opravdu nutné brát hormony ještě před otěhotněním. Neměla by být kontrola po nasazení podobných léků dříve než za půl roku? Bojím se také vedlejších účinků a toho, že si tělo na přísun hormonů zvykne a „odnaučí“ se je samo vytvářet.

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, endokrinolog lék doporučil vzhledem proto, abyste neměla problémy s početím (při nedostatečné funkci štítné žlázy bývají potíže s početím). A také proto, že již 1x u Vás byla hodnota TSH vyšší a v případě těhotenství tedy máte zvýšené riziko, že budete mít sníženou funkci štítné žlázy. A právě v prvních měsících těhotenství je velmi důležité, aby miminko mělo dostatek hormonů štítné žlázy od matky (samo je schopno je začít vytvářet zhruba po 12. týdnu těhotenství). Z těchto důvodů bych viděla nasazení léku. A pokud byste byla těhotná, musí se hodnoty hormonů zkontrolovat a dávka ev. upravit. Těhotenství je pro tělo ženy poměrně náročný stav, jsou zvýšené nároky na funkci mnohých orgánů.
Léků se bát nemusíte, tělo si nezvykne a nepřestane fungovat samo. Po porodu se stav zas změní a proto budete nadále chodit na kontroly. V případě normalizace výsledků bude možno léky ev. úplně vysadit.
S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, hodnoty TSH 6,4 a 4,7 nejsou optimální pro dobu, kdy se žena snaží otěhotnět. Může to snížit pravděpodobnost otěhotnění i jednou z faktorů vedoucích k potratu. Je ideální, že se na tuto situaci přišlo prekoncepčně a je dobré, že jste navštívila endokrinologa. Jeho postup je v pořádku, ale za 6-8 týdnů po nasazení 50ug Euthyroxu bych pro jistotu odběr provedla, abych ověřila, že dávka není například příliš vysoká. Pak by opravdu stačilo až v okamžik, kdy otěhotníte. Po porodu pak dávku snížit a případně vysadit. Za dobu např. dvou let si štítná žláza "nezvykne", to by muselo trvat výrazně déle. Ale Vaše výsledky poukazují na nějaký problém, neoptimální výsledky se po vysazení hormonů po porodu mohou jak opakovat, tak se může porucha prohloubit. Pak Vás celoživotní doplňování hormonů nemine. Ale je zbytečné předbíhat, jistě se o vysazení po porodu pokusíte.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Možnost otěhotnění při vynechání antikoncepce
Dobrý den užívám HA minisiston ale po 7 denní pauze...
TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
Zvýšené TSH v těhotenství
Dobrý den, jsem v 11. tt. Otěhotněla jsem bez jakýchkoliv...
TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
Euthyrox a antihypertenziva
Dobrý den,prosím o radu,přes 10 let se užívám Euthyrox...
Možnost otěhotnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.. neberu vůbec žádnou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

TSH na spodní hranici v 10. týdnu těhotenství

Dobrý den, imunolog mi zjistil TSH hormon na spodní hranici 0,865. Referenční...

TSH nula

Dobrý den, vím, že dotazů ohledně výsledků krve je na stránkách hodně. Hraniční...

TSH po missed abortion

Vážená paní doktorko, od r. 2002 se léčím na endokrinologii s autoimunitní...

TSH v 11.týdnu těhotenství

Dobrý den paní doktorko, ráda bych znala Váš názor , příp. radu na můj zdravotní...

TSH v krvi

dobrý večer, prosím o pomoc . V pondělí mi dělají krevní testy kvůli tomu...

TSH v normě, ft3 a ft4 zvýšené

Dobrý den, dle dvou vyšetření s odstupem jednoho měsíce (září a říjen 2013)...

TSH v těhotenství

Dobrý den, dle těh.screeningu TSH 7,71 mU/l ve 12 tyd.g.,ostatní v normě. Od...

Tsh v těhotenství

Dobrý den, na imunologii mi byly stanoveny hodnoty hormonů štítné žlázy (nebylo...

TSH v tehotenstvi

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak postupovat. Jsem v 9tt a při kontrolních...

TSH, fT3 a fT4 - vysvětlení nálezu

Dobry den.minuly ctvrtek jsme byla na vysetreni krve,dnes jsem dostala vysledky...

TSS

Dobrý den, v den menstruace jsem náhle omdlela, předcházela tomu menší bolest...

TSS

Dobrý den , včera sem si vzala tampon a po hodině mě začala bolet hlava, bolela...

TST

Zdravím, zaujímalo by ma či pre 22 ročného muža je 12,5 nmol/l TST v poriadku....

TT

Dobrý den, koupila jsem si TT RapiClear, můžu se na něj spolehnout, když si...

TT

Dobrý den, slyšela jsem, že některým ženám vůbec neukázal těhotenský test, že...

TT 36,9stC

Dobrý deň Moje problémy sa začali 3 roky dozadu kedy mi začalo búšiť srdce...

TT negativní, MS nikde

Dobrý den pane doktore. Opět se na vás obracím s prosbou o radu. Brala jsem...

TTE


TTE štítné žlázy

Dobrý den, prosím o názor-resumé dle výsledku, které mně byly sděleny cca před...

TTesty na černý kašel

Zdravím, měl bych takovej dotaz...mám podezření na Černý kašel, ale praktický...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení a tlak pod pravým spodním žebrem

Dobrý den, předem se omlouvám, že bude můj dotaz trochu delší. Cca od června...

Otoky končetin

Mám oteklé kotníky a nárty, když delší dobu sedim mám bolesti v kotníku, jako...

Plicní embolie její léčba a doba pracovní neschopnosti

Dobrý den, včera jsem byla propuštěna z nemocnice, kde jsem byla 5 dní s plicní...

Bolest Lýtka a stehna

Dobrý den. Již měsíc mi škube lýtko levé nohy, cítím v něm křeč, bolestivé místo...

Nadměrná spavost, nechuť k jídlu, stres

Dobrý den, je mi 22 let a momentálně mám problém s tím, že jsem hodně unavená,...

Skolioza a cvičení

Dobry den mam lehkou skoliozu a pani doktorka mi řekla ze mam na hrudi vpředu...

Nález na penisu

Dobrý den , je mi 14 na penisu se mi udělal jaký si pupínek připomínající beďar....

5týdenní krvácení po depo provera

Prosím Vás,potřebuji poradit.Už 5týdnů mam silnější menstruaci,doktor nasadil...

Aterom

Dobry den, moc rada bych vas poprosila o vyjadreni k fotografii, kterou...

Zápach penisu

Dobrý den,nějakou dobu mám problém se zápachem penisu. Pravidelně dodržuji hygienu,...

Norethisteron při operaci

Dobrý den, mám podstoupit artroskopii kolene a vychází mi menstruace zrovna...

Pocit cizího tělesa při polknutí

přeji dobrý den, již cca 2 měsíce mívám při polknutí pocit cizího tělesa v krku....

Necitlivost špičky palce u nohy

Dobrý den, pred asi rokem se mi na uplne spicce praveho palce u nohy objevila...

Vysoká děložní sliznice, je to DOBŘE nebo ŠPATNĚ?

Prosím, pokud má žena vysokou děložní sliznici, je to DOBŘE nebo ŠPATNĚ, a má...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Tlak pod pravým žebrem

Dobrý den, před 2 lety jsem se léčila na polékovou otravu jater, v rámci hledání...

Pupínek (akné, beďar) na penisu

Dobrý den, před cca. týdnem se mi udělal tento pupínek na penisu, nic to nedělá,...

Nedrží mi předkožka za žaludem

Dobrý den, při erekci mi příliš nedží předkožka za žaludem (i když jde normálně...

Bolest pod žebry


Duodenogastrický reflux

Synovi byl diagnostikován biliózní duodenogastrický reflux. Užívá Kinito, které...

Zavřít reklamu