Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava, tlak v ohryzku, záškuby svalů, pocit dušnosti

Psychiatrie monika 14.7.2018

Dobrý den,
Mám problém se kterým si už opravdu nevím rady,mé potíže jsou únava,bolest svalů hlavně na stehnech,ráno mám někdy pocit že únavou vůbec nevstanu,dřív jsem se probudila odpočinutá ted ne ráno se cítím víc rozlámaná než večer,bolesti v zádech,mám tlak v krku až dole u ohryzku najednou mě tam začně tlačit a mám pocot jako bych měla krk oteklý a musím si odkašlat aby se to uvolnilo to trvá pokaždé jinak dlouho pak si odkašlu a je to lepší nemám to pořád v jedom kuse ale několikrát za den,začně mě také jako lochtat v tom krku a pak mám pocit dušnosti,ten tlak v krku je velice nepříjemný,také mívám různé záškuby třeba víčka nebo svalů,ale ted asi měsíc se mi stává že se najednou nemůžu nadechnout,stalo se mi to už několikrát třeba dnes jedeme v aute a já najednou se nemohu nadechnout jako by mě někdo škrtil uplně jsem zrudla a projela mo taková slabost,samozřejmě v takové situaci zpanikaříte a pak se pořád hlídáte jestli se to nestane znovu,mám strach že se jednou takhle udusím,nevím z čeho to může být ,mám strach být sama doma kdyby se mi to zase stalo,vyšetření ekg,echo,plicní,neurologické,alergologické,opakovaně v pořádku jen tetanie,ale několikrát jsem měla už plicní chlamydie vždy pozitivní z odběru krve naposled před rokem,už nevím co mám dělat beru už i neurol ale nepomáhá myslela jsem že to bude psychické ale na to by neurol přeci pomohl ne,před rokem mi zemřela maminka takže jsem těžžší období.ale zase by se snad psychika neobjevila až po roce a pak ten neurol by zabral snad,beru už ho dva měsíce a nic,bojím se kdy se to zase stane s tím dechem přepadne mě to vždy z ničehonic ,co to může být,nemůže to být nějaká orna dýchacich svalů,nebo něco podobného nebo můžou toto způsobovat ty chlamydie prosím pordte mi už mě nabaví běhat po doktorech,chi se cítit fajn a v pohodě děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, chápu, že Vás popisované potíže velmi omezují v životě a velmi Vás zneklidňují. Podle popisu všech Vašich potíží a vzhledem k tomu, že všechna absolvovaná vyšetření jste měla v pořádku, se mi potíže jeví spíše jako psychického rázu. Určitě je dobře, že jste vyšetření absolvovala, protože nejdříve je potřeba vyloučit onemocnění orgánů, které by mohlo uvedené příznaky působit. I po roce od traumatické události (úmrtí maminky) se mohou potíže objevit. Navíc je to tak, že potíže se vyvíjí plíživě, nejdříve se Vám vše stane jednou za čas, Vy se vylekáte a už pak s napětím čekáte, zda a kdy se to stane znovu. A jak se to stane znovu, opět Vás to ujistí, že něco není v pořádku, vyvolá to další a další stres. Díky tomuto stresu zas opět začne reagovat tělo (pocit dušnosti, svalové záškuby, únava) a jde to stále dokola a spíše se vše zhoršuje až to vyústí v panický strach.
Neurol pomáhá jen na chvíli, není určen pro dlouhodobou léčbu, je totiž návykový (a postupně se může účinek na potíže snižovat, což člověka nutí zvyšovat dávku a následně vzniká závislost).
Nyní bych Vám doporučila vyšetření u psychiatra (diagnóza bude nejspíše panická porucha či jiná úzkostná, popř. úzkostně- depresivní porucha). Lékař Vám nastaví léčbu (s největší pravděpodobností antidepresiva- počítejte ale s tím, že plný účinek antidepresiv se projeví až za 4-6 týdnů; než účinek nastoupí, užívají se při velké úzkosti léky jako Neurol či Lexaurin - ale jen krátkodobě).
Vzhledem k záškubům svalů a popisované tetanii bych doporučila užívat magnesium (hořčík) a vápník jako doplněk stravy (nedostatek těchto prvků může zhoršovat záškuby svalů).
Chlamydie by neměly uvedené potíže způsobovat.
K lékaři určitě jděte, aby se Váš stav začal co nejdříve řešit a Vy jste mohla zas spokojeně žít a normálně fungovat. Za potíže se nestyďte, je mnoho lidí, kteří mají podobné potíže a je potřeba Vám pomoci. S pozdravem BB.

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, přidávám se k názoru kolegyně - potíže odpovídají atakům panické úzkosti. Fakt, že jsou až po odobě po úmrtí jsou logické - naše potíže se objevují většinou tzv v odbřemenění, tedy až pomine největší zátěž. Neurol pomůže jen na prvních pár hodin, nemá dlouhodobý efekt, naopak po týdnech poodávání může situaci spíše zhoršit. Kombinace léků skupiny SSRI a podpůrně hořčík jsou ideální volbou, jen bude potřeba trpělivost. Je ale možné dosáhnout plné úzdravy. Zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Tlak na hrudi, záškuby svalů, únava
Je mi 48 let a vloni se mi udělalo špatně,že pro mě...
Záškuby svalů
Dobrý den, Je mi 21let a poslední měsíc mě začali...
Pocit tlaku v krku, dušnosti
Dobrý den. dá se poznat nádor v krku z běžného vyšetření...
Přeskakování v oblasti hrtanu
Dobrý den chtěla bych se zeptat na přeskakování v krku...
Tlak za ohryzkem
prosím o radu, asi 14 dní pociťuji tlak za ohryzkem,...
Pocit tlaku v krku
Dobrý den, chci se zeptat na následující problém: už...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava, svědění kůže...

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 21, měřím 172 cm a vážím 67 kg a už cca půl...

Únava, škubání svalů, problémy se srdcem

Dobrý den, už více než dva roky mě trápí široké spektrum problémů, které se...

Únava, špatná koordinace

Dobry den,ráda bych se zeptala zda příčinou mých problémů, které se stále stupňují....

Únava, teplota, (zřejmě) alergie...

Dobrý den, na úvod uvedu některé informace ze své anamnézy, abych Vám poskytl...

Unava, teploty 37,5 eb virus

Dobrý den, je mi 16 let a již 8 dní jsem unavený, teploty 37,5, a rýma. Chci...

Únava, terapie deprese

Dobrý den, tři roky se léčím s endogenní depresí, která trvá nejspíše již od...

Únava, těžká víčka - může to být psychikou?

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Je mi 29 let a už delší dobou pociťuji únavu....

Únava, těžké ruce a nohy

Dobrý den, již delší dobu-několik měsíců se cítím permanentně unavená a mám...

Únava, tlak na prsou

Dobrý den, je mi 27 a poslední asi 3-4 týdny mě trápí zvláštní potíže. Začalo...

Únava, tlak na prsou

Dobrý den, Již tak 3/4 roku pociťuju neustálou únavu a když si večer konečně...

Unava, tlak v usich, caste infekce a anginy

Dobry den, od detstvi trpim na infekce a anginy. Nyni mam zase delsi obdobi,...

Únava, točení hlavy

Dobrý den, před pár měsíci se u mě začaly objevovat tyto obtíže: točení hlavy,...

Únava, točení hlavy, poruchy paměti

Dobrý den, už druhým rokem se téměř neustále cítím unavená a nejvetší problémy...

Únava, točení hlavy, zhoršené vidění

Dobry vecer asi tyden zpet se mi zacala tocit hlava plus sem dobre nevidela...

Únava, Toxoplasmoaz

Dobrý den, mám problém s tím, ze jsem již několik let unavená, špatně se mi...

Únava, třepání rukou, bolest hlavy

Dobrý den, poslední týden se cítím ospale, abych celý den vydržela musím pít...

Únava, třes prstů

Dobrý den, potřebuji radu z oboru neurologie. V lednu 2019 jsem onemocněla...

Únava, třes, zhoršení zraku

Dobrý den. Nevím jak přesně popsat problém co mě trápí, zatím žádný lékař nenašel...

Únava, usínání

Dobrý den, již dříve jsem zde posílala dotaz ohledně mého přítele. Od června...

Únava, úzkost, nevolnost

Dobrý den. Před více jak dvěma týdny jsem se probudila, motala se mi hlava tak,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prosim o vysvětlení vyšetření

Dobry den prosim o vysvětlení nálezu rentgenu páteře . Naznacena kyfotizace...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den Již asi rok mě trápí velmi silná bolest v noci a ráno v bederní...

Mnohačetná ložiska v bílé mozkové hmotě

Dobrý den, po pádu jsem byla hospitalizovaná na neurologii, kde mi po několika...

Úzká pochva

Dobrý den pane doktore chtela jsem se zeptat co to znamena když mam uzkou pochvu...

Magnetická rezonance

dobrý den, pro občasné bolesti hlavy a jednu migrénu, kterou jsem cca před...

Bulka pod žaludem

Dobrý den, našel jsem malý nález pod žaludem, bulka nebolí, při hmatu je tvrdá,...

Alkoholická neuropatie

Dobrý den, je mi 24 let a mám podezření na alkoholickou neuropatii. Alkohol...

Návrat ke cvičení po operaci karpálního tunelu

Dobrý den, vážená poradno, připravuji se na fyzické testy, a už zhruba 8 měsíců...

Praskla cysta

Dobrý den, dnes rano mi praskla cysta, hrozne to bolelo a stále bolí, mela jsem...

Bolest paleni a obcasne svedeni stydkych pysku a u konecniku

Dobrý den. Mam uz dva měsíce pálení,bolest a svědĕní u konečníku. A také svědění...

Nechut k jídlu u seniora

Dobrý den, klient u nás v domově pro seniory odmítá jíst a pít. Trpí demencí...

Léky na ředění krve

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začala užívat lék Warfarin. Léčba mi byla zdůvodněna...

Popis magnetické rezonance

Dobrý den, chtěl bych vysvětlit nález na magnetické rezonanci mozku. cituji:"...

Tropické nemoci

Dobrý den, 2.1.2017 jsem se s manželem vrátila z 2 týdenní svatební cesty a...

Genitální opar


Bolesti v oblasti krku, krkavice

dobrý den. Muj problém se tíka ohledně "výbojů" v krkavici. Trvá to asi dva...

Penester

Dobrý den, na léčbu androgenní alopecie mi byl doporučen Penester a to z důvodu...

Obstřik pod CT


Zvýšené eozinofily

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, asi měsíc mám problémy s bolestmi kloubů,...

Leknutí ve spánku

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mého problému se spánkem. Byla mi praktickým...

Reklama