Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava, třes prstů

Mozek a nervy viola 2.1.2021

Dobrý den,
potřebuji radu z oboru neurologie.

V lednu 2019 jsem onemocněla střevní infekcí, po vyléčení ale následovaly bolesti v pravém podbřišku, nevolnost, únava, schvácenost. V nemocnici vyloučily akutní apendix a dostala jsem ATB na močovou infekci. Nejdřív trimethoprim pak penicilin. Ani jedna velmi nepomohla, ještě jsem yačla trpět kvasinkami. Postupné zlepšení stavu nastalo až cca po půl roce, kdy jsem zkusila i bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. Velice jsem v tomto období zhubla. V létě už jsem myslela, že bude vše dobré ovšem v červenci jsem se začala cítit špatně, bolela mě hlava, nevolnost, mírně zvýšená teplota, zvracení, přidalo se brnění tváří rukou a třes v malíku pravé ruky a slabost v pravé ruce. OL mě poslala na krev a na neurologii. Nejbližší objednání bylo za tři týdny. Zprávu z prvního vyšetření přikládám. Následovalo MR mozku a páteře , SSEP, MEP, EMG. V průběhu tohoto půlroku pak ochabla i pravá noha, přidalo se brnění v lýtku (nyní již v obou) a zvýšená citlivost na dotek na pravé noze vně lýtka a zezadu stehna. Současně mám záškuby po celém tělě. Později se přidalo i zakopávání o špičku pravé nohy. Téměř až po půl roce jsem měla kontrolu u jiné neuroložky, která konstatovala, že organickou příčinu nenalézá. Testy na LB také negativní. Předepsala pregabalin a doporučila psychologa. Až v březnu jsem pocítila zlepšení pravé nohy a chůze, ruka se zlepšila dřív. Přesto není dodnes chůze stoprocentní.Dále se přidalo pálení kůže na různých místech. Pocity slabosti v rukou a nohou, v noci mě pálí nebo svědí chodidla, nebo třebo svědí nohy při teplé sprše. Během jara jsem také zažívala úporné záněty v krku s pálením jazyka, absolvovala jsem gastroskopii a kolonoskopii, výsledek zánět žaludku bez atrofie a dráždivý tračník. Neuroložka mě poslala na lumbální punkci. Výsledky taky v normě. Mívám také období akutní záchvatovité únavy nebo vertiga, které vždy po cca třech týdnech odezní. Zažila jsem již i mozkouvou mlhu a problémy s vybavováním slov. V posledních třech měsících mám také opět výrazné bolesti mezi lopatkami vlevo a na hrudní kosti, bolí i na dotek a byl přítomný i otok. Ztuhlý krk a loupání. Trpím i na návaly zimnice a pocení, občas zvýšené slinění, menstruační nepravidelnost.
Žádné léky neberu, kromě magnesia a vitaminů B, ikdyž ty nyní již nepravidelně.
Již 15 let mám autoimunitní zánět štítné žlázy, ale hormony v normě. Dále mám vrozený propals mitrální chlopně. V odběrech bývá vše v pořádku kromě občas mírně zvýšené glukózy na lačno, měla jsem i opakovaně vyšší železo a naopak opakovaně sníženou kyselinu močovou a AST.
V posledním roce jsem mírně přibrala, a stravuji se normálně bez diet, celiakii ani laktózovou intoleranci nemám. Mám maximálně bezstresový režim.
Jelikož neuroložka již situaci nijak dál řešit nechtěla, šla jsem ještě k dalšímu neurologovy, který mi sdělil, že provedené vyšetření z punkce jsou pouze základní a pokročilé vyšetření dělá jen jedna laboratoř v ČR, že bych ho měla absolvovat. Na další punkci se mi vůbec nechce a proto se chci dotázat na váš názor, jaké další diagnózy je možné odhalit a zda se vyplatí vyšetření podrobit.
Dále by mě zajímalo, kdy by bylo vhodné zopakovat MRI mozku (minulé vyšetření bylo 8-2019), pripadně jiné vyšetření.
EMG odhalilo jakousi chronickou lézy mezi krční a hrudní páteří (viz. zpráva). To lékaři jaksi vůbec nekomentovali. Prosila bych o vysvětlení o co se jedná a zda by bylo vhodné MRI krční páteře zopakovat. Třes v malíku mívám nárazově doteď, malík a prsteníček se je těžké propnout.
Při vyšetření EEG jsem dostala křeč doslova celého těla a záznam nebyl nikdy vyhodnocen. Podle sestry je to ale prý normální reakce.
Vyšetření na revmatologii bez nálezu, až na mírně pozitivní chlamydie. Imunologii teprve absolvuji.
Může se u mě jednat o nějaký další problém se vstřebáváním živin, jak se něco takového vyšetřuje?
Opravdu jsem již v koncích a potřebuji se vrátit do práce (nyní jsem na RD). Relevantní zprávy přikládám, Budu ráda za každou radu, nápad. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Violo.
Děkujeme za Váš dotaz. Nález chronická léze C8 a Th1 by mohl znamenat útlak nervového kořene, který nevysvětluje Vaše potíže a jedná se o starý a náhodný nález. Dle mého názoru není MRI nutno opakovat. Dle mého názoru se nebude jednat o problém se vstřebáváním živin. Váš dotaz dále předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková


Dobrý den, Vaše potíže jsou poněkud široké na to , aby bylo možno je zhodnotit touto formou. Osobně bych vzhledem k trvajícím potížím doplnila kontrolní MR mozku a krční míchy, pokud bude nález negativní a neurologický nález bude v normě, tak je třeba pátrat jinde. Nejspíše v imunologické oblasti - což podle toho, co píšete, se již děje.
Co se týká poruchy vstřebávání - na gastroenterologii jste, soudím podle Vašeho popisu, také byla, takže předkládám, že tuto příčinu můžeme vyloučit.
Předpokládám, že v rodině se nějaké podobné postižení, nebo jiná genetická zátěž nevyskytla. Zkuste se zamyslet i nad touto možností.
Ve výčtu Vašich vyšetření mne ještě zaujala opakovaně vyšší hladina železa. Nepíšete bohužel, zda se tím někdo zabýval a zda byla vyloučena hereditární hemochromatosa, která může mít vzácněji i neurologické projevy. Řeší většinou hematolog, pokud nazná, odešle Vás ke genetickému vyšetření.
Pokud budou všechny nálezy negativní, je možný i psychický podklad potíží. Tuto diagnosu lze ovšem postavit až tehdy, budou- li vyloučeny všechny možné organické příčiny.
přeji Vám hodně štěstí a budu ráda za zpětnou vazbu
s pozdravem

Související dotazy

Třes
Dobry den, mam takovy problem. Kdyz treba sedim tak...
Třes
Dobrý den chtěl bych se zeptat je mi 20 let a ruce...
Třes rukou
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující dotaz:...
Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Třes
Dobrý den. Už rok chodím na neurologii s následujícími...
Třes rukou
Dobrý den, Už půl roku mě trápí třes rukou při běžných...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava, těžké ruce a nohy

Dobrý den, již delší dobu-několik měsíců se cítím permanentně unavená a mám...

Únava, tlak na prsou

Dobrý den, je mi 27 a poslední asi 3-4 týdny mě trápí zvláštní potíže. Začalo...

Únava, tlak na prsou

Dobrý den, Již tak 3/4 roku pociťuju neustálou únavu a když si večer konečně...

Únava, tlak v ohryzku, záškuby svalů, pocit dušnosti

Dobrý den, Mám problém se kterým si už opravdu nevím rady,mé potíže jsou únava,bolest...

Unava, tlak v usich, caste infekce a anginy

Dobry den, od detstvi trpim na infekce a anginy. Nyni mam zase delsi obdobi,...

Únava, točení hlavy

Dobrý den, před pár měsíci se u mě začaly objevovat tyto obtíže: točení hlavy,...

Únava, točení hlavy, poruchy paměti

Dobrý den, už druhým rokem se téměř neustále cítím unavená a nejvetší problémy...

Únava, točení hlavy, zhoršené vidění

Dobry vecer asi tyden zpet se mi zacala tocit hlava plus sem dobre nevidela...

Únava, Toxoplasmoaz

Dobrý den, mám problém s tím, ze jsem již několik let unavená, špatně se mi...

Únava, třepání rukou, bolest hlavy

Dobrý den, poslední týden se cítím ospale, abych celý den vydržela musím pít...

Únava, třes, zhoršení zraku

Dobrý den. Nevím jak přesně popsat problém co mě trápí, zatím žádný lékař nenašel...

Únava, usínání

Dobrý den, již dříve jsem zde posílala dotaz ohledně mého přítele. Od června...

Únava, úzkost, nevolnost

Dobrý den. Před více jak dvěma týdny jsem se probudila, motala se mi hlava tak,...

Únava, uzliny na krku

Dobry den, treti den po vyndani klistete jsem mela prudkou bolest hlavy,...

Únava, velké břicho, přibírání, otoky

Dobrý den, je mi 28 let, procházím poslední dva roky výrazným stresovým obdobím...

Únava, vertigo, anemie

Dobrý den, jiz jsem vám psala včera. Mam zvýšenou teplotu 37.2 (digitální i...

Únava, vyčerpání

Dobrý den, poslední dobou mě trápí problém s výkyvy energie a únavy. Hlavně...

Únava, vyčerpání

Dobrý den, od 13 let mám velmi silnou tetanii. Nyní je mi 28. Ve zkratce......

Únava, vyčerpání

Dobrý den. Jsem žena, je mi 23 let a studuji druhý ročník vysoké školy. Již...

Únava, vyčerpání, bolesti kloubů

Prosím poraďte o co by mohlo jít. PRŮBĚH NEMOCI 23.10. 2018 přechozená...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Bulka nad pupíkem

Dobrý večer, přítel dnes začal pozorovat bouli na břiše. Je lehce viditelná...

Světlá stolice, kručení v břiše


Užívání Paralenu a Nurofenu


Bolest u ucha

Dobrý den, je mi 13 let a pod levým uchem mám malinkatou bouličku, která nejde...

Svědění a loupání kůže na penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Na penisu se mi začala loupat kůže tedy přesněji...

Pichlavá bolest končetin a těla

Krásný den,od 4/19 mě začala bolet hlava,k tomu se přidalo motání,bušení srdce.Bolest...

Podpora imunity u Covid-19

Dobrý den, právě jsem viděla v televizi rozhovor s MUDr. Vojtěchem Thonem a...

Bolesti tlaky ve spáncích

Dobry den chtěla bych se zeptat mam tlak ve spancich jakoby hlava ve svěraku...

Už nějaký čas mne občas poboliva klitoris

Dobrý den, už nějaký čas mne občas poboliva klitoris (resp. žaludovite zakončení)...

Dnes při návštěvě WC jsem zjistila, že mám červenou stolici


Bolesti hrtanu zepředu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, již 2 měsíce mě trápí nepříjemný pocit na krku...

Bolest hrudní páteře

Dobrý den v noci se mi stalo něco divného cítil jsem tlak na hrudi zhruba uprostřed...

Naražená záda


Nevolnost,návaly horka,točení hlavy, zimnice


Častá menstruace

Dobrý den , jsem pět měsíců po porodu a plně kojím 2 .září jsem dostala svou...

Mám pocit že sem těhotná

Před měsícem sem se vyspala s kamarádem. Nevím proč ale mám pocit že sem těhotná....

Pálení dolní končetiny

Dobrý den Již nejaký čas mě trápí zvláštní problém. Pokaždé, když si kleknu...

Ucpaná jedna nosní dírka


Bakerova cysta

Dobrý den je mi 50 let. Z aktivního sportu(jízada na kole) se mi v září 2018...

Reklama