Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únavový syndrom a nachlazení

Psychika Lukáš 24.7.2017

Dobrý den, mám takový zapeklitý problém a už nevím, jak to mám řešit, tak zkouším i tuto cestu. Už přibližně dva a půl roku mám v podstatě nepřetržité zdravotní problémy (s menšími přestávkami). Jedná se o nepřetržité nachlazení. Jsem muž a je mi 26. Je to už velmi psychicky vyčerpávající.

Když to vezmu od začátku:
Mám vystudovanou psychicky velmi náročnou školu, všichni jsme museli skoro šest let v kuse pořád jenom pracovat, měli jsme minimum volného času. Člověk ke konci semestru musel pracovat ve stresu 20 hodin v kuse, aby stihl vše dodělat a odevzdat. Po čtyřech a půl letech tohoto systému jsem odevzdával jeden z posledních projektů na škole. Před odevzdáním jsem skoro nespal. Projekt jsem odevzdal, vrátil se domu a celý vyčerpaný jsem šel spát. Když jsem se odpoledne probudil, měl jsem horečku a bolelo mě celé tělo. Horečka (38-39°C) trvala týden a nepomáhaly na ní žádné léky. K tomu mi natekly dásně v celé puse a na jazyku a tvářích se mi udělalo cca 15 aftů, takže jsem nemohl ani pořádně jíst. Přibližně po týdnu jsem se z toho jakžtakž dostal. Následoval ale silný dráždivý suchý kašel. Bylo mi řečeno, že mám plicní chlamydie. Bral jsem na to antibiotika, ale moc mi nezabíraly. Tento kašel jsem měl v podstatě v kuse další rok. Nezabíraly mi na něj žádné léky. Byl jsem s tím na plicním, na alergologii, na imunologii, prošel jsem všechna možná vyšetření na astma apod., byl jsem na CT plic i na rentgenu, ale nikdo mi nic nenašel. Tenkrát mi pak doktor na plicním řekl, že se jedná o kašel, který musí odeznít sám. Přibližně po roce kašel odezněl, ale zanedlouho jsem začal mít zahleněný krk a ucpaný nos. Opět jsem prošel několika vyšetřeními přes ORL až znovu po alergologii. Alergii mi žádnou nezjistili a v podstatě mi všichni řekli, že z jejich hlediska jsem zdravý, i když mám takto omezující a otravné příznaky. Na ORL i na alergologii mi řekli, že by to mohl být reflux. Nějakou dobu jsem měl předepsané léky, aby mi žaludeční šťávy případně nešly do jícnu. Léky mi ale na kašel a na zahlenění nepomáhaly a tak byl tímto stylem reflux částečně vyloučen. V tuto chvíli mám už přibližně třičtvrtě roku stále zahleněný krk, kterého se nemůžu zbavit. Stále mám nutkání hleny z krku dostávat. Je to velmi obtěžující jak pro mě, tak pro mé okolí. Hleny jsou průsvitné. Občas se k tomu přidá ucpaný noc a také občas cítím, jak mi hleny stékají po zadní stěně nosohltanu, i když mám nos volný. Tudíž mám pocit, že se hleny do krku dostávají spíše shora než zespodu. Po jídle žádné problémy nemám, žáha mě nepálí a ani se mi jídlo nevrací. Po probuzení se většinou cítím dobře a problémy se projevují až nějakou dobu po probuzení a dopoledne. V noci mě žádné zdravotní problémy netrápí. K květnu mi byly dělány výtěry krku, které ale nic nezjistily. Také mi byla vzata krev, ze které se zjistilo, že mám zvýšené hodnoty u plicních chlamydií. Pan doktor na alergologii (který mi dělal odběry) ale říkal, že to není potřeba řešit. Nevíte čím by tyto zdravotní problémy mohly být způsobené? Přes dva roky se stále necítím dobře, je to pořád, jako bych byl nastydlý. Občas mi přeskakuje hlas, jak mi hleny "sedí" na hlasivkách. Už jsem z toho zoufalý, dva roky běhám od doktora k doktorovi a nikdo mi nic pořádně neřekne.

Myslíte, že je možné, aby tyto problémy byly způsobené psychikou? Vše začalo po tom, co se moje tělo zbouřilo po dlouhotrvajícím stresu. Je pravda, že jak se to stále táhne bez nějakého zlepšení, tak na to pořád myslím, projíždím internet, snažím se přijít na důvod. Také mám vypozorované, že se mi to zlepšuje o víkendu a zhoršuje, když chodím do práce. O víkendu když se vyspím a pořádně si odpočinu, tak si občas připadám skoro zdravě. V týdnu se to ale opět zhorší. Nemá to pravidelný průběh. Jeden den se cítím skoro dobře, druhý den kašlu, kýchám, smrkám a třetí den se klidně zase můžu cítit dobře. Nemá to žádný systém, stále se to nepravidelně zlepšuje a zhoršuje.

Omluvám se za extra dlouhý text, ale můj stav už nejde shrnout jednoduše. Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
dlouhodobý stres velmi oslabuje imunitní systém, psychika má zasadní vliv na náš zravotní stav. Při oslabení se projevují i infekce, které by Vás normálně nezdolaly.
Co se týká hodnot u chlamyfií - zřejmě se bude jednat o protilátky po prodělané infekci. Podle příznaků, které popisujete, je možné , že Vás trápí tzv. vasomotorická rýma - u té je alergologické vyšetření v pořádku. Při zaléčení zánětu dutin pomine i kašel. Celkově bude vhodné užívat multivitamíny, zařadit vhodnou pohybovou aktivitu, dietu .
S pozdravem.

Související dotazy

Recidivujíci nachlazení
Dobry den. Uz nekolik let jsem cca kazdy mesic nemocna....
Únavový syndrom
Dobry den, cca 3 roky zpet resim problem s mym zdravotnim...
Nachlazení
Dobrý den, před týdnem jsme odjeli na půl roku ven,...
Únavový syndrom ??
Zdravím, mám velký problém u kterého se již půl roku...
Dlouhodobá únava
Dobrý den jsem dlouhodobě hodně unavená ani po 2 až...
Chronický únavový syndrom
Dobrý den,jak se dělá vyšetření na únavový syndrom,který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únavový syndrom

dobrý den, již delší dobu se u mě střídá řada viroz, zánětů, migren a dalších...

Únavový syndrom

Dobrý den chtěla bych se zeptat o jaké vyšetření bych si měla požádat při podezření...

Únavový syndrom ?

Dobrý den jmenuji se Michal a je mi 43 let. Koncem března jsem prodělal nějakou...

Únavový syndrom ??

Zdravím, mám velký problém u kterého se již půl roku snažím najít příčinu....

Únavový syndrom ??

Mam kazdy den takovy divny pocit,ktery jakoby vzdy projde celym telem.Necitim...

Únavový syndrom ??

Dobrý den, potýkám se téměř 8 let s problémem, který souvisí s úpornou únavou....

Únavový syndrom ?? příčiny ??

Ospalost, bolesti hlavy, zad, pálení/píchaní nad pravým tříslem. Dobrý den,...

Únavový syndrom a borelioza

Dobrý den, již 7 rok mám bolesti po prodělané borelioze, která byla pozdě léčena...

Únavový syndrom a boule na hlavě

Dobrý den, prosím o rady. 1/ Před mnoha lety jsem prodělala mononukleózu. Mám...

Únavový syndrom a kancerofobie

Dobrý den, je mi 16et a už asi 2 týdny mám menší zdravotní problémy. Začalo...

Únavový syndrom ano nebo ne

Dobrý den, už několik měsíců (nevím přesně jak dlouho, občas má pocit, že symptomy...

Únavový syndrom u mladého člověka

Mám určité podezření na prokrvení mých končetin tím asi i mozku oproti ostatním...

Únavový syndrom, nejasné potíže....alergie na lepek ??

Dobrý den. Potřebovala bych ještě jednou poradit. Můj předchozí dotaz příkladam...

Únavový syndrom.,alkohol

Stále jsem unavená,bez energie,každou chvíli mě něco bolí...nechala jsem se...

Únavový syndrom... útlak míchy ??

Dobrý den, je mi 30 let a pravidelně už asi tři roky mám problémy se stavy po...

Únavu způsobují všechny nemoci

Dobrý den, už nějakou dobu trpím hroznou únavou, je jedno jak dlouho spím, nebo...

Undestor

z jakého důvodu není lék undestor,který užívám již 30 let,čím ho mohu nahradit,na...

Unguisan

Dobrý den, je vhodné používat Unguisan nailcare tinkturu během těhotenství?...

Unhappy trias

Dobrý den, na začátku února jsem utrpěla úraz kolene na lyžích. Něco v něm ruplo,...

Unhappy trias

Dobrý den, před 14 dny jsem měl úraz – pádu na jednu nohu z výšky cca 3 metrů....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Necelý měsíc mě trápí sucho v ústech a a časté močení

Dobrý den, necelý měsíc mě trápí sucho v ústech a a časté močení. Glykemii...

Bolest krční páteře

Dobrý den, již delší dobu (asi měsíc) mám problém s krční páteří, začalo to...

Clexane vs marihuana

Dotaz od: Jarka Publikováno: 15.1.2016 uLékaře.cz Dobrý den,zajímalo by mě,jaký...

Bolesti zad, motání hlavy


Bušení srdce

Dobrý den, je mi 23 let a již druhým dnem zaznamenávám náhlé záchvaty zrychleného...

Tupá bolest varlete

Dobrý den, je mi 25let a už delší dobu mě trápí tupá bolest v levém varleti,...

Gastroskopie v narkóze


Ureaplasma parvum a její přenos

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na pohl. chorobu ureaplasma parvum. Není...

Davkovani vitaminu C

Dobry den, Pí.doktorko, zajima me, jaka je denni doporucena davka vit. C podavaneho...

Výsledky z histologie

Dobrý den dostala jsem výsledky z histologie ale vůbec tomu nerozumim mohla...

Bielkovina a krv v moči v malom množstve a bez urologických príznakov je indikátorom akej choroby?

Dobrý deň, pán doktor. Mám 26 rokov, som žena, študentka a od januára (konkrétne...

Vysvětlení diagnózy

Dobrý den, mohla bych vás poprosit o vysvětlení této diagnózy? Děkuji. klin.-C-pateř-bpn. TH-lehce...

Bulka pod bradou


Punkce štítné žlázy

Byla jsem na punkci štítné žlázy.po hodině mě začalo silně bolet v krku a bolest...

Hojení vypálené bradavice

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mé bradavice co mám na plosce chodidla. Ve...

HDL cholesterol


Hemofil v krku

Dobrý den pane doktore,chtěl bych se zeptat šel jsem k doktorce s bolesti krku...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Cotrimoxazol al forte

Dobrý den, již 3. týdny mám zvýšenou teplotu 37 stupňů. Začalo to rýmou bolestí...

Detralex a jeho varianty

Mám brát na říly Detralex,ale v příbalovém letáku je uvedeno,že mezi možné nežádoucí...

Reklama
Zavřít