Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání inhibitoru zpětného vychytávání serotoninu a trombex

Léky Věra 8.12.2019

Dobrý den, je mi 51 let. Dne 28.5.2019 jsem prodělala dle lékařské zprávy subakutní ICMP, dle MR mozku 31.5.2019 ischémie L mozečkové hemisféry, dle CT angio EC tepen bez hemodyn. význ. stenoz. Dne 11.7.2019 jsem byla na jícnovém ECHU s výsledkem velmi dobrým. V rámci prevence mi byl naordinován na ředění krve 100 mg 1 x denně Anopyrin a 1x denně 20 mg Atorvastatin.
Dne 6.10.2019 jsem dle lékařské zprávy prodělala tranzitorní ischemickou ataku v levém karotickém povodí. V příloze zasílám lékařskou zprávu z posledního vyšetření a hospitalizace. K výše uvedeným lékům mi byl nasazen Trombex 75 mg, a to dlouhodobě s tím, že po měsíci přestanu brát Anopyrin. Nyní již beru jen Trombex 75 mg jednou denně. Bohužel se přidali deprese a úzkost z opakování ICMP TIA a psychiatrem mi bylo předepsáno AD Trittico 75 mg na noc od 2/3 tabl. až po celé dvě tbl. Nyní beru 75 mg již měsíc, při vyšší dávce nemohu spát. Vzhledem k tomu, že jsem přes den hodně unavená a utllumená byl mi dále předepsán inhibitor zpětného vychytávání serotoninu Seropram kapky, a to 10 kapek.Vzhledem k užívání Trombexu mám obavy z jeho užívání. Prosím o zodpovězení dotazu,zda je tento lék vhodný vzhledem k užívání Trombexu a nesnižuje jeho účinek.
Moc děkuji za odpověď V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Věro.
Inhibitor zpětného vychytávání serotoninu neovlivňuje antitrombotický efekt Trombexu. Oba léky spolu můžete užívat. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Věro, kombinace Trombex + seropram se předepisuje běžně a je bezpečná. Účinnost Trombexu seropram nesnižuje. Uvádí se sice, že obecně SSRI mohou zvyšovat krvácivost, avšak v tomto smyslu mají tak malý efekt, že tato informace nemá klinický dopad. Snad jedině kdyby Vám na Váš reflux někdo chtěl předepsat omeprazol, volila bych raději něco jiného (pantoprazol), neboť právě u omeprazolu se udává horší vstřebávání Trombexu. Trochu mne zaráží informace, že po Tritticu ve vyšší dávce se Vám hůře spí, dále že jste unavená - v tom případě si myslím, že pro Vás Trittico nemusí být vhodné, ale toto s dovolením konzultujte se svým psychiatrem. Obecně Trittico předepisujeme pacientům s depresí a nespavostí a únava je možný nežádoucí účinek. Seropram je obecně účinný, bezpečný a nežádoucí účinky, kvůli kterým by byl vysazován, nevídáme.
K současné kombinaci interních léků nemám výhrad, přechodně duální antiagregace a poté pokračovat čistě Trombexem je v pořádku, statin máte, dávkování statinu by mělo být upraveno podle lipidogramu. Avšak myslím si, že sledování cévních rizik a jejich léčba pouze praktickým lékařem není to nejlepší, co Vám můžeme nabídnout. Byla zřízena cerebrovaskulární centra a v nich specializované poradny, určené pro složitější případy. Je Vám 51 let a prodělala jste v 5/2019 iCMP a v 10/2019 TIA, byla jste sice poměrně podrobně vyšetřena ve spádové nemocnici, ale jasná příčina mozkových příhod nebyla prokázána, myslím si, že je možné a vhodné vyšetřovat dále (např. EKG Holter lze nasadit nikoliv pouze na 24hod, ale třeba na týden, případně ho alespoň opakovat). Svým věkem byste mohla splnit definici "young stroke" a tedy patřit do jedné ze skupin pacientů přijímaných do ambulancí ve superspecializovaných ambulancích. Poprosím proto naše sestřičky, aby Vás kontaktovaly a nabídly Vám, že se pokusí o Vaše objednání do poradny pro cévní onemocnění mozku spádové krajské nemocnice (při neurologii) - to by bylo úplně ideální. Pokud by toto nevyšlo (přecejen standardně je vyžadováno doporučení od lékaře, který Vás viděl, nikoliv od lékaře z internetu, zmiňovaná ambulance je superspecializovaná), tak nevěšme hlavu, mohou Vám pomoci najít dobrého ambulantního internistu, který by mohl splnit účel stejně dobře. Kromě správné léčby zaměřené na minimalizaci kardiovaskulárních rizik (antiagregace, statin, léčba hypertenze, sledování glykemie, lipidogramu, doplnění/zopakování monitorace EKG - kdybyste měla jistý typ arytmie, mohla byste potřebovat antikoagulaci) by bylo vhodné, aby se někdo zabýval i otázkou Vašeho stravování, pohybové aktivity, váhy. Snad i angažovanost vstřícného lékaře by mohla pomoci k Vaší psychické pohodě - je zcela reálné, že správně vedená léčba a samozřejmě dobrá spolupráce pacienta může minimalizovat riziko dalšího opakování mozkové příhody. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Trombex v kombinaci s Lecitinem, Ocuteinem, Condrosulfem
Dobrý den. Po slabé mozk. příhodě mi byl předepsán...
Brintelix a zvýšení serotoninu v těle
Dobrý den, mám deprese a užívám lék Brintelix 10mg....
Tetování při užívání Trombexu
Dobrý den rad bych se zeptal chtěl bych si nechat udělat...
Antidepresiva a povolání
Dobrý den, byla mi zjištěna lehčí forma obsedantně-kompulzivní...
Maca kořen
Dobry den, rada bych se zeptala zda je mozne uzivat...
Interakce léků a kožní obtížr
Prosím o posouzení vhodnosti užívání uvedených léků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání hořčíku v těhotenství

Dobrý den, Jsem těhotná 37+0, chtěla bych se zeptat zda mohu pít ještě v tomto...

Užívání hypnogenu v těhotenství

Dobrý den, nečekaně jsem otěhotněla, jsem v 7 tt. Jsem silná kuřačka,užívám...

Užívání chlorelly, zeleného ječmene při autoimunitních onemocnění typu RS a lupénka

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na užívání chlorelly, zeleného ječmene při...

Užívání chondroprotektiv po přeléčené bolerioze

mohu užívat chondroitin a glukosamin sulát obsažené v "Proenzi"po přeléčené...

Užívání Ibalginu v těhotenství

Dobrý den,nyní jsem v 17.týdnu těhotenství.Cca v 8 týdnu jsem si byla u svého...

Užívání Imacort


Užívání Imuranu spolu se Stimulenem.

Dobrý den, mám Crohnovu chorobu, užívám Imuran a chtěla jsem se zeptat, zda...

Užívání Inegy

lékař mi předepsal lék Inegy. Je mi 79 let a v příbalovém letáku je napsáno,...

Užívání inhalační terapie během virové infekce

Dobrý den, mám Astma, léčím se momentálně Přípravkem Combair 200/6 - 2x2 vdechy...

Užívání inhalačních kortikoidů

Dobrý den, celoživotně mám astma, na které jsem nepoužívala žádné léky. Pouze...

Užívání injekcí B 12

Dobrý den, mám 83 letou babičku, která má žaludeční neurozu a problém s krví,...

Užívání ječmene green ways a chlorelly při diabetu

Dobrý den měl bych na vás dotaz. Jsem diabetik na insulínu asi 23 roků, mám...

Užívání jiného B komplexu

Dobrý den, myslíte si, že nevadí, když budu užívat tento přípravek: https://profizoo.cz/eshop/ostatni-zvirata/vitaminy/kombisol-b-komplex-1l Je...

Užívání Jodikalu při hypotyreóze

Dobrý den, prosím vás o radu:Hodnotu TSH mám 5,5, fT4 15,2, lékař mi žádnou...

Užívání Keto Diet

Dobrý den. orosila bych o odbornou radu zda mohu užívat Keto Diet, určeného...

Užívání ketotyfenu a vitamínů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné kombinovat antihistaminikum Ketotyfen...

Užívání Klacidu

prosím vás užívam klacid vždy o 11 hod dopoledna ale večer som omylom užil o...

Užívání kolagenových preparátů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na preventivní užívání kolagenu. Trapi mě občasné...

Užívání kortikoidů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak často a v jakých dávkách se užívají kortikoidy...

Užívání kotvičníku

Dobrý den, můžu užívat 15mg mirtazapinu na spani spolu s Bulharským Tribulusem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest u srdce

Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest na srdci, která nebývala takovà jako...



Opakovaný průjem,křeče

Problemy trvaly 3 týdny v breznu pak jsem měla pár týdnů klid a teď se mi to...

Tlak v krku

Dobrý den pane doktore, mám již druhý měsíc z ničeho nic tlačení (ne bolest)...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Jak se lečí Bakerova cysta a co to vlastně je?

Jak se lečí Bakerova cysta a co to vlastně je?

Brnění malíčku u nohy


Statiny a

Dobrý den, prosím o radu-konzultaci. Muž-věk 43 let, výška 167cm, váha 78kg....

Proteinurie

Dobry den, mivam opakovane nalez bilkovin v moci /jednou dokonce i 30x vyssi...

Velké množství průhledného spermatu.

Dobrý den nedávno jsem se léčil z pohl. nemoci ( kapavka ) a od té doby mám...

Bolest podbřišku při námaze

Dobrý den pane doktore. Obrátil jsem se na Vás ohledně bolesti v podbřišku...

PH metrie jícnu

Dobrý den pane gastroentrolog chtěl bych se zeptat ohledně měření 24 hodinové...

Výsledek cytologie štítné žlázy

Hezký den, prosím, o radu, zda byste v takovém případě volila operaci nebo zatím...

Autovakcína

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda užívání autovakcíny může přechodně zhoršit...

Puchýřky na tváři

Dobrý den, na tváři se mi udělal zvetšující se pupínek, který se změnil v trochu...

Bolest v krku

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Od stredy (minuleho tydne) jsem mela teploty...

Tlak na krku

Dobrý den, už cca 3 týdny mám pocit velkého tlaku na krku ( před týdnem mi...

Foraminostenoza a spondyloza-vysvětlení.


Vykašlávání černého hlenu


Nechráněný pohlavní styk

S přítelem jsme měli před 2 dnama nechráněný sex během mé menstruace, která...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.