Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání hypnogenu v těhotenství

Léky Maya 15.1.2014

Dobrý den, nečekaně jsem otěhotněla, jsem v 7 tt. Jsem silná kuřačka,užívám lék Hypnogen (1,5 - 2 tbl denně) a Prothazin ( 1 denně).Po zjištění těhotenství jsem se rozhodla přestat kouřit,prožívám silné abstinenční příznaky, mám relativně vysokou teplotu, obrovskou únavu. Nejsem schopná v tuto chvíli hypnogen vysadit. Uvažuji o přerušení těhotenství,v případě, že by léky poškozovaly dítě,nedopustila bych si to. Jak závažný je jejich vliv ?
Velmi děkuji za odpověď, Maya

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Samotný fakt užívání Hypnogenu ani Prothazinu nepředstavuje důvod k ukončení těhotenství. Především Prothazin není pro Vaše nenarozené dítě rizikem. Zřejmě ani Hypnogen, i když zde je nutné pečlivé sledování po porodu, protože u novorozenců jsou pozorovány abstinenční příznaky a horší adaptace po porodu, jiné závažné komplikace ale ne! Nejlepším řešením je co nejdřívější psychiatrické vyšetření. Psychiatr zjistí, co je příčinou Vaší závislosti (např. deprese, neuróza, osobnostní rysy ...), toto se pak pokusí léčit - léky, psychoterapií, případně jinými metodami. Pokud nejste schopna usnout bez Hypnogenu, pravděpodobně se Vás lékař pokusí převést na některý lék, který je spojen s menším rizikem závislosti, například je možné některé antidepresívum s příznivým vlivem na spánek. Pokud máte svého psychiatra, doporučoval bych kontaktovat nejprve jeho. Pokud ne, můžete se obrátit např. na Kliniku adiktologie - součást Psychiatrické kliniky Ke Karlovu (tel. 224 968 208 - www.adiktologie.cz), Psychiatrické centrum Praha (www.pcp.lf3.cuni.cz), ev. některé kontakty najdete i zde: http://www.substitucni-lecba.cz/hlavni-mesto-praha .

Související dotazy

Účinek Hypnogenu
Dobrý den, paní doktorko, můžete mi prosím říci jestli...
Hypnogen v těhotenství
Dobrý den. Na mou nespavost jsem užívala hypnogen,před...
Těhotenství?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné i při...
Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Trhání zubu při užívání Bonvivy
Prosím o odpověď na následující dotaz. Jednou ročně...
Užívání železa v těhotenství
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně užívání...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání hormonální antikoncepce


Užívání hormonální antikoncepce a pravidelnost v menstruaci

Dobrý den, na konci října jsme vysadila antikoncepci, listopadová a prosincová...

Užívání hormonální antikoncepce těsně před operací v CA

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za týden mě čeká operace zubů (extrakce) a...

Užívání hormonální léčby

Dobrý den, lékařka mi předepsala Gynprodyl, který teď beru už po druhé.Mám ho...

Užívání hormonů v přechodu

Dobrý den, je mi 50 let a gynekoložka mi na jaře řekla, že mi hormonální antikoncepci...

Užívání hořčíku

Dobrý den, jak dlouho mohu užívat Fyrosan Hořčík....

Užívání hořčíku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali je možné dlouhodobé užívání hořčíku....

Užívání hořčíku

Dobrý den pane doktore, je pravda když užívám hořčík musí zároveň vápník ? Údajně...

Užívání hořčíku

Dobrý den, pracuji fyzicky ve fabrice. Býval jsem dost unavený. Vše se spravilo...

Užívání hořčíku

Dobry den. Beru sertralin celkem 150mg/denne a pragiolu 4x75mg/denne na uzkost...

Užívání chlorelly, zeleného ječmene při autoimunitních onemocnění typu RS a lupénka

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na užívání chlorelly, zeleného ječmene při...

Užívání chondroprotektiv po přeléčené bolerioze

mohu užívat chondroitin a glukosamin sulát obsažené v "Proenzi"po přeléčené...

Užívání Ibalginu v těhotenství

Dobrý den,nyní jsem v 17.týdnu těhotenství.Cca v 8 týdnu jsem si byla u svého...

Užívání Imuranu spolu se Stimulenem.

Dobrý den, mám Crohnovu chorobu, užívám Imuran a chtěla jsem se zeptat, zda...

Užívání Inegy

lékař mi předepsal lék Inegy. Je mi 79 let a v příbalovém letáku je napsáno,...

Užívání injekcí B 12

Dobrý den, mám 83 letou babičku, která má žaludeční neurozu a problém s krví,...

Užívání ječmene green ways a chlorelly při diabetu

Dobrý den měl bych na vás dotaz. Jsem diabetik na insulínu asi 23 roků, mám...

Užívání jiného B komplexu

Dobrý den, myslíte si, že nevadí, když budu užívat tento přípravek: https://profizoo.cz/eshop/ostatni-zvirata/vitaminy/kombisol-b-komplex-1l Je...

Užívání Jodikalu při hypotyreóze

Dobrý den, prosím vás o radu:Hodnotu TSH mám 5,5, fT4 15,2, lékař mi žádnou...

Užívání Keto Diet

Dobrý den. orosila bych o odbornou radu zda mohu užívat Keto Diet, určeného...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rychlá ejakulace

Dobrý den pane Vašinka, nevím už na co či koho se obrátit, přečetl jsem mnoho...

Horké tváře a uši


Antikoncepce a průjem


Natažený sval na chodidle

Dobry den, rad bych se zeptal - v lednu jsem si natahl sval na chodidle, kdyz...

Bolest v krku a chrapot

Dobrý den, asi 3-4 týdny mě bolí v krku. Byla jsem na pohotovosti i u dětské...

Natažený břišní sval

Dobrý den, myslím že mám natažený břišní sval, vypadá to obdobně jako na obrázku...

Natažený sval

Dobrý den, rád bych se zeptal jen informativně, ke kterému doktorovi bych měl...

Natazeny sval

Dobrý den. Řád bych věděl kam zajít na vysetreni při podezření na natažený stehenní...

Bolest při sexu po operaci kýly

Dobry den,jsem po operaci triselné kyly ,pri sexu nedocházi k výronu semene-tlak...

Sex po vynechané pilulce

Dobrý den, každý den beru pilulku (Cilest) v 8.00h ráno. V neděli 25.12 jsem...

Mám dost silné bolesti nártu

Dobrý den.Mám dost silné bolesti nártu hlavně při chůzi.Kdysi mi spadlo těžké...

Infekce Chlamydia trachomatis

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda-li lze Canestestem pro samodiagnostiku...

Zánět dutin od zubu?

Dobrý den, před rokem jsem měla problém se zubem, šestka v levo nahoře. Zub...

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Klostridiová kolitida (clostridium difficile)

Klostridiová kolitida (clostridium difficile) Dobrý den, máme v rodině Klostridiovou...

Úžinové syndromy

Dobrý den, mám zdravotní problém s levou rukou, cítím mravenčení až bolest...

Bolesti hlavy a pocity na zvracení

Dobrý den, poslední dobou mám bolesti hlavy spíš pravé části a mám pocit jako...

Bolest v krku a ucha při polknutí

Dobrý den, v nedeli jedu na dovolenou a mě asi před třema dněma začlo bolet...

Zvýšená hladina cukru v krvi

Dobrý den, jsem diabetik a trápí mě zvýšená hladina cukru v krvi. Její hodnoty...

Bolest při orgasmu

Dobrý den, poslední dobou pociťuji při dosažení orgasmu (a po celou dobu jeho...

Reklama
Zavřít