Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání inhalačních kortikoidů

Alergie Eva 23.11.2020

Dobrý den,
celoživotně mám astma, na které jsem nepoužívala žádné léky. Pouze Ventolin v případě potřeby, který zabíral dobře. Potřebovala jsem jej párkrát do roka. V letošním roce, v dubnu, se mi astma zhoršilo a Ventolin mi moc nezabíral. Alergolog mi předepsal pulmicort, který mi pomohl, ale po třech týdnech jsem ho přestala brát, protože bych se chtěla kortikoidu vyvarovat. Do listopadu jsem o astma nevěděla, dva týdny zpátky ale došlo zase ke zhoršení a musela jsem nasadit pulmicort (2x200 ráno, 2x200 večer čtyři dny, následně 1x200 ráno). Prakticky od třetího dne dávkování Pulmicortu se cítím divně. Mravenčení v rukou, vyrážka, bolest kloubů, bolest dolních nohou, únava, nervozita atd. Nutno říci, že při podávání počátečních dávek pulmicortu jsem měla menstruaci, takže nejspíš došlo k rozhození hormonů. Astma v pořádku.
Divné stavy jsem měla i v dubnu při aplikaci pulmicortu. Od června do listopadu jsem byla v pořádku.
Můj alergolog řekl, že pulmicortem to nemůže být.
Beru euthyrox 50 mikrogramů. Žiju zdravý životní styl.
Chtěla bych léčbu vysadit. Prosím o radu.
Děkuji,
EG

MUDr. Igor Romanko
Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Evo. Pouze některé z příznaků, které popisujete, jsou uvedeny jako možný nežádoucí účinek léku Pulmicort. Tyto nežádoucí účinky jsou uváděny s čestností vzácné, meno méně časté. Při užívání dávek, které uvádíte s ohledem na to, že lék neužíváte dlouhodobě, je nepravděpodobné, že Vám tyto obtíže způsobuje pulmicort. Pokud již od začátku přistupujete k léčivému přípravku negativně, je pak vcelku přirozené, že začnete vnímat jakýkoliv výkyv z "běžného normálu" a připisovat to právě tomuto léku. Na druhou stranu, medicína je plná překvapení a nečekaných zvratů. Pulmicort není jediný inhalační kortikoid. Změnu přípravku by jste ale měla probrat s ošetřujícím lékařem. Astma se může časem zhoršovat, i když jste byla léta bez léčby. Není to nic neobvyklého. Základem léčby astmatu jsou inhalační kortikoidy. Mají minimální systémové účinky a jsou bezpečné. Dlouhodobá léčba je v mnoha případech indikovaná, aby se astma dostalo pod kontrolu. Máte právo se rozhodnout, jestli léky budete užívat, nebo ne. Počítejte ale s tím, že každé rozhodnutí má nějaké důsledky. Neužíváním inhalačních kortikoidů se vystavujete riziko přetrvávání obtíží, omezení v denních aktivitách a také riziku rozvoje astmatického záchvatu, který může mít různou tíží a může být potenciálně i život ohrožující. Ze svého pohledu bych nedoporučoval léčbu vysazovat (pokud to nevyhodnotí lékař jako přínosné), ale zvážil bych alternativní příčinu problému, nebo změnu ppřípravku za jiný kortikoid. Dotaz přeposílám také kolegovi z oboru alergologie. Budete mít i názor specialisty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, paní Evo, astma je chronické onemocnění, které je dobře, léčitelné, ale bohužel zatím nevyléčitelné. Je třeba se tedy připravit na to, že budou období, kdy nebudete potřebovat skoro žádnou léčbu a pak taková, kdy bude potřeba aspoň na nějaký čas nasadit pravidelnou medikaci. Inhalační kortikoid je v tomto případě nejlepší volbou. Příznaky, které popisujete, nejsou příliš typické pro pulmicort, ale můžete se s alergologem domluvit a zkusit ho yvměnit za jiný inhalační kortikoid. Vzhledem k Vašemu stavu asi budete potřebovat vždy jen léčbu v době zhoršení obtíží, ale prosím nevysazujte si ji sama a vyčkejte vždy na pokyny lékaře. Pokud si ji budete vysazovat sama, o to dříve nastane zase zhoršení a budete potřeovat vyšší dávky léku. Více o inhalačních kortikoidech si můžete přečíst například zde:
https://www.ulekare.cz/clanek/poznejte-kortikosteroidy-nebudou-pro-vas-v-lecbe-astmatu-strasaky-450108
S pozdravem, dr.Emlerová

Související dotazy

Astma
Dobrý den, jsem astmatik a chtěla bych se zeptat na...
Celoživotní (50 let) užívání kortikoidů
Dobrý den.Chci se zeptat,jestli celoživotní (50 let)...
Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Trhání zubu při užívání Bonvivy
Prosím o odpověď na následující dotaz. Jednou ročně...
Krvácení při užívání antikoncepce.
Dobrý den, už několik let užívám antikoncepci Jangee...
Krvácení mimo menstruaci při užívání antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání hořčíku

Dobry den. Beru sertralin celkem 150mg/denne a pragiolu 4x75mg/denne na uzkost...

Užívání hořčíku v těhotenství

Dobrý den, Jsem těhotná 37+0, chtěla bych se zeptat zda mohu pít ještě v tomto...

Užívání hypnogenu v těhotenství

Dobrý den, nečekaně jsem otěhotněla, jsem v 7 tt. Jsem silná kuřačka,užívám...

Užívání chlorelly, zeleného ječmene při autoimunitních onemocnění typu RS a lupénka

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na užívání chlorelly, zeleného ječmene při...

Užívání chondroprotektiv po přeléčené bolerioze

mohu užívat chondroitin a glukosamin sulát obsažené v "Proenzi"po přeléčené...

Užívání Ibalginu v těhotenství

Dobrý den,nyní jsem v 17.týdnu těhotenství.Cca v 8 týdnu jsem si byla u svého...

Užívání Imacort


Užívání Imuranu spolu se Stimulenem.

Dobrý den, mám Crohnovu chorobu, užívám Imuran a chtěla jsem se zeptat, zda...

Užívání Inegy

lékař mi předepsal lék Inegy. Je mi 79 let a v příbalovém letáku je napsáno,...

Užívání inhalační terapie během virové infekce

Dobrý den, mám Astma, léčím se momentálně Přípravkem Combair 200/6 - 2x2 vdechy...

Užívání inhibitoru zpětného vychytávání serotoninu a trombex

Dobrý den, je mi 51 let. Dne 28.5.2019 jsem prodělala dle lékařské zprávy subakutní...

Užívání injekcí B 12

Dobrý den, mám 83 letou babičku, která má žaludeční neurozu a problém s krví,...

Užívání ječmene green ways a chlorelly při diabetu

Dobrý den měl bych na vás dotaz. Jsem diabetik na insulínu asi 23 roků, mám...

Užívání jiného B komplexu

Dobrý den, myslíte si, že nevadí, když budu užívat tento přípravek: https://profizoo.cz/eshop/ostatni-zvirata/vitaminy/kombisol-b-komplex-1l Je...

Užívání Jodikalu při hypotyreóze

Dobrý den, prosím vás o radu:Hodnotu TSH mám 5,5, fT4 15,2, lékař mi žádnou...

Užívání Keto Diet

Dobrý den. orosila bych o odbornou radu zda mohu užívat Keto Diet, určeného...

Užívání ketotyfenu a vitamínů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné kombinovat antihistaminikum Ketotyfen...

Užívání Klacidu

prosím vás užívam klacid vždy o 11 hod dopoledna ale večer som omylom užil o...

Užívání kolagenových preparátů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na preventivní užívání kolagenu. Trapi mě občasné...

Užívání kortikoidů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak často a v jakých dávkách se užívají kortikoidy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti svalů ruky, trnutí, pocity mravenčení

Již déle než měsíc me trápí bolesti v levé a v menší míře v pravé ruce. Bolesti...

Bílá skvrna na dásni

Dobrý den, na spodní dásni mám bílou skvrnu. Mám ji tam již dlouho (roky), je...

Popis EKG křivky

Prosim o slovní popis ekg a sdeleni zavaznosti tohoto vysledku, viz příloha....

Injekce Clexane,Fraxiparin - přeředění

Dobrý den, matka,85 roků, dialyzovaná 3x, nyní jen 2x týdně, předepsané injekce...

Furunkl na dokem

Dobrý den, mám bulku nad pravým okem, víčko mám natekle a vše bolavé, chtěla...

Bolesti zad a svalů, lymeská borelióza

Dobrý den,v roce 1994 jsem začal mít ze dne na den silné bolesti zápěstí a kolen.Teprve...

Bolest svalů a celého těla.

Dobrý den,už asi 2 měsíce mě trápí bolest kloubů a celého těla.Obvodní doktorka...

Kašel po narkoze

Dobry den, jsem po laparo operaci zlucniku. Paty den po operaci jsem dostala...

Bolest vnitřní strany chodidla a paty

Pane doktore, prosím Vás o radu. Asi měsíc mě bolí pata a vnitřní strana chodidla....

Algodystrofický syndrom

Dobrý den, dne 21.3.2017 mě srazilo auto. Naštěstí v malé rychlosti, takže...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Svědivé pupínky předloktí

Dobrý den, již asi 4 dny mě začaly trápit svědivé pupinky na obou předloktích....

Ekzem

Dobry den jiz leta mam kozni potize.Nikdo mi zatim nepomohl urcit co mi vlastne...

Suchý kašel a pocit "knedlíku" v krku

Dobry den, jiz mesic a pul se potykam s problemy. Po navratu z dovolene jsem...

Svědění,pálení okolo řitního otvoru

Dobrý den. Pani doktorko, chtěl jsem se zeptat mám delší dobu problém, že mě...

Penis

Dobrý den, mam popraskanou předkožku, suchou a bílou. Potřeboval by jsem nějakou...

Zvracení zeleného obsahu


Bolest poštěváčku

Dobrý den, jmenuji se Klára a je mi 13 let. Včera 8.7. mě začal bolet a svědět...

Bolesti celého těla

Dobrý den, už několik let mě bolí tzv "celé tělo". Ráno po probuzení se musím...

Lupání v pantu v puse

Dobrý den, občas mi lupe v levém pantu v puse. Nejvíce při jídle a samozřejmě...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.