Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání inhalační terapie během virové infekce

Plíce, dýchání Vladimír 4.3.2020

Dobrý den, mám Astma, léčím se momentálně Přípravkem Combair 200/6 - 2x2 vdechy za den. Vzhledem k tomu, že se léčím už několik let tak mám v povědomí, že inhalační kortikosteroidy není dobré užívat při virovém onemocnění, že kortikoid nesmí přijít do styku s virem. Bylo mi kladeno na srdce, že pokud mám opar nesmím si "omylem" stříknout přípravek na ret, nebo při pravé chřipce s kašlem a saturací 88 mi byl přípravek vysazen a nahrazen Atrovent N. Nyní se chci zeptat na KORONAVIRUS. Pokud je to vir a napadá plíce, tak bych si tak dovodil, že bych možná raději neměl užívat inhalační kortikosteroidy a přejít třeba jen na Ventolin N, který mám momentálně předepsán na krizové použití. Zkoušel jsem se na to zeptat ale nikde se mnou o tom nechtěli bavit a můj alergolog má na mě čas na konzultaci nejdříve v červenci. Mohl bych tedy požádat o nějaké vyjádření odborníka na astma v souvislosti s užíváním inhalačních kortikosteroidů a koronavirem? Nerad bych si užíváním kortikosteroidů přivodil těžký průběh případné nákazy koronavirem. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Vladimíre,

přípravek Combair je určen k pravidelné (udržovací) léčbě astmatu. Ventolin je naproti tomu lék úlevový, krátkodobě působící - užívá se jen nárazově a jak píšete "krizově". Pokud nemáte teploty, či jiné symptomy infekce dýchacích cest, doporučoval bych osobně "nepanikařit" a pokračovat v zavedené terapii. V opačném případě je na místě navštívit pohotovostní službu, nebo přímo plicní ambulanci v místě bydliště. Váš dotaz nicméně ještě předávám specialistovi.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Vladimíre, začíná sezona pylových alergií, už někteří chodí pro zhoršené dýchání (kvetou "kočičky"). Tedy začíná nejrizikovější období pro astmatiky. Pokud kromě astmatu netrpíte žádným dalším zásadním onemocněním, tak byste v případě nakažení koronavirem prodělal onemocnění podobné chřipce. Z toho vyplývá, že v současnosti je pro Vás mnohem větší riziko zhoršení astmatu v důsledku přerušení kortikosteroidní léčby než rizika spojená s koronavirem. Léčba kortikosteroidy se někdy přerušuje při probíhající infekci (nikoliv vždy), teoreticky může užívání kortikosteroidů průběh jakékoliv infekce zhoršit/prodloužit. Ale určitě se nepřerušuje u astmatiků preventivně, aby něco nechytili. Astma je chronický zánět průdušek, základním lékem k potlačení zánětu v průduškách jsou kortikosteroidy. Nedostatečná léčba astmatu je spojena nejen s nižší kvalitou života pacienta, ale především s rizikem destrukce stěny průdušek a rozvoji nezvratných změn (vznik emfyzemu), proto je potřeba astma léčit nikoliv podle subjektivní úlevy pacienta, ale podle parametrů zánětu v průduškách. Tedy rada praktická: udržovací léčbu Combair nepřerušujte, a to ani ihned při nástupu příznaků infekčního onemocnění, v případě důvodného podezření z koronaviru kontaktujte telefonicky svého lékaře nebo hygienickou stanici, v případě běžného nachlazení léky nevysazujte, v případě těžké virozy s horečkami bych po dohodě s lékařem uvážila přerušení kortikosteroidní léčby, ale ani tehdy nebude nutné a nebude nijak zásadní.
Dovolím si Vás odkázat na článek, který právě publikoval v populárním tisku přední český pediatr-pneumolog.
https://zena-in.cz/clanek/zaleceni-astmatici-se-koronaviru-nemusi-obavat-vice-nez-ostatni-potvrzuje-odbornik-2
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Účinnost antikoncepce při užívání antibiotik
Dobry den, beru naplast Evru jiz 6.rokem,pred tyfnem...
Těhotenství během užívání antikoncepce
Dobrý den nedávno jsem začala brát antikoncepci, po...
Infekce
Dobry den, synovi (3 roky) byla v nedeli diagnostikovana...
Krvácení při užívání antikoncepce.
Dobrý den, už několik let užívám antikoncepci Jangee...
Krvácení při užívání antikoncepce
Dobry den, je mi 17 let, a beru antikoncepci Ebelya...
Intenzita menstruačního krvácení během užívání antikoncepce
Chtěla bych se zeptat... 2 měsíce užívám antikoncepci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání hořčíku

Dobrý den, pracuji fyzicky ve fabrice. Býval jsem dost unavený. Vše se spravilo...

Užívání hořčíku

Dobry den. Beru sertralin celkem 150mg/denne a pragiolu 4x75mg/denne na uzkost...

Užívání hořčíku v těhotenství

Dobrý den, Jsem těhotná 37+0, chtěla bych se zeptat zda mohu pít ještě v tomto...

Užívání hypnogenu v těhotenství

Dobrý den, nečekaně jsem otěhotněla, jsem v 7 tt. Jsem silná kuřačka,užívám...

Užívání chlorelly, zeleného ječmene při autoimunitních onemocnění typu RS a lupénka

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na užívání chlorelly, zeleného ječmene při...

Užívání chondroprotektiv po přeléčené bolerioze

mohu užívat chondroitin a glukosamin sulát obsažené v "Proenzi"po přeléčené...

Užívání Ibalginu v těhotenství

Dobrý den,nyní jsem v 17.týdnu těhotenství.Cca v 8 týdnu jsem si byla u svého...

Užívání Imacort


Užívání Imuranu spolu se Stimulenem.

Dobrý den, mám Crohnovu chorobu, užívám Imuran a chtěla jsem se zeptat, zda...

Užívání Inegy

lékař mi předepsal lék Inegy. Je mi 79 let a v příbalovém letáku je napsáno,...

Užívání inhalačních kortikoidů

Dobrý den, celoživotně mám astma, na které jsem nepoužívala žádné léky. Pouze...

Užívání inhibitoru zpětného vychytávání serotoninu a trombex

Dobrý den, je mi 51 let. Dne 28.5.2019 jsem prodělala dle lékařské zprávy subakutní...

Užívání injekcí B 12

Dobrý den, mám 83 letou babičku, která má žaludeční neurozu a problém s krví,...

Užívání ječmene green ways a chlorelly při diabetu

Dobrý den měl bych na vás dotaz. Jsem diabetik na insulínu asi 23 roků, mám...

Užívání jiného B komplexu

Dobrý den, myslíte si, že nevadí, když budu užívat tento přípravek: https://profizoo.cz/eshop/ostatni-zvirata/vitaminy/kombisol-b-komplex-1l Je...

Užívání Jodikalu při hypotyreóze

Dobrý den, prosím vás o radu:Hodnotu TSH mám 5,5, fT4 15,2, lékař mi žádnou...

Užívání Keto Diet

Dobrý den. orosila bych o odbornou radu zda mohu užívat Keto Diet, určeného...

Užívání ketotyfenu a vitamínů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné kombinovat antihistaminikum Ketotyfen...

Užívání Klacidu

prosím vás užívam klacid vždy o 11 hod dopoledna ale večer som omylom užil o...

Užívání kolagenových preparátů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na preventivní užívání kolagenu. Trapi mě občasné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skleroza aorty


Rakytník dětem - od kdy?

Dobrý den chci se zeptat ... Od kolika měsíců ( let ) může dítě rakytník ? A...

Může být dušnost od páteře?

Dobrý den opravdu může být takové zvláštní dychani od páteře, byla jsem 3 krat...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Karcinom děložního čípku

Dobrý den, je mi 43 let před měsícem mi byl diagnostikován cervikální adenokarcinom...

Ředění krve clexane+wobenzym

Dobrý den. Jsem 12.den po operaci přetržené achilovky a píchám si 1x denně Clexane...

EKG

Dobrý den, prosím o informaci, lékař na preventivní prohlídce zjistil změny...

Neschopnost si odříhnout

Dobrý den, mam dotaz, nemohu si říhnout je to nepříjemné, mám to asi půl...

Bulka na hlavě ve vlasech

Dobry den prosila bych o pomoc.Uz mam na hlave ve vlasech pres rok dve kozni...

Bolesti hlavy a trnutí spodní části obličeje

Dobrý den, asi před týdnem mě začala hrozná bolest hlavy. Jednalo se o tupou,...

Ca děložního čípku

Dobrý den ,mám velkou pravděpodobnost ,že mám rakovinu děložního čípku a čekám...

Těhotenství?


Vřídky žaludu

Dobrý den, již před měsícem se mi na žaludu vytvořili dva pupínky, ze začátku...

Bolesti po orgasmu

Dobrý den, prosím Vás o radu, jestli tyto bolesti můžou značit nějaký problém...

Trvající únava a nervové obtíže


Furunkl

Dobrý den, již 3 týdny mám v oblasti velkého stydkého pysku furunkl, který...

Otok po artroskopii kolena

za jak dlouho by mel zmizet otok po artroskopii kolena a odstraneni menisku.

Vyšší hodnota kreatininu - nedostatečný pitný režim.

dobry den, Tyden trpim na bolest kloubu a unavu. Mela jsem odber krve a kreatinin...

Tahání, napěti a otok varlete


Naražený malíček u nohy

Dobrý den, ve čtvrtek jsem pořádně narazila malíčkem u nohy do futer.Od začátku...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.