Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Úzkost

Lada 6.10.2018

Dobrý den.
Mám takový dotaz ohledně těhotenství. Rok trpím generaliozivanou uzkostnou poruchou, která jak se zda mne již opouští. Díky psychologickým radám.

Chtěla jsem se zeptat. S přítelem plánujeme těhotenství. A ma otázka se týká jak moc je to riziko. Zda se mi to těhotenství nemůže horšit a také mám strach z laktacni psychózy po porodu. Jsem díky této poruše náchylnější nebo na to tato porucha nemá vliv?

Jinak jsem nekuřačka a alkohol také nepiji. Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Na váš dotaz neexistuje stoprocentní odpověď, u každého je to zcela individuální. Jsou pacientky, u kterých se těhotenstvím psychika zlepší, ale větší procento je těch, kdy dojde ke zhoršení. Zhoršení nebývá přímo v období těhotenství, ale spíše až v období po porodu. Souvisí s tím, že přibyde více přirozeného strachu o dítě, více práce, méně vyspání. Doporučila bych vám kromě psychologa situaci probrat s psychiatrem, aby jste byla někde vedená, protože narychlo potom psychiatra neseženete. V případě, že by bylo jakékoliv zhoršení v průběhu těhotenství, nebo spíše až v období laktace a péče o dítě, vám lékař bude schopen rychle pomoci, existují léky, které můžete užívat i v tomto období. Myslím, že by to pro vás bylo dobré v tom, že byste měla kohosi v pozadí, na koho se můžete obrátit. Laktační psychóza je jiný typ diagnozy, nebojte se. Hodně štěstí. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

Mgr. Miroslava Hruboňová


Dobrý den, odpovědi na vaše otázky nejsou jednoznačné. Na otázku, zda těhotenství nemůže zhoršit vaši úzkostnou poruchu lze odpovědět tak, že je to velmi individuální. Znám několik případů, kdy radost z narození miminka úplně zastínila úzkosti a celý průběh těhotenství byl zcela v pořádku. Beru - li v potaz výrazné zlepšení vašich psychických potíží, pak předpokládám, že byste mohla být zrovna vy i tímto případem. Co se týká laktační psychózy, odpověď je podobná. I když rozumím vašim obavám, myslím, že není potřeba strachovat se, pokud stav nenastal. Není (pokud je mi známo) nikde doloženo- výzkumy, ani statistikou-že by úzkostné stavy předurčovaly laktační psychózu. Pokud však vaše obavy budou přetrvávat, jistě by nebylo od věci, vše probrat s vaším psychologem. Přeji hodně štěstí a zdravím Mgr. Hruboňová M.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Úzkost a deprese
Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení...
Úzkost
Dobrý den, chci se zeptat na syna 15 let, který dlouho...
Úzkost
dobrý den, je mi 17 let a začli mi před dvěma týdny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Úzkost

Dobry den. Trapi me uzkost. Cas od casu se mi to ukaze a velmi mne to desi....

Úzkost

Dobrý den.je mi 23let.trpím panickou poruchou. Ale ne jen to mám strach jít...

Úzkost

Dobrý den, byla mi diagnostikována úzkostná porucha (celodenní motání hlavy,...

Uzkost

Dobrý den. Před asi dvěma roky jsem měl nepříjemnou příhodu...

Úzkost

Dobry večer, zhruba před měsícem jsem začal pociťovat pichavou bolest u leve...

Úzkost

Dobrý deň mám 24r, môj problém je trochu komplexnejší a rád by som poznal váš...

ÚZKOST

Dobrý den,minulý rok mi jsem začala brát antidepresiva na úzkost. Po roce jsem...

Úzkost

Dobrý den, můj problém spočívá v komplexu více problémů. V minulosti jsem se...

Úzkost

Dobrý den, moje matka se několik let /asi 10/ léčí na psychiatrii. Nejnovější...

Úzkost

Jde mi o to že mám úzkosti ve škole ale neurol si musim vzít několikrát protože...

Úzkost

Dobrý den,po prodělaném únavovém syndromu mi zůstaly psychické potíže.úzkosti,panická...

Úzkost

Dobrý den, před měsícem jsem začala kvůli depresím, úzkostných stavům, nechutenství...

Úzkost

dobrý den,dcera furt smrká le v nose jí prej nic nedráždí a rýmu také nemá,lékař...

ÚZKOST

Dobrý den, chci se zeptat na lék Prothiaden 25.Beru Mirtazapin 45 na noc...

Úzkost

Dobrý den, nyní mám zkouškové období a velmi špatně ho psychicky snaším, poslední...

Úzkost

Dobrý den, již 3/4 roku mě trápí úzkostná porucha, mám i výčitky svědomí z 8...

Úzkost

Dobrý den, před 8 lety jsem začala brát Citalon 20mg kvůli závratím a strachu...

Úzkost

Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto úporných vedrech sekat...

Úzkost

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, se kterou už si nevím rady. Vše trvá...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest krční páteře

Dobry den, je mi 17 let a mám problém s bolestí krční páteře. Po jedné pondělní...

Chlamydie

Dobrý den, Co znamenají při testech na plicní chlamydie IgG ,IgM IgA ? V...

Vyrážka a HIV infekce

8.2 sem mela nechraneny styk ...prvni testy odhalili chlamydie a gonorrhoeu...

Knedlík v krku

Dobrý den.Jiz několik měsíců mne trápí tlak v oblasti hrtanu.Jako by knedlík...

Hypoglykemický šok

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda hypoglykemický šok musí nutně souviset...

Citlivý žalud a nepřetažitelná předkožka

Dobrý den. Mám takový problém.Nejde mi přetáhnout předkožka přes žalud když...

Rosacea

Dobrý den, ráda bych si ujasnila fakta o kožní chorobě rosacea. Není o ní příliš...

Pravděpodobná nákaza HIV

Dobrý den, měl bych takový neobvyklý složitý dotaz, je to bohužel skoro měsíc...

Výpadky paměti deprese noční můry

Dobrý den, ASi pět měsícu pozoruji na sobě časté výpadky paměti a asi dva roky...

Nateklý čípek v krku


Napadení tasemnicí

Dobrý den, dnes jsem byl na ,,velké,, a tohle jsem si vytáhl z řitního otvoru. Žádná...

Výsledek histologie - konizace děložního čípku

Dobrý den, před 2 týdny jsem byla na konizaci děložního čípku (el.kličkou)....

Vysoký cholesterol

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu s mým problémem. Mám vysoký cholesterol,...

Prudké bušení srdce

Dobrý den, již pár dní po sobě se mi zničehonic silně rozbuší srdce, bušení...

Akné

Dobry den, prosim o radu. Uz dva mes. bojuji s temito podkoznimi bolaky. zacalo...

Píchnutí na hrudi v oblasti prsa

Dobrý den. Občas mě zabolí (píchne) na pravém prsu někdy je to i víckrát za...

Píchání u srdce při nádechu


Pupínky na penisu

Už delší dobu mám problém s pupínky na kůži penisu. Jsou tělové barvy, nesvědí...

Plicní vyšetření

Dobrý den,Včera jsem byla na plicním vyšetření po cca 3 letech.V rámci vyšetření...

Zavřít reklamu