Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Úzkost a její léčba

Psychiatrie Lucie Č. 14.6.2017 redakce uLékaře

Postupné vysazování Zoloftu

Dobrý den,
je mi 29 let a před cca 4 lety jsem začala užívat Zoloft 50 na úzkostlivé stavy a stavy paniky. Začátky užívání byly krušné, ale rozhodně to stálo za to. Zhruba po měsíci užívání jsem si uvědomila, že jsem v pohodě a nemám již ani výkyvy nálad, například během menstruace, nejsem přecitlivělá apod., zkrátka zmizeli i příznaky, které jsem si za příznaky nebrala.

Je mi fajn, jsem vdaná, postavili jsme s manželem baráček a jsme opravdu moc šťastní. Nyní se pokoušíme o miminko - první pokus nevyšel a já jsme musela kvůli genetickým vadám na ukončení.

Při braní Zoloftu jsem nabrala 10 Kg, které mě opravdu moc trápí a přijde mi, že stále přibírám a jsem z toho nešťastná. Navíc také určitě přiberu ještě v těhotenství. Změnila jsme dost životosprávu. Vyhýbám se knedlíkům, bílému pečivu, jím mnohem víc zeleniny a také se snažím hodně pít. Samozřejmě se také hýbu. Nic ale nepomáhá. Chtěla bych zkusit pomalu léky vysazovat, jestli bych třeba zhubla. Moje lékařka mi řekla, že bychom to určitě mohli zkusit s tím, že by mi udělala plán postupného vysazování.

Jenže já mám stále strach z toho, že mi bude třeba hůř a budu ho muset zase začít brát. Nicméně to by bylo to nejmenší, spíše se bojím toho, že když ho trochu vysadím, tak třeba trochu zhubnu 2-3 kila, zjistím, že to nejde, začnu jej opět brát a opět přiberu znovu 10 kg - to už by bylo opravdu moc.
Také se trochu bojím toho, že když v nejbližší době otěhotním, tak pak začnou hormonální boje a bude to ještě horší, když budu přitom vysazovat léky.

Lékařku mám moc fajn a věřím, že mi pomůže, nicméně bych ráda znala i názor další lékařky - léčím se totiž jen u obvodní, a tak bych chtěla znát názor specialisty.

moc děkuji!

Odpovídá:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,Lucie,
vzhledem k tomu,že si přejete znát názor specialisty, přeposílám Váš dotaz kolegovi z oboru psychiatrie.Přeji Vám brzké zlepšení Vašich obtíží a hezký den.

Odpovídá:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den Sertralin (firemní název Zoloft od firmy Pfizer) je standardní antidepresivum na léčbu panických a úzkostných stavů. Pokud nebudete v pohodě bez léčby, je nějaká medikace asi nutná. Samozřejmě Zoloft není všespasitelný lék, nárůst 10 kg je podezřelý, asi tam bude více faktorů než jenom Zoloft, jinak lze samozřejmě vyzkoušet jiný preparát ze skupiny SSRI nebo SSRI česky řečeno jiné antidepresivum což musí ovšem rozhodnout lékař, nejlépe psychiatr.
S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Úzkost a deprese
Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení...
Úzkost
Dobrý den,v poslední době me trápí tlak na hrudi,špatně...
Úzkost
Dobrý den, mám syna, kterému je 35roků, pracuje 15roků...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost

Dobrý den.je mi 23let.trpím panickou poruchou. Ale ne jen to mám strach jít...

Úzkost

Dobrý den, Je mi 17let ... rok jsem brala sertralin na agorafobii (nejdřiv 100mg,...

Uzkost (panika), Motání hlavy

Zdravim, mam problemy s uzkosti (panikou) a motani se hlavy, problemy zacaly,...

Úzkost a bolesti

Dobrý den,je mi 40 let,jsem měsíc po implantaci kardiostimuláru,kvůli pomalému...

Úzkost a bušení srdce

Dobrý den, je mi 19 let a chtěl bych se zeptat co může mít za příčinu když mi...

Úzkost a celková neschopnost

Dobrý den, Je mi 27 a od ukončení střední školy jsem pořádně nepracovala. Pracovala...

Úzkost a deprese

Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení žáky a dneska sem šla spat...

Úzkost a deprese

Dobrý den paní doktorko, užívám lyricu 75 ráno a večer 150, zoloft 150 ráno,...

Úzkost a deprese

Dobrý den, cca od prosince zažívám každý den zvláštní pocit nervozity, takový...

Úzkost a extrasystoly

Dobrý den pane doktore, extrasystoly se u mě objevily přibližně před 3 lety...

Úzkost a panická ataka vs. antidepresiva

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci a pomoc....

Úzkost a panika

Léta se léčím z pocitů úzkosti a paniky. Léky mi už nedodávají potřebný klid....

Uzkost a panika

Dobrý den, ráda bych se zeptala, v pubertě z rodinných důvodu a Astmatu jsem...

Úzkost a podrážděnost

Dobrý den pane doktore, rád bych Vám položil otázku týkající se problému z...

Úzkost a strach

Dobrý den, do nedávna jsem si myslela, že je to normální a v mé povaze a před...

Uzkost a strach

Dobry den. Posledni rok trpim uzkostmi a strachem vychazet z domu. Je mi patnact...

Úzkost a strach po prodělané pytariasis rosea gibert

Dobrý den, v září 2012 mi byla stanovena diagnóza na pytariasis rosea gibert....

Úzkost a užívání Xanaxu

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání Xanaxu 0,25. Mám ho jeden na noc, vyhovuje...

Úzkost nebo štítná žláza ??

Dobrý den, už tak dva měsíce nemůži pořádně usnout. když si lehnu a už usínám...

Úzkost po Klacidu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva Asentra 100 1tbl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Reflux

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Syn (18.5 2010) má potvrzený reflux. Potvrzen...

Pálení a svědění zevní části genitálu

Dobrý den. Mám takový intimní problém trvající asi 2 týdny. Začalo to svěděním...

Boule za uchem, bolest hlavy


Vysoký krevní tlak a antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz ohledně antikoncepce. Letos jsem změnila gynekologa a prvně...

Bolest v oblasti pravého vaječníku

Dobrý den, mám svého prvního a stálého přítele už přes rok a půl. Sexuálně...

Bušení srdce při ulehnutí


Červené tečky na penise


Při sexu natrhnul uzdičku

Před 2 dny jsem si při sexu natrhnul uzdičku u penisu, zhruba v půlce. Chtěl...

Meningoencefalitida

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,manžela propustili z nemocnice po zánětu mozkových...

Bolest žeber


Utržené vazy v koleni

Dobrý den, nerada otravuji, ale měla bych malý dotaz. Jsem po artroskopické...

Jak naučit dítě na nočník

Dobrý den, mám dotaz. Dceři budou v květnu 2 roky a nechce se vyčůrat do nočníku...

Křeče a plynatost


Slabá menstruace a užívání betakarotenu

Dobrý den, už druhý měsíc po sobě mám velmi slabou menstruaci, jenom takové...

Přenos hepatitid a viru HIV

Mam asi hloupy dotaz ale trpim uzkostnymi stavy a proste to resim! Dosel mi...

Zlomenina

Mám zlomenou 5 zánártní kost. Zlomenina vede od půlky kosti do do vnitřní části...

Kolonoskopické vyšetření - léky

Dobrý den,prosím o radu, jdu na kolonospické vyšetření,vzhledem,že beru více...

Drobné krvácení z konečníku


Napuchlá kůže penisu pod žaludem

Mám napuchyli penis měl sem dneska potravní ztyk jak sem přišel domů sem zjistil...

Bolest dolních končetin při onemocnění páteře

Vážený pane doktore,mám dotaz jaká by mohla být prognoza mého zdrav.stavu.Asi...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×