Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkost a neúčinná antidepresiva

Psychiatrie Jan 22.3.2021

Dobrý den, jiz delší dobu mám problem s psychikou, takze to neni jednoduché, byl jsem u Pani Doktorky Psych. která mi předepsala léky, bohuzel to na mě nemá žádný efekt, pořád mám strach jít někam ven, protože se bojím, že me popadne úzkost, a nejhůr mi je kdyz ridim auto, jelikoz se mi to stalo v autě když jsem jel do práce, že mě popadla uzkost a ztuhli mi nohy a najednou jakobych se nemohl na nic soustredit a popadl me strach a pocit na omdlení. Bral jsem Citalec 10 bez efektu . Nyní ascitalopran mylan a také bez efektu, jelikoz uzkosti mám stále a je to zivotu omezující, jelikoz nemůžu ven at uz s kamarády či sám. Prosím o radu začínám být zoufalý. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, pane Jane, děkujeme za důvěru. Úplně chápu, jak Vás to omezuje. Je moc dobře, že to řešíte a chodíte k psychiatrovi. Je důležité svému lékaři plně důvěřovat. U antidepresiv nějakou dobu trvá, než nastoupá jejich účinek. Nevím, jak dlouho teď escitalopram berete, ani jakou dávku. Efekt escitalopramu se může dostavit až po 4 týdnech léčby. Pokud berete 10mg/ den, tak by se Vám v případě nedostatečného efektu dala denní dávka navýšit. Každopádně léky dál užívejte, i když máte pocit, že nefungují. Ani si jejich dávkování sám nijak neměňte. Vždy se řiďte doporučením svého psychiatra. Pokud by úzkostné stavy dál přetrvávaly, musely by se Vám léky zase nějak změnit, případně nějaké přidat. Pokud se cítíte stále opravdu špatně a jak píšete, nemůžete chodit ani ven, určitě kontaktujte svého psychiatra a povězte mu to. Při těžkých úzkostných stavech je někdy potřeba psychoterapie za hospitalizace. Předám Váš dotaz ještě odborníkovi psychiatrovi, také Vám odepíše. Držím Vám palce, to zvládnete.

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Doležalová

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie Pracoviště: TH klinika s.r.o.

Dobrý den Jane,
jak již bylo napsáno, antidepresiva potřebují opravdu nějaký čas k tomu, aby nastoupil jejich efekt (obvykle 3-4 týdny). Pokud jste teprve v počátku léčby, určitě nezoufejte, navíc je řada preparátů, z kterých lze vybírat, pokud první nezabere . Na začátku léčby antidepresivy je také možné přechodně přidat i jiné léky s okamžitým efektem na úzkost, které ale nejsou určené pro dlouhodobé užívání. Nicméně mohou pomoci překlenout období do nástupu efektu antidepresiv a poté se vysazují. Další možností je léčbu medikací podpořit psychoterapií. Vyhýbání se úzkostným podnětům se problémy spíše prohloubí, je dobré pracovat na tom, jak se obávaným situacím spíše postupně vystavovat (např. jít na chvíli ven s někým, jít na delší dobu, jít ven sám kousek od domova atd...) - od nejjednodušší až po ty složitější, třeba za podpory psychoterapeuta. Svoje obtíže i pochybnosti ohledně medikace se nebojte probrat s ošetřujícím lékařem, Vaše obtíže jsou řešitelné.
Držím palce, ať je brzy lépe!

Související dotazy

Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Antidepresiva
Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv...
Antidepresiva
Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl...
Antidepresiva
Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou....
Tinnitus a antidepresiva
Dobrý den. Kvůli tinnitu beru antidepresiva cipralex...
Úzkost
zdravim chci se zepta po ablaci v Ikemu mi doktor doporucil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost a deprese

Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení žáky a dneska sem šla spat...

Úzkost a druhotná nespavost

Dpbr den, Od uterni noci me trapi nespavost bud nespim Vubec a nebo usnu...

Úzkost a extrasystoly

Dobrý den pane doktore, extrasystoly se u mě objevily přibližně před 3 lety...

Úzkost a hypertense

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Před 14ti dny jsme s manželem odletěli...

Úzkost a její léčba

Postupné vysazování Zoloftu Dobrý den, je mi 29 let a před cca 4 lety jsem...

Úzkost a léčba

Dobrý den , v posledním ročníku střední školy u mě začaly úzkostné stavy spojené...

Úzkost a léčba

Dobrý den Chci se zeptat je mi 40 let a trápí mne poslední dobou asi měsíc...

Úzkost a léčba

Dobrý den, je možné po měsíci po vysazení Cipralexu 10kapek denně, používat...

Úzkost a léky na její potlačení

Dobry den, kvoli uzkostnym stavom a neurogennej tetanii som viac ako 3 mesiace...

Úzkost a nervozita

Dobrý den, mám takový menší problém, nevím jestli to bude souviset s hormony,...

Úzkost a nevolnost

Dobrý den, ráda bych požádala o pomoc a radu pro mého syna, kterému je ale...

Úzkost a obezita

Dobrý den, dcera 22 let trpí dlouhodobě úzkostmi, někdy až depresemi, bere eliceu,...

Úzkost a palpitace

Dobrý den, můj dotaz budu směřovat na trápení z hlediska srdečního. Nicméně...

Úzkost a panická ataka vs. antidepresiva

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci a pomoc....

Úzkost a panika

Léta se léčím z pocitů úzkosti a paniky. Léky mi už nedodávají potřebný klid....

Úzkost a panika

Dobrý den, prosím o radu. Asi tak před pěti lety se u mě první vyskytla panická...

Uzkost a panika

Dobrý den, ráda bych se zeptala, v pubertě z rodinných důvodu a Astmatu jsem...

Úzkost a podrážděnost

Dobrý den pane doktore, rád bych Vám položil otázku týkající se problému z...

Úzkost a porucha přizpůsobení

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat. Už dlouho docházím k jedné paní psychiatričce....

Úzkost a strach

Dobrý den, do nedávna jsem si myslela, že je to normální a v mé povaze a před...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest žeber a zad

Dobrý den, cca měsíc a půl mě píchá v žebrech, většinou ve spodní části, kde...

Cysta na vaječníku a laparoskopie

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem. Od července roku 2014...

Zánět průdušek

Dobrý den, po prochlazení jsem dostal zánět průdušek. Zasaženy jsem měl od...

Poruchy spánku u dětí

Dobrý den, můj syn 20 měsíců(zdravy) se už od mala budil v noci. Napřed to bylo...

Fraxiparine a alkohol


Bolest v zádech po jídle

Dobrý den, mám takový problém, který se mně stává jednou za čas, avšak když...

Antibiotika na zub


Deprese

Dobrý den, je mi 48 let a prosím o Vaši pomoc. Chodím k lékaři, mám k němu...

Bolest jazyka


Arytmie

Dobrý den, je mi 51 let, dosud s ničím neléčena, bez nadváhy - 170cm, 63kg,...

Otoky kolem kotníků a bolest


Tepová frekvence plodu

Moje dcera je 7. měsíci těhotenství a údajně její plod má srdeční tep 180. Mohl...

Červená kůže na noze

červená kůže na noze

Vřed na vnitřní straně stehna

Dobrý den, asi před 14ti dny se mi udělal na levé vnitrni straně stehna tento...

Brnění necitlivost leve pulky obličeje

Dobrý den, Druhým dnem mam problem jakoby lehke necitlivosti mozna i obcasneho...

EKG Holter - extrasystoly

Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy: Modifikovaný EKG holter/Kontinulání...

Snížená hodnota trombocytů v krvi a zvýšené MPV


Bolesti hlavy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mám již zhruba jeden měsíc trvající bolesti...

Poruchy spánku u dětí

Chodim spát v 21:30 a kokam az do 1:00 proč?******************************************************************

EFLK

Dobrý den. Prodělala jsem operaci srdce, mám umělou srdeční chlopeň. Na ultrazvuku...

Reklama