Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkosti

Psychika Katka 12.9.2016

Dobrý den,
od července tohoto roku mě zasáhly záchvaty úzkosti, které se týkají zejména mého zdraví a teprve necelý týden na ně beru antidepresiva ( Escitalopram Mylan) a večer tabletu Neurolu (nejslabší varianta), toto jsem začala užívat na dovolené, kde se můj stav lehce zhoršil - možná za to může změna prostředí či rozhozený režim. Lékařka mě upozornila, že v prvních týdnech užívání se stav může zhoršit než léky zaberou. Co mě však trápí více je, že se přidala opravdu velká nespavost, která na pohodě nepřidává, několik dní jsem již dobře nespala, nemohu uklidnit tělo i mysl - někdy nespím vůbec - někdy pár hodin přerušovaně. Neurol na spánek nezabírá, sice jsem po něm klidnější, ale usnout se mi příliš nedaří a pak ani přes den. Jsem opravdu vyčerpaná a nevím co dělat. Se spánkem jsem sice dříve měla občasné lehčí problémy, ale nikdy nikterak závažné a dlouhotrvající. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud v současné době převládají úzkosti, bylo potřeba ještě upravit léčbu a přidat malou dávku anxiolytika. Pokud máte Neurol 0,25 mg, je možné navýšit večerní dávku na 0,5 mg. Antidepresivní účinek Escitalopramu se objevuje někdy až za 14 dní. Někdy je vhodné přidat po tuto dobu 0,25 mg Neurolu ráno. Měla by jste ale tuto možnost konzultovat s lékařkou, která Vám Neurol a Escitalopram nasazovala. Vhodné by bylo také psychologické vyšetření. Pomocí psychoterapie můžete přijít na příčinu obtíží, která může být hluboko v podvědomí. Když se Vám podaří zpracovat své strachy, uleví se Vám a také by jste pak nemusela užívat prášky. S psychologem také můžete probrat i spánkový režim. Je důležité, v kolik hodin chodíte běžně spát. Jít spát v dobu, kdy je to třeba. Před spaním se zabývat jen tím, co uklidňuje. Raději nesledovat televizi, neřešit nepříjemné záležitosti apod. Spíše si pustit nějakou klidnou hudbu, kterou máte ráda nebo si chvilku číst něco pěkného. Pozitivní efekt také mají meditace nebo relaxace. Každý si musí najít to, co mu nejlépe vyhovuje. Jen věřit, že to půjde, že bude líp.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

ÚZKOSTI
Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání...
Úzkosti
Dobrý den, chodim na gelove nehty a každému drzi od...
Úzkosti
Dobrý den, je mi 15 let a úzkosti mě trápí od 12. Prvně...
Úzkosti
Dobrý den paní doktorko, už si nevím sama se sebou...
Úzkosti
Dobrý den, mám takový problém, jsem hospitalizovaná...
Úzkosti
Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství, trápí mě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkosti

Dobrý den, občas mě přepadne úzkost a nejspíš občas mě trápí agorafobie...U...

ÚZKOSTI

Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání působit úzkosti...právě...

Úzkosti

Dobrý den,mám půlroční miminko a kojím a objevila se u mě úzkost.Zřejmě z problému...

Úzkosti

Dobrý den.Před cca jedním rokem jsem měl nehodu.Nevěděl jsem,jaké by mohla mít...

Úzkosti

Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými uzkostmi a k tomu...

Uzkosti

Dobrý den.Minulý rok jsem začala mít problémy se srdeční aritmií.Podstoupila...

Úzkosti

Dobrý den paní doktorko, už si nevím sama se sebou rady. již po vysazení antikoncepce,...

Úzkosti

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně úzkostných stavů mého přítele. Poslední...

Úzkosti

Dobry den, chtěla jsem se zeptat a poradit s psychickými problémy, které me...

Úzkosti

Dobry den, Jmenuji se Mirka a dnes mi je 23. Potrebuji poradit co mam delat.....

Úzkosti

Dobrý den paní doktorko. Jsem Veronika, je mi 21 let a poslední asi tak dva...

Úzkosti

Dobrý den, je mi 15 let a úzkosti mě trápí od 12. Prvně se to objevilo, když...

Úzkosti

Dobrý den, mám takový problém, jsem hospitalizovaná v RHB nemocnici,po operaci...

Uzkosti

Dobrý den, potřebuji radu, jak postupovat. Mého manžela sem tam trápí pocit...

Úzkosti

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství, trápí mě úzkosti, někdy i deprese,...

Úzkosti

Dobrý den, v poslední době se toho na mě navalilo strašně moc.. Nejdříve nová...

Úzkosti

Dobry den, Je to asi tri mêsice co jsem se setkala poprvé s uzkosti.Která se...

Úzkosti

Dobrý den, chodim na gelove nehty a každému drzi od te stejne manikerky a mě...

Úzkosti

Dobrý den,trpím už řadu let úzkostmi,které začaly být nyní velmi nepříjemné...

Uzkosti

Dobrý den, paní doktorko, čím dál tím častěji se potýkám se strachem z války....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Doxybene a antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz. Začala jsem brát antibiotika Doxybene 100 mg a zajímalo...

Bolesti zad - lze vyžadovat magnetickou rezonanci ke zpřesnění diagnózy?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem delší dobu na neschopence s bolestmi...

Tmavě hnědý až krvavý výtok a bolest v podbřišku

Dobré ráno, chtěla bych se zeptat. Mám problém už od Neděle 31.1. Mám tmavě...

Vyrážka

Dobrý den. Již několik let mám potíže s vyrážkou (viz foto), která mi vyskakuje...

Při zápase sem nakopl nártem do spoluhráče

dobrý den včera při zápase sem se nakopl nartem do spoluhráče hned mi to oteklo,...

Otěhotnění po prstěni´


Porucha vyprazdňování stolice

Dobrý den, poslední dobou tj. asi tak jeden měsíc mám potíže s vyprazdněním,...

Bolest pod hrudníkem

Zdravím mám taky malý problém asi před měsícem jsem byl léčen na heliobacteri...

Myomy dělohy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím, před dvěma měsíci jsem byla na operaci...

Endiaron - děti

Dobrý den, byli jsme na dovolené a děti (25kg a 15 kg) "dostaly" průjem. Neměli...

Za jak dlouho se projeví účinek antidepresiv po zvýšení dávky?

Dobrý den! Prosím, za jak dlouho se projeví účinek po zvýšení dávky antidepresiv?...

Bolest krcni a hrudni patere po mobilizaci

Dobry den,rada bych Vam polozila dotaz,je mi 39 let,dne 6.7.2015 mi byl zjisten...

Otlak na palci u nohy

Dobrý den, dceři se udělala tato modřina na palci u nohy. Po koupání měla palec...

Bolest pod kolenem


Výpotek v koleni

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaké jsou možnosti léčby ,,vody v koleni".Mojí...

Zvýšená hodnoty lipázy při vyšetření slinivky břišní


Co je exofyt a proč to nebylo vidět na CT?

Dobrý den, z histologického vyšetření mi byl diagnostikován spinocelulární...

Otok kolenního kloubu po operaci

Dobrý den , jsem 3 týdny po replastice pravého kolene a koleno je porad otekle...

Bolák v uchu, zalehlé ucho

Dobrý den. K mobilnímu telefonu jsem obdržel sluchátka a asi po dvou dnech pravidelného...

Boulička na lýtku

Dobry den, na pravem lytku zezadu - v dolni casti se mi udelala "boulicka"....

Reklama