Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Úzkosti

Katka S. 12.9.2016

Dobrý den, od července tohoto roku mě zasáhly záchvaty úzkosti, které se týkají zejména mého zdraví a teprve necelý týden na ně beru antidepresiva ( Escitalopram Mylan) a večer tabletu Neurolu (nejslabší varianta), toto jsem začala užívat na dovolené, kde se můj stav lehce zhoršil - možná za to může změna prostředí či rozhozený režim. Lékařka mě upozornila, že v prvních týdnech užívání se stav může zhoršit než léky zaberou. Co mě však trápí více je, že se přidala opravdu velká nespavost, která na pohodě nepřidává, několik dní jsem již dobře nespala, nemohu uklidnit tělo i mysl - někdy nespím vůbec - někdy pár hodin přerušovaně. Neurol na spánek nezabírá, sice jsem po něm klidnější, ale usnout se mi příliš nedaří a pak ani přes den. Jsem opravdu vyčerpaná a nevím co dělat. Se spánkem jsem sice dříve měla občasné lehčí problémy, ale nikdy nikterak závažné a dlouhotrvající. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Odpovídá:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud v současné době převládají úzkosti, bylo potřeba ještě upravit léčbu a přidat malou dávku anxiolytika. Pokud máte Neurol 0,25 mg, je možné navýšit večerní dávku na 0,5 mg. Antidepresivní účinek Escitalopramu se objevuje někdy až za 14 dní. Někdy je vhodné přidat po tuto dobu 0,25 mg Neurolu ráno. Měla by jste ale tuto možnost konzultovat s lékařkou, která Vám Neurol a Escitalopram nasazovala. Vhodné by bylo také psychologické vyšetření. Pomocí psychoterapie můžete přijít na příčinu obtíží, která může být hluboko v podvědomí. Když se Vám podaří zpracovat své strachy, uleví se Vám a také by jste pak nemusela užívat prášky. S psychologem také můžete probrat i spánkový režim. Je důležité, v kolik hodin chodíte běžně spát. Jít spát v dobu, kdy je to třeba. Před spaním se zabývat jen tím, co uklidňuje. Raději nesledovat televizi, neřešit nepříjemné záležitosti apod. Spíše si pustit nějakou klidnou hudbu, kterou máte ráda nebo si chvilku číst něco pěkného. Pozitivní efekt také mají meditace nebo relaxace. Každý si musí najít to, co mu nejlépe vyhovuje. Jen věřit, že to půjde, že bude líp. S pozdravem MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

ÚZKOSTI
Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání...
Úzkosti
Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství, trápí mě...
Úzkosti
Dobrý den paní doktorko, už si nevím sama se sebou...
Úzkosti
Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými...
Úzkosti
Dobrý den paní doktorko. Jsem Veronika, je mi 21 let...
Stavy úzkosti
Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Posledního...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkost, únava, hipochondrie

Dobrý den, Chtěla bych požádat o radu, cítím se stále unavená a nešťastná,...

Úzkost, ztráta představivosti

Dobrý den,rad bych se touto zeptal na můj problém. Již delší dobou trpím na...

Uzkost,Deprese

Dobry den, delsi dobu mam jisty problem sama ze sebou citim se zbytecna mam...

Uzkost,nervozita,nespavost

Dobrý den,obracím se na Vás o pomoc.Jsem ročnik 1960,takže procházim klimakterium...

Uzkost,panika slabost a třes rukou,zmatenost

Dobrý den, dlouho už mě trápí slabost rukou, bolest na hrudi, pocit zmatenosti....

Úzkost,strach

Děkuji za minulou odpověď. Já jsem jen chtěla dodat že jsem chodila a chodím...

Úzkost,strach

Tento problém jsem zaznamenala už když jsem byla hodně malá. Potom ten problém...

Úzkost?

Dobrý den. Je mi 18 let a občas mám záchvaty úzkosti. Před půl rokem mi začalo...

Úzkost? nebo následek Lindaxy a nedostatek hořčíku

dobrý den,je mi 24 a začalajsem brát lindaxu,po asi 22 dnech užívání mi začalo...

Úzkost/deprese

Dobrý den, obracím na Vás s neurčitými potíži. Osobně si myslím, že se jedná...

Úzkosti

Dobrý den, poslední dobou trpim úzkostmi, cítím, že už nic nebude dobre. Citim,ze...

Úzkosti

Dobrý den,chci se zeptat jestli mé potíže můžou souviset s panickou poruchou...

Úzkosti

Dobrý den, občas mě přepadne úzkost a nejspíš občas mě trápí agorafobie...U...

ÚZKOSTI

Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání působit úzkosti...právě...

Úzkosti

Dobrý den,mám půlroční miminko a kojím a objevila se u mě úzkost.Zřejmě z problému...

Úzkosti

Dobrý den.Před cca jedním rokem jsem měl nehodu.Nevěděl jsem,jaké by mohla mít...

Úzkosti

Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými uzkostmi a k tomu...

Uzkosti

Dobrý den.Minulý rok jsem začala mít problémy se srdeční aritmií.Podstoupila...

Úzkosti

Dobrý den paní doktorko, už si nevím sama se sebou rady. již po vysazení antikoncepce,...

Úzkosti

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně úzkostných stavů mého přítele. Poslední...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na tvrdém patře


Pupinky (bradavicky) na stydkych pyscich


Tetanie a panické ataky


Výtok z bradavky, bolest břicha


Komplikace po císařském řezu


Artróza - Gonartróza


Intimní


Stav po operaci slepého střeva


Celiakie


Mravenčení


MUDr. Jiří Kučera

Praktický lékař pro dospělé

Naučte se samovyšetření prsu


Vytržený zub


Těhotenství a cytologie


MUDr. František Rousek

Chirurgická ambulance

Ječné zrno


Bulka v spodni celisni


Hemeroid?


Gyrablock


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×