Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostná porucha

Psychiatrie Simona 18.10.2017

Dobrý den, je mi 47 let, již 11let se léčím u psychiatra s úzkostnou poruchou. Beru 1,5 tablety Sertralin 50mg, a 1x Prothiaden na noc. Poslední rok se mi začínají vracet nepříjemné stavy provázející úzkostné stavy jako pocení, náhlé návaly horka,zimnice, brnění rukou, bušení srdce, pocit nedodechnutí, svalové záškuby, apod. Psychiatr mi vždy jen upraví dávkování výše uvedených léků směrem nahoru, nebo dolů Chci se zeptat,jestli po tolika letech užívání stejného léku už na mne nepůsobí tak jak by měl, a zda by nebylo od věci nějakým šetrným způsobem změnit léky. U praktického lékaře cca před rokem preventivní prohlídka, odběry, štítná žláza, moč, cukr ,vše v normě, již 7 let beru lék na hypertenzi. Gyn.prohlídka také v pořádku rozbor na hormony nedělán, lékařka, řekla, že je to psychikou, když jsem ji řekla, že jsem panikář. Tak mne to nějak neuklidňuje, když se to svádí na psychiku a je mi již nepříjemné chodit k lékaři, když mi není dobře. Doporučíte prosím,další postup k vyloučení jiných onemocnění s výše uvedenými symptomy, či změnu medikace psych.léků???

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, paní Simono,
děkujeme za Váš dotaz. Z pohledu praktického lékaře se domnívám, že je potřeba především vzájemné spolupráce lékařů. Pokud se vezme v potaz, že chodíte na preventivní prohlídky, při nichž Váš praktický lékař neshledal žádné patologie, pak mohou popisované být dány do souvislosti jak s hormonální poruchou , tak s poruchou psychiky, mohou se i vzájemně kombinovat. Vzhledem k věku je jistě možné zvažovat již blížící se menopauzu (pokud již nebyla) - její projevy, změny a případnou léčbu by měl řídit obvodní gynekolog. Samozřejmě je ale současně možný ( a i pravděpodobný) spolupodíl psychiky. Váš dotaz proto ještě přepošlu kolegovi z oboru psychiatrie, ten případně doporučí další postup stran psychiatrické léčby. Přeji hezký večer a brzké zlepšení potíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


dobrý den
těžko říci, je pravda že po několika letech užívání může organismus si vytvořit na určitý lék rezistenci, samozřejmě uprava směrem nahoru je prvním krokem ale když to nepřinese kýžený efekt, lze uvažovat o změně preparátu
zdravím Dr sekot

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...
Panická úzkostná porucha
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Rozhodla jsem se Vám napsat a požádat o...
Úzkostná porucha
Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná porucha

Dobry den, obracim se na vas s dotazem. Je mi 36 let, prave jsem prodelala...

Úzkostná porucha

Dobrý den, již cca půl roku žiji v úzkosti a ve strachu z různých důvodů (strach...

Úzkostná porucha

Dobrý den, již měsíc a půl mě trápí úzkosti i přes Asentru 100 mg. Myslím si,...

Úzkostná porucha

zdravim,mel jsem problemy se spanim,pocity uzkosti me vyhnaly z postele a i...

Úzkostná porucha

Dobrý den, Mám problémy zvládat svoji nervozitu. Když mě čeká něco neznámeho...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Už třetí den pociťuji po jídle či pití nervozitu a úzkost. Jako kdybych...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana uzkostna porucha...

Úzkostná porucha

Dobrý den, jsem muž a je mi 25 let. Jsem úzkostný člověk, beru Asentru (2 tab....

Úzkostná porucha

Dobrý den, navštěvují již několik let psychiatrii užívám dost léků nyní mám...

Úzkostná porucha

Dobrý den, Moc děkuji za odpověď, (MUDr. Luboš Janů) chtěla jsem se tedy zeptat...

Uzkostna porucha

Dobrý den,lečím se antidepresivy remood jiz 3 mesice na uzkostnou poruchu nebo...

Úzkostná porucha

Dobrý den, tento problém mám už minimálně 6 let, možná i déle, nepamatuju si,...

Úzkostná porucha

Dobrý den, trpím psychickými potížemi...nevím jak je pojmenovat..přehnaný...

Úzkostná porucha

Dobrý den, trpím uzkostmi, několik let jsem brala Velaxin 150, který mi pomohl....

Úzkostná porucha

Dobrý den. Mám takový dotaz. Asi před dvoumi lety,moje sestra proletěla skleněnyma...

Úzkostná porucha

Dobry den, jsem zena- 30let- mam hranicni poruchu osobnosti - hranicni typ a...

Úzkostná porucha

Přeji dobrý den, rád bych konzultoval psychické problémy své přítelkyně (35...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Již delší dobu se potýkám s problémem psychického rázu, který se...

Úzkostná porucha

Dobrý den, ještě bych si dovolil doplnit mé předchozí dva dotazy ohledně...

Úzkostná porucha

Dobry den, cca mesic me trapi strasna uzkost a strach, kdyz jsem sama doma....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tvrdá, nepohyblivá bulka na zadní části krku

Dobrý den, včera jsem si všimla, že vzadu na krku, pod linií vlasů nalevo, se...

Na lýtkách a kotnících se mi objevila tato vyrážka

Dobrý den, mám prosbu. Na nohách, resp. na litkach a kotnících se mi objevila...

Zlomený palec na noze

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zlomeninu palce na noze. Je to asi 14 dní,...

Špinění před menstruací, možné těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná. Nechráněný styk jsme...

Píchání u srdce a motání hlavy

Dobrý den, občas mne pícha u srdce jako by mě do něj někdo bodal nožem. Také...

Tlak v konečníku

Dobry den.. Už 3 týden mě trápí problém s tlakem v konecniku...Začlo to den...

Bolesti paže, brnění prstů

Poslední týden mě bolí pravá paže.Několikrát za hodinu se objeví tlak v paži...

Krvácení po konizaci děložního čípku

Dobrý večer, je mi 44let, jedno dítě, 23.10. mi byla provedena konizace děložního...

Zhrublá kůže

Dobrý den, v místě pod prsy a částečně na žebrech mám takovou zhrublou kůži...

Nevolnost po léku na depresi - Lenuxin

Vážený pane doktore, dostala jsem před dvěma měsíci Lenuxin (na depresi). Lék...

Krvácení mimo cyklus

Dobry den pane doktore.. Asi pred dvě měsíci mi praskla cysta, vse proběhlo...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Mám tvrdou bouli hlavě na levé půlcevzadu

Dobrý den, je mi 15 let a už asi 4 roky mám na hlavě v levé půlce vzadu tvrdou...

Věková hranice pro legální pohlavní styk


Zánět po vytržení zubu


Předkožka přilepená k penisu

Dobrý den.Mému synovi je 12 let a když si stáhne pokožku,na pravé straně žaludu...

Fleky na zádech


Kvasinka a výtěr z krku a konečníku

Dobrý den, prosím Vás chci se zeptat, zda lze z výtěrů- krku a konečníku zjistit...

Nedostatečná erekce

Zdravím,poslední 2 měsíce mám problém se stopořením penisu,jinak mi vstával...

Listerióza

Dobrý den, bohužel jsem těhotná žena plašan - potřebuji ujištění nebo lépe...

Reklama