Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostná porucha

Psychiatrie Veronika 5.7.2021

Dobrý den. Už třetí den pociťuji po jídle či pití nervozitu a úzkost. Jako kdybych se bála například před zkouškou. "V hlavě" se nervózní necítím, pouze tělo reguje - mám stažený žaludek, cítím vnitřní neklid, potřebu jít na toaletu. Když jsem několik hodin bez jídla, tak se to uklidní, pak ale stačí, abych se napila vody nebo snědla něco malého a je to zpátky. Průjem ani zácpu nemám, nezvracím a ani mě žaludek nebolí.
Co mám dělat? Můžu se toho zbavit sama nebo musím vyhledat lékaře?
Léčím se na hormonální rakovinu prsu, chemoterapii jsem neměla, ale před necelými třemi týdny jsem začala brát Tamoxifen. Je možné, že by tyto stavy mohly souviset s lékem? Nebo případně s tím, že lék beru špatně (beru ho s jídlem, které někdy zapíjím, ale někdy ne, napadlo mi i jestli jsem si nemohla např. poškodit žaludeční stěnu).
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Tišler

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Svitavy, interní oddělení

Dobrý den, paní Veroniko. Můžete trpět určitou formou úzkostné poruchy. Ta zřejmě není vyvolaná lékem, který užíváte, ale možná více okolnostmi. Časté jsou tzv. reaktivní úzkostné poruchy, které u lidí vznikají při akutním stresu ( práce, rodina, nemoc...). Pokud trpíte onkologickým onemocněním, jste k tomuto ještě náchylnější. Pokud u vás stavy brzy neustoupí, vyhledejte svého praktického lékaře, s nímž problém zkonzultujte, napíše vám léky na zklidnění a samotný pohovor může vést k výraznému zlepšení. Pokud by se u vás vyskytly myšlenky na sebepoškozování, vyhledejte lékařskou pomoc ihned. Tamoxifen užívejte dle doporučení onkologa. Volné chvíle se snažte vyplnit zábavou a travte je s blízkým, raději než sama. Přeji brzký ústup obtíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Veroniko. Chápu, že Vám ten zvláštní pocit, který pociťujete, je nepříjemný a možná máte obavu, co by to mohlo znamenat a zda může být souvislost s Tamoxifenem. Bohužel podobný příznak není jednoznačným příznakem něčeho, co bychom takto podle popisu dokázali poznat. To, co popisujete, se nejčastěji vyskytuje právě u stresu, nervozity, vnitřního pnutí, i to, že potřebujete jít na toaletu může být příznak podobného. Pan doktor Tišler popsal, jak se to stává, a byť chápu Vaše rozhořčení, přesto se prosím, nehněvejte, je to lékařský názor podložený zkušenostmi, které jako lékaři máme, nejde o spekulování o Vašem psychickém zdraví. To, co je v tuto chvíli důležité je, že jde o nový příznak, který neznáte, předtím jste jej neměla a je to pro Vás obtěžující. Vzhledem k tomu, že jste onkologická pacientka, je každý nový příznak brát vážně a podstoupit vyšetření, pokud je to třeba. Prosím, vyhledejte praktického lékaře k základním odběrům na jaterní testy, krevní obraz enzymy slinivky, aby se vyloučil nežádoucí účinek léku na trávicí trakt. To, že lék berete s jídlem, nemá vliv, ale Tamoxifen může mít řadu nežádoucích účinků. Jistě udělejte to, že se domluvíte na kontrole u onkologa nebo mu potíže popíšete, zkuste tam zítra zavolat a poradit se. Požádám naše sestřičky, aby se s Vámi spojily, pokud byste potřebovala nějakou jinou pomoc a aby se Vás vyptaly na souvislost potíží s užíváním léku. S pozdravem a přáním brzkého ústupu potíží Dr. Boušková

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...
Panická úzkostná porucha
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Rozhodla jsem se Vám napsat a požádat o...
Úzkostná porucha
Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná porucha

Dobrý den, jsem už zoufalá. Začalo to vše tak před rokem, nastoupila jsem jako...

Úzkostná porucha

Dobrý den. V únoru jsem při noční směně prožil panickou ataku. Nevěděl jsem...

Úzkostná porucha

Dobrý den, už pár let mam psychické problémy... nedokážu jít sama do obchodu,...

Úzkostná porucha

Dobrý den , léčim se s úzkostí a nedávno lekařka si myslela , že by to mohlo...

Úzkostna porucha

Dobrý den. Před 6 lety jsem začala brát pro úzkostnou a panickou poruchu AD...

Úzkostná porucha

Dobry den, obracim se na vas s dotazem. Je mi 36 let, prave jsem prodelala...

Úzkostná porucha

Dobrý den, již cca půl roku žiji v úzkosti a ve strachu z různých důvodů (strach...

Úzkostná porucha

Dobrý den, již měsíc a půl mě trápí úzkosti i přes Asentru 100 mg. Myslím si,...

Úzkostná porucha

zdravim,mel jsem problemy se spanim,pocity uzkosti me vyhnaly z postele a i...

Úzkostná porucha

Dobrý den, Mám problémy zvládat svoji nervozitu. Když mě čeká něco neznámeho...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana uzkostna porucha...

Úzkostná porucha

Dobrý den, jsem muž a je mi 25 let. Jsem úzkostný člověk, beru Asentru (2 tab....

Úzkostná porucha

Dobrý den, navštěvují již několik let psychiatrii užívám dost léků nyní mám...

Úzkostná porucha

Dobrý den, Moc děkuji za odpověď, (MUDr. Luboš Janů) chtěla jsem se tedy zeptat...

Úzkostná porucha

Dobrý den, je mi 47 let, již 11let se léčím u psychiatra s úzkostnou poruchou....

Uzkostna porucha

Dobrý den,lečím se antidepresivy remood jiz 3 mesice na uzkostnou poruchu nebo...

Úzkostná porucha

Dobrý den, tento problém mám už minimálně 6 let, možná i déle, nepamatuju si,...

Úzkostná porucha

Dobrý den, trpím psychickými potížemi...nevím jak je pojmenovat..přehnaný...

Úzkostná porucha

Dobrý den, trpím uzkostmi, několik let jsem brala Velaxin 150, který mi pomohl....

Úzkostná porucha

Dobrý den. Mám takový dotaz. Asi před dvoumi lety,moje sestra proletěla skleněnyma...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka

Dobrý den, pár týdnů zpátky jsem zde psala ohledně pupínků na břiše, které...

Bolest pod levou lopatkou

Dobry den prosim o radu cim by to mohlo byt uz dlouhou dobu skoro kazdy den...

Tuhnutí krku, nevolnost, trnutí ruky, slabost

Dobrý den, dotaz se týká mého manžela. Před 3 týdny si volal záchranku, neboť...

Naražená záda


Ask kolene

Dobry vecer mam na Vas jiz prosbicku o preklad me ASK ktera se konala 8.4.2015.......

Otok pravého kotníku

Dobrý den, otéká mi pravý kotník, cítím v něm takové tažení na nártu. Beru...

Vypadávání vlasů následkem prodělání COVID-19 nákazy

Dobrý den, mám dotaz ohledně vypadávání vlasů u mé maminky. Je jí 73 let a v...

Proč mě nebaví po porodu sex

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat proč mě nebaví sex po porodu. 15 měsícu jsem...

Bolest hrudní páteře

Dobrý den, je to asi měsíc, co mi u levé lopatky začalo vystřelovat takové šimrání,...

Zvuky ve střevech a žaludku

Zdravím, mám takový nepříjemný problém. V poslední době se mi ve střevech a...

Nitroděložní tělísko

Dobrý den, dnes jsem byla na gynekologii, kde mi v celkové narkoze zaváděla...

Červené skvrny a "štípance"

Vážená paní doktorko, chtěla bych vás poprosit o názor k tomuto problému. Je...

Vysazení a nasazení antikoncepce

Dobrý den,20.3. Jsem měla menstruaci ze spádu zhruba po 27 dnech. Nové plato...

Arketis a nežádoucí účinky

Dobrý den, 1) začal jsem užívat lék Arketis 20mg na panickou poruchu, kterou...

Zvýšené ALT

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat mírně zvýšené hodnoty ALT,...

Monokl

Dobry den,mam dotaz,pred 10 dny jsem spadl na motorce na oblicej a udelal se...

Zvětšená uzlina v třísle

Dobrý den, už tak cca 4 měsíce mě trápí bulka v levém třísle. Bulka není hodně...

Bolest hrudní páteře

Dobry den,obracim se na Vas pro radu.Mam potize s hrudni pateri,ktera me boli...

Nespavost, zlé sny, únava

Dobrý den, mám potíže s tím, že nemohu usnout a když už konečně usnu, zdají...

Otoky

Dobrý den, v posledních týdnech se mi občas objevují otoky, naposledy to byl...

Reklama