Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostně fobická porucha, strach z neurologického onemocnění

Psychiatrie Lucie 27.9.2020

Dobrý den,můj dotaz už zde byl odpovězen několikrát(popř.mi bylo dáno rady a dalšího postupu)ale já nevím,jak dál...je to taková sinusoida-dobré-špatné dny.
Už od loňského listopadu se potýkám s neurologickými potížemi(můj věk 34let,nyní těhotenství 24tt),které se postupně vystřídaly-začalo to bolesti hlavy,pak krční páteř,pak střídavá bolest kloubů,bolest (asi)kyčlí při vychýlení boku na stranu...postupně to odešlo(bolest hlavy,bolest kloubů...)mám sedavou práci,kde páteř mým nevhodným sedem asi trpím.Snažím se cvičit(teď se jedná víceméně o masáže) pod vedením fyzioterapeutky(docházím kvůli těhotenství jen jednou měsíčně).
Moje problémy,které jsou od toho listopadu 2019 jsou:
*fascikulace(lopatky,prsní svaly,nohy,ruce)-nejvíc ale je "postižená"levá strana těla-pár záškubu za den
*dlouhodobá fascikulace na chodidle levé nohy(vnitřní klenba-necítím,při světle a náklonu nohy lze vidět
*občas cítím,jakoby husí kůži uvnitř svalu v levé noze(od kolene dolu)příjde,přejde-sekunda
*v levém koleni teď pár dnů cítím rychlé chvění(asi hluboká fascikulace)
*při lehu na zem nebo rovnou podložku neskutečnou bolest v bedení páteři a to takovou,že se postavím jen přes bok a velkou bolest,při pohybu necítím
*bolest v sedě a nebo předklonu pod pravým prsem/žebrem-bolest je jakoby tlak do žebra,při narovnání odchází
*občas cítím šimraní ve svalech levé nohy(t.anterior,zadní strana lýtka)
*při silném propnutí špičky křeč do lýtek-občas
*bolest svalů na noze zase jen spodní část-holeň-občas
*pulzování(pocit rytmického bušení srdce)v zadní části hýždí

Mám pocit,že je moje NERVOVÁ SOUSTAVA NEMOCNÁ a tohoto pocitu se nemůžu zbavit.
BOJÍM se nemoci ALS-že tohle jsou první projevy...JE TO MOŽNÉ?
Vyšetření,které jsem podstoupila:
MR mozek-bez nálezu
MR míchy
EEG 2x(abnormality)
odběry krve na revma faktory,borel.,minerály,jaterní i ledvinové testy,štítná žláza(snížená hodnota)
ULT krkavic
ULT žil a cév DK
revmatologické vyšetření
4/20EMG kondukční-bez patologie
7/20EMG kondukční+jehlové(jeden sval t.anterior levá noha)-normální nález bez patologie,pro polyneoropatii nesvědčí.Vyšetření v okresní nemocnici.V žádance od neurologa bylo polyneuropatii.
9/20EMG kondukční+jehlová(napíchnuté 3 svaly na levé noze-t anterior,gastrocne.,stehenní sval)-normální nález bez patologie,nesvědčí pro polyneuropatii a nervosvalové nemoci ani ALS-toto vyšetření jsem měla v Praze v soukromé EMG laboratoři(zde mi pan doktor ještě zkoušel reflexy-nic mimo nenašel)V žádance od neurologa bylo pro vyloučení ALS(obavy z této nemoci jsem své doktorce sdělila,ta mě vždy prohlídne a nic neshledala ale pro můj klid mi byla žádanka dána.Doktor v Praze mě uklidnil a vlastně byl asi dva týdny klid...nyní je to znova,tak jak popisuji.Občas si rozpustím Magnosolv ale ne v pravidelných dávkách.Včera jsem seděla s levou nohou,kterou jsem měla v koleni ohnutou a dostala jsem křeč do celé levé nohy.Pocity v noze jsou myslím lepší,než třeba v březnu 2020 ale jsou stále a já nevím proč,taktéž fascikulace,které jsou nejvíc v levé půlce těla...stále mě myšlenka na ALS pronásleduje...
Stabilita,motorika,špička,pata zcela v pořádku ale bojím se toho,že to třeba příjde,když mám potíže "jen"10 měsíců.
Prosím o radu od neurologa,zda se ještě někam obrátit...chtěla bych klidné těhotenství a mám toto.
Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

důkladně jsem si pročetla Váš dotaz, včetně těch předchozích. Stejně jako moji kolegové zde z poradny můžu bez obav říci, že jste komplexně a velmi dobře vyšetřena a žádné z těchto vyšetření nepoukazuje na onemocnění ALS nebo jiné závažné neurologické onemocnění.
Jak psala jedna moje kolegyně, stran neurologie se nejspíše jedná o takzvané benigní fascikulace, které jsou zcela běžné a neškodné. Vaším problémem však není žádné závažné onemocnění, ale úzkostné až fobické sledování Vašeho zdravotního stavu. Doporučuji Vám, abyste svoji pozornost zkusila přesměrovat nyní na těhotenství a miminko. Snažte se dbát celkově o své zdraví, dbát na kvalitní stravu, dostatek tekutin, kvalitní spánek, pravidelný kondiční pohyb, klidně nadále rehabilitační cvičení, masáže, vše, co Vám bude dělat dobře. Důležité nyní je, aby proběhlo těhotenství bez komplikací a narodilo se zdravé miminko.
Jak také bylo doporučováno v předchozích odpovědích, je vhodné objednat se do ambulance psychiatrie, kde je vhodné zahájení psychoterapie, případě posléze i medikamentózní léčby (ale to až po porodu a po ukončení kojení).

Přeji Vám, ať vše dobře dopadne, těhotenství a porod proběhne bez komplikací a budete se těšit ze zdravého miminka. Možná, až přesměrujete pozornost po porodu na něj, Vaše obtíže vymizí. Držím Vám palce, bude zejména potřeba zapracovat na Vaší psychice. Krom psychatrického vyšetření není žádné další neurologické potřebné. Obraťte se na psychiatra. Doporučení od praktika není nutné, objednat se můžete kamkoliv samostatně.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Akupunktura, Dětská neurologie, Neurologie Pracoviště: Neurologická ambulance Uherský Brod

Dobrý den, byla jste opakovaně vyšetřena jak celou řadou paraklinických vyšetření, tak Vás vyšetřovali minimálně dva neurologové. EMG jste měla opakovaně a s odstupem, pokud byste měla ALS, byl by tam patologický nález. Užívejte magnesium, soustřeďte se na své miminko, snažte se být v klidu. Žádná patologie všemi dostupnými vyšetřeními nebyla prokázána. V neurologické péči jistě jste, takže pokud by se měnil neurologický nález nebo Vaše potíže progredovaly, bude to Váš lékař jistě řešit. S pozdravem a přáním všeho dobrého Magdaléna Hlavačková

Související dotazy

Úzkostně depresivní porucha a nové projevy
Dobrý den, Obracím se na Vás možná s hodně obecným,...
Anxiózně fobická porucha
Dobrý den, již přesně 9tý týden beru antidepresivum...
Fobická úzkostná porucha
Dobrý den. Za týden to bude 3 měsíce co beru Citalec...
Rezistentní úzkostně-depresivní porucha
Dobry den, Chtěl bych se zeptat na moznosti lecby...
Úzkostné poruchy
Dobrý den, Trpím sociální fobií a celkovou úzkostnou...
Fobická porucha u dítěte
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám tříletou dceru, která...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná porucha, terapie

Dobry den, viete mi prosim poradit nejaky homeopaticky liek na uzkost a strach?...

Úzkostná reakce na kritiku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám problém zvládat situace, kdy na mě...

Úzkostná reakce na stres


Úzkostná reakce po stresu

Dobrý den, mám problém se dotýkat věcí. Mám uskost, když se dotknou věci nebo...

Úzkostně - depresivní porucha

Dobrý den, mám takový problém. Před více než měsícem jsem přišla o práci a poté...

Úzkostné a depresivní stavy

Dobrý den, předem se omlouvám, protože to zřejmě bude dlouhé. Je to už nějakých...

Úzkostné batole

Dobrý den, mám 16-ti mesicni dceru a odmala je hodne úzkostná, casto se leká...

Úzkostně depresivní porucha a nové projevy


Úzkostně depresivní porucha a vyšší tlak při atakách ?

Dobry den,prosim vas potreboval by som sa poradit. Je podla vas potrebne...

Úzkostně depresivní porucha, panické ataky

Mirtazapin sandos 15mg....Dobry den.Beru asi 3 tydny tento lék. Byla mi diagnostikovana...

Úzkostné nepříjemné stavy

Vážený Již od října trpím silnými úzkostmi, nyní mám hlavně pocit zcvrklého...

Úzkostné obtíže

Dobrý den, již 8 let mám problémy s téměř nepřetržitou úzkostí(k ničemu nevázanou),...

Úzkostné poruchy

Poradit se s lékařem Objednat k lékaři Naši lékaři Aktuální témata Nemoci Odpovědi...

Úzkostné poruchy

Dobrý den, Trpím sociální fobií a celkovou úzkostnou poruchou, což se především...

Úzkostné stavy

Dobrý den, mám 13 let neuropatii dolních končetin. Zjistili mi to lékaři, když...

Úzkostné stavy


Úzkostné stavy

Dobrý den, již delší dobu mě trápí úzkostné stavy, kdy se mi z ničeho nic začne...

Úzkostné stavy

Mám stále neodůvodněný strach a nevím z čeho.Nemohu spát a nemám ani chuť k...

Úzkostné stavy

Dobrý den chtěl bych se s vámi poradit ohledně mých problémů a užívání léků....

Úzkostné stavy

Dobrý Den Mám takový problém..tedy je jich více Tak doufám že mi pomůžete...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vrzání kloubů

Dobrý den, když udělám dřep nebo ráno vstanu, slyším ,,vrzání,,v kolenou. Je...

Žlutá barva stolice, užívání antibiotik

Pekný deň, spozorovala som zmenu farby stolice. Je žltá(horčicova) s viditeľným...

Ejekční frakce

Dobrý den.Bylo mi echu naměřeno EFLK 60%.Je to málo nebo moc nebo akorát jaký...

Bílý tvarohový výtok

Dobry den, Chtela bych se zeptat na par veci. Uz docela dlouho me trapi...

Uzly na laloku štítné žlázy

Dobrý den,prosila bych o vysvětlení.V unoru jsem byla poslána na UTZ se štítnou...

Antibiotikum Biseptol

Dobrý den, před týdnem mi ošetřující lékařka předepsala Biseptol kvůli zánětu...

Zvýšené riziku Downova syndromu

Dobry den, je mi 29let a cekam druhe miminko, jsem ve 13tt. Prvni tehotenstvi...

Vyšší spodní tlak a vysoký tep

Dobrý den, je mi 17 let. Mám angínu a paní doktorka mi předepsala antibiotika...

o 1,5cm delší noha po náhradě kyčel. kloubu

Dobrý den,po operaci (endoprotéza kyčel. kloubu) mám operovanou nohu o 1,5cm...

Deprese a ztráta motivace

Dobrý den. Potřeboval bych prosím radu ohledně svého psychického stavu. Poslední...

Vysoké crp u ročního dítěte

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděl od bratra že dnes již potřetí za poslední tři...

Výsledky magnetické rezonance mozku

Dobrý den, chtěla bych požádat o posouzení zprávy z MR mozku mého syna - 6...

Tuhnutí (trnutí) levé části obličeje

Dobrý den, Mám problémy, které mě trápí asi tak už 2 měsíce. Nejdříve to začalo...

Kontakt s covid-19 a karanténa

Dobrý den mám dotaz měl jsme příznaky a byl jsem na testech protože jsem byl...

Silný žlutohnědý výtok

Dobrý den, mám takovy menší dotaz muj gynekológ momentálne nepracuje má dovolenou...

Bolest mečovitého výběžku

Dobrý den. Již asi měsíc mě bolí mečovitý výběžek. Bolí při dotyku, zakašlání...

Bolesti břicha, pocit plnosti, bolest zad

Dobrý den, mám tak 1/2 roku bolesti břicha, byl jsem na kolonoskopii, gastroskopii,...

Svědění kolem konečníku

Dobrý den, Před několika dny mě svědilo okolí konečníku. Po pár dnech to přestalo,...

Přibírání na váze

Dobry den též mam problém se zaživaním mela jsem helikobaktera a našli mi líny...

Bolest v krku a ucha při polknutí

Dobrý den, v nedeli jedu na dovolenou a mě asi před třema dněma začlo bolet...

Reklama