Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Uzlina, štítná žláza, hypochondrie

Praktické lékařství Alex C. 5.3.2014

Dobrý den,
předem bych se chtěl omluvit za velmi obsáhlý dotaz.
Je mi 19 let (skoro 20). Biologicky jsem žena, ale vzhledem k diagnoze F640 procházím přeměnou pohlaví (již 7. měsíc beru Testosteron - Nebido). V tomto směru je vše v pořádku. Nikdy jsem nebyl vážně nemocen a ATB jsem měl naposledy asi v 11 letech.
Od mala jsem hypochondr, což je asi součást generalizované úzkostné poruchy, kterou mám. Obyčejně se mi daří to zvládat. Rozhodně nejsem ten typ, co střídá jednu ordinaci za druhou. Před zahájením hormonální terapie jsem viděl doktorku jednou za dva roky na preventivní prohlídce.

Teď k mému dotazu.
Před třemi týdny jsem si náhodou nahmatal bouli pod bradou. Samozřejmě jsem se hned podíval na internet a jako první mi nečekaně vyjel lymfom. Vzhledem k tomu, že mě uzlina nebolela, nedalo se s ní hýbat a nemocný jsem taky nebyl, dostal jsem strašný strach. Následovaly 2 panické ataky a po 5 dnech jsem to nevydržel a poprvé v životě jsem šel sám od sebe k doktorce. Ta řekla, že je to 100% uzlina, a když mě viděla, jak se třepu, poslala mě rovnou na sono. Tam jsem šel hned druhý den. Zprávu přikládám. Doktor řekl, že uzliny jsou v pořádku a na dotaz jestli teda můžu být klidný odpověděl "zdá se, že jo". To "zdá se" mě sice trochu nahlodalo, ale odcházel jsem šťastný, že nemám rakovinu, a tu štítnou žlázu jsem kupodivu nijak zvlášť neřešil. Ta mi začala vrat hlavou až později. Dostal jsem žádanku na endokrinologii, ale jsem objednaný až na červen. Myslíte, že to stačí? Nerozumím té zprávě a zakázal jsem si cokoli hledat na internetu. Vím jen, že to vypadá na chronický zánět, ale co ty "okrsky", co znamená ta echogenita? Zase mám strach z rakoviny. Na světě není nic, čeho bych se bál víc.
Asi deset dní po sonu jsem dostal rýmu. (Musím říct, že ještě předtím, než jsem tu bouli našel a během toho, co jsem to řešil, jsem měl takový ten divný pocit v nose a v ústech, jako před nachlazením, ale nic z toho nebylo. Přešlo to, pak byl klid, a až potom ta rýma. Protože jsem si minulou středu šel pro tu žádanku na endokrinologii, řekl jsem doktorce o té rýmě. Podívala se mi do krku a předepsala antibiotické kapky Pamycon. Normálně bych je na obyčejnou rýmu (bez teploty, bez bolesti v krku, bez ničeho) nebral, ale vyplašený z těch uzlin a toho všeho je už šestý den beru a zítra končím.
Cca před třemi/čtyřmi dny se mi ta boule asi zvětšila. Ale nejsem si jistý, zkouším to stokrát denně. Nemačkám, jen zakloním hlavu a zlehka přejíždím. Bez zaklonění hlavy to totiž není vůbec vidět. Nahmatat to sice jde, ale jeví se to tak 10x menší než při záklonu, kdy je tam opravdu boule.
Snažím se sám sebe neustále přesvědčovat, že to není rakovina, ale co to může být? A proč to nezmizí? Za jak dlouho zvětšené uzliny většinou mizí? Neměl bych jít na krevní testy? Ne jedněch jsem byl na konci prosince a vše bylo ok, až na hodnotu 4,2 u štítné žlázy. Prý lehce snížená fce - to by sedělo, vzhledem k sonu.
Může to nějak souviset s těmi uzlinami? Jinak mi vůbec nic není, jiné uzliny zvětšené nejsou.
U těch uzlin mě ještě napadlo, jestli to nemůže být od akné. Při té hormonální terapii se mi hodně zhoršilo, ale od začátku února používám antibiotický gel Isotrexin a už je to lepší. Takže tím to asi nebude. I když, píšou, že se ten gel nesmí dostat na poškozenou kůži, což se mi vzhledem k charakteru akné stává téměř každý večer. Štípe to dost, ale uzlina se mi z toho asi těžko zvětší.
Chci se tedy zeptat:
a) myslíte, že můj strach z rakoviny (lymfom/štítná žláze/metastáze od jinud) je v mém případě na místě?
b) Z čeho ta uzlina může být, a za jak dlouho se většinou zvětšené uzliny zase zmenší?
c) Může mít nález na štítné žláze souvislost s hormon. terapií (v červenci 2013 byly odběry v pořádku) a je vhodné čekat na endokrinologické vyšetření až do června?

Vím, že jsem spíš případ pro psychologa, a po květnové maturitě se tam taky chystám, protože takhle už to dál prostě nejde. Žiju v permanentním strachu z rakoviny.

Mockrát Vám děkuji, že jste se dočetl až sem. Vím, že jsem otravný, i sobě tím strachem lezu na nervy a taky vím, že bych toto všechno měl probírat spíš se svou praktickou lékařkou, ale jsem tam teď tak často, že nechci, aby si mě zaškatulkovala jako hypochondra.

Ještě jednou moc děkuji za odpověď a omlouvám se, že Vás otravuju. Díky

Hezký den
Alex C.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, pane Alexi. Velmi mě mrzí, že jste takto vylekán popisovaným "nálezem". Podle ultrazvuku jde o jen zcela lehce zvětšené uzliny, hypoechogenní znamená, že jsou v ultrazvukovém obraze vidět tmavěji a tento stav odpovídá tomu, že jde o uzliny "aktivované" nějakou imunitní reakcí, tedy reagující na infekci či neinfekční zánět - ve Vašem případě to lze přisoudit popisované infekci horních dýchacích cest, ale máte-li v obličeji akutně zhoršené akné, bude příčinou spíše toto. Ultrazvukový popis neodpovídá lymfomu. Nutno ale poctivě napsat, že příčinu déletrvajícího zvětšení uzliny lze definitivně posoudit až jejím vynětím a mikroskopickým posouzením. 3 týdny trvající zvětšení (zvláště pokud časově odpovídá trvajícímu zhoršení akné), není ještě možno brát jako déletrvající a podezřelé. Ohledně štítné žlázy - ultrazvukový nález odpovídá chronickému zánětu, který bývá autoimunitního charakteru - v našich podmínkách tedy nejčastějšímu problému se štítnou žlázou, který vysvětluje zmiňovaný laboratorní nález (TSH 4,2). Endokrinolog při vyšetření posoudí vhodnost léčby (která by spočívala v malé dávce hormonu štítné žlázy), stejnou rozvahu jako endokrinolog může ale (po zopakování a doplnění některých některých lab. testů) učinit již Vaše praktická lékařka. Vzhledem k tomu, že byste stejně měl být "pod dohledem" endokrinologa při podávání androgenů, bude rozumné to řešit tam, do června to klidně počká (TSH bylo jen zcela lehce mimo normu a otevřená porucha štítné žlázy se rozvíjí obv. pomalu, nebo se nemusí rozvinout vůbec). Se závěrem Vašeho dotazu nelze nesouhlasit - je určitě na místě veškeré dotazy a nejasnosti probírat s Vaší praktickou lékařkou, nebojte se, že by Vás považovala za hypochondra. Vždy se na vše hned ptejte, je zbytečné se strachovat jen kvůli nedostatku přesných informací. S ní si rovněž promluvte o psychologické a event. i psychiatrické péči - předpokládám, že už pro dg. F640 jste byl s těmito příslušnými specialisty v nějakém kontaktu, proberte rovněž své úzkostné potíže a promluvte si i o vhodnosti a možném přínosu léků na psychiku. Doufám, že Vám odpověď alespoň trochu pomohla a přeji hodně štěstí!

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Uzlina v třísle

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, nebo poradit: Necelý rok pozoruji v pravém...

Uzlina v třísle

Dobrý den, nechci otravovat s malichernostmi ale mám zvětšenou uzlinu v pravém...

Uzlina v třísle

Dobrý den, je mi 20 let a mám dotaz ohledně jedné zvětšené uzlinky v pravém...

Uzlina v třísle

Dobrý den, Už rok a půl mám v levém třísle útvar podobný nepravidelného...

Uzlina v třísle

DObrý den sice už sem jednou psal o uzlině v třísle která má cca 1,5 cm nebolí...

Uzlina v třísle

Dbrý den, chtěl jsem se zeptat nákou dobu mám větší a tvrdší nejspíš uzlinu...

Uzlina v tříslech, silné pálení u močení

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na problém, který u mě nastal zhruba cca...

Uzlina za krkem

Dobry den p. doktorko. Asi pred mesicem jsem se vas ptal na zvetsenou uzlinu http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/zvetsena-uzlina-za-uchem-119153 Uzlina...

Uzlina za krkem

Chtěl bych se zeptat, za krkem na pravé straně vedle páteře se mi objevila boulička....

Uzlina za uchem

Dobry den mam dotaz mam za uchem bouly vypada jako nezid ale nejde vymackou...

Uzlina, útvar na krku

Dobrý den, Už delší dobu (rok) si hmatám pod bradou přímo na hrtanu bůlku....

Uzlina?

Dobrý den přibližně měsíc mě bolí (nejspíš) uzlina v tříslech, spíše směrem...

Uzlina??

Dobrý den, na tříslech se mě udělala uzlina na ohmat měká když jsem se ji snažil...

Uzlina/bulka v boku

Dobrý den, vždy čtu o uzlinách v oblasti třísel. Já mám však bulku-hrudku asi...

Uzlina/cistna

DObrý den, v neděli ráno jsem začal pociťovat bolest pod pravým uchem. 5íkal...

Uzlinka

Dobrý den, před týdnem si mi udělal vřídek (ze začátku to vypadalo na uhr bez...

Uzlinka

Dobry den, v minulosti cca mesic jsem si nahmatala asi uzlinku velikosti fazole...

Uzlinka

Dobrý den, minulý týden jsem běhala ohledně své uzliny na krku. Objevila jsem...

Uzlinka

Dobrý den, dceři 5let se vzadu na krku, vpravo kousek od páteře vytvořila měkká...

Uzlinka

Dobrý den, na zprávě ze sona krku stojí - 3 uzlinky obvyklé vaskularizace, největší...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

První pohlavní styk

Včera jsem měla první sex a bolelo to, Ale krev mi netekla a ani nevim jestli...

Lexaurin

mam psychycké problemy a občas beru lexaurin,jsem v jinem stavu a mam strach...

Hodnoty CEA, CA 19-9

Dobrý den, během jednoho roku mi dělali 2x kolonoskopii a poté biopsii.Při závěrečném...

Vyrážka u dítěte

Dobry den, moc vas prosim o radu, jsem uz zoufala a nevim co delat. Vse zacalo...

Fraktura klíčku

Dobry den, mam tristivou zlomeninu klicni kosti zevni.je v poradku stale pretrvavajici...

Vřed penisu

Dobrý den, už asi 3 dny mám na penisu tohle. Nebolí to, jen když to zmáčknu...

Nárok na částečný invalidní důchod

dobrý den, prosím o posouzení svého zdravotního stavu. ortopedie:stále bolesti...

Suchá kůže na rukách + popraskání mezi ohyby u kloubů

Dobrý den, již asi druhý rok mě trapí tyto kožní problémy - viz foto. Přes jaro,...

Gardnerella vaginalis ++

Dobrý den, na vaginální kultivaci mi vyšlo: Nález: Streptococcus agalactia Nález:...

Bolest varlete


Bolesti po operaci srdce, důchod?

dobrý den manžel je rok po operaci srdce a má stále bolesti má s tímto nárok...

Průjem, bolest břicha, zapáchající krkání

Dobrý den, mám syna (14 let), trpí častými bolestmi břicha, průjmem a když si...

Warfarin a nové léky

Užívám již asi 2 -3 roky Warfarin 5 mg / 1 prášek denně. dostal jsem ho na...

Silná menstruace


Vysazení antidepresiv


Pálení rtů

Několik měsíců (4 až 5) mě nepříjemně pálí oba rty. Na okraji spodního se často...

Panicka porucha v tehotenstve

Dobry den. Som v 20/6.t.t. Uz dva a pol roka sa liecim na uzkostnu panicku poruchu....

Lázně po operaci slepého střeva

Dobrý den, jsem po operaci slepého střeva, klasickým řezem (podle zprávy gangrenozní...

Antikoncepce a aulin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli prášek Aulin snižuje schopnost antikoncepce...

Panenská blána, odpanění


Reklama
Zavřít