Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vedlejší účinky antibiotik

Klára 19.6.2018

Dobrý den, užívám od minulého čtvrtka antibiotika Klacid 500. Lečím se se zánětem průdušek. Dnes ráno se mi v puse udělaly červené skvrny. Skvrny nebolí, ale cítím je v puse. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že jde o alergickou reakci, nebo jsem se kousla sama ve spaní. Mám trochu obavy, protože jsem jíž alergickou reakci měla a to na amoksiklav. Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, spíše se jedná o nežádoucí vedlejší efekt ATB léčby než o alergii, alergie způsobí otok, svědění, červené skvrny po těle, tady jde spíše imunitní problém, kdy ATB léčba poškodí naše zdraví prospěšné bakterie, které máme na sliznicích a zničí je a umožní tím pádem vznik třeba kvasinkové či virové infekce na sliznicích... ke které by jinak nedošlo dokud nás ty naše ochranné bakterie chrání... pokud Klacid již dobíráte a průdušky jsou lepší, asi bych již léčbu vysadil, v lékarně by vám měli doporučit něco na výplach a kloktání, nejlépe asi Tantum verde roztok, a do budoucna vždy pečlivě léčbu ATB pečlivě zvažovat, v letním období bývá kašel mnohem častěji způsoben pyly, tedy alergiemi, v zimě zase spíše virosy, takže antibiotika nasazujte raději vždy když budete mít jistotu že jde o bakteriální infekci ( což ideálně doloží vyšetření CRP ) a jinak se snažte ATB pokud možno vyhýbat a léčit kašel kapkami atd., na nasazení antibiotik bývá většinou dost času když stav není nějak dramatický a jasný, a vždycky několik dní trvá než jsou příznaky a projevy nemoci dostatečně jasně vyjádřeny, aby bylo jasné že ATB je potřeba nasadit, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaromír Piskáček

Specializace: Zubní lékařství Pracoviště: Dental clinic Dr. Piskáček, Praha - Anděl

Dobrý den. Přiklonil bych se k názoru praktického lékaře, že se o reakci na antibiotika jedná. Shodou náhod vidím i jiný problém a sice, že máte gingivitidu (která může být také příčinou). Potíže můžou být i od jiných léků (např. antikoncepce) nebo od kombinace dvou či více léků. Dále se může výjimečně jednat i o projevy při otěhotnění. S pozdravem MUDr.Piskáček

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Zulbex- vedlejší účinky
Dobrý den, Mám dotaz ohledně refluxu žluči do žaludku....
Dobrý den, můžou se vedlejší účinky antikoncepce projevit...
Vedlejší učinky
Dobrý den, za jak dlouho se po užívání antikoncepce...
Antibiotika a přestup do mléka
Dobrý den.. můj 6 měsíční syn se léčí antibiotiky na...
Hormonální antikoncepce a antibiotika
Dobrý den, ovlivňuje prosím účinnost HAK (beru 14...
Vedlejší účinky
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byly praktickou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vedlejší účinek antikoncepce nebo něco jiného?

Dobrý den už pět měsíců beru antikoncepci Yadine. Dříve jsem měla jiné. A asi...

Vedlejší účinek atb

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohou antibiotika způsobit tyto vedlejší...

Vedlejší účinek léku

Dobrý den. včera mi syn nechtěně škrábl do oka. Byla jsem na pohotovosti kde...

Vedlejší účinek léku

Mám ulcerosní kolitidu,léčenou Pentasou,Medrolem a do nedávné doby i Entokordem,ten...

Vedlejší účinek Norethisteronu


Vedlejší účinek psychofarmak

Dobrý den beru léta antidepresiva nejprve Seropram a nyní Olwexya 75 a to na...

Vedlejší účinky

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byly praktickou lékařkou nasazeny prášky...

Vedlejší účinky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s vedl. účinky injekcí k umrtvení...

Vedlejší učinky

Dobrý den, za jak dlouho se po užívání antikoncepce dostaví vedlejší učinky?

Vedlejší účinky AD


Vedlejší účinky antidepresiv


Vedlejší účinky antikoncepce


Vedlejší učinky asentry


Vedlejší účinky aurorixu


Vedlejší účinky Cipralex 10mg


Vedlejší učinky čaje:

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je normální, když při užívání Čaje Leros Detox...

Vedlejší účinky Detralexu

Dobrý den, na pohotovosti při podezření na trombózu mi byla zjištěna žilní...

Vedlejší účinky Doxyhexal


Vedlejší účinky DoxyHexalu - nervová porucha?

Dobrý den, před čtyřmi dny mi byla zjistěna infekce do nohy (zřejmě Borelioza)...

Vedlejší účinky hormonální léčby

Dobrý den, po dvou biochemických těhotenství jsem přirozeně otěhotněla. Na první...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, cca od Srpna (2016) mám bolest v pravém podbříšku. Týden bolí neustále...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den mám dotaz. Uz cca od prosince minulého roku, možná i déle me jednou...

Zvlaštní zvuky

dobrý den rok mám problém ze zdravotním stavem mám takové zvláštni záchvaty...

Nachlazení, vykašlávání krve

Dobrý den chci se zeptat je mi 24 let už čtvrtý den ležím se silným kašlem,...

Alkoholismus

Dobrý večer,mám otce který má cirhozu jater a nadměrně požívá alkohol. Jeho...

Injekce na růst a obnovu varlat

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat něco ohledně varlat. Na internetu jsem četl,...

Zvláštní znaménko

Dobrý den, mám problém se dvěmi znaménky. To jedno mam na břiše a několikrát...

Zvláštní změny

Dobrý den, před třemi dny jsem navštívila svého gynekologa kvůli každoroční...

Biseptol a kyselé potraviny


Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Zvláštní závislost

Dobrý den, už delší dobu bojuju s jistou závislostí a nevím, jak se toho zbavit.Hlavně...

Nespecifická hyperintenzity v bíle hmotě mozku

Pěkný den, před 2 roky mi byla zjištěna ahydrosyringomyeliemíchy v C6-7 a hyperintenzity...

Tatínek má již 8 let zvýšené leukocyty

Dobrý den, tatínek má již 8 let zvýšené leukocyty počet bílých krvinek maximum...

Lindynette 20 a Biseptol 480

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před 2ma týdny jsem brala Biseptol 480 na...

Skvrny na varlatech a penisu

Asi dva tyzdne mam na varlatach skvrny a na zaludi bile flaky.Môže sa jednat...

Ibalgin v moči

Dobrý den , chtěla bych se prosím zeptat dlouhodobě vyuzivam ilbalgin už asi...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den paní doktorko.Moc mně trápí bolest asi dva až tři centimetry pod levým...

Natržený vaz v koleni

Dobrý den, chci se zeptat jak můžu urychlit zahojení natrženého vazu v koleni...

Prasklá žlka v oku - skvrna + následná bolest hlavy

Dobrý den, prosím o radu problému mé matky. Věk 52 let. Jednou, dvakrát...

Svědění řitního otvoru a páení při močení


Zavřít reklamu