Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Venlafaxin a arytmie

Psychiatrie Barbora 8.5.2021

Dobrý den, neustále se mi zvyšují uzkosti, po problémech se srdcem( extrsystoly a potřebovala bych už začít brát andtidepresivum venlafaxin. Neboť zatím se což jen neurolem měsíc a mám strach ze závislosti. Holter bohužel zachytil jen jednotlivé komorove extrasystoly a tak jsem ještě objednána na týdenní holter, to je ale další čas navíc. Myslíte ze už muzu začít s venlafaxinem, nebo mě muže nějak ohrozit(píše se u nej ze se nemá brát pokud mate arytmie) já mám ty extrasystoly někdy i 20 minut v kuse pak si lehnu a odezní a už jsou jen ojediněle ten den, další den třeba vůbec a pak zas hodně za sebou i celou procházku. Proto se strašně bojím začít s tím venlafaxinem. Prosím poraďte jak moc je to nebezpečné. Dekuji

Doplňující dotaz 8.5.2021:
Venlafaxin mám od psychiatra samozřejmě. Ještě chci doplnit, ze nebyly ty VES ojediněle, to byly SVES, VES bylo málo, 3 fáze bigeminie a jeden kuplet, krátké tachykardie fáze do 150, kde je opět ventrikularni bigeminie ( omlouvám se, překládám to z němčiny)

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, Barboro. Venlafaxin je v současnosti vázán pouze na předpis psychiatra, tím pádem s jeho použitím, jako praktický lékař, nemám žádné zkušenosti a nemohu Vám nyní adekvátně odborně poradit. S naší poradnou ale spolupracují také specialisté v oboru psychiatrie. Kolegům Váš dotaz přeposílám, poočkejte na jejich vyjádření. Jistě Vám odpoví lépe než já.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivana Cimbůrková

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie

Milá Barboro, z hlediska srdeční bezpečnosti venlafaxinu nás bude zajímat to, čemu se při popisu na EKG říká prodloužený interval QTc, což zhruba znamená, že jeden srdeční stah trvá o něco déle. Jedná se o vrozenou odchylku, nebo o získaný stav (např. při podchlazení, nízké hladině hořčíku, při ischemické chorobě srdeční...) nebo při užívání celé řady léků (nejen psychofarmak). Sejde-li se těchto rizikových faktorů více najednou (včetně kombinace více léků s tímto vedlejším účinkem), jejich působení se sčítá a může docházet k tomu, že se srdeční komorový komplex občas jaksi roztancuje a ztratí účinnost (na EKG popsáno jako arytmie "Torsade de Pointes", která může způsobit přechodnou ztrátu vědomí, v horším případě přejít do fibrilace komor). Pochybuji, že Vaše epizody bušení srdce jdou na vrub této arytmie. Klidně tak můžete vnímat i úzkostné záchvaty. Ale tím Holterem určitě nic nezkazíte. --- Takže sečteno: Pokud se v popisu Vašeho EKG neobjeví zmínka o prodloužení QT, ničeho bych se nebála. Pokud ano, nebo pokud venlafaxinu přesto nedůvěřujete, není nic snadnějšího než zvolit jiný, zaručeně bezpečný preparát se (např. sertralin). Správně uvažujete, že Neurol se pro dlouhodobou léčbu absolutně nehodí. V každém případě nespoléhejte pouze na psychofarmaka a využijte možnosti psychoterapeutické, které mají s léky srovnatelnou účinnost. Pošlu Vám odkaz na kvalitní svépomocnou příručku (neznám Vaši diagnózu, tak to střelím od boku, ale od stejného autora najdete na internetu i další). Držím palce! S pozdravem dr. Cimbůrková
https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/brozury/panicka_porucha.pdf

Související dotazy

Venlafaxin a arytmie
Dobrý den, začala jsem brát venlafaxin 37,5, po první...
Arytmie
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 15 let a měřič tlaku mi...
Arytmie
Dobrý den. Asi tak před dvěma roky jsem užíval draslík...
Arytmie
Dobrý den, predošlej dotaz sem omylem odeslal bez vysvětlení...
Píchání u srdce a arytmie
Dobrý den, mám arytmii a užívám Rivodaron200 3x denně...
Venlafaxin
Dobrý den, beru Venlafaxin 150mg, v lékarně mi před...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Venerické bradavice

Dobrý den už asi pár měsíců mám po celém penisu jisté výstupky. Začalo to když...

Venerické bradavice

Dobry den, uz prilizne 10 let mam na sourku vycnivajici kousek kuze - viz foto....

Venerologické obtíže

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Zhruba 2 měsíce mám novou přítelkyni se...

Venerologie

Dobrý den, Prosím vás, je pravda že pokud podstoupim vyšetření (stěry) na...

Venerologie

Dobrý den, mám dotazy na pohlavně přenosné nemoci: Je možné si udělat na jakémkoliv...

Venerologie

Dobrý den, před 2týdny jsem udělala hroznou blbost v opilosti, vyspala jsem...

Venerologie

Dobrý den, měl bych ještě jednu doplňující otázku z dotazu(285680). Volal jsem...

Venerologie - moznost nakazy z vzajemne masturbace

Dobry den, mel bych dotaz. Mel jsem nechraneny sex s jinym muzem. Doslo pouze...

Venkovní hemoroid

Dobrý den. Asi od 22.9. jsem zjistil v těsné blízkosti konečníku venkovní hemoroid...

Venlafaxin

Dobrý den, beru Venlafaxin 150mg, v lékarně mi před cca 14 dní dali 2x 75mg,...

Venlafaxin a arytmie

Dobrý den, začala jsem brát venlafaxin 37,5, po první tablete se u mě objevil...

Venlafaxin Mylan 75 mg

Dobrý den, již tři roky užívám Venlafaxin Mylan 75mg v souvislosti s léčbou...

Venoscintigrafie dolních končetin

Dobry den, obvodní lékař mě objednal na vyšetření “ venoscintigrafie dolních...

Venosní Angiom

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o radu.Jsem nyní ve 29.týdnu těhotenství.Rodit...

Venostáza krevních kapilár

Dobrý den, měl bych následující dotaz, dělali mi biopsii kůže kvůli tomu že...

Venostáza krevních kapilár (2.)

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď zde - http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/venostaza-krevnich-kapilar-72578 Na...

Venózní angiom

Zdravím, na základe podozrenia z chronického únavového syndrómu ma neurológ...

Venózní angiom

Dobry den, chcela by som sa opytat na vysledky magnetickej rezonancie (termin...

Vénozní angiom

Dobrý den, po vyšetření na MRI mozku mi bylo jako předběžný nález sděleno,že...

Venozní angiom

Dobrý den,tímto bych Vás požádala o radu. Na ORL se léčím s H903 a při vyšetření...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Může neštovice přenášet osoba, která už je měla?


Zvětšená uzlina/žíla v třísle

Zdravím, zhruba před 10 - 14 dny jsem si začal všímat zvětšené uzliny/žíly v...

Začervenání pod očima

Dobrý den, Už delší dobu mě trápí zarudlá kůže pod očima. Na levé straně...

Červené tečky na těle


Bolest a ztuhlost kolenního kloubu


Skříplý nerv ??

Dobry den, rada bych se zeptala, zdali existuje nejaka zobrazovaci metoda,...

Může otěhotnět?


Chronicka bolest pritahovace stehna

Dobrý den, mám 20 let a hraju fotbal na poloprofesionální úrovni, což znamená...

Svědění kolem konečníku bývá nejčastěji kožní plíseň

Dobrý den, před dvěma dny mě začala svedit oblast kolem konečníku, mazala jsem...

Neštovice

Dobrý den, chtěla bych vědět kolik dnů po propuknutí pupínků u neštovic je tato...

Zalehlé ucho po koupání

Dobrý den, po koupání se vnoučky v bazénu mi asi zůstala v uších nějaká voda....

Hyperaktivní močový měchýř


Svalové záškuby

Dobrý den, je mi 35 let,poslední dobou na sobě pozorují nepravidelně záškuby...

Bolest hlavy,břicha,únava,studené ruce,třes rukou,nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již delší dobu mě trápí bolest hlavy, břicha,...

Menstruace dvakrát do měsíce




Teplota při otoku a bolesti tváře.

Na konci letošních horkých dnů (konec dubna-začátek května) mi otekla pravá...

Citlivá bulka na dásni

Dobrý den, nedávno se mi udělala bulka na dásni, ne však u zubu ale uplně nad...

Petechie


Může podrážděná slinivka vyvolat celiakii ?


Reklama