Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

WPW sy

Vnitřní lékařství Jitka 7.3.2018

Dobry den,zajime me vas nazor na moje ekg,ktere mi delal obvodni lekar kvuli razitku do tehotenske prukazky(jsem ve druhem trimestru),po prvnim porodu jsem skolabovala a byl mi diagnostikovan wpw syndrom ,ktery byl nasledne odstranen katetrizaci ,posledni kontrola (elektrofyziologie)2017 bez recidivy.Obcas pocituji extrasystoly,ale dle doktora to nic neni.Akorat ted me prekvapilo ekg,ktere v hodnoceni v levo melo:atipicke ekg,PR interval zkraceny 106ms.Dle doktora je ale ekg v norme,prilozil ho do tehotenske prukazky a na kardio pri neni treba chodit a mohu rodit prirozene,prosim tedy o dalsi nazor,cetla jsem ze PR ma byt od 120 ms.prikladam foto ekg.Bojim se abych neco nezanedbala jeste pred porodem.

MUDr. Marie Vaňačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Vaňačová


Dobrý den,
Váš EKG záznam odpovídá stanovené dg WPW syndromu.WPW syndrom je typ poruchy srdečního rytmu,při níž jsou předčasně aktivovány srdeční komory.Jedná se o vrozenou poruchu. Onemocnění se může projevovat paroxysmy-záchvaty-tachykardie-rychlé srdeční činnosti.Na EKG záznamu kromě zkrácení PR intervalu mohou být i jiné změny.Domnívám se,že by bylo vhodné konzultovat kardiologa.Náš tým zdravotních sestřiček Vám zajistí doplňující názor specialisty.Případně,budete-li mít zájem,pomůže Vám objednat se do konzultační ambulance specialisty .
S pozdravem M.V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Jitko, jak už Vám psala paní doktroka přede mnou, zkrácení intervalu PR pod 120ms je obvyklou známkou EKG Wolff-Parkinson-Whiteova syndrom, který máte. Pokud jste po prvním porodu absolvovala ablaci ložiska v srdci, které vysílalo signály vedoucí k poruchám srdečního rytmu a kolapsu, pak by mělo být všechno v pořádku. Podobná situace jako při prvním těhotenství by neměla nastat. Nicméně každé těhotenství je i na zdravé srdce velká zátěž, protože srdce pracuje s větším krevním objemem a rychleji, všechny vnitřní orgány jsou utlačovány rostoucí dělohou, díky čemuž se například hůře dýchá. Navíc porod je opravdu náročná fyzcká aktivita s často s omezeným přísunem kyslíku.
Protože máte WPW syndrom (byť po ablaci) a měla jste komplikace při prvním těhotenství, doporučuji Vám, abyste pro klid duše, zdraví Vaše i Vašeho dítěte raději konzultovala kardiologa. Měl by Vás vyšetřit a napsat Vám zprávu pro gyneokologa, zda u Vás nejsou nějaká omezení či doporučení stran porodu.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Jitko, jak Vám již psala paní doktorka přede mnou, Vaše EKG odpovídá diagnóze WPW syndromu, PR interval u něj bývá kratší pod 120ms. Myslím si, že je pravděpodobné, že když jste prodělala ablaci při katetrizaci, jak píšete, neměla byste mít v tomto těhotenství potíže. Ložisko, ze kterého vycházely vzruchy vedoucí u Vás k mdlobám, by mělo být ablací odstraněno. Avšak každé těhotenství je zátěž pro organismus matky stran většího objemu cirkulující krve i srdeční práce a porod samotný je velice náročný fyzický výkon. Vzhledem k tomu, že popisujete občasné etrysystoly, měla jste komplikace při minulém těhotenství a máte za sebou výkon na srdci, měla byste být rozhodně před porodem vyšetřena kardiologem. Ten se vyjádří k tomu, jakým způsobem by u Vás dle jeho názoru měl být vedený porod, zda potřebujete nějaké větší sledování, medikaci, či zda můžete bez obav rodit přirozeně bez nezvyklých rizik. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

WPW syndorm a těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je při vrozeném...
WPW syndrom
Dobry den,nedavno jsem psala dotaz ohledne ekg,jsem...
WPW syndrom
Dobrý den, ted nedavno mi zjistili wpw syndrom nahodou...
Sjogrenov sy
Dobry den, rada by som vedela, ci je mozne pouzit biologicku...
Sjogrenov sy
Mam diagnostikovany Sjogrenov sy a velke problemy so...
Co znamená dg.: fasset sy
páteř výrazná spondylatroza L45S1 se zaníkem kl.štěrbin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Wobenzym a parodontoza

Dobrý den, mám parodontozu, léčím se na parodontologii, dvojka nahoře se kýve,...

Wobenzym a UC

Dobrý večer, přes deset let trpím ulcerozní kolitidou, rok a půl jsem brala...

Wobenzym a urychlení vstřebání hematomu

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o názor. 24.08 jsem porodila...

Wobenzym na infekci a smytí oranžové žluti

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, protože mám oslabenou imunitu a dle...

Wobenzym po císařském řezu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vhodné dávkování přípravku wobenzym po porodu...

Wobenzym pro regeneraci po zlomenině

Dobrý den, můj syn je profesionální hokejista a bohužel si zlomil zánartní kost.Lékař...

Wobenzym, Penoxal

Je vhodné. 10 dní před operací tlustého střeva preventivně užívat Vobenzim nebo...

Wobenzym,Ribomunyl - mohou se užívat dohromady?

Zdravím a prosím o radu. Mohu po zápalu plic dávat 7letému dítěti Wobenzym a...

Wonenzyn

Dobry den, jiz jsem brala jako podpurnou lecbu k ATB wobenzyn, prestala jsem,...

WPC 80

Dobrý den, chci se zeptat, mám refluxní zánět jícnu a chodím do posilovny. Je...

WPW syndorm a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je při vrozeném WPW syndromu nutná...

WPW syndrom

Chtěla bych se jen zeptat, můj přítel má vpv syndrom, chtěla bych se na to co...

WPW syndrom

Dobrý den, ted nedavno mi zjistili wpw syndrom nahodou při kolapsu a potom jsem...

WPW syndrom

Dobry den,nedavno jsem psala dotaz ohledne ekg,jsem ve druhem trimestru a 5...

Wunderlichův syndrom x těhotenství

Dobrý den, chtěla bych si jen ověřit, zda nemohu udělat víc pro to, abych otěhotněla....

Wurm ex

Dobry den,chtela jsem se vas zeptat.Mam leidenskou mutaci ,hetero.Nyni jsem...

X-ray ruk

dobry den, na rtg oddeleni mi udelali xray snimek zapesti s tym, ze epifyzarni...

Xaleto 20mg a těhotenství

Dobrý den již třetí měsic uživám Xarelto 20mg 1-0-0 a Detralex mam trombozu...

Xanax

dobry den pani doktorka po velkych problemoch som zacal uzivat najprv frontin...

Xanax

Dobrý den, mám špatné svědomí. Rok jsme se snažili o miminko a když už jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nauzea

Dobrý deň, Posledné dva roky s prestávkami je mi často zle - napína ma na...

Nízký tlak

Dobrý den,už dlouhodobě mám diastolický TK kolem 60 plus-mínus,systol.v normě,chci...

Bolest močového měchýře a citlivost varlat

Dobrý den ,pane doktore mám na Vás dotaz. Před deseti lety to začalo prvně,...

Bakteriální vaginóza


Mdloby, bolest očí, tlak v hlavě a na hrudi

Dobrý den, 15. června jsem cítila silný tlak na hrudi, točení hlavy, naprostá...

Dráždění na hlasivkách - slzení

Dobrý den, můj problém začal asi před 10ti lety, kdy se ke klasické infekci...

Šumeni v levem uchu

Jiz delsi dobu mi sumi v levem uchu posledni dobou se intenzita zvysuje. V noci...

Výrazně vysoké jaterní testy

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na můj zdravotní stav. Dne 6.9. jsem...

Jak dál po vypálení bradavice?

Dobrý den. Včera jsem byla na vypálení bradavic tekutým dusíkem na patě a z...

Zduření v oblasti hrudní kosti

Dobrý den,před rokem jsem si nahmatala tvrdou bouli (cca v průměru 4cm) na spojnici...

Fobie

Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je mi 26 let od 15 trpím hypochondrii...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Bolesti žaludku


Nafouklé břicho

Dobrý den, v květnu 2012 jsem začala užívat antikoncepci-Minervu. Časem jsem...

Může se jedna a tatáž chřipka zopakovat během jednoho měsíce?


Bolest varlat po ejakulaci

Dobrý den, mám problém, že mě vždy po ejakulaci začnou bolet obě varlata a...

Bílá bulka na penisu (u dítěte)

syn 2,5 let má na penisu ( žaludu) už delší dobu pod kůži viditelnou bílou bulku....

Hypertrofie mandlí

Dobrý den, přibližně dva týdny pozoruji bolesti v krku. Předtím jsem měl angínu,...

Toxoplazmoza a možné potraty

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o zhodnocení hodnot na Toxoplaznozu....

Deformace nehtu

Dobrý den, už od narození mám deformovaný nehet, je zluštělý. Chtěla bych se...

Reklama
Zavřít