Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Za jak dlouho se dá opakovat MRI?

Tomáš 20.8.2018

Dobrý den, je mi 33 let, v květnu jsem se ráno probudil, ležel jsem na boku, hlava pod pravou rukou. Když jsem se probudil, tak jsem měl pravou ruku gumovou (přeloženou), kterou jsem během 3 minut rozhýbal. Ale ruka a pravá noha měly takovou horší citlivost, což se během 6 dnů vrátilo do normy. Mezitím jsem šel na vyšetření, viz přílohy. Krom toho mám asi úzkostnou poruchu. Dále jsme dlouhodobě v takové apatii, že se pro nic nedovedu nadchnout. Před 6 lety jsem měl obsedantně kompulzivní poruchu, z které jsem se úplně vyléčil. Nyní se ale pomalu plíživě vrací zpět. Od mala jsem občas trpěl migrénami, zřejmě způsobený tupozrakostí, pro kterou jsem byl léčen, ale nevím, jestli úspěšně. Protože na jednom oku jsem měl dvakrát více dioptrií a v podstatě jsem se převážně díval jedním okem. Ale po laserové operaci očí migrény ustoupily.

Byl jsem na MRI mozku a krční páteře, kde mi našli 2 hypersignální ložiska. Doktorka mi řekla, že to není nádor. Ale podezření na roztroušenou sklerózu či boreliozu. Šel jsem na jiné pracoviště MRI než jsem měl napsané, protože to bylo dlouhodobě obsazené. Na to mi bylo řečeno, že toto pracoviště (na které jsem nešel) se na toto koncentruje a dostala by lepší popis. S tímto popisem nebyla spokojená. Kontrastní látku během magnetické rezonance jsem nedostal. Tak mě poslala na lumbální punkci.

Myslím, že po lumbální punkci mě asi opět pošle na magnetickou rezonanci, aby se zjistila diseminace v prostoru a čase (jestli tomu správně rozumím, tak tomu by mělo pomoci podání kontrastní látky).

Můj dotaz:

za jak dlouho se dá opakovat MRI, aby nebyla nepříznivá na lidský organismus?

Ptám se proto, protože o lumbální punkci samozřejmě vím bohužel jen to nejhorší. A jak tato procedura trvale zničila zdraví lidem, kteří nakonec byli zdraví (velké bolesti hlav, zad apod).

Dále jsem četl, že roztroušenou sklerózu v Severní Americe často diagnostikují na základě MRI, příznaků (ataků), krevních testů k vyloučení jinému onemocnění, ale k lumbální punkci nepřistupují jako k nezbytnému základu diagnostiky (jako je to v Evropě či u nás). Resp. je pro ně klíčová diseminace v prostoru a čase a lumbální punkce nemůže bez toho potvrdit roztroušenou sklerózu.

Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, magnetická rezonance patří mezi nejbezpečnější zobrazovací metody vůbec. Nejedná se o žádnou formu ionizačního či jiného záření, které by mohli mít následky na zdraví. Proto zopakovat MR lze dle potřeby kdykoli. Lumbální punkci ale budete muset dle mého podstoupit také. Je potřeba přesně určit typ, definovat pásy, vyloučit jiné neurodegenerativní onemocnění, infekce atd. A to vše ještě před zahájením léčby RS, která je nákladná. Odvolávat se na americké diagnostické postupy není ideální, náš systém je nastaven myslím výrazně lépe než tam a určitě Vám nebude neurolog indikovat vyšetření nadbytečná. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý den. Jako neurolog vám doporučuji opakování magnetické rezonance ( není určeno žádné nutné období mezi jednotlivými vyšetřeními). MR pracuje s ionty vodíku,které jsou součástí našeho těla,nemá proto žádný škodlivý vliv. ( nesmí být implantáty,kardiostimulátor,ale to se vás určitě ptali).
Na kontrolní MR se ukáže,jestli se hypersignální ložiska zvětšila nebo zmnožila. Kontrastní látka není v tomto případě nutná.

Na další se sice již neptáte,ale v Americe jsem jako neurolog nějaký čas pobývala a v případě onemocnění bych odjela co nejdál od jejich zdravotnictví. Co se týká ničivých účinků lumbální punkce,zvažte sám,s jakými lidmi hovoříte a zkuste si promluvit s lidmi,kteří ji zvládli naprosto bez problému. U vás by byla potřeba,aby se odlišila možnost roztroušené sklerozy od borreliosy od zánětu mozku anebo od degenerativního onemocnění.
U každého z nich je jiná léčba

s pozdravem NOJ

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Za jak dlouho je antikoncepce učinná?
Dobrý den,chci se po těhotenství a ukončení kojení...
Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči
Dřív jsem hulil dost často. Naposledy jsem si dal 8.2...
MRI
Dobrý den, absolvovala jsem před nedávnem MRI mozku...
Jak dlouho?
Zdravím, včera jsem... No nevím jestli se da říct požil......
MRI
Dobrý den,jsem 7 měsíců po operaci prav.ramene diag.Rupt.cuffi...
MRI
Dobrý den, je vidět nějaké zranění, vazy nebo menisky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Za jak dlouho můžu začít běhat a plavat?

Dobrý den ,jsem druhy týden po operaci slepaku laparoskopicky za jak dlouho...

Za jak dlouho po koncepci lze zjistit těhotenství testem?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat po jaké době můžu testem zjistit zda jsem těhotná?...

Za jak dlouho po Norethisteronu otěhotnět

Dobrý den, prošla jsem si řadu dotazů, ale odpověď jsem nenašla. Zajímalo by...

Za jak dlouho po rizikovém chování jít na testy na kapavku a chlamydie?

Rád bych se Vás zeptal paní doktorko, po jak dlouhé době jít na testy od rizikového...

Za jak dlouho po rizikovém chování jít na testy na kapavku a chlamydie?

Rád bych se Vás zeptal ohledně kapavky či chlamydie. Po rizikovém chování uplynulo...

Za jak dlouho po rizikovém chování jít na testy na kapavku?

Byl jsem na erotické masáži a bohužel se mi dotkla vagínou přetaženého penisu....

Za jak dlouho po vysazeni zeleza se to projevi v krvi?

Dobry den, syn 1,5 let uzival skoro rok zelezo (Aktiferrin pak Maltofer). Asi...

Za jak dlouho přijde porod

Dobrý den, chtěl bych se zeptat do jaké doby je nutné těhotnou ženu nutné dovézt...

Za jak dlouho působí Logest

Dobrý den, potřebovala bych vědět, za jak dlouho pusobí antikoncepce Logest....

Za jak dlouho se da koureni poznat na rentgenu plic

Dobry den, chtela bych se zeptat po kolika cigaretach (cca) je to videt na rentgenu...

Za jak dlouho se naplní močový měchýř?

Dobrý den, jsem objednán na urologii na vyšetření prostaty a močového měchýře....

Za jak dlouho se objeví menstruace?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat vysadila jsem antikoncepci (depoproveru). Chtěla...

Za jak dlouho se obnoví krev a kondice po běžném preventivním odběru krve?

Dobrý den, za jak dlouho se obnoví krev a kondice po běžném preventivním odběru...

Za jak dlouho se projeví účinek antidepresiv po zvýšení dávky?

Dobrý den! Prosím, za jak dlouho se projeví účinek po zvýšení dávky antidepresiv?...

Za jak dlouho se to srovná?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co dělat, nebo jakým způsobem lze srovnat...

Za jak dlouho se vstřebají antibiotika

Dobrý den! Zajímalo by mě, za kolik hodin se vstřebají antibiotika do těla a...

Za jak dlouho se z hlenu vytvoří zánět?

Jsou to dva dny co jsem byla u lékaře, kterému jsem řekla že sem měla v noci...

Za jak dlouho se zahojí vřed syfilisu a zarostlý chlup - je v tom rozdíl?

Když se pupínek (snad akne či zarostlý chlup) u penisu sám zahojí do pár dnů...

Za jak dlouho se zjistí těhotenství

dobrý den, za jak dlouho po pohlavním styku jde zjistit zda je dívka těhotná...

Za jak dlouho si můžu na operovaný bok po operaci TEP kyčle lehnout?

Za jak dlouho si můžu na operovany bok po operaci TEP kyčle lehnout. Děkuji

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růžovka

Dobrý den paní doktorko mám růžovku a nyní jsem přešla k paní primářce do Břeclavi...

Růžová moč

Dobrý den, můj 4 měsíční syn má rýmu, a včera přijal pouze malou část potravy...

Lehká skoliosa a bolest bod lopatkami


Tetanie




Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Zlatý stafylokok v nose a očkování miminka

Dobrý den, mám 5 měsíčního chlapečka, který má cca 3 měsíce zadní rýmu. Občas...

Naražená ruka

Dobrý den, mám naraženou ruku už od 24.11.2016 a první týden jsem měla jen zavázanou...

Pálení žáhy a říhání


Operace FESS

Dobrý den,v následujících měsících mě pravděpodobně čeká revize nosních dutin...

Bolest zaludku,pocit na zvraceni

Dobry den,asi tyden zpet jsem dostala prujem,jen voda ze me sla,hned jsem nasadila...

Namožení penisu?

Dobrý den! před cca 2-2,5 týdny mne při pohlavním styku začalo bolet při levé...

Přeočkování proti tetanu


Gynekomastie v pubertě

Dobrý den, jsem kluk na počátku svých 17. let a mám takový nepříjemný problém....

Poranění menisku

Rád bych se zeptal, zda je běžné a cca rok po operaci kolena s odebráním cca...

Vysoká sedimentace


Bolest na hrudi


Křeče na pravé i levé straně podbřišku

Dobrý večer, měla bych takový dotaz, mívám křeče na pravé i levé straně podbřišku...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Clotrimazol při menstruaci


Zavřít reklamu