Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zadýchanost v těhotenství

Plíce, dýchání Klara 28.11.2020

Dobrý den.
Rada bych se zeptala jak se popřípadě pozná stafylokok ovsa infekce když propukne v těle? Sepsi?

Byla jsme vyšetřována pro zadýchanost v těhotenství, je mi 27 let. Na Orl mi zjistili zlatého stafylokok, kterého mi prelecili duomoxem 1000 ale po kontrolních vyterech tam stále byl, což je dva měsíce na zpět? Chci se zeptat zdali je nějaká šance že jo tělo vypudi samo?
Bohužel jsme přišla před 14 ti dnema s pozitivním člověkem na covid 19, nyní již týden mám bolesti a škrábání v kklrku , pokaslava častěji než obvykle (jsem astamitk), jsme unavené jsi a mám nyní jakoby podrážděné oči jakoby pálivé . Teploty nemam, čich a chuť mám také v poradku také na testu jsem nebyla a asi ani nepůjdu, nechci se v těhotenství nervovat.

Chci se zeptat jestli případné nakažení covidem 19 by mělo mělo na stafilokoka vliv a mohl způsobit sepsi atd...?
Také se chci zeptat zdali je pravda, že když člověk má na sliznicich právě nějakou bakterií tak se mu covid vyhne protože je tam už na sliznic obsazeno??
S praktikem to řešit nemůžu protože je většině plná cekarna a čeká se u něj i 3 hodiny ve finále stejně dostanu jen doporučení na Orl... Či něco jiného.
Děkuji za odpovědi a prosím i o případnou odpověď imunologa.
Koronavirus celkové ve mně způsobuje velké obavy , není to příjemné kdyz se vám již pár měsíců špatně dýchá a nedovedu si představit, že kvůli covidu by se mi přidal zápal plic. Jinak vyšetření na začátku zadýchanosti jsme byla plicarem, a rtg snímkem plic.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Kláro, myslím, že už nyní se stresujete zcela zbytečně. Zlatý stafylokok je bakterie, která se zcela běžně v nosohltanu, nebo třeba na kůži, vyskytuje i u zdravých lidí. Je součástí tzv. fyziologické flóry a není to nic patologického. Jinými slovy je zcela normální, že ho tam máte. Někdy se stane, že se přemnoží a pak může vyvolávat různá onemocnění podle toho, kde k tomu dojde - typicky v horních cestách dýchacích způsobí zánětlivé onemocnění sliznic- tzv. hnisavá rýma, záněty vedlejších nosních dutin, záněty kůže, abscesy, ale i zápaly plic a dolních cest dýchacích. Sepse vídáme u komplikovaných případů, to Vy pokud jste zdravá, rozhodně nejste. Aktuálně Vaše obtíže mohou být způsobené covidem, ale i jakýmkoliv jiným respiračním virem. Na stafylokoka koronavirus vliv mít nebude v tom smyslu, že by ho vypudil, nebo že by "zabral" místo. Co se může stát (a stává se běžně) je, že na virovou infekci nasedne ta bakteriální, takže onemocnění trvá déle a vyžaduje nakonec antibiotickou terapii. Pokud jste astmatik, pak je třeba mít napaměti, že u astmatiků se obecně veškeré respirační infekce léčí déle až o 2 týdny než u ne-astmatiků. Navíc - pokud jste v pokročilém stádiu těhotenství - 3.trimestr, tak je zadýchanost normálním jevem. Z mého pohledu by bylo vhodné, aby Vás vyšetřil Váš praktický lékař, provedl poslechové vyšetření srdce a plic a ev.odebral krev na zánětlivé parametry. V aktuální době je potřeba se na návštěvě domluvit telefonicky, protože je snaha pacienty objednávat tak, abyste nepřišla do styku s ostatními pacienty. Moji odpověď doplní ještě specialista.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, paní Kláro, svou odpověď rozdělím na dvě části:
1.) stafylokok: je běžnou součástí našich sliznic, pouze pokud se nebývale pomnoží, může způsobit infekce u osob, které mají sníženou imunitu. Sepsi způsobuje jen u velmi nemocných oslabených jedinců, takže toho se rozhodně bát nemusíte. Poměrně často se stává, že je stafylokok přeléčen a časem se tam znova objeví, pokud ale nezpůsobuje potíže, dále se neléčí. Rozhodně neplatí, že pokud máte na sliznici stafylokoka, nemůže se tam uchytit jiná bakterie.
2.) koronavirus: dušnost v těhotenství je poměrně častý stesk vzhledem k tomu, že rostoucí břicho posouvá nahoru bránici, tím jsou plíce jakoby trochu stlačeny a hůře se dýchá. Co se týká Vašich ostatních příznaků, mohou být způsobeny v podstatě jakoukoli respirační infekcí, pokud chcete mít jistotu,není jiná možnost, než se otestovat na covid 19. O situaci byste ale v každém případě měla telefonicky informovat svého praktického lékaře, aby rozhodl, jak dál postupovat vzhledem k tomu, že máte příznaky respiračního onemocnění a byla jste v kontaktu s covid pozitivním pacientem ( myslím mj.z hlediska toho, že možná chodíte do práce atd.). Každopádně nejdříve mu zavolejte, nechoďte tam bez toho.
S pozdravem, dr.Emlerová

Související dotazy

Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...
Těhotenství?
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem.styk pred...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zadržování vody po thyroxinu

Dotaz na lékaře: Dobrý den paní doktorko , pane doktore, můj problém je zadržováním...

Zadržování vody v těle

Dobrý den, je mi 41 let a mám problém se zadržováním vody v tělě. Před posledním...

Zadržování vody v těle

Dobrý den, beru HA už rok a mám velký problém se zadržovíním vody. Za ten rok...

Zadržování vody v těle

Dobrý den, prosím o radu na můj problém, který se týká mého zadržování vody...

Zadržování vody v těle

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem 36 léta Bechtěrev očka na biologické léčbě...

Zadržování vody v těle

Dobry den, dnes jsem byla u lekare, ktery mi zmeril vodu v tele a pry moje telo...

Zadržování vody v těle

Dobrý den, můj přítel (věk 24 let) má dostatečný příjem tekutin ( 2-3 litry...

Zadržování vody, srdce atd.

Dobrý den, jsem ráda, že jsem objevila tyto fajn stránky. Snažila jsem se odpověď...

Zadržuji moč

Dobrý den paní doktorka já nevím proč zadruži moč a nevím jak tom řešit co...

Zaducha

Dobrý den, já mám takový problém už delší dobu mám hrozný kašel. Zjistila jsem...

Zadýchávám se při sportu a cítím se unavený

Dobrý den, před pěti měsíci jsem prodělal streptokoka měl jsem čtvery antibiotika...

Zadýchávání

Dobrý den, je mi 26 let a před rokem jsem prodělala mozkovou příhodu. Beru léky...

Zadýchávání

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně mé tety. Moje teta 55let, byla nyní hospitalizována...

Zadýchávání

Dobrý den, často se zadýchávám při zátěži, ale někdy i když jdu po rovině a...

Zadýchávání

Dobrý den, mám 3 letou dceru, která se poslední době hodně zadýchává i při sebemenší...

Zadýchávání

Dobry den, chtel jsem se zeptat jestli byste mi doporucil nebo poradil nejake...

Zadýchávání

Dobrý den je mi 23 let a pracuji docasne ve fabrice na vyrobu mucholapek a lapacu...

Zadýchávání

Dobrý den, pane doktore.. Ne mi 16 let a již delší (vlastně celkem dlouhou)...

Zadýchávání

Dobrý den,můj problém je dýchání. před půl rokem mi byla odstraněná celá šž.Lékař...

Zadýchávání

Prosím o váš názor: v rámci předoperačního vyšetření močového m,ěchýře jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst zoubků a rýma

Dobrý den, mému osmiměsíčnímu synovi rostou zoubky (přední nahoře) a má...

Srdeční problém a panická porucha

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se nějaký vážný srdeční problém zjsití...

Bolest břicha a plynatost


Bolest oka

Před měsícem mechanické poranění oka hrotem propisky. Po hodině bolest přešla...

Brnění rukou v noci


Puchýřky na kůži


Bolest pravé ruky

Dobry den.Mam bolesti prave ruky.Bolest je v zapesti a prstech.S karpaly jsem...

Steatoza jater a sport

Dobrý den, před pár dny mi byla zjištěna steatoza jater. Můj lékař na interně...

Palčivá bolest od levého podpaží podél prsu

Dobrý den, je to asi půl rok zpětně, co mě začalo bolet jakoby od levého podpaží...

Poškození nervu chodidla útlakem

Dobrý den, mám nyní novou nerozchozenou zimní obuv,ve které jsem dobíhala docela...

Nadměrné slinění

Dobrý den.Mám dotaz.Poslední pul rok v noci silně sliním je mi padesát let a...

Motání hlavy, bolest hlavy, nevolnost

Dobrý den, mám dotaz. Ptám se, protože mám trošku obavy. Jedno ráno, když jsem...

Vystouplá pihu

Dobrý den, přítel si našel vystouplou pihu, která je velká kolem 4-5 mm, má...

Bolest kyčelního kloubu, vystřelující do nohy

DObrý den pane doktore, děkuji za zodpovězení mého dotazu,týkající se mé maminky....

Bolesti nohou, rozlévání tepla po končetině

Dobrý den, velmi mě trápí bolest nohou. Začalo to před cca před měsícem, kdy...

Nevolnost před a po jídle, mdloby, únava, ospalost

Dobrý den, již minimálně měsíc trpím výše uvedenými obtížemi, ranní nevolností,...

Pichlavá,pulzující bolest na levé straně hlavy

Dobrý den, prosím o radu už se mi to párkrát stalo,ale vždy bolest po dni odezněla...

Retraktilní varle

Dobrý den, u devítiletého syna lékařka zjistila retraktilní testes. Mohu se...

Nekrosa hlavice kloubu ramene

Dobrý den, jsem 23 letý student medicíny a v cervenci roku 2017 jsem utrepl...

Úder do spánku

Dobry den, asi před 2 dny mi kamarád omylem bouchl do spánku a od te doby mi...

Reklama