Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zavodnění po léku na vys. krevní tlak

Vnitřní lékařství danna 3.8.2013

Dobrý den pane doktore,můžete mi prosím vás poradit? Objevil se u mě Tinitus a vzhledem k tomu,že se mi zvýšil krevní tlak,i když na něj užívám lék Accuzide,tak mi praktický lékař předepsal další. Tuším,že se jmenoval Presid. Po týdnu jsem zjistila velký otok obou nohou skoro až ke kolenům. K lékaři jsem zašla až následující týden a ten lék vysadil,protože to zřejmě bylo jeho účinkem. Tlak klesnul. Napsal mi jiný:Indap,který měl org.odvodnit. Velký rozdíl jsem nepostřehla,ale prý to bude trvat déle.Včera jsem nohy ale hodně namohla,takže i otok se zdál větší a pozdě večer jsem si všimla.že mi v jednom místě po kapkách vytéká voda. Když jsem na nohu přitlačila odtok se zvýšil. Postupně mi hoha splaskávala a já se i líp cítila. Dnes ráno jsem měla nohu skoro bez otoku a vlastně obě nohy. Jenže voda po malinkatých kapičkách odtéká ve stejném místě pořád. Noha nebolí. Děkuji vám za vaši odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Je u Vás nutné podrobné interní vyšetření se zvláštním zaměřením na stav ledvin a cév. Presid je dobrý lék a k Accuzide je vhodnou volbou, bohužel jeho nežádoucím účinkem jsou otoky okolo kotníků, které se projevily u Vás. Tyto otoky nevznikají nashromážděním vody, ale rozšířením cév, proto nereagují na podání močopudných prostředků jako např. Indapu. Navíc je rizikové přidávat Indap k Accuzide, protože pak užíváte dva různé močopudné léky a může dojít k postižení ledvin. Jediným řešením je Presid již neužívat (ani jiné léky z této skupiny) a ke snížení krevního tlaku při nedostatečném efektu Accuzide přidat jiný lék, např. rilmenidin (Tenaxum). Současně je vhodné přikládat elastické bandáže nad kolena, např. elastická obinadla. Jak jsem již zmínil, je nutné podrobné vyšetření internistou, který by měl určit příčinu otoků se sekrecí tekutiny - rozlišit, zda jde o tzv. otok podkoží, lymfedém (mízní otok) s lymforrheou atd. Podle toho se bude řídit i další léčba a případně se zjistí i příčina zvýšení tlaku, tou může být např. onemocnění ledvin, cév, srdce atd.

Související dotazy

Tlak krevní
Dobrý den, roky jsem užívala na tlak Isoptin, Cardilan,Blessin...
Krevní tlak
Dobrý den, v návaznosti na mé předchozí dotazy zaměřené...
Krevní tlak
Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byl naměřen...
Krevní tlak
dobrý den chci se zeptat může být krevní tlak zvýšen...
Vyšší krevní tlak u dítěte
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, naší dcerce 3 roky...
Tlak
Dobrý den, je mi 52 let, mám již několik let vysoký...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závislost, psychické potíže

Dobrý den, dotaz se netýká mě, ale mojí maminky (věk 64) přibližně 16 let má...

Závislost, užívání alprazolamu

Chtěl bych upravit svůj původní dotaz ve kterém zaznělo několik mylných informací....

Závislost?

Dobrý den, mám dotaz týkající se vztahu s mou maminkou. jak se pozná závislost...

Závislosti

Dobrý den, myslím si, že mám před sebou dost vážný problém a nevím, jak ho řešit....

Zavist zarlivost?

Dobry den, je mi 23 a mam starsi sestru o 4 roky. Muj problem je ten ze na ni...

Zavodněné tělo

Dobrý den, moc prosím o pomoc, už nevím co dále dělat, mam strašně zavodněné...

Zavodnění

Dobrý den, mojí mamince je 42 let, léčí se se sníženou funkcí štítné žlázy a...

Zavodnění

Dobrý den, Již před několika měsíci jsem se zde tázala na zavodněný organismus,...

Zavodnění organismu po odstranění štítné žlázy?

Dobrý den, jsem skoro 5 let po operaci štítné žlázy, vzali mi ji celou, ale...

Zavodnění organismu po špatné medikaci - zatížení ledvin

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, co víc bych měla dělat pro zlepšení...

Zavodnění srdce a plic

Dobrý den, 40 roků mám lupenku, asi 15 roků psoriatickou artritidu. Léčen prednisonem...

Zavodnění u antikoncepce

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně problému se zavodněním, doktor naznal, že...

Zavodnění, ubývání síly, únava

Dobrý večer, je mi 19 a už dlouho jsem zvyklá za den vypít jen sklenici vody...

Zavodní lékař

dobrý den asi dva roky se léčím z rostroušenou sklerozou přístí týden mám jít...

Závodní prohlídka

Dobrý den.Měl bych tu ještě doplňující dotaz pro MUDr.Veroniku Horákovou,týkající...

Zavodňování

Dobrý den, prosím o radu. Před cca dvěma lety mi byla odebrána krev , protože...

Zavody s ATB

Dobrý den, chci se zeptat zda by mohla dcera 7let v patek na zavody s moderní...

Závrať

Dobrý den, před třemi lety jsem se rozvedl. Zhruba od té doby jsem začal mít...

Závrať

Dobrý den, už jsem vážně bezradná. Už skoro 2 měsíce mám potíže: motání hlavy...

Závrať

Dobrý den. Už druhý týden mám problémy se závratěmi. Během dne se závrať zhorší...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolí mně jen při sezení kostrč

Dobrý den, je mi 13 let a delší dobu cca měsíc, mě bolí jen při sezení kostrč....

Benigní nález pravého prsu

Dobrý den, byla jsem na preventivním vyšetření a mám tento nález mohu se zeptat...

Pocit cizího tělesa v krku

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat na mé potíže s polykáním. Již rok mě...

Cviceni po potratu

Dobry den,chtela bych se Vas zeptat,jsem presne 2.tydny po revizi delohy v 11.tydnu...

Bolesti hlavy, v kombinaci s poruchou sluchu a brněním, necitlivostí

Dobrý den. Můj příběh. 1/2018 pro dlouholetou nedoslýchavost operace TYMPANOTOMIE...

Chronické bolesti páteře

Dobrý den, mám stejně jako mnoho dalších vyhřezlou ploténku. podle nálezu z...

Ca prostaty

Dobrý den. Mám diagnostikován karcinom prostaty, Gleasonovo skóre 7(3/4)....

Nemohu dosahnout orgasmu

Dobry den, s manželem jsem nikdy neměla problem dosahnout orgasmu ale ted uz...

Vysazení Rivotril

Vážená pane doktorko, užíval jsem 5 měsíců 2x denně 0,5 mg Rivotrilu kvůli...

Cukani v dolnim rtu

Dobry den, mam problem s drobnym cukanim v dolnim rtu. Uz druhy vecer po sobe...

Těhotenství a bolest v lýtku

Dobry den, velmi prosim o radu. Som v 33. tyzdni tehotenstva a asi pred tyzdnom...

Mravenčení v léve noze od lýtka po chodidlo

Dobrý den, před 14 dny jsem byl na fotbale (v kotli) a jak se patří jsem fandil,...

Bolest varlete

Dobrý den. Můžu mít torzi varlete? Již asi 2 týdny mě bolí levé varle a mám...

Alkohol po antibioticích

Dobrý den Kdy je možné po dobráni Xorimax 500 požít alkohol Děkuji

Kvasinky v ústech

dobrý den, prosím můj deděček 74 let zjistil nedávno, že má kvasinky na jazyku...

Retrolistésa

Dobrý den. Mám bolesti zřejmě od křížové části páteře a bolest se přesouvá do...

Chondrom


Horečka

Dobrý den pane doktore, Je mi 25 let a uz 14 dni me trápí zdráv. Obtíže,...

Pálení nosní přepážky

Dobrý den, už více jak čtrnáct dní mě bolí až pálí nosní přepážka u špičky nosu....

Vysvetlenie MRI

Prosim o vvysvetlenie MRI. Zachyténa chrbtica a spinálny kanál od úrovne Th12...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.