Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Změna léčby migrény

Psychiatrie Pavla 6.7.2014

Dobrý den paní doktorko,
již dlouhou dobu ( 3 roky) se léčím na často se opakující migrény u specialisty neurologa v ambulanci léčby bolesti hlavy, v poslední době jsem měla náročnější období, jednak proto, že jsem se po mateřské dovolené vracela do práce a dlouho-půl roku jsem nemohla najít místo, psychicky mě to vyčerpávalo a krom toho ty časté migrény kolem 12ti migrén za měsíc i s léčbou, na kterou jsem reagovala často nevolností, takže mé bolesti hlavy střídaly bolesti žaludku a málo -kdy jsem ve svých 37 letech bez bolesti...tohle vedlo ke stále se zhoršujícím stavům úzkosti z toho, co bude druhý den, jak to s těmi bolestmi zvládnu...Můj pan doktor mi v ambulanci bolestí hlavy před 3 lety předepsal jako profylaktikum migrény Amitriptyllin, zkoušeli jsme i jiné skupiny léků-antikonvulzíva, antielipeptika, ale amitriptyllin se jevil jako nejlepší, přesto jsem ke konci léčby pociťovala již zmíněné úzkosti... při studiu lékových interakcí jsem našla jako závažnou interakci amitriptylinu s adrenalinem, který nosím při sobě z důvodu alergie na včelu...proto mi pan doktor před 3 týdny amitriptylin vysadil a protože jsem mu uváděla úzkostné stavy, předepsal mi Eliceu(escitalopram) dokonce 20mg s tím, že Eliceu mám začít užívat a ještě týden užívat i amitriptyliin místo 0-0-1 snížit na 0-0-1/2 a takto brát týden... od této změny léčby se necítím dobře. Bohužel můj lékař je nyní mimo Brno a vrací se až v půli září, zástup nemá...Zpočátku jsem pociťovala silnou nevolnost až potřebu dávit, poruchy spánku, kdy snadno usnu, ale kolem 2.hodiny v noci se budím a už nemůžu spát, bolesti svalů, kdy mnohdy bez analgetik nemohu vydržet...snížila jsem proto dávku Elicei na 2,5mg-což si myslím je dost nízká dávka, ale nevolnosti, nechutenství, únava, nevyspalost, bolesti svalů zejména v noci přetrvávají, objevili se mi na končetinách i petechie...
Paní doktorko, myslíte, že uvedené příznaky jsou N.Ú. nového léku nebo spíše důsledek příliš rychlého vysazení dlouho užívaného amitriptylinu? Co mám dělat? Eliceu se bojím vysadit úplně, bojím se oněch úzkostných stavů, které v poslední době přicházely i zcela nečekaně... Moc Vás prosím o radu a děkuji.

MUDr. Andrea Bryčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Bryčková


Dobrý den, Pavlo, máte pravdu, že vysadit Cipralex náhle by nebylo dobré. V každém případě , pokud vysazujete Amitriptylin, měla byste mít účinný lék na spánek místo toho- např. Trittico AC 75mg 2/3-1 tbl. ve 21 hodin,nebo mirtazapin 15-30mg l tbl na noc, tyto léky Vám může předepsat i obvodní lékař. Cipralex 10mg ponechat , event. zvýšit na 15mg denně, v této kombinaci by mělo dojít ke stabilizaci psychického stavu během 14 dnů.

Související dotazy

Změna HA pro bolesti při styku, ztrátu libida
Dobry den, od 16let do cca 24 jsem brala Mercilon,pote...
Změna HAC
Dobrý den, brala jsem půl roku antiko. Minervu a...
Migrény
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Cca před 3 měsíci...
Změna HAC
Dobrý den, přecházím z antikoncepce Sidretella na antikoncepci...
Migrény
Dobrý den, už půl roku trpím téměř denně migrénami...
Změna antikoncepce a zpoždění menstruace
Dobrý den, minulý měsíc jsem měla menstruaci skoro...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zmena kľudového tepu

Dobrý deň. Mám taký problém...... . Som aktívny športovec, môj pokojový tep...

Změna konzistence ejakulátu

Spermie a příušnice Můj partner prodělal v 18 letech příušnice (tehdy se ještě...

Změna konzistence spermatu


Změna konzistence stolice

Dobrý den, již cca půl roku mám změnu konzistence stolice. Nemá tvar klasického...

Změna konzistence stolice po změně stravy

Hezký den, je mi 20 let, mám alergii na bílkovinu kravského mléka. Ve stresu...

Změna konzistence stolice, kancerofobie

Dobrý den, už jsem o tom tady psal. Do pátku jsem bral na doporučení psycholožky...

Změna krevní skupiny

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda mi je někdo schopen vysvětlit změnu mé krevní...

Zmena kuze na chodidle

Dobry den uz delsi dobu mne trapi tzv smradlave nohy.Myji si je kazdy den ale...

Změna kůže penisu

Dobrý den. Už delší dobu mám tuto věc na mém penisu. Nevím co to je a rád bych...

Změna léčby inzulinem

Dobrý den,mému manželovi je 78 let,je diabetik a píchá si inzulin.Před dvěma...

Změna léčby u RS

Dobrý den, chci se zeptat kdy má pacient s RS nárok na změnu léčby ? Aplikuji...

Změna lékaře

Dobrý den. Jsem z Valašska. Před půl rokem jsem si našla práci v Brně. Cca do...

Změna lékaře

Sociální fóbie. Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, mám dost starou Doktorku...

Změna lékaře

Dobrý den, chtěla bych změnit svého ošetřujícího lékaře - gynekologa a chtěla...

Změna léků

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli je podstatný rozdíl mezi tabletamy Citalec...

Změna léku

PRosím můžete mi poradit čím nahradit Migraeflux, v lékarně mi sdělili,že se...

Změna léku

Jsem diabetik 2st.Chci změnit lék z Glucophage,ke kterému nemám důvěru na Empagliflozin,který...

Změna léku

Dlouhodobě ( asi 8 let ) užívám lék Lokren 20 - půlku ráno. Byl mi předepsán...

Změna léku

Dobrý den, maminka kromě mnoha léků užívá také Rivodaron. Po té, co byla hospitalizována,...

Změna léku

Dobrý den. Dlouhodobě užívám na prostatu OMNIC. Spolu s ním na vysoký tlak Orcal,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Změna konzistence spermatu


Bolest na hrudi vpravo

Dobrý den. Prosím o Váš názor / radu. Jsem muž 33 let. Začalo mě bolet na hrudníku...

Vyrážka na penise

Dobrý den, dnes se mi na penisu objevila vyrážka,která nepálí ani nesvědí. Po...

Padání vlasů

Dobry den, jiz 5 mesicu mne trapi nadmerne padani vlasu, velmi problematicka...

Mám vysoký tlak,naměřené hodnoty často kolem 140-150/85-100.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat co mám konkretně za zdrav.problém? Jsem muž a...

Tlak pod pravým žebrem

Dobrý den. Poslední dobou mám tlak pod pravým žebrem, ale jenom když chodím...

Teploty, CRP...

Dobrý den, syn 7 měsíců má už 5 den vysoké teploty přes 38,5, nemá žádné projevy...

Vertebrodenní etiologie


Placenta praevia

Dobrý den. Jsem ve 23+4tt a dnes na kontrole mi paní doktorka sdělila, že se...

Zhoršené dýchán a tlak na žaludku

Pane doktore přeju i dnes pěkný dobrý den..(omlouvám se, že vám dotaz posílam...

Stav po zánětu močových cest, nyní opět zakalená moč

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat na jeden dotaz. Před cca 3 týdny jsem dobrala...

Bolest Achillovy šlachy

Dobrý den, již asi třetí měsíc mě trápí bolest achilovky na levé noze. Někdy...

Rozdíl mezi CT a Magnetickou rezonancí

Dobrý den,už dlouho mi vrtá hlavou,jaký je rozdíl mezi CT a magnetickou rezonancí....

Vyrážka na penisu


Maniodeprese

Dobrý den, Mojí přítelkyni je 17 let a obě její tety z otcovi strany trpí maniodepresivní...

Bulky na vagině

Dobry den mela bych dotaz tykajici se gynekologie Jsem maminkou rocniho ditete...

Pití kávy

Chci se zeptat na pití kávy(2 nebo3 v jednom) pro 9-ti letého vnuka.Dle mého...

Mám na spodní straně svého penisu modřinu/modřiny


Mám na penisu pupínky a kolem žaludu bílé tečky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak léčit nebo ke komu zajít, když mám na penisu...

Natažené tříslo

Dobrý den, asi před měsícem mě píchlo v pravém třísle a druhý den jsem sotva...

Reklama
Zavřít