Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšení jaterních testů - polékové?

Vnitřní lékařství Marija 13.1.2022

Dobrý den
jsem po covidu 3/1 mi bylo zjišteni vysoke hodnoty D-dimeru a byl mi nasazen Fraxiparin.
Dnes po kontrole D-dime 0,75 ale zvišeni jaterni testi.
Co mam dělat???

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, zvýšená hodnota D-dimerů může mít řadu příčin (kromě tromboz jsou to infekce obecně, dále nádorová onemocnění, úrazy...), a proto D-dimery vyšetřujeme jen v případě, že máme podezření na ucpávání cév - na žilní trombozu, plicní embolii, trombozu nitrobřišních žil - a v diagnostice nám pouze pomáhají, nikoliv že by se na jejich hodnotách stavěla diagnoza. Směrodatná je pouze negativita D-dimerů, která prakticky vylučuje žilní trombozu, pozitivita vyžaduje buď vysvětlení známými nálezy nebo další vyšetření (sono žil, angio CT plic apod.). Proč byly D-dimery vyšetřovány? Na jakou diagnozu jste dostala Fraxiparine? Hodnoty vlevo jsou ze 3.1.2022 a ty dva sloupce vpravo jsou předchozí výsledky? Pokud ano, znamená to, že hodnota D-dimerů zásadně poklesla a pokud se jedná o odběry v odstupu max. 2 týdnů, tak to spíše svědčí proti tromboze/embolii, D-dimery z krve tak rychle nezmizí, jsou-li zvýšené v souvislosti s trombózou/embolií, přetrvávají zvýšené několik týdnů - ale nevím, jak je to s Vámi přesně, mohu jen odhadovat a spekulovat. Jsou to zásadní informace, které je potřeba vědět, aby bylo možné být konkrétnější v doporučení, co máte dělat. Zvýšené jaterní testy většinou nebývají po nasazení LMWH/Fraxiparine, ale spíš souvisí se základním onemocněním (jaterní testy zvýšené parainfekčně) nebo jsou po jiných lécích, typicky paracetamolu - neužívala jste ho? Zvýšení jaterních testů jako následek užívání LMWH/Fraxiparine je možný, ale málo častý. Proto nelze jinak, než Vám doporučit, abyste se obrátila na lékaře, který Vám Fraxiparine doporučil a krevní testy indikoval, nebo na svého praktického lékaře, se kterým byste své obtíže, laboratorní výsledky a léčbu zhodnotili při znalosti souvisejících okolností. Pokud je Vám dobře, tak pouze kvůli jaterním testům se neznepokojujte a v klidu se ozvěte ráno svému lékaři. Nepožívejte paracetamol. Naopak Fraxiparine léčbu svévolně neukončujte, poraďte se předtím se svým lékařem, i v případě, že by se jednalo o zvýšení testů po LMWH/Fraxiparine, tak Vaše játra ještě dvě dávky unesou - považuji to za menší riziko než svévolné vysazení léku v případě, že by skutečně byl indikován (měla jste trombozu/embolii) - což nemohu vědět, neznám klinické obtíže a další nálezy a netroufám si tedy rozporovat nasazení léku jiným lékařem. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvýšení jaterních testů u hladovění
Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na...
Zvýšení jaterních testů
Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních...
Zvýšení jaterních testů
Dobry den, na vstupni prohlidce mi kvuli memu stezovani...
Zvýšení jaterních testů
Elevace jaterních testů Dobrý den, už více jak...
Zvýšení jaterních testů
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda může něco znamenat...
Zvýšení jaterních testů
Dobry den Chtel bych se zeptat ohledne jaternich testu. Mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšení imunity

ještě k dotazu malá denně vypije cca.500ml umělého mléka...děkuji

Zvýšení jaterních enzymů

Dobry den, v dusledku pouzivani hormon.antikoncepce pred 15 lety mam stale...

Zvýšení jaterních testů

Dobry den, na vstupni prohlidce mi kvuli memu stezovani si na caste moceni zhruba...

Zvýšení jaterních testů

Elevace jaterních testů Dobrý den, už více jak 1/2 roku mám zvýšené jaterní...

Zvýšení jaterních testů

Dobrý den,mám dotaz. Dlouhodobě jsem užívala Aspirin 500mg kvůli ředění krve....

Zvýšení jaterních testů

Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních testů - ALT 0,64,...

Zvýšení jaterních testů

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda může něco znamenat zvýšení ALT 4.03,...

Zvýšení jaterních testů

Prosím o laskavé posouzení (zejména ALT 1,02, AST 1,05) a doporučení. Před odběrem...

Zvýšení jaterních testů

Dobry den Chtel bych se zeptat ohledne jaternich testu. Mam Slugde ve zlucniku...

Zvýšení jaterních testů

Dobrý den, musím začít poněkud zeširoka. Letos v únoru mi byl odstraněn spinaliocelulární...

Zvýšení jaterních testů u hladovění

Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na jatra respektive na zvyseni...

Zvýšení jaterních testů, jaterní dieta

Dobry den. Po ruznych potizich se zazivanim mi na zaklade zvysenych jaternich...

Zvýšení kreatininu

Dobrý den, měl bych otázku nejspíše pro urologa či internistu. Pro bolest...

Zvýšení kreatininu

Dobrý den. V poslední době /půl roku/mě vždy v náběru krve vyjde kreatinin...

Zvýšení krevních destiček

Dobrý den, je mi 26let, byla jsem na odběru krve a řekli mi, že mám zvýšené...

Zvýšení LDL

Dobrý den. Je mi 33 let. Byla jsem na preventivní odběr krve. Výsledky zasílám...

Zvýšení leukocytů v krvi

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám zvýšení leukocytů 11.6 v krvi, už 10 let...

Zvýšení leukocytů v krvi

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám v krvi zvýšení leukocytů 11.6 chtěla bych...

Zvýšení libida

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat skrze mužské sexuality. Psali jste mně, že existují...

Zvýšení lipázy

Dobrý den již 3 měsíce mám zvýšenou lipázu (1,36) a dodržuji, co mně doporučil...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest a otok dásní a jazyka


Propadlina

Dobrý den, předevčírem jsem si všimla že mám na stehně rýhu jakoby takovou propadlinu.Na...

Požité plesnivé potraviny


Hyperintenzní ložiska v bílé hmotě


Nedomykavost chlopně

Dobrý den, mám přítele, který má nedomykavost srdeční chlopně. Je mu 20 let,...

Zvýšené GGT

Dobrý den. Prosím o informaci na Sérum jater-testy, ukazatel S GGT, kde mám...

Zvýšené trombocyty (530)

Dobrý den, je mi 40 let. Na roční kontrole při darování krevní plasmy mi v...

Kašovitý výtok

Dobrý den, už nějakou dobou mám problém s výtokem. Je kašovitý, hustý, ale nijak...

Helicobacter pylori, léčba

Dobrý den,chtěl bych znát Váš názor. Před 2 měsíci jsem prodělal akutní gastroentritidu...

Ukončení menstruace

Dobrý den, bude mi na podzim 43 let. Určitě položím v poradně dotaz za více...

Bypass cév dolních končetin

Dobrý den, můj přítel se už delší dobu léčí na ucpávání tepny v levé noze. Dnes...

Očkování covid-19 u sarkoidózy

Dobrý den, mám diagnostikovanou sarkoidozu 1,. stupně - zatím bez léčby ,...

Léčba nákazy COVID-19 u dětí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se léčí koronavir u dětí (4 a 6 let), má...

Nadýmání, pocit plnosti

Dobrý den, již půl roku mě trápí pocit plnosti a nafouklého břicha, je jedno...

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Hubnutí u polycystických vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká by byla vhodná redukce hmotnosti při...

Tloušťka děložní sliznice

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat můj gynekolog mi řekl,že tloušťka mé děložní...

Bolesti kolene po TEP

dobry den chci se zeptat jsem po operaci kolena mám totalni endoprotézu koleniho...

Ztuhlé kluby prostředníčků

Dobrý den, začátkem roku mě začaly ráno obtěžovat ztuhlé klouby obou prostředníčků....

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Reklama