Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšený bilirubin, Gilbertův syndrom

Trávení Tereza 13.3.2019

Dobrý den,
Přítelovi je 19 let. Má 3x zvýšený billirubin. V poslední době má částo nažloutlé bělmo, občas je nažloutlý v obličeji, je unavený a dnes si stěžoval na motaní hlavy a pocity na omdlení “jako by to s ním mělo každou chvíli trefit”-což už se mi zdá vážnější...chtěla bych se zeptat zda to jsou příznaky Gilbertova syndromu a jestli jsou všechny příznaky v pořádku, nebo je to vážnější (v květnu je objednaný na krev a další vyšetření) bohužel dřív to řešit nechce kvůli tomu, že ho čeká maturita, která je na naší škole těžká( i já osobně bych tam šla i přes to, že bych měla “umřít”, než ji dělat třeba za rok) Předem děkuji za odpověď. 12.3.2019

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, většina osob s Gilbertovým syndromem je bez obtíží. Jen u části osob se vyskytují nespecifické příznaky - např. trávicí obtíže, slabost, zvýšená unavitelnost, špatná schopnost soustředit se. Dále se může stát, že pacient bude mít vyšší hladinu bilirubinu a bude bez potíží a naopak při nižší hladině potíže mít bude.... je to vše individuální.
Hladina bilirubinu se u pacientů s Gilbertovým syndromem zvyšuje při hladovění, psychické zátěži (stres ve škole), fyzické námaze, infekci, po operacích, úrazech, po alkoholu.
Jelikož má přítel nažloutlé bělmo a občas i obličej, motání hlavy, pocity na omdlení - doporučila bych určitě navštívit lékaře. Je potřeba přítele vyšetřit (fyzikální vyšetření - zejm. vyšetření břicha a samozřejmě zhodnocení nažloutlých očí, pokožky; dále laboratorní kontrola jak bilirubinu, tak jaterních funkcí, krevního obrazu, cukru v krvi, minerálů, ledvinných funkcí, moči... a ev. další dle zvážení lékaře a výsledků fyzikálního vyšetření). Dle stavu ev. doplnění sono břicha a doporučení návštěvy gastroenterologa.
Přítel na tom může být hůř i díky stresu z maturity. Nevím také, jak a zda jí, jestli např. netrpí k tomu stresu ještě i nechutenstvím. Pak by měl 2 velké rizikové faktory, které působí zvýšení bilirubinu. Doporučuji se tedy zaměřit i na výše vypsané rizikové faktory a pokud se nějaký vyskytuje, snažit se ho co nejvíce zmírnit.
Stav bych řešila co nejdřív, právě kvůli maturitě. Nejistota o zdravotním stavu mu nepřidá na klidu. Potíže také ne, působí jen další stres a další zhoršení (jako začarovaný kruh). Pokud půjde k lékaři, dozví se bližší informace a ty mu mohou pomoci stres alespoň trochu zmírnit. Také je třeba, aby na učení měl sílu a mohl se soustředit. Zkuste si s přítelem promluvit a říci mu důvody, proč je lepší lékaře navštívit co nejdříve. Může se totiž stát, že při odkládání problému tento problém dále naroste a bude obtížněji řešitelný (nevím, zda se ještě např. nechystáte na přijímačky na VŠ, k tomu je také potřeba síla, soustředění.... a za 2-3 měsíce může být vše horší... takže paradoxně odkládáním problému si člověk nepolepší, ale situace se může i zhoršit).
Přítel by také měl pravidelně jíst, lepší menší porce častěji. Doporučuje se tzv. jaterní dieta (zejm, vynechat smažené, tučné pokrmy, nepít alkohol). Denně vypít 2-3 litry tekutin (při nedostatku tekutin se také může motat hlava, být slabost).
Stav Vašeho přítele je třeba posoudit z mnoha hledisek a znát více informací. I proto je lékařská kontrola nutná.
Přeji, aby vše dobře dopadlo a maturitu jste úspěšně zvládli. S pozdravem BB.

Související dotazy

Zvýšený bilirubin
Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy...
Zvýšený bilirubin
Dobrý večer, prosím vás, je mozne aby léky/doplnky...
Zvýšený bilirubin
Dobry den, rada bych byla informována o moznosti...
Mírně zvýšený bilirubin
Při posledním vyšetření krve byl výsledek AM S Bilirubin...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšený bilirubin

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na výsledek vyšetření v příloze. Už jsem jednou...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy mě bolelo v krku a měl...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den, je mi 37 let. Lečím se s hypertenzí a chodím každých 6 měsíců...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den, prosím o radu ohledně lehce zvýšených hodnot bilirubinu. 21.2. jsem...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den mám zýšený bilitubin 20,0,ALT 1,61,GHT 3,49,LDL cholest.3,67,NON.HDL...

Zvýšený bilirubin a jaterní testy

Dobrý den Chtěl bych se vás zeptat na výsledky krevních testů které my vyšli....

Zvýšený bilirubin a nechutenství

Dobrý den mohu se zeptat na Váš názor už 2 roky chodím na kontrolní odběry kvůli...

Zvýšený bilirubín a užívanie kreatínu ako doplnok stravy

Dobrý deň. Mám 15 rokov a aktívne sa už pol roka venujem posilovaniu. Nedávno...

Zvýšený bilirubin a zažívací obtíže

Dobrý den Chtěl bych znát váš názor..je mi 24 let,asi před měsícem jsem šel...

Zvýšený bilirubin a zažívací obtíže - výsledky testů

Dobrý den, genetické testy byly provedeny ,bylo mi řečeno že mám Gilberův syndrom..jelikoz...

Zvýšený billirubin

Dobrý den, cca. před rokem jsem byl u praktického lékaře s problém, že mě často...

Zvýšený billirubin

Dobrý den, je mi 28, abstinent. Již v lednu jsem měla v testech zvýšený billirubin...

Zvýšený celkový bilirubin

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšeného bilirubinu. Kolega v práci onemocněl...

Zvýšený CIK PEG a anti GPC

Dobrý den paní doktorko, v minulosti mi byly dělány krevní odběry pro podezření...

Zvýšený CRP Wide-Range

Dobrý den, prodělala jsem velice nepříjemnou virózu, která se projevovala zejména...

Zvyšený cukr

Mám prý zvýšenou hladinu cukru 6,3. Můžete mi poradit co bych měla dělat aby...

Zvýšený cukr po těhotenské cukrovce

Dobrý den, byla u mě diagnostikována těhotenská cukrovka, pul roku po porodu...

Zvýšený cukr, bolesti na hrudi

Dobry vecer, mam zvyseny cukr rano 6,5 hodinu po jidle 8 - lekar to neresi,...

Zvýšený dermogarfismus kůže

Dobrý den, poslední 2 týdny se u mé dvouleté dcery projevuje zvýšený dermografismus...

Zvýšený diastolický tlak

Dobrý den, mám syna 22 let a už cca 1 rok má vyšší diastolický tlak, Naměřila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zrychlený tep, slabý puls

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jeden problém, který mě už nějakou dobu trápí....

Zolpidem a Prothazin

Prosím o radu. Již takových 20 let řeším spánek pomocí Zolpidemu (0,5-1) tableta...

Vysazení antihistaminik

Dobrý den, je nutné před odběrem krve pro zjištění protilátek IgE vysadit antihistaminika?

Mdlo, bolesti hlavy, brnění prstů, mžitky před očima

Dobrý den, dnes v práci se mi udělalo mdlo. Zároveň mě rozbolela hlava, začaly...

Bolest ucha cca týden po extrakci horní 8ky

Dobrý den, měl jsem nález na dolní osmičce, kvůli snížené bolestivosti byl...

Zmena barvy a konzistence stolice po koloskopii

Dobrý den, včera jsem podstoupil kolonoskopické vyšetření. Trpím perianálním...

Výrůstky na stydkém pysku

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na můj problém.Asi před 2 dny se mi na velkém...

Únava, mravenčení

dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova unava, mravenčení, jakoby...

Ložisko v plicích u maminky


Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, před týdnem jsem měla svůj první sex a poté následovaly další dva....

Bolesti břicha, pocit plnosti, bolest zad

Dobrý den, mám tak 1/2 roku bolesti břicha, byl jsem na kolonoskopii, gastroskopii,...

Mravenčení dolních končetin

Dobrý den, již delší dobu mě trápí brnění obou nohou od hýždí až po kotníky...

Extrasystoly

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly způsobit nějaké...

Vyhřezlá ploténka (co vše můžu pro nápravu udělat)

Dobrý den, je mi 24 let a jsem, teda byl jsem sportovně aktivní člověk, žádný...

Strava pri chemoterapii

Dobry den, prosim vas o odpoved na mou otazku tykajici se chemoterapie: je...

Přeočkování Priorixem

Dobrý den, mám otázku ohledně přeočkování Priorixem. Dostala jsem se do přímého...

Tečky na horním rtu

Dobry den, jiz par mesicu pozoruji jakesi tecky na hornim rtu. Nevenoval jsem...

Bodnutí vosou

Dobrý den, včera mě na koupiališti pichla vosa do hohy (presněji kloub pod palcem...

Zvýšená hladina železa u dětí

Dobry den, chtěla bych se zeptat, jestli krevni obraz me 6lete dcery je v norme...

Als


Reklama