Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšený S-ALT

Praktické lékařství Stanislav 16.10.2015

Dobrý den,
prosím o zodpovězení následujícího dotazu.

Od měsíce ledna tohoto roku mám neustále zvýšený jaterní test S-ALT. Touto dobou loňského roku, jsem byl několik dní v nemocnici pro zánět močových cest (4 dny, nasazena antibiotika nitrožilně) prodělaných bezprostředně po očkování proti tetanu (den před hospitalizací). Při příjmu byl proveden kontrolní odběr: 9. 10. 2014 – Bil. celk. 29.9, S-ALT 0.48, S-AST 0.63, S-GMT 0.75, S-ALP 1.22. Při propuštění 13. 10. 2014 byly hodnoty: Bil. celk. 12.1, S-ALT 0.78, S-AST 0.48, S-GMT 1.45, S-ALP 1.25. Bylo provedeno také celkové SONO břicha, kde byla nalezena pouze mírně zvětšená slezina cca. 140mm, vše ostatní včetně jater v pořádku. Po té jsem kvůli slezině do června chodil z jednoho vyšetření na druhé (imunologie, interna, ekg, gastroskopie, hematologie). Všechna vyšetření byla v pořádku, včetně opakovaného SONA břicha. I slezina se zmenšila pod hranici normy 120mm. Závěr z hematologie: Hraniční velikost sleziny, FACS PK bez průkazu lymfoproliferace, anam. Titry pro EBV (seropozitiva staršího data, v současné době se nejedná o akutní infekci) a listerie. Zvětšená pravděpodobně kvůli prodělané infekci.

V roce 2006 jsem prodělal pravděpodobně mononukleózu, což sedí se závěrem z hematologie (léčeno několik týdnů školním doktorem na vysoké škole jako angína). Obvodní lékař následně z krve zjistil, že jsem prodělal mononukleózu. Krevní testy v té době byly (rok 2006): Bil. celk. 23.6, S-ALT 1.38, S-AST 0.92, S-GMT 0.63. Časem se hodnoty vrátili do normálu.

Od propuštění z nemocnice byly během dříve popsaných vyšetření provedeny další čtyři odběry v rozmezí leden až říjen s hodnotami: Bil. přím. 2.9, /, 3.2, 2.2, Bil. celk. 16, 16.1, 18.3, 11.8, S-ALT 1.1, 0.86, 0.87, 0.92, S-AST 0.66, 0.62, 0.5, 0.54, S-GMT 0.59, /, 0.77, 0.71, S-ALP 1.23, 1.26, 1.16, 1.27. Všechny hodnoty ALT jsou zvýšené, ostatní je v normě (norma S-ALT dle lab. je 0.1-0,85 ukat/l). Bilirubiny jsou měřeny v jednotkách umol/l. První odběr byl tři dny po větším příjmu alkoholu (6 piv), druhý odběr byl den po konzumaci 1/4kg pistácií, další dva odběry byly během konzumace přípravků podporující detoxikaci jater a organizmu (viz. níže). Chápu, že hodnoty ALP jsou zvýšené pouze mírně, ovšem, poslední odběr byl proveden služebním lékařem během roční preventivní prohlídky (pracuji v jednom z bezpečnostních sborů) a v případě opakování nálezu z toho začne služební lékař dělat problém. Obvodní lékařka nález pokládá za nepodstatný.

Je mi 30 let, měřím 185 cm a vážím 85 kg, postava je štíhlá, svalnatější, atletického typu, sportuji (3x týdně plavu 1,5km, občas kliky, posilování), alkohol piji v průměru tři piva týdně (někdy nic, na oslavě třeba víc). Před dvě lety očkován proti žloutenkám. Odmalička mám sklony k vyšší hladině cholesterolu (LDL 3-4, HDL okolo 1 mmol/l) a triacylglycerolů (okolo 2+-0,3 mmol/l ). Hodnoty jsou velice závislé na aktuální potravě. Upravováno stravou a pohybem. Dietu nedržím, ale většinou se vyhýbám uzeninám, tučným sýrům, masům apod. Také mám dlouhodobě zvýšenou kys. močovou okol 460 umol/l. Dle obvodní lékařky se prý DNY obávat nemusím, pouze prý budu mít sklony k tloustnutí při nedostatku pohybu. Je pravda, že bych měl do jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny. 3 měsice beru doplňek stravy Solymarin duo (ostropestřec), měsíc jsem pil mladý ječmen a měsíc aloe vera (souběžně se Solymarinem). Jak jsem psal výše, až na krevní vyšetření jsem zdravý jako řípa. Nic mě nebolí a netrpím ani únavou. Jaký je Váš názor na uvedené a jak si hlavně poradit s S-ALT mimo meze. Nemůže to celé být jen náhoda díky konzumaci výše uvedeného? Děkuji

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, pane Stanislave. Nutno předeslat, že krevní testy nejsou nemoc, tudíž ani není třeba je nějak "léčit". Měl jste (zpětně hodnoceno zřejmě poněkud zbytečně) velmi podrobné vyšetření, během kterého nebylo zjištěn žádný významý problém. Je běžné, že příčina zvýšených "jaterních testů" se neodhalí, test sice ukazuje, že játra jsou něčím "zatížena", ale to může být mnoho faktorů týkajících se Vaší stravy a životosprávy a také případně vrozené nastavení metabolismu směřující k tzv. "metabolickému symdromu" (triglyceridy, kyselina močová... Jak jsou na tom v tomto ohledu Vašei rodiče?), který je spojen i s ukládáním tuku do jater - což se může projevit zvýšením testů. Někdy přetrvává zvýšení i po mononukleose, nebo mohlo souviset s typem léků, který jste dostával na léčbu infekce močových cest. Od doplňků stravy a "detoxikace" bych si zvl. efekt nesliboval, jejich užívání je pravděpodobně zbytečné. Souhlasil bych tedy s názorem Vaší praktické lékařky - ta má pohromadě veškeré výsledky předchozích testů a může tedy adekvátně zhodnotit, zda nebylo něco podstatného přehlédnuto. V případě, že budete plánovat kontrolní odběr, doporučuji předtím abstinenci, vyvarovat se dietních excesů (1/4 kg pistácií je dost už z hlediska tuku, zde lze spekulovat i o případné plísňové kontaminaci pistácií, což je relativně časté a mohlo by játra také zatížit...) a dostatečně se před odběrem napít. Ohledně práce - na posouzení způsobilosti k práci existují poměrně jasně daná kritéria a rozhodně není důvod, abyste byl posouzen jako nezpůsobilý (pro jakoukoliv práci) jen pro mírnou odchylku v testech - lékař Vám nemůže jen tak "dělat" problém, měl by v rozhodování vycházet z výpisu z dokumentace Vaší praktické lékařky, která předpokládám uvede, že žádné specifické jaterní onemocnění nebylo zjištěno...

Související dotazy

Zvýšený alt
Dobrý večír, mám menší problém, zhruba před 5 lety...
Zvýšený bilirubin
Dobrý den mám zýšený bilitubin 20,0,ALT 1,61,GHT 3,49,LDL...
Zvýšený alt...
Dobrý večír, mám menší problém, zhruba před 5 lety...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...
Zvýšený bilirubin
Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšený prolaktin a kortizol

dobrý den, potřebuovala bych se zeptat. Byla jsem na vyšetření hormonů jelikož...

Zvýšený Prolaktín, meškajúci menzes 2 mesiace, tehotenský test negatívny

Dobrý Deň, Prosím o radu, s doktrom budem mat o týždeň len telefonickú konzultáciu...

Zvýšený prolaktin, nutnost operace

Na endokronologie jsem uz byla . Byla jsem doporucena na prevzeti do pece na...

Zvýšený příjem bílkovin a bílkovina v moči

Zdravím 28.11 se mám dostavit na vojenskou lékařskou prohlídku zdravotní\psycho...

Zvýšený příjem mrkve

Dobrý den je pravda že zvýšené množství mrkve může způsobit vážné zdravotní...

Zvýšený puls

Dobrý den, už 2 dyn na sobě pozoruji zvýšený puls normálně mívám v klidu 60...

Zvýšený puls v těhotenství

Dobrý den, po porodu syna se u mě objevilo bušení srdce kdy jsem měla puls 130....

Zvýšený pulz.

Dobrý deň, Mám problém so zvýšeným pulzom. Mám iba 17r aktívne posilujem,...

Zvýšený revmatoidní faktor

Dobrý den, ráda bych požádala o vysvětlení hodnot výsledků krevního testu provedeného...

Zvýšený růst chloupků na těle

Dobrý den, mám dotaz ohledně růstu chloupků. Je mi 37 let a v druhém těhotenství...

Zvýšený srdeční tep

Dobrý den. Děkuji za jeden zodpovězený dotaz,ale ted k problému. 4.7.2015 což...

Zvýšený srdeční tep

Dobrý den, prosím Vás o radu...trvá mi to asi rok a půl a intervaly se zkracují....

Zvýšený srdeční tep a "přeskakování" srdce

Dobrý den, při měření tepu mívám klidovou frekvenci přes 80 (82-84). Mívám...

Zvýšený stres

Dobrý den, je mi 23 let a mám problém se stresem, to v dnešní době asi každý,...

Zvýšený tep

Dobry den, Je mi 24 let a již před několika lety jsem si všimla, že mám zvýšený...

Zvýšený tep

Dobrý den,chci se zeptat na mé potíže ohledně srdíčka.Skrze věčnou,únavu a závratě...

Zvýšený tep

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální, když mám často tep v klidovém...

Zvýšený tep

Dobrý den je mi 22 let a poeslední dobou se mi zdá že mi více buší srdce. Jsem...

Zvýšený tep

Dobrý den je mi 22 let a poeslední dobou se mi zdá že mi více buší srdce. Jsem...

Zvýšený tep

Dobrý den, má kamarádka ( věk 22 )trpí při zvýšeným tepem až 170tepů za minutu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Myomy dělohy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím, před dvěma měsíci jsem byla na operaci...

Škytání při kouření

Dobrý den, mám menší problém.. je mi 23leta jsem kuřačka a stává se mi třeba...

Křupání v hrudníku při nádechu


Monovisc


Tep kolena

dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem mesic po operaci tep kolena i s rehabilitaci...

Hodnocení nálezu protilátek anti SARS-CoV-2

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi hodnotou protilátek RU/ml a AU/ml? Děkuji

Klenba

Dobrý den, na fyzioterapii my byla zjištěna pronace a padající klenba. Protože...

N399

Dobrý den, když jsem byl malý asi v 1 roce mi byla dělána uretroplastika, nahrazením...

Kožní výrůstek na očním víčku

Dobrý den, ráda bych věděla zda je to ječné zrno, které se dá nějak odstranit...

Schizotypální porucha

Dobrý den, velmi rád bych se zeptat na schizotypální poruchu. Netrpím jí já,...

Krvavé puchýřky v ústech

Dobrý den. Cca od r. 2010 se mi v puse "dělají" krvavé puchýřky...

Divný pocit v očích a motání hlavy

Dobrý den, asi před týdnem mi začala motání hlavy.Nepřikládala jsem tomu duraz.Následující...

Stav po operaci ramene

Dobrý den, jsem měsíc po artroskopické operaci ramene o které jsem si myslel,...

Necitlivost palce nohy


Bolest v oblasti kyčelního kloubu

hezký den pane doktore,před 5 dny jsem se velmi zakašlala a něco se mi zpříčilo...

Oko zalité krví

Dobrý den! V pondělí ráno manželka zjistila, že má bělmo levého oka zalité...

Ruptura LCA a LCM a rekonvalescence po operaci

Dobrý den, před týdnem jsem měl úraz na lyžích a dnes mi byla diagnostikována...

Azitromycin a mléko


Chronova choroba

Dobrý den, mám Crohnovu nemoc a už podruhé mě čeká operace Advancement flap,...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Reklama