#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Osteoporóza

Zdravcentra.cz 28.5.2008

Osteoporóza, lidově „řídnutí kostí“, je onemocnění kostí, které způsobuje jejich zvýšenou křehkost a náchylnost ke zlomeninám. Typicky se projevuje bolestí a zlomeninami. Kosti jsou hlavní zásobárnou vápníku v těle. V průběhu Vašeho života se neustále přestavují (remodelují). Na jedné straně se vstřebávají a uvolňují vápník do krve, na druhé straně opět vznikají a vápník ukládají. Pro pevnost kosti je důležitá rovnováha mezi jejím odbouráváním a novotvorbou.

RTG,snímek,kost,kostra,zobrazení,zobrazovací metody
RTG,snímek,kost,kostra,zobrazení,zobrazovací metody
Osteoporóza, lidově „řídnutí kostí“, je onemocnění kostí, které způsobuje jejich zvýšenou křehkost a náchylnost ke zlomeninám. Typicky se projevuje bolestí a zlomeninami. #IMG#

Co jste možná netušili...

Osteoporózu poprvé popsal francouzský patolog Johann Lobstein už v roce 1820. V té době však díky absenci rentgenu a základních znalostí o fyziologické stavbě kostí neměli lékaři moc možností nemoc diagnostikovat nebo dokonce léčit. Nemoc je však nepochybně starší. K obrazu stáří patří vyhrbená a ohnutá postava. Možná nevíte, že právě za tohle mohou osteoporózou zničené a zborcené obratle. Většího zájmu se osteoporóza a její dopady na stárnoucí lidskou populaci dočkaly až v 80. letech 20. století. Od té doby výrazně pokročila diagnostika i léčba onemocnění.

Osteoporóza nejčastěji postihuje ženy po přechodu. Udává se, že jí onemocní každá třetí žena starší 50 let. U celé třetiny z nich pak nemoc po 65 roce způsobí zlomeniny obratlů. Osteoporóza se ale nevyhýbá ani mužům. Zlomeniny křehkých kostí trápí až každého šestého příslušníka silnějšího pohlaví staršího 70 let.

Jak vzniká...

Asi do 35 let převažuje novotvorba a Vaše kosti tak úspěšně sílí. Potom už to jde „od desíti k pěti“. Novotvorba se postupně zpomaluje a kostí „ubývá“. Na tom by ještě nebylo ni tak hrozného. U některých lidí ale kosti řídnou rychleji.

Přesnou příčnu proč k tomu dochází neznáme. Pro rozvoj onemocnění hrají důležitou roli některé faktory. Mezi hlavní takové rizikové faktory patří:

  • ženské pohlaví
  • věk
  • menopauza
  • nedostatek pohybu
  • podvýživa
Na vzniku osteoporózy se podílí ještě i další činitelé. Ohroženi jste, pokud máte hubenou postavu, nedostatek vápníku ve stravě, jste kuřáci nebo holdujete kávě a alkoholu. Čím víc rizikových faktorů nashromáždíte, tím víc se Vás nebezpečí osteoporózy týká.

Jak se projevuje...

Osteoporóza zůstává dlouho bez příznaků. „Tichý zloděj“ pomalu snižuje pevnost Vašich kostí, aniž byste o tom věděli. Prvním příznakem je tahavá bolest v zádech vznikající při pohybu nebo zátěži. Dalším stupněm jsou pak už zlomeniny. Osteoporóza může postihovat všechny kosti bez rozdílu. Nejčastěji se ale lámou nosné kosti, jako třeba krčky stehenních kostí nebo obratle. Typickým úrazem starých lidí jsou zlomeniny zápěstí při pádu. Ke vzniku zlomeniny přitom stačí jen nepatrné násilí.

Drobnými zlomy a borcením obratlů dochází ke snižování výšky nemocného, ohýbání jeho postavy a bolestivosti páteře. Bolest se zpočátku objeví při delším stání, chůzi do schodů, při oblékání, zavazování tkaniček nebo zvedání z lehu. Později ji už vyvolá i sebemenší pohyb.

Jak se potvrdí...

K postupnému „řídnutí kostí“ dochází přirozeně u každého z nás. Při podezření na osteoporózu Vás lékař nejdřív podrobně vyšetří. Zeptá se na přítomnost rizikových faktorů ve Vašem životě a změří Vás. Postižení obratlů může i o několik centimetrů snížit Vaši tělesnou výšku. Postižení Vašich kostí a páteře spolehlivě odhalí rentgenový snímek. Spolehlivějším způsobem, jak stanovit hustotu kostní hmoty a odhadnout riziko zlomenin, je kostní denzitometrie. Toto bezbolestné vyšetření stanoví množství minerálů ve Vašich kostech a umožní diagnostikovat osteoporózu už v jejích počátcích.

Pro vyloučení jiných příčin řídnutí Vašich kostí je vhodné odebrat ještě vzorek krve a provést jeho laboratorní rozbor. Stanovení koncentrace jednotlivých iontů a produktů metabolismu kostních buněk může lékař zjistit, o jak závažné postižení kostí se právě u Vás jedná a jaký má Vaše onemocnění vývoj.

Jak se léčí...

Mezi obecné zásady léčby osteoporózy patří podpůrné prostředky, léčba bolesti, klid, rehabilitace, dietní opatření, úprava tělesné hmotnosti, fyzikální léčba a zvýšení tělesné aktivity. Cílená léčba se zaměřuje na zástavu odbourávání a podporu novotvorby kostí.

První místo v léčbě osteoporózy by měl zaujímat dostatečný přísun vápníku. Jeho užívání má smysl v jakémkoliv stadiu onemocnění. Zamezuje úbytku kosti, zajišťuje stabilitu a preventivně působí proti zlomeninám. Vstřebávání vápníku ve střevech napomáhá vitamín D. Pokud nemáte dostatek vápníku a vitamínu D ve stravě, měli byste je doplňovat formou potravinových doplňků.

U některých forem osteoporózy mohou ženy s úspěchem užívat hormonální substituční terapii (HRT). Jejím cílem je zvýšit hladinu estrogenů ve Vašem organismu. Vstřebávání kostí dokáže zbrzdit i podávání hormonu štítné žlázy kalcitoninu. Podobné účinky mají také bisfosfonáty. Novotvorbu kosti podporují fluoridy.

Léčba osteoporózy je vždy dlouhodobá a její účinky se neprojeví hned. Je důležité, abyste předepsané léky pravidelně užívali. Dodržujte přesně pokyny lékaře. Jen tak se Vám podaří snížit riziko vzniku zlomenin.

Co dál...

Osteoporóza je vážné onemocnění, jehož průběh je poměrně obtížné zvrátit. Obvykle se nedá úplně vyléčit. Vhodně zvolenou terapií a léčebným režimem lze ale její průběh zastavit, nebo alespoň zpomalit. Největším rizikem pro nemocné není samotné řídnutí kostí, ale jejich následné zlomeniny.

Zlomeniny krčku stehenní kosti vyžadují pobyt v nemocnici a obvykle také operaci. Následná rehabilitace je v pokročilém věku velmi obtížná a může se stát, že bude neúspěšná. Douhodobé upoutání na lůžko zvyšuje riziko dalších onemocnění, třeba nebezpečného zápalu plic. Zdánlivě „obyčejná“ zlomenina stehenní kosti tak může nemocného invalidizovat nebo dokonce nepřímo usmrtit.

Zlomeniny obratlů deformují postavu a mohou způsobit i poškození míšních nervů. To je příčinou bolestí nebo dokonce částečného ochrnutí. Nadměrné zakřivení páteře způsobuje v nejtěžších případech i dýchací obtíže.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Nejúčinnější prevencí je již v mladém věku dbát na správné složení stravy a dostatek přiměřeného pohybu. Platí totiž, že jaké kosti si v mládí vytvoříte, s takovými budete stárnout. Denně byste měli přijmout asi 1,5 gramu vápníku. Jeho přirozeným zdrojem jsou mléčné výrobky. V případě jejich nesnášenlivosti se můžete po konzultaci s lékařem uchýlit k náhražkám v podobě kapslí nebo šumivých tablet. Pravidelně cvičte. Fyzická aktivita zpevní Vaše kosti a posílí svalstvo.

I při osteoporóze existují způsoby, jak se vyhnout vzniku vážných zlomenin. Kromě dostatečného příjmu vápníku a pravidelného cvičení buďte opatrní na své kosti. Vyhněte se pádům. Používejte vhodnou obuv a protiskluzovou úpravu podlahy. Dbejte na dostatečné osvětlení Vaší domácnosti. Na nebezpečná místa jakými je například toaleta nebo koupelna instalujte záchytná madla.

Doporučujeme

Čtěte více

Osm tipů, jak zvládat bezlepkovou dietu

Nesnášenlivost lepku je jedna z diagnóz, při které je nutné dodržovat bezlepkovou...

Osm zásad, jak udržet srdce a cévy v kondici

Kardiovaskulární choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích....

Osm zažitých mýtů o léčbě běchtěreva jídlem a vínem

Mezi revmatiky koluje řada mýtů o terapii stravou. Vznik těchto zpráv je přirozený,...

Osm zlozvyků, které škodí srdci

Myslíte si, že se vás srdeční choroby netýkají? Možná máte pravdu. A možná zapomínáte...

Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu

Hlavní rizikové faktory, které dokážou vyvolat rakovinu prsu, bohužel ovlivnit...

OSN a Světová banka společně sledují ptačí chřipku

Virus ptačí chřipky se čas od času vyskytne na různých místech po celé zeměkouli,...

Ostatní vyšetření v gynekologii

Jaká vyšetření vás mohou čekat u gynekologa?

Osteoartróza nejde vyléčit, jen zpomalit. Jak na to?

Co je to osteoartróza, komu hrozí riziko jejího vzniku a jak lze onemocnění...

Osteogenesis imperfecta

Osteogenesis imperfecta je vzácné vrozené onemocnění, které způsobuje nenormální...

Osteoporóza

Osteoporóza v doslovném překladu znamená „děravá kost“ – z řeckého „osteon“,...

Osteoporóza - tichý zloděj kostí

Osteoporóza je metabolické postižení kostí, které bývá většinou pomalé a "tiché"...

Osteoporóza – jak správně užívat léky

Osteoporóza je onemocnění, při kterém kosti řídnou a stávají se křehčími. V...

Osteoporóza a osteoartróza: podobné názvy, rozdílné nemoci (I. část)

I když mají tato dvě onemocnění na první pohled podobná označení a mnoho lidí...

Osteoporóza a osteoartróza: podobné názvy, rozdílné nemoci (II. část)

Osteoporóza se projeví bolestmi, postupným zakulacováním zad, zlomeninami. Nejčastěji...

Osteoporóza jako důsledek těhotenství?

Tělo ženy chrání své kosti při nárůstu hmotnosti jejich zesílením. To ale nestačí....

Osteoporóza krade nejen kosti, ale i tělesnou výšku

Jedním z nejčastějších dotazů, které kladou pacienti s osteoporózou svým ošetřujícím...

Osteoporóza může ohrozit vaši pracovní kariéru

Osteoporóza je onemocnění kostí, které se vyskytuje ve vyšším věku a zejména...

Osteoporóza může ohrožovat i mladé lidi

Většina lidí má osteoporózu spojenou zejména s vyšším věkem. Kvůli hormonálním...

Osteoporóza na vzestupu

Stoupající výskyt osteoporózy lze částečně vysvětlit nárůstem průměrného věku...

Osteoporóza nezačíná až ve stáří!

Většina žen popisuje věk kolem třicítky jako období, kdy se cítí nejlépe a kdy...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#