Děloha


Zvětšená děloha

| Dotaz od: Lida

Na prohlídce 25.2. mi lékařka zjistila na ultrazvuku zvětšenou dělohu (ostatní je v pořádku), ale prý k mému věku (35 let) je to v normě. Také mám změny na čípku, cytlologii...

Zvětšená děloha by otěhotnění bránit neměla. Děloha se zvětšuje s věkem a po každém těhotenství. Každopádně bych ale doporučoval bych konzultaci s ošetřujícím gynekologem...

 

Zakloněná děloha - těhotenství

| Dotaz od: Anonymní

Lékařka mi řekla, že mám zakloněnou dělohu. Chtěla bych se zeptat, jestli má tento fakt vliv na početí. A případně jaké komplikace jsou s tímto spojené. Děkuji za odpověď.

Udává se , že zakloněná dělo, resp. obrácená děloha, by v některých případech mohla mít vliv na menší pravděpodobnost otěhotnění, resp. někdy je v případě obrácené dělohy...



 celý článek

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Soňa

Děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo kde je tedy na děloze místo, kde rozměr 7 již znamená mnoho. Lékařka hovořila jen o jednom čísle ostatní rozměry jsou asi v pořádku...

Nechápu váš dotaz 7 cm jak jsem vám již 2x odpověděl je normální rozměr i když se děloha měří v cm a endometrium v mm. Příjemný den


Otočená děloha

| Dotaz od: Monika

Mám na Vás velkou prosbu. Jsem v 7.týdnu a moje paní doktorka mi oznámila, že mám otočenou dělohu, že se na miminko nemůže pořádně podívat. Řekla mi, že musím spát na břiše, aby...

Potrat nemusíte podstupovat. Tím jak děloha poroste, pravděpodobně dojde k jejímu přetočení.

Nejčtenější článek Ilustrace


 celý článek

Putujici deloha - myom

| Dotaz od: Viera

Jsem rok po porodu a casem me ceka odstraneni delohy z duvodu myomu o velikosti 6 cm. Posledni 2 dny mam po ranu v leze na zadech na brichu tvrdou bouli viz. foto. Vzhledem k...

Bez vyšetření Vám samozřejmě nemohu říci o co se jedná. Z fotografie jsou patrny povolené svaly břišní stěny, proto onen útvar je ještě více dominantní. Pokud se Vám zdá, že se...

Zakloněná děloha

| Dotaz od: Pavla

Jsem v 7 týdnu druhého těhotenství a lékař mi řekl, že mám zakloněnou dělohu a doporučil mi cviky "na čtyřech a prohnout se -3x denně 10 min."Mužete mi napsat co to znamená a...

Zakloněná děloha (děloha v retroflexi) je stav, kdy je dno dělohy zakloněno do břišní dutiny místo nad močový měchýř. Je to pouze méně obvyklé postavení dělohy. Lékař cviky...

Obrácená děloha

| Dotaz od: Iveta

Je mi 15 let. Milulý týden jsem byla poprvé na gynekologii a p. doktorka mi sdělila, že mám obrácenou dělohu. Nevěnovala jsem tomu pozornost, ale doma jsem sedla k pc a něco si...

Tzv. obrácenou dělohu má až 1/3 žen. Jedná se o odchylku v uložení dělohy, která nic neznamená. Ženy, které takto uloženou dělohu mají, častěji mívají bolestivější menstruaci...

Myomatózní děloha

| Dotaz od: Dana

Je mi téměř 44 let, mám 3,5letou dceru. Právě jsem prodělala kyretáž a odstranění rodícího se myomu. V průběhu zákroku byla konstatována mj.myomatózní děloha. Nyní mi lékař...

Myomy jsou nezhoubné nádory svaloviny dělohy a jejich léčba vždy záleží na klinických potížích pacientky a dalších okolnostech, např. plánování rodičovství. Po menopauze se...

Malá děloha a otěhotnění

| Dotaz od: Martina

Obracím se na vás s touto prosbou. Již přes rok se snažím otěhotnět, je mi 27 a manželovi 33. Od puberty jsem měla nepravidelný cyklus, řešený proverou a poté 8 let braní...

Velikost dělohy je dost podstatná věc, je mi divné, že by si nikdo předtím při vaginálním ultrazvuku nevšiml, že je děloha menší. Navrhovala bych vám nezávislou konzultaci u...

Mirena a zakloněná děloha

| Dotaz od: Kateřina

Jsem po druhém porodu a další dítě neplánuji. Chtěla jsem si nechat zavést tělísko Mirena ale moje gynekoložka mi ji nedoporučila protože mám zakloněnou dělohu. Chtěla bych se...

Při zakloněné děloze by mohl vzniknout problém při zavádění, asi tohoto se paní doktorka obává. Co zkusit vaginální antikoncepční kroužek (Nuvaring) nebo antikoncepční tyčinky...

Pane doktore, mám 1 zdravého chlapečka (narozen ve 36.týdnu) a poté 3 zamlklé těhotenství. Byla jsem proto na hysteroskopii, kde zjistili, že mám děložní hrdlo délky 5 cm a...

Zmlklá těhotenství bych dával spíše do vztahu s mutacemi v genech MTHFR a PAI-1. Váš ošetřující gynekolog nebo přímo lékař z centra asistované reprodukce by Vám mohl poradit...

Dráždivá děloha

| Dotaz od: Marcela

Dobrý dvečer, prosím Vás o radu. V prvním těhotenství mi bylo řečeno od lékařů, že mám dráždivou dělohu, často mi tvrdlo břicho,ale já osobně kontrakce nijak zvlášť nepociťovala...

Marcelo! Podle popisu opravdu nemohu soudit, nakolik jste měla dělohu dráživou a jaké budete mít potíže s dalším dítětem. Doporučuji, ať si s tím nelámete hlavu, lékaři rádi...

Snížená děloha

| Dotaz od: bokol

Můžete mi,prosím,říci,jak se řeší problém se sníženou dělohou.Je to těžká operace? Velmi děkuji a přeji hezký den.Kolocová

Snížená děloha vyžaduje nejprve podrobné vyšetření a potom se provede operace upevněním tzv. páskou ke stydké kosti. Měla byste být ale nejprve vyšetřena v uro-gynekologické...

Jsem ve 31. týdnu těhotenství. Při běžných kontrolách mi gynekolog řekl, že mám zakloněnou dělohu - během těhotenství už se mnou tento problém neřešil, nyní se mu ale nelíbí, že...

Moniko. Především, zakloněná děloha nijak nesouvisí s malým přibíráním matky a nebo růstem plodu. Teoreticky jisté potíže může působit v počátku těhotenství, kdy rostoucí děloha...

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Soňa

Prosím ještě o doplnění k mému dnešnímu dotazu. Možná lékařka myslela výšku děložní sliznice. Něco přes 7 se jí zdá moc. Byla jsme tam v době ovulace. Děkuji za bleskovou...

Uprostřed cyklu není na výšce endometria nic neobvyklého. Příjemný den

Po vyšetření ultrazvukem mi doktor řekl, že mám přepaženou dělohu, což je prý vrozená vada. Plánujeme miminko, ale ujišťoval mě, že by to ničemu vadit nemělo. Budu moct vůbec...

Záleží na tom jaké je to septum, jak je silné, kam až zasahuje, ale většina pacientek bez problémů otěhotní i porodí. Příjemný den

Kdysi mi moje lékařka řekla, že mám zakloňenou dělohu. Chci Vás poprosit o vysvětlení a může to mít negativní vliv na otěhotnění, případně jaká jsou rizika v těhotenství, při...

Děloha v RVF není nic neobvyklého, je to normální poloha. Na těhotenství vliv nemá.

Deloha

| Dotaz od: Lenka

Chtela sem se zeptat co to znamena kdyz mam nize polozenou delohu a jake to ma vlivy. Muzu otehotnet,nebo me v budoucnu cekaji problemy v tehotenstvi? Pokousim se smym pritelem...

S dělohou interval mezi cyklama moc nesouvisí, je to záležitost spíše vaječníků a hormonů.příčinu by měl hledat gynekolog, hlavně jestli máte ovulaci apod.

Prosím o radu.Již několik měsíců mám již výše uvedené problémy...pan doktor vyšetřil a udělal výše uvedenou diagnozu.od prosince 2015 se můj stav ale poněkud zhoršil tlaky v...

Pokud je normální cytologie provádí se odběr 1x za rok děloha směřující dozadu je normální nález asi u čtvrtiny žen. Příjemný den

Snížená děloha

| Dotaz od: Nikola

Moje maminka (47)... Má spadlou dělohu na jedné straně.... Často jí to nutí chodit močit ale žádné komplikace s tím nemá. Výsledky jí vyšly v pořádku. Musí tedy podstoupit...

Pokud je pokles mírný pak není důvod k operaci, je nutné provádět cviky na posílení dna pánevního. Příjemný den

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Soňa

Již před 10 lety mi gyn. lékařka řekla, že mám větsí dělohu. Minulý rok mi naměřila 6,5 ale říkala, že já to tak prostě mám a dnes při prohlídce naměřila přes 7 nevím čeho...

7 cm je normální velikost dělohy cytologie je normální jste bez problému nevidím důvod k operačnímu zákroku. Příjemný den

Děloha

| Dotaz od: Oldřich

Zdravím, . již delší dobu mám nepravidelnou menstruaci nedostatečně reagující na hormon.léčbu.Kyretáž i hysteros.v lonském roce byla v pořádku.I přesto lékař navrhuje odstr...

Pokud se jedná o časté nepravidelné krvácení a hormonální léčba není úspěšná pak jiná cesta než operační řešení není. Příjemný den

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Tereza

Prosila bych o radu.. Včera jsem šla ke svému gynekologovi s dlouhodobějšími bolestmi v podbřišku (cca 14 dní více bez příčiny, ale jinak trvají nárazově už i půl roku druhý...

Zvětšená děloha je pojem který nic nevypovídá rozhodující by byly ultrazvukové rozměry a potvrzení případných myomů. Příjemný den

Děloha a čípek

| Dotaz od: Anička | z mobilní aplikace

Chci se optat jsem 35tt a doktor mi řekl, že mi tvrdne děloha a zkracuje se čípek. Napsal mi magnesium 3 denně 1 tabletu, co to vlastně pro mě znamená? Když nebudu magnesium...

Milá Aničko, pokud by tvrdutí dělohy přešlo v kontrakční činnost a čípek by se nadále zkracoval, tak se zvýšilo riziko předčasného porodu. Proto váš gynekolog doporučil léčbu...

Malá děloha a otěhotnění

| Dotaz od: Martina

Paní Leskovská, děkuji za odpověd ohledně mého dotazu na velikost dělohy. U jiného doktora mi byl dělán několikrát ultrazvuk a v dokumentaci mam pozn. vel. dělohy normální, její...

Tohle musíte opravdu konzultovat s gynekologem, nevidím důvod proč ne, když velikost dělohy je vlastně normální /může se při vyšetření ultrazvukem velikost mírně lišit, protože...

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Mar

Na urologii mi bylo řečeno,že mám zvětšenou dělohu.Mohu být těhotná?Já ale byla v té době na rentgenu malé pánve.Co s tím?To by mohlo být dítě poškozeno?Pokud ano,přistupuje se...

Pokud byste byla těhotná a měla již zvětšenou dělohu, tak byste jistě nějakou dobu nemenstruovala. V případě ozáření malé pánve na počátku těhotenství je nejlepší interupce...

Děloha a těhotenství

| Dotaz od: lidka

Prosím pomozte. Byla jsem u paní doktorky včera poprvé, na gynekologické ambulanci. Paní doktorka napsala diagnózy: "děl. lehce zvětšná, na přední stěně pochvy hmatný...

Vše naprosto v pořádku, asi máte jen lehce zmnožené vazivo na přední stěně pochvy. to nic neznamená:) jistě se zeptejte paní doktorky, až k ní půjdete, ráda Vám vše ukáže.

Omlouvám se předem za možná trochu srandovní dotaz. Léčím se s Myasthenia Gravis, v současné době jsem v remisi s drobnou farmakologickou podporou. Plánujeme dítě, když jsem to...

Únava se pochopitelně týká příčně pruhovaného svalstva porod sám o sobě je pro organizmus námaha hlavně pro svaly břišní každý případ je pochopitelně nutno posuzovat...

Zvětšená děloha

| Dotaz od: Eva

Je mi 18 a na kontrole mi lékař řekl, že mám zvětšenou dělohu, jako kdybych byla po 2 dětech (těhotná jsem ale nebyla). Chtěla jsem se zeptat, jaké by to v budoucnu mohlo mít...

Myslím si,že šlo jen o subjektivní hodnocení lékaře. Pokud neshledal žádné další změny na děloze - zánět, změny na děl. čípku, myomy apod., nemusíte se ničeho bát.

Pdající děloha

| Dotaz od: Eva

Paní doktorko, prosím Vás, chtěla bych se zeptat, když mi gynekoložka, řekla, že mi padá děloha a sama si jí nahmatám v otvoru, tak jestli platí OZP plastiku dělohy a podvázání...

Ano- operační zákrok vyndání dělohy pochvou + plastiky platí v plné výši pojišťovna, nic nebudete platit ! Při sestupu rodidel a dělohy je lépe zároveň i dělohu vyjmout, aby...

Povislá děloha

| Dotaz od: Katka

Mám povislou dělohu. Dle lékaře mám čípek ca 1 cm nad poševním vchodem. Během čekání na operační řešení jsem potřetí otěhotněla. Teď jsem v devátém týdnu. Mám si dělat starosti...

Na cvičení chodit můžete, zaměřte se na cvičení svalů pánevního dna. V těhotenství se samozřejmě nedá s pokleslou dělohou nic dělat, rozhodně vás budou lékaři pravidelně...

Zvetsena deloha

| Dotaz od: beruska

Jmenuji jse lydie kovacova jemi 24 a chtela bych se zeptat ziju rok z pritelem byl muj prvni sexualni partner a nedavno jsem byla u pana doktora aten mi zjistil ze mam...

Aby byla moje odpověď přesná , musel bych znát rozměry dělohy,ale obecně lze říci že velikost dělohy není u všech žen stejná a zvětšení dělohy nebývá příčinou, proč by žena...

Zavzdušněná děloha

| Dotaz od: berka

Gynekolog mi při prevenci sdělil,že musím na ultrazvukové vyšetření,neboť mám zavdušněnou dělohu.O co se jedná,prosím?Čím uvedený stav vzniká a jaká s sebou nese rizika?Jak se...

To je výraz který neznám a hlavně nevím,jak to mohl bez ultrazvuku poznat, zachovejte klid a vyčkejte ultrazvuku,ten vše objasní příjemný den

V polovině února jsem prodělala zamlklé těhotenství v 11 týdnu (velikost plodu 6+6). Po kyretáži jsem do 2 dnů dostala bolesti dělohy, ketré se neustále stupňovaly. Za 4 dny...

Menses záleží na činnosti vaječníků a následném růstu endometria,takže k ovulaci dojít může a bude li narostlé endometrium graviditu nelze vyloučit. Příjemný den

Prasklá děloha

| Dotaz od: Radka

Chtěla bych se zeptat ( protože libereckým doktorům nevěřím, měla jsem s nima už více než jeden problém ) zda je možné otěhotnět i přesto že mám prasklou ( sešitou ) dělohu od...

Máte provedenou sterilizaci, tedy přirozenou cestou neotěhotníte.

Děloha

| Dotaz od: Tess

Mám takový menší problém:) Je mi 15 a mám přítele, který mě ručně uspokojuje, ale jsem stále panna. Když si sama doma sednu, a strčím si do ní jeden prst, co nejhlouběji...

S největší pravděpodobností hmatáte děložní čípek.je to zcela normální. Příjemný den

Prasklá děloha

| Dotaz od: Radka

Už jsem se tu ptala jedné paní doktorky.Mám prasklou dělohu a mám udělanou sterilizaci a bylo mi odpovězeno že přirozenou cestou neotěhotním, ale chtěla jsem se zeptat jaká jsou...

Dělohu nemáte jistě prasklou,může to být stav po ruptuře děložní,která je zhojena jizvou, po sterilizaci přirozenou cestou skutečně neotěhotníte, risiko případného těhotenství...

V 15tt mi bohužel odtekla plodová voda a i když plod žil a byl v pořádku tak jsem v 16tt bohužel musela podstoupit revizi dělohy.Odpověď na otázku proč se to stalo jsem...

Přičina se většinou nezjistí, mohla to být např. infekce. Překlad zprávy: děloha stažena, v normální pozici, velikost 65 mm, nízká sliznice děložní, vaječníky a vejcovody bez...

Děloha ve 22tt

| Dotaz od: tereza

Ráda bych se zeptala, všude píšou, že ve 22tt by děloha měla dosahovat cm nad pupek. Po ránu si myslím dělohu krásně nahmatám, ale dosahuje k pupku, dál ne. Může to být nějaký...

Nemějte obavy výška vaší dělohy je zcela normální. Příjemný den

Pane doktore jsem již dva měsíce na neschopence,zkolabovala jsem v práci,kvůli bolestem v břiše tak silným,že mi sížili tlak.paní dok.mi řekla,že mám zánět na vaječníkách i...

Před rozhodnutím o případné radikální operaci by bylo vhodné podrobné ultrazvukové vyšetření případně laparoskopie a další postup zvolit podle nálezu. Příjemný den

Porod a jednorohá děloha

| Dotaz od: Hana

Paní doktorka, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Mám jednorohou dělohu, první dítě jsem porodila císařským řezem před 6,5 lety kvůli KP a jednorohé děloze(která ani...

Nechala bych to na přírodě.pokud dojde k samovolnému porodu,tj.začne sám, miminko nebude moc veliké, mohl by být spont.porod možný.riziko je zde spíše stav po císařském řezu než...

Zakloněná děloha

| Dotaz od: Šárka

Chtěla bych se zeptat na problém co mám již asi 9 měsíců se s manželem snažíme o miminko ale nejde nám to,mám cukrovku z předešlého těhotenství,nepravidelnou menstruaci a nevím...

Ve vašem případě bych doporučovala navštěvovat kurzy cvičení (rehabilitace) dle Ludmily Mojžíšové. Tyto kurzy bývají např. při centrech asistovaní reprodukce. Cvičení je poměrně...

Padající děloha

| Dotaz od: Zuzana

Prosila bych o radu pro moji maminku, která nedávno prodělala operaci inkontinence, byla jí zavedena páska. Doktor jí řekl, že jí padá děloha a mamince se stalo, že jí kousek...

Tzv.výhřez dělohy je možné odoperovat,dělohu odstranit.lze vaginální cestou(tj. spodem),lůze v částečné (epidurální) analgezii.bylo by vhodné,pokud bude "vypadávat" dělohu...

Snížená děloha

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu, moje maminka (70 let) má sníženou dělohu, cvičení jí nepomáhá, jsou dny, kdy se jí sníží natolik (zejména po stolici), že ji nahmatá venku. Problémy s únikem moči...

Snížení dělohy je možné řešit i zavedením podpůrného silikonového pesaru, ovšem nejsem si jistá, zda by byl řešením u vaší maminky, kde je pokles dělohy velký, tuto otázku je...

Děloha

| Dotaz od: nekdo

Mela jsem pred par dny prvni pohlavni styk . kdyz sem si dřív dala prsty do pochvy měla jsem tam takovou kuličku (jakoby). a po pohlavnim styku se mi zasunula dozadu ne moc...

To co si hmatáte bude asi čípek děložní to je zcele normální. Příjemný den

Děloha

| Dotaz od: Martina

Maminku(62 let) posílá paní doktorka na výškrab.Prý má sliznici 10mm.Chtěla bych se zeptat zda je zákrok opravdu nutný.Děkuji za odpověd.

Martino! Kyretáž neboli výškrab se ve věku vaší maminky provádí buďto z důvodu krvácení nebo pro podezřelý nález na děložní sliznici (například právě příliš vysoká sliznice...

V těle je děloha uložena v malé pánvi, mezi močovým měchýřem a konečníkem. Na svém místě je děloha fixována několika vazy (tzv. závěsný aparát) a svaly malé pánve (tzv. podpůrný...

 celý článek

Odstraněna děloha

| Dotaz od: jitka

Je mi 37 let mám dvě děti 15 a 18 .15 let sem bez dělohy mám takove priznaky večer když du spat tak se hodně potim boli mě pod břichem ana vaječniky stale trpim byla sem u svy...

Může to býtmilion věcí,bude nutné podrobnější vyšetření. Může se jednat o infekci i močovou. Pokud bude bolet břicho i po přeléčení ATB, vhodná by byla laparoskopie,mrknout se...

Nesrostlá děloha

| Dotaz od: Šárka

Obracím se na Vás s tímto problémem.10.4.2011 jsme pro nepostupující porod rodila císařským řezem.Malá měla 4200g a 54cm. Porod proběhl normálně operoval mi primář.Sám mě u...

Na vašem místě bych navštívil pracoviště kde byl císařský řez proveden, tam je dokumentace,a jistě budou mít k dispozici i výkonnější ultrazvuk ,kterým se budou moci přesněji ke...

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout děložní dutinu, pod zrakovou kontrolou odebrat vzorek sliznice pro další histologické vyšetření a...

 celý článek

Endometrióza je onemocnění, při kterém lékaři nachází endometrium, tedy buňky děložní sliznice i jinde, než jen uvnitř dělohy.

 celý článek

Ve věku kolem čtyřiceti let si prý ženy díky nabytým životním zkušenostem dokážou užít sexu nejvíce. To ale nestačí, pokud chybí neméně důležitá součást kvalitního milostného...

 celý článek


 celý článek

Podle lékařů bychom se už za dva roky mohli dočkat první úspěšné transplantace dělohy. Na výzkumu prováděném na králících se společně podílejí lékaři z Londýna, New Yorku a...

 celý článek

Jediný způsob, jak spolehlivě a co nejšetrněji potvrdit endometriózu, je se na ni podívat pořádně zblízka. To je v současné době možné pouze laparoskopicky.

 celý článek

Zatoulaný tampon

| Dotaz od: eliska

Chtěla bych se zeptat, jak poznám, že mi do dělohy zabloudil tampon (vím, že je to nepravděpodobné, ale u mě existuje možnost, že jsem si ho tem zatlačila jiným tamponem). V...

Eliško, zní to velmi nepravděpodobně - děložní hrdlo je opravdu velmi úzké a těžko si lze představit, že by jím prošel tampon, navíc nasáklý a zvětšený. Jiná možnost, než...

V dnešní době je zhruba 20 % žen v mladém věku postiženo alergií, případně atopií či astmatem. Uvedené potíže se navíc u mnoha z nich projeví až s těhotenstvím.

 celý článek

Poprosila bych o radu jsem 36tt a už týden mám silné nutkání jít na malou ale vždy vymočím jen pár kapek a jen co odejdu s WC tak mám opět tlak jít na malou je to hrozné.Při...

Pravděpodobně jde pouze o důsledek tlaku dělohy na měchýř. Pokud není infekce moče a není ani onemocnění horních močových cest, tak to bohužel budete muset nějak přetrpět. Léky...

Rvf

| Dotaz od: Jana

Moc Vás prosím o radu. Je pravda, že pokud je děloha v RVF činí to potíže při otěhotnění, proto by se po styku mělo zůstat alespoň půl hodiny v poloze na břiše?Děkuji

Tento typ pověry je rozšířený, ale nikdy nikdo neprokázal, že tomu tak skutečně je. Nedělejte si starosti, pokud chcete otěhotnět moc a moc, můžete zkusit i ležet na břiše, ale...

Panenství

| Dotaz od: Milada

Chci se zeptat jestli když budu mít svůj první styk jestli to bude bolet? A jak se pozná že jsem panna když masturbuji skoro každý den, je možné že nebudu krvácet? Děkuji

Je možné, že to bude bolet i krvácení. Vše je ale individuální. Pokud jste masturbovala s proniknutím do pochvy, tak je dokonce možné, že nebude poznat, zda jste panna.

Gynekologie

| Dotaz od: Ševčíková

Prosím vás chtěla jsem se zeptat co to znamená když je zduřená děloha.Z čeho to vznikne co se s tím dá dělat ,nebo v cem je problém.Děkuji za odpověď.

Zduřená děloha je obecný pojem, označení toho, že je děloha zvětšená, důvody jsou nejrůznější: zánět, těhotenství, přítomnost nezhoubných nádorů - myomů a mnoho dalších možných...

Krvácení

| Dotaz od: Martina

Již 6 let bojuju s neustálým krvácením. Ze začátku jsem brala antikoncepci a vždy v průběhu jsem slabě krvácela, doktoři říkali, že se to upraví. Nikdy se to neupravilo, bylo...

Endometrizoza spadá do erudice gynekologa, více by vám tedy určit poradil on. V každém případě endometrioza umí nadělat pořádnou paseku...dokáže velmi znepříjemnit život a...

Pooperační stav

| Dotaz od: Jana Škarydová

Po operačním odstranění dělohy a obou vaječníků mi asi po třech měsících sestupuje děloha a působí mi to problémy při chůzi, při stání i při tuhém vyprazdňování. Dá se s tím...

Doporučoval bych konzultaci u ošetřujícího gynekologa a případně i reoperaci. Hezký den.

Výška fundu

| Dotaz od: Aneta

Chtěla jsem se zeptat zda je v normě výška fundu 35cm v 38 tt plus 2 dny a CS 6

Ano je to v pořádku. Hezký den.

Rakovína děložního čipku

| Dotaz od: Martina

Ješte jeden dotaz . Ja Vám moc děkuji za správu. Posílám Vám histolog. a výsledky po operaci , ja tomu vůbec nerozumím. 1) Diagnóza : Laesio cervicis , cyto H SIL Druh...

Poukus jste souhlasila s rekonizací - je to právě ten výkon, který ještě jednou odstraní buňky z čípku a to více do hloubky. Pokud by se tento výkon nepovedl - resp. nějaké...

Nedávno jsem prodělala operaci děložního myomu,lékař chtěl mi i odebrat dělohu že mi je už 40let a že ji k ničemu nepotřebuji.Pak jsem s tímto zákrokem nesouhlasila.Měla jsem...

Ohledně léčby hyperaktivního močového měchýře existuje více postupů. Vhodný postup pro Vás vybere nejlépe Váš ošetřující urolog (nebo urogynekolog), nebo můžete požádat o pomoc...

Léčba neplodnosti u žen s abnormalitami dělohy je předmětem dohadů. In vitro fertilizace (IVF) u pacientek s anomáliemi dělohy je v literatuře popsána velmi málo.

 celý článek

Sexuální blog po úrazu

| Dotaz od: Lenka

Potřebovala bych poradit co mám dál dělat. V červenci minulého roku jsem prodělala úraz po sexuálním styku se svým partnerem. Došlo k ruptuře pochvy, masivní krvácení, operace a...

Není se čemu divit, že máte po takových zkušenostech strach. Je možné, že potíže jsou somatické - opravdu Vás bolí pohlavní orgány, které jsou poškozeny. Zkuste se uspokojit...

Endometrióza bohužel nemůže být zcela vyléčena. Naopak se se zvyšujícím věkem zhoršuje až do menopauzy. Nicméně existují léky, které snižují velikost narostlé sliznice a...

 celý článek

Gynekologické nádory jsou po nádorech prsu a střeva třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V souvislosti s těmito nádory každoročně v ČR zemře 1500 - 2000 žen. Bohužel...

 celý článek

Potřebuji čůrat

| Dotaz od: pucik3

Ráda bych znála váš názor na problém,který mám. Od června se snažíme o početí miminka a místo otěhotnění mě spíš pronásledují potíže,které jsem dříve neměla. Je mi 35 let a...

Laparoskopie by měla ozřejmit vše, co se děje v pánvi, takže i stav močového měchýře. Před menstruací může být děloha prosáklá a citlivější. Rozhodně bych doporučovala doplnit...

Uterus arcuatus

| Dotaz od: I

Jsem po potratu v 10 týdnu (první těhotenství). Při ultrazvuku v těhotenství mně byla zjištěna srdcovitá děloha. Před těhotenstvím na ultrazvuku srdcovitá děloha nebyla patrná...

I se srdcovitou dělohou můžete bez problémů donosit zdravé dítě. Žádné další vyšetření nepovažuji za nutné, přepážka by byla na ultrazvuku vidět.

Výška fundu?

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych Vás poprosit o názor. Dnes jsem 28+1 tt a na UTZ mi můj gynekolog změřil výšku fundu na 22 cm. Na předchozím UTZ před třemi týdny byla výška fundu 21 cm a miminko...

Výška fundu je jen velice hrubě orientační údaj,rozhodující je velikost plodu a pokud je normální nemáte se čeho obávat. Příjemný den

Myom operace

| Dotaz od: Klára

Při preventivní gyn. prohlídce mi byla zjištěna zvětšená děloha 10cm.Loni byla mírně zvětšena. Důvod mi není znám, zda je to způsobeno myomem, žádná jiná vyšetření neproběhla...

Děloha 10 cm je větší, ale také záleží, kolik jste prodělala porodů. U vícerodiček (2 a více dětí) je děloha větší než u žen, které nerodily. Pokud bude medicínský důvod k...

Neplodnost

| Dotaz od: Alena

Jsem patnáct měsíců po revizi kvůli zamlklému těhotenství ve 13+1, z důvodu nevyvinutých choriových klků. Při revizi mi byla zjištěna dvourohá děloha srdcovitého tvaru. Vada je...

Na pomýšlení na případnou neplodnost je opravdu dost času. Pokud se vám nedaří rok otěhotnět, můžete stále spadat do 15% zdravých párů, kterým se to nepodaří. Doporučoval bych...

Může hrdlo děložní srůst?

| Dotaz od: zuzana

Chtěla jsem se zeptat jestli se dá děloha nějak uzavřit zrostnout?. tedka ve čtvrtek sem byla u svého pana gynekologa a ten se mi nemohl dostat do dělohy .. rada bych vedela...

Srůst dutiny děložní se stává velice vzácně, většinou po špatně provedených opakovaných kyretážích, ve vašem případě to bude spíše úzké děložní hrdlo, která se dá dilatovat, v...

Gynekologie patří mezi chirurgické (operační) obory. Gynekologická operativa začíná od krátkých někalikaminutových zákroků a pokračuje až po rozsáhlé operace, na kterých mnohdy...

 celý článek

Plánované těhotenství po cs

| Dotaz od: Klára

Před třemi lety jsem prodělala císařsky řez pro nepostupující porod a velikost plodu 4120g. S partnerem plánujeme druhé dítě a bylo mi řečeno, že mám cituji: v isthmu defekt...

Na vašem místě bych raději volil operaci, protože defekt přes celé myometrium skutečně vážně hrozí rupturou dělohy. Příjemný den

Prodloužená menstruace

| Dotaz od: petulka

Trápí mě prodloužená menstruace. Začala 2 dny špiněním, 2 dny jsem krvácela (ne silně). Potom se krvácení ještě zeslabilo (1 den) a 6. den jsem krvácela silně, s velkými...

Otázk mnoho, ale bez vyšetření u gynekologa nepostoupíte - navštivte jej určitě! Prodoužené krvácení opravdu může být projevem samovolného potratu, lékař vyšetření z krve a...



V nedávné době se objevila v tisku zpráva, že známé americké herečce ze seriálu Sex ve městě Sarah Jessice Parker (44) odnosila dvojčata náhradní matka.

 celý článek

Před několika lety mi byla zjištěna gynekologem děloha zakloněná dozadu. Už od dětství spím na břiše a ani teď nejsem schopná spát jinak což mi bohužel přináší nemalé problémy s...

Naopak spaní na břiše se při děloze zakloněné dozadu doporučuje, v těhotenství se děloha zvětší a po porodu může mít i jinou polohu. Příjemný den

Tekutina v deloze

| Dotaz od: ewka24

Asi pred mesicem my nasli na vajecniku cystu cca4cm..doktorka ktera ji nasla me dala kontrolu po mesici a rekla ze bud praskne nebo ne !!!!jento normalni ??? Dnes26.7 sem sla...

Moc vašemu sdělení nerozumím - tekutina v děloze a ve vaječníku - to není moc možné, spíše bude tekutina za dělohou a nasvědčovalo by to tomu, že cysta opravdu praskla a musí se...

Zamlklý potrat

| Dotaz od: Jana

Měla jsem bezproblémové těhotenství a už jsem na ultrazvuku viděla i tlouct srdíčko, ale po 14-ti dnech mi lékař řekl, že je plod mrtvý. Vůbec mi nic nevysvětloval, jen mi...

Nevím, na co se ptáte,srdeční akce je na ultrazvuku vidět od 5 týdne a skutečně se stává, že někdy plod odumře, histologie někdy odhalí příčinu, ale ve většině případů je důvod...

Prosim poradit

| Dotaz od: Oliver

Dakujem za minulu odpoved. tak teda mam ju stale roztahovat prstami a lubrikantem a potom az seba dat do nej lebo ju to dost boli neviem ako mam dalej postupovat poprosim...

Pohlavní styk při začátku sexuálního života může být bolestivý. Postupně by se žena měla dostatečně uvolnit. Po dostatečné předehře a lubrikaci gelem je asi nejlepší pokusit se...

Hematom

| Dotaz od: renata

Měla bych dotaz.Jsem těhotná začínám 6 týden a opět se mi udělal hematom v děloze....Je to mé 5 těhotenství.....Jak je možné že se to opakuje?Měla jsem ho i u 4 těhotenství a do...

Hematomy se v děloze tvoří nejčastěji při nidaci. Doporučoval bych proto sledování u ošetřujícího gynekologa. Hezký den.

Kardiotokografie, CTG, slangově „pásy“ je vyšetření zaznamenávající srdeční ozvy plodu a stahy matčiny dělohy.  CTG se provádí pomocí přístroje nazývaného...

 celý článek

Měla bych otázku ohledně těhotenství po aplikaci injekce vyvolávací měsíčky... Byla jsem u své gynekoložky ohledně toho, že chci otěhotnět, jelikož mám v pochvě septum, tak mi...

Lepší je na operaci objednat se po měsíčkách. Nevím, jak velké to je septum, ale cokoli je v pochvě, může být porodní překážka. Pravděpodobně by se to mělo odstranit. Je to...

Velikost vaqgíny

| Dotaz od: Jiří

Mám novou přítelkyni (38) let, která říká, že její děloha špatně snáší velký penis, prý je to pro ní velice bolestivé a proto se bojí mít se mnou sexuální styk. Říká, že pro ní...

Také o tom slyším prvně. Fyziologicky to není možné, protože je pochva a její okolí tvořena velmi pružnými tkáněmi. Při opatrném sexu, uvolnění a lubrikaci by neměla mít žena...

Jde o těhotenství?

| Dotaz od: petta

Můžete mi vysvětlit tuto diagnozu: v děloze vyšší sliznice v ní dutinka o průměru 5,8mm v dutině dvě velmi drobná echa cca 2mm- plodový pol? adnexa bilat. s drobnou folikul...

Ano, může jít o začínající těhotenství - pouze několik týdnů, v 5.týdnech je již vidět srdíčko a to tady není. Váš pan doktor vám tuto radostnou zprávu nesdělil? Hezké dny.

Zánět hofova tělesa

| Dotaz od: Záněty

V únoru 2006 jsem měla úraz kolene, s rozvinutím zánětu Hofova tělasa.Pro nelepšící stav a neúspěšnou léčbu byla v červenci provedena artroskopie.Po té rozvoj KRBS - Sudeckova...

Dagmar. Váš problém a otázky přesahují možnosti virtuálního poradenství v rámci této poradny. Přesto se však pokusím odpovědět na Váš problém. Osobně si nemyslím, že by zánět...

Díky tomu, že je IVF celosvětově hojně využívána v terapii neplodnosti, jsou obrovské snahy používané techniky neustále vylepšovat. Předběžný výzkum japonských vědců...

 celý článek

Silná menstruace (menoragie) je taková menstruace, při níž se ztrácí více než průměrné množství krve. Některé ženy ztrácejí pravidelně více krve než jiné, ale u většiny žen...

 spustit dotazník

Mám vrozeně oslabenou břišní stěnu, měla jsem již od narození pupeční kýlu, která mi byla operována laparoskopicky a ambulantně, jednalo se tedy pouze o malý zákrok. Ráda bych...

Pokud máte dělohu v pořádku, neměla by být břišní stěna větším problémem (dítě je v děloze a ta má svalovinu velmi pevnou), budete ji mít (břišní stěnu) potom po porodu za úkol...

Neplodnost

| Dotaz od: radka



Název endometriózy pochází ze slova endometrium, což je výstelka dělohy. Tato tkáň se každý měsíc při menstruaci odloučí. Při endometrióze je endometrium přítomno i na jiných...

 celý článek

Pohlavní styk

| Dotaz od: Martinka

Chtěla jsem se zeptat když spím s přítelem a jsem ,,na hoře'' tak občas ve mě něco přkaží nebo nevím jak to popsat ani to nebolí ale když se pohybuji tak to jakoby křupe nevíte...

Při této poloze se snadno penis dostává do kontaktu s dělohou a děložním čípkem.

Myom na děloze

| Dotaz od: Dana

Lékař u mě diagnostikoval myom na děloze ,dle ultrazvuku 6,5 cm široký. Hloubka se nedala stanovit. Vzhledem k silnému krvácení a velice silným bolestem při menstruaci, které se...

Paní Dano, dobrý den! Vynětí dělohy je možno provést laparoskopicky, tedy bez rozřezání břišní stěny. Na břiše zůstane jen několik malých vpichů a děloha se pak odstraní...

Mám vrozeně oslabenou břišní stěnu, měla jsem již od narození pupeční kýlu, která mi byla operována laparoskopicky a ambulantně, jednalo se tedy pouze o malý zákrok. Ráda bych...

Pokud máte dělohu v pořádku, neměla by být břišní stěna větším problémem (dítě je v děloze a ta má svalovinu velmi pevnou), budete ji mít (břišní stěnu) potom po porodu za úkol...

Může hrdlo děložní srůst?

| Dotaz od: zuzana

Chtěla jsem se zeptat jestli se dá děloha nějak uzavřit zrostnout?. tedka ve čtvrtek sem byla u svého pana gynekologa a ten se mi nemohl dostat do dělohy .. rada bych vedela...

Srůst dutiny děložní se stává velice vzácně, většinou po špatně provedených opakovaných kyretážích, ve vašem případě to bude spíše úzké děložní hrdlo, která se dá dilatovat, v...

Endometrióza je onemocnění, při kterém je výstelka dělohy (endometrium) přítomna mimo děložní sliznici, většinou v dutině břišní.

 celý článek

V nedávné době se objevila v tisku zpráva, že známé americké herečce ze seriálu Sex ve městě Sarah Jessice Parker (44) odnosila dvojčata náhradní matka.

 celý článek

Poprosila bych o radu jsem 36tt a už týden mám silné nutkání jít na malou ale vždy vymočím jen pár kapek a jen co odejdu s WC tak mám opět tlak jít na malou je to hrozné.Při...

Pravděpodobně jde pouze o důsledek tlaku dělohy na měchýř. Pokud není infekce moče a není ani onemocnění horních močových cest, tak to bohužel budete muset nějak přetrpět. Léky...

Gynekologické nádory jsou po nádorech prsu a střeva třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V souvislosti s těmito nádory každoročně v ČR zemře 1500 - 2000 žen. Bohužel...

 celý článek

Intenzita bolesti při menstruaci se u každé ženy liší. Některé ženy ani nevědí, že menstruují, některé si naopak musejí brát volno z práce, protože kvůli silným bolestem nejsou...

 spustit dotazník

Nízka sliznica maternice

| Dotaz od: Ivana

V septembri tohto roku som vysadila antikoncepciu.Prvú normálnu menštruáciu som dostala až začiatkom decembra,ale bola veľmi slabá.Bola som na vyšetrení u gynekológa a ten mi...

Nízká sliznice je nic neříkající výraz a záleží také na tom v jaké fázi cyklu bylo měření prováděno. Příjemný den

Název endometriózy pochází ze slova endometrium, což je výstelka dělohy. Tato tkáň se každý měsíc při menstruaci odloučí. Při endometrióze je endometrium přítomno i na jiných...

 celý článek

Bolest při styku

| Dotaz od: Denisa

V září 2013 jsem prodělala operaci dělohy včetně vaječníků nebyla to laparoskopická operace ale mám řez přes celé břicho, rány se mi špatně hojili díky mé váze a taky zánětu...

Paní Deniso, abych Vám mohl přesně odpovědět- musíte mi sdělit, o jakou operaci šlo. Zda se odebrala děloha i vaječníky- což se v tomto věku běžně nedělá- protože produkují...

Prosim poradit

| Dotaz od: Oliver

Dakujem za minulu odpoved. tak teda mam ju stale roztahovat prstami a lubrikantem a potom az seba dat do nej lebo ju to dost boli neviem ako mam dalej postupovat poprosim...

Pohlavní styk při začátku sexuálního života může být bolestivý. Postupně by se žena měla dostatečně uvolnit. Po dostatečné předehře a lubrikaci gelem je asi nejlepší pokusit se...

Nedávno jsem prodělala operaci děložního myomu,lékař chtěl mi i odebrat dělohu že mi je už 40let a že ji k ničemu nepotřebuji.Pak jsem s tímto zákrokem nesouhlasila.Měla jsem...

Ohledně léčby hyperaktivního močového měchýře existuje více postupů. Vhodný postup pro Vás vybere nejlépe Váš ošetřující urolog (nebo urogynekolog), nebo můžete požádat o pomoc...

Velikost vaqgíny

| Dotaz od: Jiří

Mám novou přítelkyni (38) let, která říká, že její děloha špatně snáší velký penis, prý je to pro ní velice bolestivé a proto se bojí mít se mnou sexuální styk. Říká, že pro ní...

Také o tom slyším prvně. Fyziologicky to není možné, protože je pochva a její okolí tvořena velmi pružnými tkáněmi. Při opatrném sexu, uvolnění a lubrikaci by neměla mít žena...

Gynekologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění vnějších nebo vnitřních ženských pohlavních orgánů. Základní...

 celý článek

Léčba neplodnosti u žen s abnormalitami dělohy je předmětem dohadů. In vitro fertilizace (IVF) u pacientek s anomáliemi dělohy je v literatuře popsána velmi málo.

 celý článek

Chtela jsem se zeptat priblizne 3 dny me boli v levem podbrisku ( nekrvacim) . Jsem ve 20. tydnu tehotenstvi . Bolest je i kdyz lezim pri jakekoli poloze coz me dost znepokojuje...

Milá Andreo- slepé střevo vlevo může být, ale je to vyjímka- velmi málo pravděpod. Spíše jde o stahy děložní, jak se dítě pohybuje,. hrana děl. může reagovat, neb může růstem...

Potřebuji čůrat

| Dotaz od: pucik3

Ráda bych znála váš názor na problém,který mám. Od června se snažíme o početí miminka a místo otěhotnění mě spíš pronásledují potíže,které jsem dříve neměla. Je mi 35 let a...

Laparoskopie by měla ozřejmit vše, co se děje v pánvi, takže i stav močového měchýře. Před menstruací může být děloha prosáklá a citlivější. Rozhodně bych doporučovala doplnit...

Bolesti v podbřišku, žena 30 let

| Dotaz od: Monika S.

Je mi 30 let a trápí mě zhruba 4 roky bolesti v podbřišku, jednou je to dobré a za 2 týdny to znovu začne. Ráno mám břicho normální a večer nafouklé jak balón a pocity plnosti...

Pokud ještě nebylo provedeno, je velmi vhodné doplnit vyšetření břicha po "všeobecné" stránce - ne jen na gynekologii. Popsané obtíže mohou být jak interní, tak chirurgické...

Vibrace při hrátkách

| Dotaz od: Jakub

Můj dotaz je typu informativního, nejde o žádný problém. S přítelkyní máme běžně sex, žádné problémy. Nedávno jsme provozovali orální sex, přítelkyně navodila opravdu vzrušující...

Zdravím Vás, nemyslím si, že by šlo o něco specifického. Prosně projev nadměrného vzrušení - nejspíš. Pokud byste opravdu omdlel a nebo by šlo o opakovaný jev, měl byste být...

Delozni cipek

| Dotaz od: michaela

Pred pul rokem jsem byla sveho gynekologa s problemy, bolelo me a boli casto v podbrisku pri chuzi I kdyz treba nic nedelam, a take pri sexu a po. Take casto chodim na wc. A...

Pokud je děloha obrácena směrem dozadu, pak čípek děložní směřuje většinou vpřed. Může být tedy lépe hmatatelný. Při děloze, která je otočena směrem vpřed, je čípek děložní...

Výška fundu

| Dotaz od: Aneta

Chtěla jsem se zeptat zda je v normě výška fundu 35cm v 38 tt plus 2 dny a CS 6

Ano je to v pořádku. Hezký den.

Kardiotokografie, CTG, slangově „pásy“ je vyšetření zaznamenávající srdeční ozvy plodu a stahy matčiny dělohy.  CTG se provádí pomocí přístroje nazývaného...

 celý článek

Jakmile se rozhodnete otěhotnět pomocí IVF, určitě se vám dostane několika „zaručených“ rad. My jsme se raději zeptali odborníků.

 celý článek

Oplození ze zkumavky neboli in vitro fertilizace (IVF) je metoda, kdy se v laboratoři spojují vajíčka a spermie a vzniklé embryo se přenese do ženské dělohy. Takto začíná devět...

 celý článek

Neplodnost může mít mnoho různých důvodů. Přesto se až u 25 % párů původ infertility nikdy nezjistí. Podívejme se nyní na příčiny, které lékaři odhalit umějí.

 celý článek

Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné různými obtížemi. Mezi časté problémy patří křečové žíly a pocit těžkých nohou. Tomu lze...

 celý článek

Poslední zatlačení a za chvíli se ozývá pláč děťátka, nastává úleva, že je to konečně za námi. Jenže… Po dvou hodinách klidu na porodním sále začíná etapa, na kterou mnohdy...

 celý článek

Bolesti při menstruaci zná většina žen. Existují dva typy menstruačních křečí, jedny vznikají v souvislosti s kontrakcemi dělohy, druhé na podkladě gynekologického onemocnění...

 celý článek

Pokud čekáte miminko a dozvěděla jste se, že máte tzv. těhotenskou kýlu, zůstaňte klidná. Lékaři běžně s odstraněním této potíže počkají, až se dítě narodí. Operace uprostřed...

 celý článek

Nedobrovolný únik moči trápí přibližně polovinu těhotných žen. Jde o nepříjemnou potíž, která přivádí nejednu budoucí maminku do rozpaků. Inkontinenci lze ale účinně předcházet...

 celý článek

Ještě než si uděláte těhotenský test, může vám tělo samo prozradit, že jste gravidní. Nabízíme přehled nejčastějších příznaků a také poradíme, co dalšího na vás v prvním...

 celý článek

Vánoce bývají obvykle pro všechny ženy zatěžkávací zkouškou, a to především pro jejich nohy. Postávání u sporáku či běhání po nákupech jim totiž moc nesvědčí. A co teprve, jste...

 celý článek

Děti v předškolním věku jsou svým tělem okouzleny. Jejich touha prověřit rozdíly mezi „tvým a mým” je přirozenou součástí jejich rozvíjejícího se uvědomění si sebe samého a...

 celý článek

Pro rodiče je očekávání narození potomka krásnou dobou. Velmi bolavá proto bývá zpráva, že má miminko vrozenou srdeční vadu. Ještě donedávna se vady upravovaly až po narození...

 celý článek

Infekce a záněty ženských orgánů nám mohou pořádně otrávit a zkomplikovat život. Zánět může postihnout kteroukoli část ženského pohlavního ústrojí a podobně jako u močových...

 celý článek

Mnohdy se pod pojem sexuální zdraví zahrnuje ochrana proti sexuálně přenosným nemocem a v současné době jsou k těmto onemocněním přiřazovány také různé gynekologické obtíže.

 celý článek

Hysterektomie

| Dotaz od: Světluše

Pane doktore, v r. 1998 jsem podstoupila konizaci děložního čípku, v r. 2004 v rámci preventivních kontrol dysplázie čípku - bez dalšího zásahu; v r. 2012 již byl problém...

Nejste stará,je vám 47,ale po zákroku došlo patrně k zjizvení kanálu hrdla v vzhledem k tomu není možno ověřit cytologický nález.Na vašem místě bych vyčkal jak dopadly odběry...

Amniocentéza

| Dotaz od: Martina

Jsem třetí den po amniocentéze (v 19tt).Zákrok proběhl bez komplikací,žádné bolesti nemám.Od začátku těhotenství mám vodnatý někdy lehce bělavý výtok, neobtěžující.Mám jen obavu...

Omlouváme se za zpožděnou odpověd: pravděpodobně jste v pořádku a tuto odpověd již nepotřebujete, ale třeba se ještě někdy hodí :o). Žádná doba pro zacelení není, je to...

Mám dotaz týkající se tvrdnutí břicha. Mám již 4letého syna, se kterým jsem tvrdnutí břicha vnímala cca od 6. měsíce těhotenství. Magnesium jsem nebrala, klidový režim neměla...

Každé těhotenství je jiné, nelze paušalizovat. Pokud je tvrdnutí břicha časté, neváhejte telefonovat gynekologovi a informovat jej, popř. jej navštivte, aby vás prohlédl...

Hysterektomie

| Dotaz od: Světluše

Pane doktore, v r. 1998 jsem podstoupila konizaci děložního čípku, v r. 2004 v rámci preventivních kontrol dysplázie čípku - bez dalšího zásahu; v r. 2012 již byl problém...

Na dotaz jsem vám již odpovídal,nejrozumnějším řešením v dané situaci je operaci podstoupit a po ní se budete moci dále věnovat svým aktivitám bez omezení a hlavně bez...

Vaginální mykóza

| Dotaz od: Michaela

Mám problémy s mykózou a můj lékař mě napsal dvě balení Polygynaxu ( ale v příbal. letáku píšou,že to jsou antibiotika) + Entizol pro mě i pro manžela.Je to správný postup?Ptám...

Postup je správný - "Polygynax je lokální antibiotikum, které má trojí účinnost. Neomycin a Polymyxin působí antibioticky na většinu zárodků a Nystatin působí proti plísním a...

Nizko polozena placenta

| Dotaz od: Jarka

Jsem 14+1 tt. Na poslednim UZ mi lekar zjistil nizko polozenou placentu tesne k vnitrni brance. Nerekl mi k tomu nic, jen at to neprehanime se sexem. Ale jinde se docitam,ze je...

Pokud placenta jen zasahuje k vnitřní brance tak je možný normální porod, zachovejte klid,děloha poroste jste teprve ve 14 týdnu a i placenta bude měnit svoji polohu,zatím není...

Pred dvema lety (bylo mi presne 27 let) jsem prodelala rakovinu delozniho cipku, stadium 2b (metastazy na lymfaticke uzline v oblasti panve). Prodelala jsem lecbu cisplatinem ve...

Plody byly již od starověku používány jako tzv. mnišský pepř pro potlačování pohlavního pudu, proto se keř pěstoval v každém klášteře. V antice byly používány na ženské obtíže a...

Hysterectomie - nutná?

| Dotaz od: vera

Gynekolog mi navrhl hysterektomii, ale současně sdělil, že muj stav ji přímo nevyžaduje, šlo by jen o prevenci možných budoucích problémů. Jsem laik, proto prosím o náhled. Z...

Zvážení tak závažného rozhodnutí jako je odnětí dělohy je vždycky kom´plikovaná věc. Pokuste se více informovat u lékaře na jeho stanovisko, mě by se tento stav také nezdál...

Těhotenství

| Dotaz od: ....

Rozešla jsem se s přítelem a zapomněla jsem si po rozchodu vzít antikoncepci, pak jsem jí jedla snad do 12 h, ale ne normálně v 10h kdy bych jí měla brát, vyspala jsem se s...

2 negativní testy těhotenství jasně vylučují. Vaječník je překryt střevem, je to normální nález.

Mám strach. V jednom dni jsem byla na očním vyšetření s tmavou skvrnou v duhovce oka a potom na mamografii- pravidelné kontrole po dvou letech. Na očním mi bylo sděleno, že se...

Je zcela pochopitelné, že ve vaší situaci máte obavy, bylo by nenormální je nemít. Domnívám se ale, že není důvod k žádné panice. Pokud byste měla pocit, že to opravdu...

Diagnóza c542 zh

| Dotaz od: Martina

Pane doktore, jelikož jsem měla myomy na děloze, byla mi odstraněna děloha, po hystologickém vyšetření byl jeden myom zhoubný a byla diagnostikována diagnóza C542ZH - low grade...

Samozřejmě že ano, low grade znamená nízký stupeň malignity, základ je chirurgická léčba,ta byla provedena a dále budete sledována na onkogynekologii,rozhodně neztrácejte naději...

Kotvičník a warfarin

| Dotaz od: martina

Paní doktorko,moc Vás prosím o radu.Je mi 45 let a před rokem mi byla operativně odstraněna děloha i oba vaječníky a podle očekávání nastaly problémy se sexem,návaly horka apod...

Nejsem sice paní doktorka, dotaz ke mně byl přesunut, ale obecně platí, že estradiol účinek Warfarinu snižuje. Nedoporučoval bych tedy užívat žádný preparát, obsahující estradiol.

Divný tlak v pochvě

| Dotaz od: Alena

Pane doktore.Jsem nyní v 5. týdnu těhotenství a poslední asi 4 dny cítím dole v pochvě takový zvláštní tlak a tah jakoby dolů,přes den když chodím nebo stojím to dá se říct...

Tlak v pochvě rozhodně nepatří k příznakům 5 týdne gravidity, mohlo vy se spíše jednat o zánětlivé onemocnění bylo by vhodné provést mikrobní obraz poševní a dále postupovat...

Jsem těhotná?

| Dotaz od: Tereza

Před dvěma měsíci jsem měla poslední pohlavní styk, užívám HA ale v té době sem jí na krátkou dobu vysadila. Od té doby jsem měla 2x menstruaci ale poslední byla dlouhá jen tři...

Ve 2. měsíci těhotenství je děloha již i na pohmat zvětšená. Případné podezření na graviditu by gynekolog kontroloval ultrazvukem. Při negativním těhotenském testu a pravidelném...

Bolest v podbřišku

| Dotaz od: janickavcelicka

Ráda bych se zeptala. Od minulé neděle špiním a bolí mě v podbřišku, spíše jako bych měla dostat menstruaci, občas mě více zabolí na levé straně, asi vaječník. Moje gynekoložka...

Bolest v podbřišku může mít řadu příčin,pokud je ultrazvuk a gynekologické vyšetření negativní navštivte praktického lékaře, buď stanoví diagnozu sám nebo vás pošle na další...

Odstranění dělohy

| Dotaz od: Jana

Byla jsem gynekoložkou odeslána k operačnímu řešení myomytózy. Mám dva myomy, které se zvětšují, jeden o velikosti 55x50 cm, druhý je menší, děloha je velikosti 106 cm, myomy mě...

Myomy jsou pravděpodobně řádově menší - v mm, neikoli cm... Pokud Vám lékař doporučuje operaci, radím Vám jeho rady uposlechnout. Indikace operace se řídí především potížemi...

Močový měchýř je dutý orgán uložený za stydkou sponou. Svoji velikost mění podle náplně, dokáže pojmout více než litr moči. Tvarem připomíná balónek, z jehož dna vybíhá...

 celý článek

Vedlejší účinky oestrogelu

| Dotaz od: Alokinis

Pane doktore, měla bych dotaz ohledně hormonální léčby, která byla předepsaná mé mamce. Před cca 4 lety (nyní jí je 43 let) jí byla zjištěna rakovina dělohy, podstoupila operaci...

Oestrogel byl mamince předepsán především jako náhrada hormonů, které vyráběly odstraněné vaječníky. Ochrana před osteoporózou je v tomto kontextu "přidružená", nikoli hlavní...

Odstranění dělohy

| Dotaz od: Věra

Prosím o radu: Je mi 62 let, přibližně 30let trpím chronickým zánětem moč.měchýře, posledních asi 6 let také s únikem moče a zhruba v této době mě lékař upozornil, že mám...

Pocity která udáváte nejsou spojeny se zánětem močového měchýře,ale daleko pravděpodobněji s poklesem děložním,myslím že odstranění dělohy by v tomto případě bylo na místě...

Možný potrat

| Dotaz od: Lenule

Zjistila jsem těhotenství, které mi potvrdila i doktorka.Na ultrazvuku byl vidět i gestační váček. Ale pár dnů na to jsem začala špinit a pak krvácet se stejnými příznaky jako u...

Těhotenství nepokračuje. Potratila jste, lékař chce po menstruaci zkontrolovat, zda je deloha prázdná.

Bolesti břicha, průjem

| Dotaz od: Andrea

Vážený lékaři, dne 30.04 09 jsem pocítila prudkou bodavou bolest v pravém podbřišku jakoby slepé střvo či vaječníky.Při chůzi jsem cítila bodání do pravé nohy,po pár hodinách to...

Andreo! Vaši žádost kladně vyřizuji. Bez vyšetření a podrobějšího rozhovoru samozřejmě neurčím, z jakého orgánu nebo struktury bolest vychází. Silně doporučuji návštěvu lékaře...

Mimomenstruační krvácení

| Dotaz od: Radka

Mám dlouhodobý problém. Je mi 28 let. V 17 letech jsem začala užívat HA. Vše bylo bez problémů do doby, než jsem začala sexuálně žít. Od té doby se mi stává, že špiním nebo...

Rozhodně se otěhotnění nebojte a přistupujte k němu s klidem a pojem překrvená děloha vás nemusí strašit, děloha třeba před menses bývá běžně prosáklejší Příjemný den

Chtěla bych se zeptat: asi před týdnem mě bylo vytaženo tělísko a Mudr. mě doporučil, že mám nechat projít jednu menstruaci a pak se mohu pokusit o otěhotnění. Jenže při styku...

Otěhotnět v takovém případě můžete. Jestliže skutečně otěhotníte a těhotenství bude zdárně pokračovat, nemusíte se obávat žádných mimořádných komplikací. Otěhotnění je důkazem...

Pane doktore.Jsem již 5 měsíců po porodu císařským řezem a stále přibližně měsíc po porodu kdy se vše uklidnilo cítím bodavou/štiplavou bolest na pravé straně nad jizvou a výše...

Domnívám se, že je vhodná opětovná konsultace gynekologa s provedením ultrazvukového vyšetření zaměřeného i na oblast jizvy po řezu. Informaci o "zánětu", kterou jste dostala...

Blizici se porod?????

| Dotaz od: martina

Jsem v 37+4tt.druhe tehotenstvi.dr mi napsala :vag.hrdlona clanek,sakrtalne pro prst,hlav.naleha na vchod panevni,deloha klidna,pohyby citi.Byla jsem na ozvach a merili me cca...

Martino! Vzhledem k tomu, že se nacházíte již na konci těhotenství, je to, že již cítíte "poslíčky" a tvrdnutí břicha zcela normální. Děloha se těmito pochody připravuje na...

Pane doktore, před 2 lety jsem rodila akutním císařským řezem. Nyní jsem znovu těhotná, 11tt. Od včerejška cítím pnutí a občas píchání v oblasti jizvy a nepříjemný pocit. Je mi...

Bolest břicha v začátku těhotenství je častá bez ohledu na průběh předchozího porodu. Děloha značně roste a to způsobuje citlivost v podbřišku i kolem jizvy po císařském řezu...

Po dvou těhotenstvích mám ochablé svaly pánevního dna. Jelikož nosím těžké věci, tak ani pravidelným cvičením (2x denně 10 minut) se mi nedaří svaly zpevnit. Chtěla bych se...

Ochablé svaly pánevního dna by neměly být v další graviditě překážkou nebo důvodem pro potrat, jiná možnost jak je zesílit než pravidelné cvičení skutečně není a nechápu proč...

Muzu byt tehotna nebo ne?

| Dotaz od: Libuse

Muj prblem je ten, ze jsem si minuly tyden ve stredu delala tehotensky test byl velmi slabe pozitivni, v patek byl malinko silnejsi a v nedeli byly // asi do 1,5minuty, ale ne...

V tomto stádiu může těhotenství buď zaniknout nebo se dále rozvíjet. Na UZ by mohlo být těhotenství vidět v jeho 6.týdnu a později.

Hysterektomie

| Dotaz od: Drahomíra

Chtěla bych vás požádat o radu,před10dny jsem prodělala LAVH odebrána jen děloha,vaječníky ponechány,vše proběhlo bez komplikací,pouze slabé špinění.Včera i dnes jsem měla...

Na kontrolu zajděte už nyní. Špinění je přípustné, krvácet byste neměla.

16. května jsem podstoupila revizi, při které došlo k perforaci dělohy. Docházela jsem ještě na injekce a první menstruaci jsem dostala 12-13. června a byla stejná jako vždy...

Otěhotnění tak časně po revizi možné je. Nevím, zda vám perforaci na děloze ošetřovali stehem (laparoskopicky), nebo nechali samovolně zahojit, ale určitě tu je riziko, že se...

Utrogestan a ovulace

| Dotaz od: Marka

Dobré odpoledne, chtěla bych poprosit o Váš názor : byl mi předepsán Utrogestan na podporu uhnízdění vajíčka, protože jsem 2x po sobě cca 3.týden od oplodnění samovolně...

Po 3 spontánních potratech je doporučitelné alespoň 3 měsíce neotěhotnět, jinak je vetší pravděpodobnost,že se situace bude opakovat.Ovulační testy nejsou absolutně přesné...

Tehotenstvi a hpv virus

| Dotaz od: Michaela

Nedavno jsem zjistila, ze jsem tehotna. Podle posledni menstruace bych mela byt v 7 tydnu. Otehotnela jsem s hpv virem cin 3. Chci se zeptat zestli to bude mit nejaky vliv na...

Na prohlídku zajděte co nejdříve. Komplikace těhotenství po operaci dělohy skutečně mohou nastat, hrozí předčasný porod či potrat. Pro jizvu na děloze také hrozí vznik trhliny...

Prosím, chci se zeptat, je mi 50 let a již 2 roky nemám menstruaci, ale mám myom o velikosti 6 cm, gynekolog mi řekl, že by bylo vhodné odebrat dělohu i s vaječníky. Ale když...

Myom 6 cm je dost velký v 50 letech děloha i vaječníky do budoucna mohou být jen zdrojem problémů, myslím,že by bylo rozumné jej poslechnout, ale rozhodnutí je jen na vás, zda...

Otoky dolních končetin

| Dotaz od: Věra

Je mi 62 let, mám dost velkou nadváhu - tuk se mi ukládá více v dolní polovině těla.Už hodně dlouho mám oteklé nohy, nejvíce přes stehna a v kolenou( opravdu moc - je to na...

Nemyslím, že otoky souvisí s močovým měchýřem či dělohou. Pokud máte křečové žíly, otoky mohou být zhoršovány žilní nedostatečností (krevní tekutina uniká přes slabé žilní stěny...

Antikoncepce - miom

| Dotaz od: karolina

Mám miom a beru antikoncepci Mirelle. Jelikož se mi nedostavilo vůbec tento měsíc krvácení a pobolívala mě hlava, tak jsem se obrátila na svého lékaře zda nemám antikoncepci...

Antikoncepce má skutečně negativní vliv na růst myomu, úplná zástava krvácení nepředstavuje žádný zdravotní problém. Krvácení při užívání antikoncepce nemá stejně s menstruačním...

Amniocentéza

| Dotaz od: Lenka

Můžete mě uvést na pravou míru v informaci o amniocentéze? Po přečtení dvou nalezených článků vašimi odborníky, jsem zcela rozpolcena! Amniocentéza v prvním článku vyžaduje...

Vážená paní Lenko, přeji Vám dobrý den! Bohužel v medicíně není vše tak jednoznačné, jak by si lidé přáli. Často jsou u jednotlivých procedur rozdíly mezi jednotlivými...

Gynekologie

| Dotaz od: Iva

Při kontrole po 6-ti nedělí mi bylo sděleno, že po císařském řezu mám na děloze infiltrát (nějakou bambulku) a že bych neměla mít neměla mít další dítě dříve, jak za 2 až 3 roky...

Po operaci císařským řezem se někdy stane, že stěna dělohy nesroste přímo, ale vytvoří se v ní jakoby jizva, kterou asi nazýváte "bambulkou". Jde o to, jak bude jizva vypadat s...

Vyšetření po potratu

| Dotaz od: Dagmar

Zajímá mě, jakým způsobem probíhá ošetření ženy, která zjistila, že samovolně potratila? Např. ženu bolí břicho a podbřišek, ale nevěnuje tomu pozornost. Za nějaký čas, ji...

Je vždy důležité, v jakém termínu těhotenství (kolik týdnů byla těhotná)žena potratila a jestli zůstalo něco z plodového vejce v děloze. Čím starší je těhotenství, tím větší...

Únik moči

| Dotaz od: bokol

-prosím o Vaši radu-Může mít na únik moči snížená děloha,polyp na močové trubici a oboustranná tříselní kýla?

Ano, zejména snížená děloha, ale i polyp na močové trubici. Tříselná kýla ukazuje na poruchu postavení obsahu pánevního dna, takže ta také, nepřímo.

Bolest při styku

| Dotaz od: Lucie

Jsem rok a půl po prvním porodu. Dříve jsem prodělala laparoskopii, při které mi byly odstraněny srůsty kolem dělohy (prý tam byly asi kvůli nějakému zánětu) a nejspíše mi kvůli...

O otěhotnění se samozřejmě můžete pokusit. Zmíněné pobolívání při styku může mít více příčin, např. myomy, endometriózu, nedostatečné zvlhčení, dlouhodobou zácpu a mnoho dalšího...

Nádor děložního čípku

| Dotaz od: Dana

Rada bych se vas zeptala pred měsicem mi našli zhoubný nádor děližního čípku po veškerych vyšetřeních,i pet-ct bylo rozhonuto o operaci ktera me čeká za 2 tydny a ja vas...

Stadium II-b znamená, že se nádor rozšířil z děložního hrdla do závěsného aparátu dělohy. Většinou se provádí operace zvaná radikální hysterektomie, kdy je odstraněna děloha i...

Cytologie

| Dotaz od: Helena

Byla mi odstraněna děloha (laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie) a každý rok stále chodím na cytologii, výsledek vždy negativní. Nerozumím ale tomu, jak mi může být...

Pokud byla odstraněna děloha i s čípkem neprovádí se odběr cytologie. Příjemný den

Odumrely plod

| Dotaz od: Žaneta

Pani doktorko,strasne me trapi jedna vec mela bych byt asi tak v 5. tydnu,ale nemohu rict presne,nebot jsem mela problemy s menstruaci,nicmene me porad poboliva brisjo byla jsem...

Mírné pobolívání, spíše píchnutí nebo velmi slabé menstruační bolesti, jsou v prvním trimestru naprosto normální, děloha se zvětšuje. Pokud nemáte akutní močovou infekci...

Zhruba půl roku mám silnou menstruaci někdy že mě vypadly i kusy srazenin.Můj bývalý gynekolog mi předepsal hormonální terapii gravistat125.Když jsem ji začala užívat spinila...

Z celého popisu je zajímavá jen zmínka o polypu, tudíž by měla následovat hysteroskopie a ověření, zda polyp byl odstraněn celý, nebo tam ještě něco zůstalo.

Nepravidelné krvácení

| Dotaz od: Marie

Je mi 46 let a posledních asi pět let bojuji se silnou menstruací a nepravidelným krvácením. Nikdy jsem nemívala pravidelné menses, rodila jsem třikrát, pak to bývalo pár let v...

Osobně bych doporučila Mirenu spíše než hysterektomii. Hormon působí hlavně v děloze, vstřebává se velmi malé množství do krve a do celého těla. Migrény jsou u Mireny velmi...

Prutok pupecnikem.

| Dotaz od: lenka

Pane doktore,muzete mi prosim poradit? Jsem 24+4tt a byla jsem na prutoku pupecnikem. Pani doktorka mi rekla,ze je v prutokach malinka odchylka,ktera se za tyden prekontroluje...

Proč proboha Vám někdo dělá ve 24.týdnu flowmetrii z pupečníku? Přední ultrazvukaři se shodli, že je to zavádějící vyšetření a má smysl jen v případě jiných známek ohrožení...

Agolutin

| Dotaz od: Mirka

Chci se zeptat,poslední ms 6.11. Mívám ji 4-5 dní.Menstruace měla dorazit 6.12. Která nedorazila.10.12.jsem byla u gynekologa na preventivce kde jsem zmínila absenci ms,lékař mě...

Bez vyšetření těžko soudit,bylo by vhodné zkontrolovat ultrazvuk zda černá tečka nebyla velmi malou počínající graviditou a nerozumím zda byl Agolutin aplikován nebo ne...

Jizva po sekci

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Jsem ve 30tt a hrozi mi predcasny porod. Mam za sebou cisarsky rez pred 8mi lety. Problem je v tom ze me jizva velice tlaci, boli, napina se a pruzi. To vse citim zevnitr. Je to...

V každém případě je nutno snížit tonus děložní ultrazvukem hlídat jizvu po předchozím řezu další rozhodnutí bude záležet na tom jak se situace bude vyvíjet nelze předvídat...

Zvýšené fsh a lh

| Dotaz od: Jana

Moje maminka je 9 let (operace ve věku 53 let) po operaci kvůli myomu na děloze. Byla jí odebrána děloha i vaječníky, nález byl negativní. Hormonální substituci neužívá, pouze...

Tyto laboratorní hodnoty souvisí s odstraněním vaječníků a tím vyvolaným poklesem hladiny estrogenů. Za těchto okolností (pooperační stav) jsou hodnoty normální. Výpad vlasů je...

Svorky na vaječníku.

| Dotaz od: Jana

Byla jsem před 4 roky na operaci cysty na vaječníku,po operaci mi tam nechaly svorky sepnuté na vaječníku a nikdo mi nic neřekl jak gynekologové tak nikdo v nemocnici.Při...

Dotazu nerozumím jaké svorky by měly zůstat jako to bylo ověřeno že tam skutečně jsou zakloněná děloha je normální nález nevím jak je veliká cysta na druhém vaječníku odpověď...

Již 5 měsíců uzivam antikoncepci Flaya . V dubnu -květnu jsem mela 3x zánět močového měchýře. Poslední dobou (asi od června) trpím mykozami, bolestmi pri styku, svedeni, paleni...

Vliv antikoncepce na gynekologické infekce je sporný. Je prokázáno, že hormonální antikoncepce snižuje riziko hlubokého zánětu pohl. orgánů ( čípek, děloha vaječníky ) a to...

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: Marie

Mám dotaz. Mamka byla dvakrát na operaci. Jednou na laparaskopické a po druhé ji vyndavali dělohu, protože ji zjistili, že má rakovinu děložního čípku. Před dvoumi měsíci měla...

Myom je nezhoubný nádor ale pokud je s ním spojeno zhoubné bujení je chyba nepodstoupit doporučovanou operaci zhoubný nádor pak pacienta může usmrtit, dotazu příliš nerozumím...

Ha a vše okolo ..

| Dotaz od: jitka

Pane doktore. Chtěla bych se Vás na něco zeptat :). Dne 5.6.12 jsem začala brát svoji úplně první hormonální antikoncepci MERCILON, bylo to první den měsíčků. Večer o půl desáté...

Nerozumím datumu 5.6.12 jinak menses při antikoncepci je zeslabena,může být zvětšení prsou.Mírný příbytek na váze, ale bude to spíše tím,že jste přestala sportovat. Příjemný den.

Srdce

| Dotaz od: Květoslava

Před rokem jsem Vám psala ohledně nízkého tepu.Před měsícem jsem šla na menší zákrok a tak mi obvodní lékař udělal před operační vyšetření a při EKG zjistil že mám tep 34 za...

Tep 34/minutu je málo. Je důležité jak se tep chová při námaze. Pokud se při námaze nezrychlí minimálně na 60-70/minutu, bude nutné kardiologické vyšetření. Dle vyšetření bude...

Laparoskopie ano či ne

| Dotaz od: Šárka

V roce 2012 jsem spontáním porodem porodila první dítě. Od té doby se snažíme o druhé. V únoru 2014 jsem měla zamlklé těhotenství s následnou kiretáží dělohy. Od té doby jsem...

Je to otázka, LPSK Vám prokáže průchodnost nebo neprůchodnost vejcovodů, často po celkové narkoze a "propláchnutí" vejcovodů ženy otěhotní. Na druhou stranu to je invazivní...

Zvětšený vaječník

| Dotaz od: Adriana

Nacházím se nyní v Austrálii a nasadila jsem zde antikoncepci Evru (naposledy jsem její užívání dokončila v lednu 2014). Protože mi bylo první týden nezvykle nevolno a celý...

Přílohy jste neposlala, nevidím je zde. Jedná se o kontrolní UZ. Vaječník 7cm je lehce zvětšený, ale nemusí to nic znamenat. Může tam být zánět, ten bolí, nádory moc nebolí...

Zjistila jsem, že jsem v 8 týdnu těhotenství. Nedávno jsem na tom nebyla psychicky dobře, svůj podíl na tom měla práce, stres, vztah apod. A tak jsem začala krvácet, naštěstí to...

Krvácení se může opakovat a nemusí (ale může) znamenat riziko pro plod. Váš gynekolog Vám vysvětlí, co máte v případě krvácení dělat. Pokud byste měla jakékoli pochybnosti...

Bolest pod kolenem

| Dotaz od: jana

Již několik týdnů mě bolí pod levým kolenem a to jen když chci natáhnout nohu nebo při delší chůzi. Když nohu pokrčím tak to nebolí, ale pak když ji chci narovnat tak ta bolest...

Souviset to jistě bude, svaly ovlivňující malou pánev( tzn. i dělohu atd) ovlivňují také páteř a postavení pánve. Operace páteře nevznikla zřjmě pro následky úrazu, což...

Bolest levého třísla

| Dotaz od: Miroslava

Pěkný den,v minulém roce(říjen) jsem začala mít velké bolesti třísla vystřelující do břicha,přirození,konečníku,počůrávala jsem se.Jelikož jsem nosila velké a těžké věci...

Dobrý den. Jedná se o složitý případ namístě je určitě koloskopické vyšetřní střeva k vyloučení změnv této oblasti a scintigrafie skeletu k vyloučení změn v oblasti kostí...

Menstruace po revizi

| Dotaz od: Jana

Asi před 6 týdny jsem prodělala revizi v osmém týdnu těhotenství (vytvořil se jen plodový obal). Revize proběhla v pořádku (vakuumaspirací, kontrola kyretou), následovala...

Jistě máte plánovanou kontrolu na gynekologii. Počkala bych do další menstruace, sliznice se může obnovit postupně a další cyklus může být v pořádku.

Bolest v podbřišku

| Dotaz od: Klára

Mám dotaz ohledně toho, žemám pocit nafouklého břicha a takovou zvláštní bolest, jako nucení na tlačení anebo naopak na stahování břišních svalů. Trvá to asi pět dní a včera ta...

Lze doporučit hlavně návštěvu gynekologa, aby se vyloučil sestup pánevních orgánů, gynekologická infekce apod.

Křeče v podbřišku v těhu

| Dotaz od: Lucinka

Jsem tři tydny těhu MS jeste nedorazila jen sem doma uklizela a začlo mě bolet v ppdbřišku aš trochu křeče.... Nevim proč? Děkuji za odpověď

Pokud jste těhotná, děloha se začíná zvětšovat a bolesti v podbřišku jsou do cca 12.tý normální. Nesmíte se svíjet v křečích a nekrvácet.

Gynekologická prohlídka

| Dotaz od: Miriam

Chtěla bych se zeptat, jak by měla probíhat preventivní gynekologická prohlídka. Ptám se z toho důvodu, že mám stejného gynekologa cca od svých 19 let (je mi 25 let), jsem s ním...

Ve věkové skupině žen do 45 let se preventivní prohlídka provádí 1x ročně a zaměřujeme se zejména na prevenci rakoviny děložního čípku. Lékař prohlíží čípek pod mikroskopem...

Po operaci slepeho streva

| Dotaz od: Lenka

UZ DELSÍ DOBU,ASI TAK ROK MAM OBCASNE BOLESTI V PODBRISKU. NEKDY I VYSTRELOVALI DO TRISLA NA PRAVE STRANE. NEKDY SE PRIDALA TEPLOTA A BOLESTI ZAD. TAK PUL ROKU JSEM MELA CELKEM...

Na CT břicha nevidím žádnou evidentní patologii, která by vás měla znepokojovat. Zvětšená děloha může souviset s tím, že jste byla týden před menstruací, ale pro Váš klid...

Zamlkle tehotenstvi

| Dotaz od: Bianca

Včera jsem byla na genetickém utz ve 13 tt tam mi bylo sděleno že se jedna o zamlkle tehotenstvi (nebyla videt reakce srdicka) a ze jsem o to prisla v 9 tt, jsem zdrcena ted ani...

Zcela pravděpodobně jste nechodila celý měsíc s mrtvým plodem. Plod se po odumření vstřebává a tedy jeho velikost se zmenšuje. Pokud byste skutečně měla mít v děloze celý měsíc...

Kombinace léků

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat,zda kombinace léků které užívám není nějak nebezpečná.Užívám: Valzap Combi 80/12,5mg na krevní tlak,Seretide Discus 50/250 na CHOPN,APO-allopurinol na...

Uvedenou kombinaci léků můžete bez obav z nežádoucího vzájemného působení užívat.

Rizika mireny

| Dotaz od: Anna

Když jsem se ptala doktora,jestli je v pořádku,když žena s mirenou nemenstruuje, řekl, že to vůbec nevadí, že to nikde není napsané, že žena musí krvácet..Nejsem si jistá, že je...

Nedochází ke krvácení protože nenarůstá děložní sliznice, buďte bez obav je to zcela v pořádku. Příjemný den

Prolaps dělohy

| Dotaz od: Oli

Je mi teprve 15 a mám takový problém, před 2 týdnama jsme se s přítelem pokoušeli o naše po prvé ale potom jsem si všimla, že mi něco vyčnívá v pochvy a docela jsem zděsila...

Pokleslou dělohu cvičením zpátky nevrátíte. Ale je nepravděpodobné aby byla kleslá ve Vašem věku. Prosím navštivte svého gynekologa, tento problém nelze řešit bez osobního...

Tlak a pnutí v podbříšku...

| Dotaz od: Vladislava

Chci se zeptat, zda je normální, že mě už přes týden stále pne a tlačí v podbříšku...Když se zvedám ze židle nebo z postele tak mě nějakou dobu trvá než se rozchodím, nemůžu se...

Nějaké obtíže tohoto charakteru být mohou, v každém případě bych navštívila po víkendu Vašeho gynekologa.bylo by vhodné zhodnotit, zda Vám "netvrden" bříško, v tomto týdnu je...

Noční pocení

| Dotaz od: Klára

Jsem tři týdny po porodu (první dítě) a už asi druhý týden se probouzím v noci velmi zpocená. V průběhu těchto dvou týdnů jsem měla také dvakrát zvýšenou teplotu k 38 stupňům...

Navštivte svého gynekologa, nejčastěji bývá příčinou malinký kousek placenty zbylý v děloze, který vyvolá celkový zánět - musí to gynekolog vyloučit. Pokud bude děloha čistá...

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Pavla

Velmi ráda bych se Vás zeptala. V roce 2007 mi byla odstraněna děloha (pro velmi silné, opakující se, krvácení způsobené myomem) Bylo mi pouhých 27.let. Nyní mi v říjnu paní...

Pavlo. Cysta ve vaječníku nebývá zánětlivého původu, v tomto ohledu se nemusíte ničeho obávat. Pouze se sleduje, zda se zvětšuje a samozřřejmě se může zcela ztratit. Popisované...

Krvácení

| Dotaz od: Iveta Ortová

Jsem 7 týdnu po porodu 2.dítete,ktere melo 4170g,porod byl rychly bez problemu.Po porodu porad jeste trochu krvacim.Po sestinedeli byla provedena kontrola u sveho gynekologa...

Ascorutin není určen k léčbě kojících žen. O jeho užití je třeba se poradit s ošetřujícím lékařem. Co se krvácení týče, také bych znovu doporučil kontrolu u ošetřujícího...

Tehotenstvi?

| Dotaz od: Martina

Mela bych takovy dotaz. HA beru uz asi necely druhy rok. Navstivila jsem gynekolozku na pravidelne kontrole a deloha je cista vporadku. Tyden po navsteve jsem mela menstruaci...

Příznaky, které popisujete, tedy občasné popíchnutí v břiše, nejsou jednoznačné příznaky těhotenství. Pakliže užíváte antikoncepci pravidelně, a pravidelně menstruujete, také...

"potrat"

| Dotaz od: Zdeňka

Včera jsem se Vás ptala na silnou menstruaci a křeče, odpověděl jste mi, že to může být i samovolný potrat a bohužel to tak asi vypadá. Včera jsem raději hned šla k doktorce...

Na tuhle otázku odpoví jen ultrazvuk a hladina HCG spolu s vyšetřením, i když stažená děloha prognosticky nevypadá příliš přiznivě příjemný den

Bolest při sexu

| Dotaz od: Katy

Mam problem ze pri sexu mam pocit jako kdybych mela v pochve bublinku a pri kazdem narazu to boli, ale muj gynekolog tvrdi ze jsem zdrava a nic tam nevidi. Poradte mi prosim co...

Je to spíše na vyšetření. Zda je citlivá děloha při vyšetření, zda je v pořádku UZ. Může to být milion věcí, bohužel Vám více nemohu říci.

Problémy s dělohou

| Dotaz od: Veronika

Již téměř měsíc se léčím u své gynekoložky s dělohou. Za tu dobu jsem měla antibiotika, gemoterapeutika i vkládací tablety, nic mi však nepomohlo. Neustále cítím v děloze tlak...

Takový problém se na internetu nedá řešit. Potřebujete podrobné vyšetření a po zjištění příčiny se dá zahájit vhodná léčba.

Potíže při sexu

| Dotaz od: Martina

Mám už dlouho trvající problémy při pohlavním styku.když do mě partner vnikne,cítím pálení a řezání v pochvě a většinou musíme styk přerušit.Lubrikační gel nic neřeší. V roce...

Myslím, že na místě je důkladné gynekologické vyšetření včetně stěrů k mikrobiologické kultivaci, jedna z versí je gynekologický zánět, bylo by asi vhodné, aby byl vyšetřen i...

Křečové žíly jsou zdravotním problémem mnohých z nás. Velice často se objevují zvláště v těhotenství. Mnohé ženy si ale možná neuvědomují, že nedostatečné sledování žil v...

 celý článek

Bolest při stolici

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat, zda je normální že během menstruace (jindy ne!) mám při stolici bolesti. Je to takový nepříjemný tlak. Na internetu jsem našla něco v tom smyslu, že by to...

K každém případě je potřeba absolvovat vyšetření na chirurgii o vnitřních hemerhoidech nemusíte vědět a přesto vám tyto potíže mohou způsobovat

Pooperační srůsty

| Dotaz od: sára

Je mi 35 let, před 3 měsíci jsem prodělala laparo operaci mimoděl. těhotenství, již došlo k prasknutí vejcovodu, který byl odstraněn. I 2 měsíce po operaci jsem měla stále...

Tvorbě srůstů je bohužel poměrně obtížné zabránit, pokud vím doporučuje se např. léčebný pobyt v lázních zabývajících se léčbou ženských obtíží. O hysterektomii bych uvažovala...

Je mi 51 let, již jsem prodělala 3 krát kyretáž. Vždy jsem měla poměrně silnou mentruaci s velkými bolestmi.Nikdy jsem nebrala žádnou antikoncepci, ani hormony. Poslední rok...

Hezký den Aleno, vzhledem k Vašemu věku se domnívám, že neplánujete již těhotenství, potom je tedy děloha pro Vás orgán "nepotřebný", v současnosti způsobující jen samé potíže...

Výtok bez svědění

| Dotaz od: Lenka

Zdravím , dlouho jsem čeklala , a sbírala odvahu se svěřit mámě , jenže j ukecaná , když jsme poprvné měla podprsenku , během dvou minut to věděla i teta z německa.Je mi 12...

Pravděpodobně začíná startovat menstruační cyklus. Pochva i děloha mají svůj rytmus vzhledem k hormonům. Pokud Vás to nesvědí a nepálí, je to normální. asi začnete brzy...

Otehotneni

| Dotaz od: Marie Senova

Je mi 28 let,snazim se otehotnet.Nekolik let trpim vytoky,nebyla zjistena pricina.Partner je v poradku s predesleho vztahu dite ma.Na ultrazvuku je vse v norme jak vajecniky,tak...

Záleží na tom, jak dlouho se již snažíte o miminko. Pár se považuje za neplodný teprve tehdy, když po jednom roce pravidelného nechráněného styku 3x do týdne žena neotěhotní...

Plná střeva?

| Dotaz od: Míša

Mám dotaz jsem trošku vyplašená minulý týden mě píchlo v pravém podbříšku při kašli jsem ve 17 tydnu tehotenství doktorka na kontrole mi řekla že to asi pravděpodobně byly upony...

Tlak v podbřišku se v těhotentsví může objevit v souvislosti s napínáním vazů, které procházejí i tříselným kanálem. Při tříselné kýle i zánětu slepého střeva by obtíže byly...

Prosím Vás, chtěla bych se Vás zeptat na nejvhodnější rostlinný přípravek, nejlépe z červenného jetele. Ve 49 letech, ted je mně 55 let, jsem prodělala ženskou opraci, pro velké...

Všechny tyto potravinové doplňky jsou jen podpůrná léčba, můžete zkusit Merilin, asi bych na vašem místě zvážil, zda bylo rozumné HRT odmítnout. Příjemný den.

Chtěla bych se zeptat.Mám provedenou bandáž žaludku.Mám 2 děti a s dalším těhotenstvím jsme nepočítali.Teď jsem pravděpodobně otěhotněla(ještě to nemám potvrzené od lékaře).Tak...

Angelo! Mladých pacientek s bandáží žaludku stále přibývá, přibývá i těch, které bez jakýchkoli problémů donosily a porodily zdravé dítě. Je dobře, že máte adjustabilní bandáž...

Opakovaný zamlklý potrat

| Dotaz od: Petruš

Mám za sebou dva zamlklé potraty (první v červenci, druhý v listopadu), první končil revizí a u druhého se čekalo až ze mě plody odejdou (byly dva). Před 5 dny jsem začala...

Rozhodně doporučuji gynekologické vyšetření, určitě by byla na místě revize dutiny děložní a provedení testu hCG. Velké bolesti určitě normální nejsou. Znovu se můžete snažit...

Cervix score v 26tt.

| Dotaz od: misulka

V 25tt. mi bylo na kontrole zjištěno: měkčí čípek 2cm na špici prstu, klenby volné, F: 2/p děloha normotonická, dostala jsem 3x denně tabletu magnesia a klidový režim. Můžete...

Jelikož bylo zjištěno, že poněkud změkl čípek a tím pádem by mohlo dojít k jeho pootevření a v nejhorším případě k předčasnému porodu (ale při normotonické děloze to nyní zatím...

Urologické potíže

| Dotaz od: Mila

Jsem úplně zoufalá. Mám problém po močení.Do krátké doby (asi do minuty ) mně začnou hrozné bolesti. Tak jako kdyby mně zůstal vzduch v močové trubici a bolestivě ji napínal.Mám...

Mílo! Na dálku Vám mohu poradit pouze další vyšetření. Doporučoval bych cystoskopii a ultrazvuk na vyšším pracovišti (krajská nebo fakultní nemocnice). Dále dle jejich závěru.

Klesání poševní sliznice

| Dotaz od: Jana

Gynekolog mi doporučil plastiku močového měchýře a zavedení pásky. Kromě stresové inkontinence mám problém, že např. po delším stání nebo chůzi cítím, nahmatám a vidím v...

Ten útvar asi bude stěna pochvy, která tak velmi poklesává. Operace není nijak extrémně zatěžující, je poměrně nenáročná, na podrobnosti se vyptejte lékaře, pokud to zmírní vaše...

Ruptura dělohy

| Dotaz od: Lucie

Potřebovala bych radu odborníka ohledně problému, ktery mam. Pred 13 měsíci jsem prodělala operaci delohy. Byla jsem ve 12.tt a po nahle bolesti v podbrisku jsem byla převezena...

Nevím jakou bych vám měl poskytnout radu, jizva po operaci je dávno zhojena a tak není důvod aby jste za zvýšeného dohledu vzhledem k věku a prodělané operaci prodělala normální...

Těhotenství

| Dotaz od: Eva

Jsem v 19. týdnu těhonenství a začalo mě píchat v podbřišku. Chci se zeptat, zda to může znamenat něco vážného. Tento týden jdu na kontrolu, ale do té doby, mě zajímá váš názor...

Problém může souviset s tím, jak se děloha zvětšuje a svaly a vazy napínají. Informujte o tom ale gynekologa v těhotenské poradně. Hezký den

Tahla bolest napravo

| Dotaz od: Lucie

Jsem ve 24tt a zhruba tyden me trapi takova tahla bolest v oblasti cca 7 cm napravo od pupku. Podotykam, ze u gynekologa jsem byla, ale dr mi rekla, ze je vse v poradku, akorat...

Určit z fotografie diagnozu je prakticky nemožné , v místě které ukazujete se nachází i slepé střevo. Příjemný den

Vesměs každá matka na kojení najde něco pozitivního. Kojením denně spálíte 500 kalorií, ušetříte čas i peníze. Kromě silné citové vazby, která kojením mezi maminkou a dítětem...

 celý článek

Bolest dělož.hrdla

| Dotaz od: monika

Jsem po třetí těhotná cca 6-7 tyden,jsem po 2 císařích.Zajímalo by mě co způsobuje bolest,pnutí-menší tlak občasný v děloze,děložním hrdle.Tyto pocity jsem měla vždy před...

Slabé bolesti v podbřišku jsou na počátku gravidity normální. děloha se začíná zvětšovat. pokud máte větší potíže, navštivte gynekologa dříve.

Chci se zeptat, zda-li se může stát něco miminku, když mi starší dvouletý syn, sedl ze stoje, prudce na bříško. Váží 10kg. Já jsem ve 12+2tt . Břicho mě nebolí a nekrvácím. Do...

Nic by se přihodit nemělo, děloha není ještě velká a takový náraz plodu neublíží.

Hrozici potrat

| Dotaz od: Michaela

Mam takovy problem chtela bych poradit jestli by to šlo byla sem tehotna 1-2 tyden tak za 4 dny sem začala krvacet šla sem na pohotovost do teplic tam mi nic nerekli a na...

HCG 56 je hraniční hodnota, která vyžaduje sledování, sekreční endometrium znamená, že by se o těhotenství v děloze jednat nemělo, odmítnutí hospitalizace byla chyba, měla by...

Vysvětlení lékařské zprávy

| Dotaz od: Veronika

Dnes jsem byla u gynekologa a nerozumím co je v lékařské zprávě napsáno. Mohl byste mi to prosím vysvětlit? Popřípadě jestli je to nějak závažné a co z toho vyplývá. Předem...

Jedná se o zánět pochvy a vchodu poševního. Příjemný den

Krvácení už rok

| Dotaz od: Petra

Předem bych Vám chtěla velmi poděkovat za zodpovězení dotazu. Je mi 24 let,mám dceru a potom jsem chtěla ještě jedno dítě.Nešlo to a měla jsem dva zamlklé potraty.Před rokem...

Určitě bych nasadila silnější anitkoncepci, hormonální prfil a biochimii z krve, hlavně jaterní testy apod.může se jednat o hormonální záležitost, ale spíše s ebude jednat o...

Příjem vody je nezbytný pro udržování vodní rovnováhy těla. Lidské tělo je ze 70 % tvořeno vodou. Celé dvě třetiny množství vody je uloženo uvnitř buněk. Voda je v lidském...

 celý článek

Císařský řez

| Dotaz od: Týna

Chci se jen zeptat,jaká rizika hrozí u císařského řezu. V mém případě se jedná již o čtvrtý. Četla jsem již hodně článků,ale všude se píše něco jiného. První proběhl v roce 2009...

Myslím že máte zbytečné obavy lékař který má pacientku v péči a ví o předchozích císařských řezech jistě bude jizvu kontrolovat a ve 28 týdnu není příliš pravděpodobné,že by k...

Gastroezofageální reflux

| Dotaz od: Iva

Je mi 27 let a před týdnem mi zjistili gastroesofageální reflux (léčba Lanzul). S manželem bychom chtěli mít dítě, ale trochu se těhotenství bojím, aby nedošlo k zhoršení obtíží...

Těhotenství neznamená, že se přeruší léčba GER (gastroezofageálního refluxu). Lanzul (nebo jiný inhibitor protonové pumpy) není jediným lékem na GER. Především se během...

Po protinádorové léčbě mohou ženy trápit různé otázky ohledně případného početí dítěte. Nepropadejte panice. Dnešní medicína má mnoho možností, jak vám pomoci k mateřství.

 celý článek

Gynekologycké vyšetření

| Dotaz od: Monika

Na gynekologii mi byl 9.den MC proveden UZ- AVF,E-6mm,náznak TL,bilat fol do 11mm,zatím bez DF,CD-bez VT. Ráda bych se optala,co znamenají zkratky: TL,DF,CD a VT a zda je vše...

Ultrazvuk - AVF znamena děloha v anteversi flexi - normalni poloha, dopředu nakloněná, CD je prostor za dělohou, tzv. Douglas a je bez tekutiny, to je dobré, žádná tam být nemá...

Interupce

| Dotaz od: Ingrid

Chtěla bych se zeptat...moje sestra čeká dítě. Nevim přesně, v kolikátém měsíci je, tvrdila mi, že ve 2. měsíci. Jenže.... je jí 33 let, má 11 letou dceru, a chlap, se kterým...

Interrupce na žádost ženy je do 12.týdne. Otočená děloha není prolém, proč by měla přijít o dělohu netuším. Rakovina čípku nevzniká při potratu, je způsobena viry HPV. Děti po...

Potrat

| Dotaz od: Markéta

Jsem po třech zamlklých těhotenství vždy s revizí, zajímalo by mne zda mám ještě nějakou šanci donosit zdravé miminko a zda nemůže být děloha díky revizím poškozená?

Při revizi se odstraňuje jen sliznice děložní takže děloha poškozena není šanci jistě máte ale bylo by vhodné zjistit příčinu proč 3 těhotenství zamlkla a podle výsledku provést...

Bolest v podbřišku

| Dotaz od: Marie

Už asi tak 2 měsíce pociťuji velice nepříjemné pocity v podbřišku. Mám pocit, že mě bolí děloha, ačkoli to nelze nazvat úplně bolestí, spíš bych to nazvala jako takové pnutí...

Takto bez vyšetření těžko poradím. Doporučuji nejprve navštívit gynekologa, který Vás prohlédne a dle výsledku nasměruje dále. Držím Vám palce. S pozdravem, MUDr. Klímová

Dnes mi lékař na prohlídce(14+2) řekl, že mám nízko uloženou placentu, zasahující k hrdlu, na zadní stěně.Podobné jsem to měla i u prvního těhotenství, přesto placenta normálně...

Touto informací se vůbec neznepokojujte, placenta bude výš, až poroste děloha. Zda se jedná o nízce nasedající placentu lze spolehlivě poznat až kolem 30. týdne těhotenství...

Jsem ve 33 tt těhotenství a poslední dva měsíce mě stále více trápí problém s nohami. Při chůzi do schodů, stoupnutí z dřepu, nebo podobné aktivitě mi na pár sekund ztuhnou...

Ireno, mezi časté potíže v těhotenství patří pocit těžkých nohou, v těhotenství dochází vlivem hormonů k oslabení cévní stěny, také rostoucí děloha a její tlak na cévy dolních...

Hormonální profil

| Dotaz od: regitel

Byla jsem na odběru krve poslední den sedmidenní přestávky v užívání antikoncepce kvůli padání vlasů a moje lékařka řekla, že je vše v pořádku. Všechny hodnoty byly v normě...

TSTR je testosteron, ESTD je estradiol. Stanovení estradiolu se využívá např. při zjišťování příčin nedostatečnosti funkce vaječníků, poruch menstruačního cyklu, a u dalších...

Otěhotnění po revizi

| Dotaz od: Pavla

Pred tydnem jsem prodelala revizi delozni dutiny z duvodu zamlkleho tehotenstvi v 10tt. Po tydnu jsem sla na kontrolu a deloha nebyla cista, tak jsem musela na revizi znovu...

Toto tema je značně individuální, obecně se doporučuje počkat 3 měsíce. Revize samy by neměly mít na otěhotnění vliv, spíš požádejte lékaře -gynekologa, aby prověřil možné...

Moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Jsem už docela zoufalá. Mamce je 46 let a zhruba před dvěma měsíci začaly zdravotní problémy. Začalo to bolestí a stahováním svalu mezi...

Projevy Vaší maminka jsou velmi různorodé, doplnila bych ještě imunologické vyšetření. Tvorba protilátek proti herpetickým virům /CMV, HSV, EBV/ může být nespecifický v rámci...

Bolestivá menstruace

| Dotaz od: Pavlína

Vážený pane doktore, je mi 24 let, neberu HA, ale brala jsem ji v rozmezí asi 18-21 let. Již od první menstruace trpím velkými bolestmi, které se při uživání HA trochu zmenšily...

Bolest indikací k lázeňské léčbě není, je potřeba najít příčinu a tu odstranit, v tom by jen lázně nepomohly, do úvahy by připadala laparoskopie k vyloučení endometriózy,sama...

Jsem těhotná, mimi plánované, ale kvůli dovolené a posunu menses jsem od lékaře koncem září dostala balení Norethisteronu. Bala jsem po dobu 12 dní 2 tbl. denně. Předtím jsem...

Noresthisteron je gestagen-hormon, který se ve velkém množství produkuje v graviditě.gestagenní preparáty se podávají i v graviditě v 1.trimestru k udržení těhotenství (pokud je...

Jsem přibližně ve 3 týdnu těhotenství a mám časté bolesti v podbřišku vystřelující do břicha a pocit těžkého žaludku, možná je to normální a dělám si starosti zbytečně jsem...

Ano velmi často ženy vnímají distenční napětí až bbolest v podbříšku... od toho jak děloha mění svůj objem

Plodová voda

| Dotaz od: maja

Pane doktore měla bych k Vám dotaz,který mě moc trápí,nyní jsem ve 33 týdnu těhotenství,kolem 20 tt,jsem se ráno probudila a na kalhotech našla jakousi mapu suchou s červenými...

Tlaky v podbřišku jsou naprosto běžná záležitost, pokud vás lékař ujistil že je vše v pořádku zachovejte klid. Příjemný den

Bez menstruace

| Dotaz od: Jana

Od počátku mám problémy s menstruací. Nejprve se mi sice sama spustila, ale po sléze se sama ztratila (během prvních dvou let, kdy byla velmi nepravidelná). Gynekolog mi...

Bylo by rozumné řídit se radami gynekologa,nejde ani tak o menses, to je víceméně vedlejší efekt, ale o vliv hormonů na celý organizmus- oběhový, kostní systém, kůži atd...

Pálivá bolest v prsu

| Dotaz od: Dagmar

Již pátý den mám potíže s pravým prsem a jsem z toho značně vynervovaná. Na internetu čtu jen o samé rakovině prsu a už si vsugerovávám, že se mi určitě rozjelo nějaké zhoubné...

Vaše potíže bych spíše přičítal fyzické námaze, v 53 letech jste jistě mamologicky sledována,ale pro klid duše nechte se vyšetřit na chirurgii,a hlavně se zklidněte,na rakovinu...

Od začátku února mám zavedeno nitroděložní tělísko Mirena. Zavedení nebylo jen nepříjemné, ale spustilo mi kontrakce jako při porodu, takže samotný zákrok jsem si musela...

Vyjmutí tělíska je jednodušší a nemusíte se ho bát. Zkuste Mirenu udržet, je to skvělá antikoncepce, bohužel některé ženy ji netolerují. Můžete u ní nepravidelně špinit i 6M až...

Tvrdé břicho

| Dotaz od: Vanda

Asi týden jsem ležela v nemocnici kvůli tvrdšímu bříšku, jsem ve 25. týdnu, do nálezu při přijetí napsali: Děloha tonisovaná 2/P, PPH, OP správné, čípek uzavřen, hrdlo...

Popsaný nález přesně odpovídá stupni těhotenství, nemusíte mít tedy strach. Funneling pak znamená rozšíření místě vnitřní branky ve tvaru písmene T, V nebo U a společně se...

Dnes mi doktor určil mimoděložní těhotenství a odeslal mě k hospitalizaci k vyloučení GEU. Mluvil taky o pravděpodobné kyretáži a možné laparoskopii. Chci se zeptat co mě čeká...

GEU = graviditas extrauterina, je to zkratka latinského názvu, znamená to mimoděložní těhotenství . V nemocnici vás čeká podrobné ultrazvukové vyšetření a kontrolní laboratorní...

Chlamidie

| Dotaz od: verca

Chci se zeptat mám už rok chlamidie a vylécila jsem se z nich jen jednou,pak se mi hned vrátili.byla jsem i na imunologii a tam mám protilatky proti chlamidiim v pořádku.mam v...

1) Svědění není typickým příznakem chlamydiové infekce, takže se domnívám, že tyto vaše obtíže mají jinou příčinu! 2) Pokud se chlamydiová infekce prokáže ve výtěru z močové...

Minulý rok, leden 2014 mi byly poprvé diagnostikované změny na děložním čípku LSIL, lékařem navrženo pozorování a další kontrola za půl roku. V červnu téhož roku obdobný nález...

Problém není s těhotenstvím ale se snahou otěhotnět pojďme na to z druhé strany....vy sama chcete nyní dítě? máte partnera od kterého chcete dítě?a další otázky..práce, mater...

Ha a vše okolo ..

| Dotaz od: jitka

Paní doktorko. Chtěla bych se Vás na něco zeptat :). Dne 5.6.12 jsem začala brát svoji úplně první hormonální antikoncepci MERCILON, bylo to první den měsíčků. Večer o půl...

Jitko, užíváte první plato antikoncepce. Slabé krvácení, které se objevilo, není menses. Je to nepravidelné krvácení, či spíše špinění, které může doprovázet první dva až tři...

Křeče v podbřišku

| Dotaz od: Zuzka

Křeče mívám často spojené z řidčí stolicí...ale ne tak intenzivní,dnes mě to donutilo zajít na gynekologii doprovázelo mě to sniženou těl.teplotou ale s nadměrným pocením...

Pokud je gynekologické vyšetření normální s největší pravděpodobností se skutečně bude jednat o virozu která by mela během několika dní odeznít. Příjemný den

Krece v podbrisku

| Dotaz od: Tereza | z mobilní aplikace

Chtela bych se zeptat. Jsem tehotna 11+2 a vcera vecer sem mela takove neprijemne krece v podbrisku. Tak sem si sla lehnout a pri lezeni uz jsem nic necitila. Rano se vzbudila a...

Pokud máte křeče v břiše, je dobré navštívit ošetřujícího gynekologa, pokud si nejste jistá. Může to být fyziologie, kdy se zvětšuje děloha, na měchýř může tlačit zvětšující se...

Kontrakcie

| Dotaz od: Ivana | z mobilní aplikace

Som 28+5 a vcera som prisla ku lekarovi s tym ze mam bolesti v lavom boku. Pocas celej noci mi tam tvrdlo ale len na urcitom mieste sa mi urobila akoby mala lopticka. Lekar mi...

Děloha může být drážděna myomy, pohyby plodu i střevními potížemi. Magnezium je super, zklidní svalovinu a větší dávka Vám i trochu pročistí střeva (zvyšuje peristaltiku...

Je mi 21 let, před cca. měsícem a půl jsem byla na zavedení nitroděložního tělíska GyneFix. Zavedení bylo bolestivé ale bez problémů. Menstuace skončila v termínu. Následně jsme...

Dejte chvíli čas,aby si vaše děloha zvykla,že v ní je něco,co tam nebylo. Cca do 6M by měly potíže vymizet. Samozřejmě jsou i ženy,které netolerují tělísko žádné. Určitě vše...

Myomy v děloze

| Dotaz od: zuzana

Lékař mi na ultrazvuku zjistil 3 myomy v děloze.co to pro mě znamená?je mi 40 let.kdy se musí děloha odstranit?Způsobují myomy bolesti v podbřišku? Děkuji za odpověd Zuzana

Nelze na váš dotaz jednoznačně odpovědět,rozhodování záleží na velikosti myomů ,jejich uložení a případném růstu a samozřejmě za obtížích které mohou způsobovat např krvácení...

Operace endometriózy

| Dotaz od: Kateřina


 je mi 29 let a nemám žádné děti. Před rokem a půl jsem byla na operaci endometriózy, kde mi diagnostikovali Endometriosis ASF stage III. Mívám silné křeče a bolesti při...

Na váš dotaz i když plně chápu vaše obavy není možno jednoznačně odpovědět protože prakticky až při operaci bude jasné co by bylo nejlepší udělat a jaký zvolit postup.Vzhledem...

Mám dotaz, jsem ve 37tt a mám silné píchání v podbřišku jako při měsíčkách a někdy se nemůžu bolestí ani pohnout, pak je to ještě horší. Trvá to už třetí den a odpoledne to bývá...

Ke konci těhotenství, a to už i několik týdnů před termínem, se děloha připravuje na porod nepravidelnými stahy. Jedná se o tzv. poslíčky, které některé ženy vnímají právě jako...

Vedu stále normální sex. život 1krát týdně - co obnáší odstranění orgánů co se týče sexu? Nechci být hloupá vůči partnerovi, co mě čeká, asi používání lubrikantu, ale dál...

Pokud bude odstraněna jen děloha, tak se nic dramatického dít nebude, můžete mít větší sklon k poklesu pánevních orgánů a inkontinenci. Při odstranění vaječníků nastává stav...

Další operace endometriózy

| Dotaz od: Kateřina

Před rokem a čtvrt jsem byla na operaci endometriózy, kde mi diagnostikovali Endometriosis ASF stage III. Operační nález: Děloha normální tvaru a velikosti, vpravo ovarium...

Endometriózu bohužel zatím jinak, než operativně řešit neumíme. Visanne je účinný lék, který ložiska zmenší, aby se pak snadněji operačně odstranila. Váš nález patří k těm...

Je mi 27 let a už asi 4 roky mám problém, který zatím žádný gynekolog nedokázal vyřešit. Trpím chronickým zánětem streptokoka v pochvě. Nejčastěji jde o typy streptococcus...

Je to dost těžké, pokud lékaři v terénu nedokázali určit příčinu, když Vás vyšetřovali, od počítače to půjde těžko. V každém případě svědění je velmi nepříjemné a smířit se s...

Pálení při močení po sexu

| Dotaz od: Veronika

Vážená paní doktorko, dobrý den, prosím o radu, jestli následující problém mám řešit se svým gynekologem, nebo prozatím existuje jiná možnost- bez nutnosti návštěvy lékaře...

Bylo by dobré vyšetření, ať Vás vidí lékař, zda není přítomna povrchová infekce. Pokud plně kojíte, může to být vlivem hormonů. Zde lze doporučit zvlhčení lubrikantem. Co se...

Hematom v těhotenství

| Dotaz od: Vanda

Paní doktorko, jsem v 15. týdnu těhotenství a v sobotu jsem malinko zašpinila, jakoby pár krvavých nitek, ale jen jednorázově. Raději jsem jela do nemocnice na ultrazvuk, kde...

Milá Vando, pokud už nešpiníte alespoň 2 (lépe 4 dny), tak tablety Ascorutin můžete vysadit. Nadále užívejte magnesium a můžete k tomu přidat i kyselinu listovou (volně dostupná...

Zánět močového měchýře

| Dotaz od: Andrea

Již tři týdny mám bolesti břicha, přeléčeno 3x antibiotiky, lékař tvrdí, že jde o zánět močového měchýře. Jako antikoncepci mám tři roky zavedenu tzv. danu. Je možné aby právě...

Teoreticky by se mohlo jednat o infekci, na to by gynekolog přišel vyšetřením, kdy by\ byla boleszivá děloha. Doporučuji kultivaci moči, zda se jedná o infekci či ne.

Krvácení z pochvy,bez dělohy

| Dotaz od: Dagmar

Obracím se na vás s prosbou mé tety,která žije dlouhodobě v zahraničí. Je jí přes 70let,má jednu ledvinu,CHOPN s dýchacím přístrojem v domácí péči,je bez dělohy(odstraněna z...

Bez vyšetření vám na otázku nikdo neodpoví,byla li ji odstraněna děloha zdroj krvácení je nutno hledat v pochvě ,močových cestách či konečníku / hemerhoidy/ jiný zdroj není...

Posledních pět...

| Dotaz od: Iva

Posledních pět měsíců mám bolestivé měsíčky, mám při nich nafouklé břicho. Byla mi zjištěna zakloněná děloha.Tento měsíc jsem menstruovala jen jeden den.Může se to stát? Je mi...

Neuvádíte, kolik je Vám let, určité změny v menstruačním cyklu mohou nastávat v případě, že se blíží menopauza. Příčiny bolestivé menstruace jsou velmi různé, od změn v...

Sex po odstranění dělohy

| Dotaz od: Pavla

Prosím o radu. Před rokem mi byla odstraněna děloha i vaječníky z důvodu nádoru na děložním čípku, je mi 35 let, neberu žádné léky. Mám problémy se zvlhčením, používáme...

Milá Pavlo, většinou se jedná pouze o lokální minioděrky v pochvě, či poševním vchodu, vyjímečně po odstranění dělohy může dojít ke zkrácení pochvy, takže je vhodné zjistit v...

Mám nehormonální nitroděložní tělísko a chtěla bych znovu otěhotnět. Můj lékař říkal, že je nejlepší vyjmout jej v době menstruace a poté se obnoví plodnost. Ale kdy opravdu...

Tělísko vyndat kdykoli - v době menses je to lepší a rozumné- není to tak nepříjemné , děloha je měkčí , poddajnější.... a začíná nový cyklus , ve kterém nebude bráněno zanoření...

Krvácení v šestinedělí

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych znát váš názor a radu. Před měsícem jsem porodila své první dítě - údaje z porodopisu - Datum odtoku plodové vody 16.5.11 14:00, datum porodu 17.5.11 2:40. Porod...

Menstruace to opravdu může být, bohužel nevím ani, jestli kojíte. Pokud opravdu krvácíte silně a dlouho, bude nutné podstoupit navrhovaný zákrok v narkoze. Vůbec se ale nebojte...

Komplikace po revizích

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu, jsem už zoufalá.15.9. jsem byla na miniinterupci v 7 týdnu, v děloze zůstaly zbytky rezidua a první revize 26.9. a nasazena antibiotika na 14 dní. Znovu zjištěny...

Pokud je dutina děložní prázdná a vy máte potíže bylo by vhodné vyšetření včetně laboratoře se zaměřením na zánět. Příjemný den

Má přítelkyně se vrátila po vyšetření Uz. Podstoupili jsme IVF a vypadá to špatně. Popíšu to podle zprávy, protože jsem tam bohužel nebyl a moc se v tom nevyznám. Děloha AVF...

Z jednoho UZ nelze říci, kontrola potvrdí prosperující nebo zamlklé těhotenství. Vzhledem k tomu, že se jednalo o řízený cyklus IVF, pravděpodbnost opožděné ovulace nám odpadá...

Císařský řez

| Dotaz od: Jana

Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou po císařském řezu nějaká dlouhodobější vážná zdravotní rizika (např. rakovina dělohy, či jiná onemocnění), a také od kdy je možno nosit druhé...

Riziko tohoto druhu po císařském řezu není žádné /jde o operaci a po zhojení je děloha zase funkční/. Nosit dítě můžete až vám gynekolog řekne, že je jizva / všechny její vrstvy...

Neschopnost otěhotnět je v dnešní době poměrně častou záležitostí. Pokud již pár vyzkoušel všechny "zaručené" rady, možná je čas začít uvažovat o návštěvě centra asistované...

 celý článek

Bolest v podbříšku

| Dotaz od: luky

Přítelkyně má takovy problem, popisuje ho takto: bolest v podbříšku v místech kde je močák a děloha často chodí čurat ale vykape jen pár kapiček moči a při dočůrání jí to bolí...

Alergie je velmi nepravděpodobná, bude se jednat o zánětlivou afekci je třeba vyšetření moče včetně kultivace, dále kultivace z pochvy a podle výsledku nasadit cílenou léčbu...

Modřiny na těle

| Dotaz od: Miriam

Před pár dny jsem posílala do této poradny dotaz ohledně střevních potíží.Děkuji za odpověď.Mám střídavě zácpy a průjmy,hemeroidy a měla jsem krev ve stolici.Někdy mám velké...

Modřiny se mohou sice u nádorů vyskytovat, ale obvykle ne u nádoru střeva ve spojistosti s Vašimi střevními obtížemi. Modřiny se mohou ale vyskytovat u jiných stavů a to i...

Píchání v levém boku

| Dotaz od: Zdenka

Jsem v 7 týdnu těhotenství a poslední dobou mě píchá v levém boku (dle ultrazvuku by nalevo měl být embryon). Je to jenom tím, že mi roste děloha nebo by to mohlo znamenat něco...

Je li normální UZ nález odpovídající velikost dělohy pravděpodobně se nebude jednat o nic vážného,aby jste měla klid v duši zopakujte gynekologické vyšetření příjemný den

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Renata

Obracím se na Vás s tímto dotazem. V květnu 2011 mi byla operativně odstraněna myomatozní děloha. Vaječníky byly ponechány. Jak jsem však po operaci při kontrole u své lékařky...

Velmi obecně lze říci, že cysty do cca 50 mm se sledují,nad tuto velikost se většinou řeší operačně,pakliže přetrvávají příjemný den

Kapavka?

| Dotaz od: Nikola

Nedávno jsem absolvovala prohlídku u gynekologa,jelikož jsem cítila bolest na konci močení - palpační vyšetření a vyšetření prsty s rozborem moči, který ukázal zánět močových...

Pokud máte obavy tothoto rázu , tak doporučil bych kompletní odběry u dermatovenerologa- kožní ambulance ( nabírá se kapavka jak z pochvy/hrdla tak i z močové trubice...

Jsem ve 4t. těh a mam bolesti v podbříšku a v kříži,většinou když sedím.Gynekolog mi řekl že je to normalní, že si tělo začíná zvykat na nové prostředí.Při prvním dítěti jsem...

Bez vyšetření je těžké utišit váš strach, ale předpokládám, že pokud vás gynekolog viděl a je všechno v pořádku, děsit se rozhodně nemusíte. Každé těhotenství je jiné, je to...

Špinění

| Dotaz od: mončičak

V dubnu se mi narodil syn normal.cestou pro silne krvaceni provedena druhy den revize(hojne srazenin velkych rozmeru).na kon.jsem sla v 9t.a. opet revize se srazeninami dnes 5...

Milá Monči, věřím vám, že vás krvácení hodně omezuje a máte obavu s další revize. Nemůžu hodnotit, co bylo příčinou krvácení po porodu, nebo při revizích. Ne vždy se pro krevní...

Polyp v děloze

| Dotaz od: Adriana

Pane doktore. Vysvětlím Vám to ve zkratce. V prosinci loňského roku jsem po menstruaci začala znovu krvácet. Můj pan gynekolog mě vyšetřil a na ultrazvuku zjistil, že mám velkou...

Šel bych na kontrolu tam kde dělali výkon, měl by se udělat kontrolní vyšetření a UZ vag sondou. někdy se při kyretáži stane, že se nepovede odstranit celý polyp ( není to...

Pane doktore, jsem ve 23 týdnu těhotenství a chtěla bych se zeptat, co znamená zkratka SF v těhotenském průkazu. Před týdnem jsem měla hodnotu P/0! a nyní 1/P!. Jsem z toho...

Je to zkratka pro vzdálenost fundu dělohy (horní okraj)od stydké kosti - čím větší těhoitenství,tím větší děloha. Takže je vše v pořádku, Vaše děloha je nyní 1 prst nad pupek...

Skříplý nerv

| Dotaz od: Andrea

Pokusím se co nejlépe vysvětlit můj problém. Jsem po porodu císařským řezem, po gynek. stránce je vše v pořádku. Jenže jak mi sešívali jizvu na břiše, tak to nejspíš vzali i s...

Vyhledejte svého obvodního lékaře a proberte problém s ním - on nejlépe ví, k jakému specialistovi (plastická chirurgie, neurologie..) Vás ve vašem regionu odeslat. Stejně tak s...

Krvácení po porodu

| Dotaz od: Lucie

Prosím o radu.Před týdnem jsem rodila přirozenou cestou,vše proběhlo v pořádku.Pátý den po porodu na kontrolním UZ nález byl : děloha v AVF,v dutině děložní nad hrdlem anisoech...

Pokud nemáte teplotu, krvácení po onom vypuzení nezesiluje počkal bych na kontrolu

Sonograficke vysetreni

| Dotaz od: Lenka

Pane doktore prosim o vysvetleni zpravy klasickym lidskym zpusobem:Deloha v AVF,dlouha osa 85mm,endometrium 7mm,bilat.norm.ovaria,c.D.bez tekutiny...dekuji za vysvetleni...

Zcela normální nález děloha typicky uložena normálně veliká sliznice děložní normální výšky, vaječníky normální nález Tedy vše v pořádku příjemný den

Srůsty a těhotenství

| Dotaz od: Jarka

Pane doktore. před 6 lety jsem prodělala operaci slepého střeva laparoskopicky a za 3 týdny kvůli zánětu 2 operace. Byly mi odstraněny oba vejcovody a levý vaječník. Od pupku...

Buhužel odstranění srůstů je možné jen chirurgickou cestou, ale rostoucí děloha by je mohla pokud nejsou příliš silné rozvolnit příjemný den

Jsem v 21.tt a asi před dvěma týdny se mi stalo poprvé, že po námaze (uklízení, ohýbání se k zemi atd. ale nic extrémně náročného) mě hodně bolelo břicho (spíše v dolní části...

Jste v období(20-30.Týden, kdy se velmi rychle mění objem v děloze, rychle narůstá množství plodové vody i objem miminka...tedy vše roste rychleji, a pokud se často ohýbáte, tak...

Odstranění vaječníku

| Dotaz od: Renata

Prosím Vás o odpověď na tento dotaz: V květnu letošního roku mi byla odebrána klasickou operací (řezem) děloha. V říjnu letošního roku mi byly laparoskopicky částečně...

Druhý vaječník bude zcela normálně fungovat dále již po operaci

Paní doktorko měla jsem dermoidní cystu na vaječníku11x7x6 cm a spolu s ní mi byla vyoperována děloha a oba vaječníky ( z důvodu rod. anamnézy : matka ca plic + břicha ).Z...

Neíšete, jakou injekci jste dostala, ale po odstranění vaječníků byste měla mít dvousložkové doplnění hormonů v těle - jak progesteron tak estrogen /injekce byla spíše...

Mám dotaz, jaký druh cvičení nebo sportu je vhodný po prodělaném gynekologicko-onkologickém onemocnění a celkovém oslabení pánve a močového měchýře? Četla jsem, že jízda na...

Nepíšete jestli Vám byly odebrány některé orgány (vaječníky , děloha?), bylo provedeno ozařování, chemoterapie a s jakými závěry. To je velmi podstatné pro doporučení cvičení a...

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x