Plicní embolie

Příznaky plicní embolie mají velmi různou intenzitu. U masivních embolií dochází k okamžité smrti, u těch nejlehčích nemá pacient žádné příznaky. Středně těžké případy mohou pociťovat dušnost, nezvyklý kašel, bolest na hrudi nebo vykašlávání krve, únavu až obluzenost. Může být výrazně zrychlený tep i dech, případně horečka. Pomýšlet na embolii byste měli zejména tehdy, když máte příznaky hluboké žilní trombózy (odkaz).

Popis nemoci:

  • Plicní embolie je stav, kdy se krevní řečiště v plicích ucpe krevní sraženinou, která připutovala ze žil, nejčastěji dolních končetin nebo pánve.
  • Pokud je plicní řečiště zcela zablokováno (velkou sraženinou), srdce nemůže dále pracovat a dochází ke smrti.
  • Malé sraženiny způsobí zvýšení tlaku v plicním řečišti a plicní infarkt (výpadek zásobení části plic krví), což je zdrojem výše popsaných příznaků.

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • Je nutné provést CT angiografii – vyšetření k potvrzení a stanovení rozsahu embolie, vždy se hledá i místo, které je zdrojem sraženiny. Podle nálezu je pak nastavena i léčba.
  • Základním krokem v léčbě je zajištění životních funkcí, dále je nutné tlumení srážlivosti krve.
  • Některým pacientům lze sraženinu rozpustit pomocí enzymů.
  • Je-li v žilách přítomna další sraženina, může dojít k opakování embolizace, přičemž další epizoda může být smrtelná.
  • Neléčený vysoký tlak v plicním řečišti může nevratně poškodit srdce.

Přečtěte si více


Plicní embolie

| Dotaz od: Tomáš

Jako pacient s pacemakerem dlouhodobě užívám warfarin a hodnota INR je kolem 2. Před dvěma týdny jsem si zlomil kotník a byl jsem operován. Před operací jsem vysadil Warfarin a...

Tomáši! Warfarinizace je účinnou prevencí trombembolických komplikací (např. plicní embolie) po ortopedických výkonech. Jedná se o rovnocennou alternativu léčby...

 

Prosím o radu pro let do Thajska.V květnu 2012 jsem prodělala lehčí plícní embolii. Příčina nebyla bezprostředně zjištěna, avšak v únoru předtím jsem byla na dovolené a do dvou...

U vás je zvýšené riziko tvorby sraženin, i když se nezjistila na příčinu. Před letem budou vhodné kompresní punčochy a také aplikace heparinu (Clexane, Fraxiparene atd.) v...



 celý článek

Jsem v 31 týdnu těhotenství. V 9 týdnu jsem prodělala plicní embolii. Od té doby si píchám 2x denně Clexane 0,8. Mám strach z porodu. Poslední dobou se mi hůře dýchá. Nemůžu...

Bylo by velmi vhodné navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře, zejména pokud se Vám hůře dýchá. Rozhodnutí o metodě porodu závisí na gynekologovi, pro současnou antikoagulační...


Měla bych dotaz, mám leidemskou mutaci heterozygot, prodělala jsem již třetí žilní hlubokou flebotrombozu a nyní spolu s ní i plicní embolii, nyní si píchám fraxiparin, beru...

Zdravím, z vašeho textu neplyne, jakým zaměstnáním se zabýváte, ale obecně mohu při Vašem postižení nastínit preventivní opatření, ke kterým patří jednak pohybový režim, tzn...

Nejčtenější článek Ilustrace


 celý článek

Plicní embolie

| Dotaz od: Tereza

Pan alergolog mě poslal na plicní, s tím aby mě vyšetřil pan doktor, zda nemám plicní embolii. Ten mi řekl že budu hospitalizovaná do nemocnice te'd v úterý. Mám příznaky něco...

Zřejmě pan doktor chce provést komplexní interní vyšetření. Nevím přesně, která vyšetření má v plánu, proto dobu Vašeho pobytu v nemocnici nemohu odhadnout. Pokud má podezření...

Plicní embolie často vyžaduje ventilační podporu

Plicní embolie je vmetení krevních sraženin do plicních cév a jejich uzávěr. Typicky se projevuje obtížným dýcháním a bolestí na hrudi. V těžkých případech se může objevit...

 celý článek

Embolie plicní

| Dotaz od: mamada

Jsem po plicní embolii (2010),a letos v červnu se chystám na přechod pohoří Pirin,kde se budu pohybovat v nad.výšce kolem 3000 m/m. Mohu mít nějaký problém ohledně dýchání...

Nevím jestli berete nějaké léky, nebo máte potíže? Jste li v pořádku a bez potíží odpovím že to uvidíte, také nevím, jestli chodíte do výšek nebo ne a jak tolerujete námahu...

Plicní embolie

| Dotaz od: Hanka

Před 18 měsíci jsem po operaci žlučníku prodělala plicní embolii. Při vyšetření mi pak byla zjištěna lehká dilatace pravé komory s hypokinézou volné stěny. Vyšetřením krve mi...

Plicní embolie je závažný stav a lékaři mu vždy věnují maximální pozornost. Pokud se na kontrolním vyšetření neprojevilo žádné vážné poškození, můžete vlastně hovořit o štěstí...

Plicní embolie a tetování

| Dotaz od: Zuzana

Chci se zeptat, zda si mohu dát malé tetování (dole na břicho), když jsem cca před 5 lety prodělala plicní embolii? Zda je to překážkou?

Nevím jestli u vás nebyla prokázána porucha srážlivosti krve. V případě poruchy srážlivosti krve bude dobré se poradit s ošetřujícím hematologem. Nevím jestli ještě neužíváte...

Plicní embolie

| Dotaz od: sandra

Jsem nositel trombofilní mutace.Jednou už jsem plicní embolii měla a ted mám nejspíš nějakou chřipku.mám rýmu kašel,zvýšenou teplotu a při kašli mě píchá mezi lopatkami.byla...

Mohla by jste ji mít. K vyloučení je potřeba vyšetřit krev a doporučila bych i ventilačně - perfuzní scintigrafii plic.

Plicní embolie

| Dotaz od: Marie

Můj manžel prodělal plicní embolii, zhruba před měsícem, jak se má chovat ohledně cvičení, chození nebo jen ležet či sedět. Děkuji

C

Plicní embolie

| Dotaz od: František



Plicní embolie

| Dotaz od: Hana

Asi před měsícem jesm prodělala plicní embolii. Beru warfarin a doktoři mi žekli že nebudu moc brát obyčejnou antikoncepci, ale že je i jiná antikoncepce (v pilulkách) kterou...

Je to pravda - mohlo by vás to ohrozit na zdraví opakováním emblie a trombosami, určitě nesmíte brát obyčejnou anikoncepci, která obsahuje 2 složky (progesteron a estrogen - což...

Otec(58 let) si zlomil nohu pod kolenem, následovala operace. Po propuštění domu , noha oteklá v kotníku a cca po 10-ti dnech došlo ke zhoršení stavu,dýchání, po převozu do...

Syrové vajíčko i se skořápkami, i když změklými, nedoporučuji konzumovat, kvůli riziku salmonelózy apod. Menší riziko je pořídit jakýkoli přípravek s obsahem vápníku, např...

Plicní embolie

| Dotaz od: Vlaďka

Párkrát se mi stalo, že jsem se nemohla pořádně nadechnou, při nádechu mě strašně píchlo pod pravým prsem, takže jsem se nadechovala rychleji a po malých dávkách, to místo jsem...

Lékaře rozhodně navštivte, ale plicní embolie má poměrně složitou diagnostiku a vaše potíže nejsou specifické pro žádnou konkrétní nemoc. Měla byste být vyšetřena celkově...

Plicní embolie po operaci

| Dotaz od: Kateřina

Měla bych otázku ohledně mého táty a trombózy. Je mu 60 let a byl na operaci pupeční kýly, měl ji prý malou a pry má řez cca. 4 cm. Dnes ho po 3 dnech propustili domu a říká, že...

Pooperačně se podávají léky proti srážlivosti krve ( nízkomolekulární hepariny) jako prevence PE. Klinický obraz závisí na rozsahu PE ( malá, rozsáhlá). Typickými příznaky jsou...

Plicní embolie

| Dotaz od: Jesika

Plicní embolie

| Dotaz od: Martin

Asi před týdnem moji mamince za bylo špatně a špatně se ji dýchálo má trombózu dolních končetin a třeba nemohla dostat plicní embolii jestli jo kolik za život to může dostat děkuji

Bohužel při nálezu hluboké žilní trombózy je plicní embolie vysoce pravděpodobná. Plicní embolie může být opakovaně. Doporučila bych vaší mamince ihned vyhledat interní...

Plicní embolie

| Dotaz od: Monika

Prosím o konzultaci: maminka 71 let prodělala plicní embolii oboustrannou,menšího rozsahu. 3 dny dostávala injekce do břicha, nyní 3.den warfarin, ale zatím se krev nezředila...

Moniko, někdy trvá několik dní, než nastoupí účinná hladina warfarinu, zpočátku se proto kombinují injekce nízkomolekulárního heparinu s warfarinem. Někdy se opravdu příčina...

Plicní embolie

| Dotaz od: Kateřina

Před rokem jsem měla četnou oboustrannou plicní embolizaci do větví plícnice a akutní podkolenní a bércovou flebotrombosu PDK. Celý rok beru xarelto, detralex, nosím kompresní...

Velmi zajímavý dotaz :-) největší pravděpodobnost rozpuštění trombozy a embolie je do roka, pak se pravděpodobnost snižuje. Ale naděje stále je. S dalšími měsíci a roky se...

Plicni embolie

| Dotaz od: Jolana

Po porodu jsem prodělala plicní embolii, se kterou jsem strávila dva týdny na JIPu na um.kyslíku. Nyní jsem na warfarinu, který mám hrůzu vysadit. Genetiku mám v pořádku, odkud...

Při porodu je riziko embolie zvýšené, pokud u Vás nebyla nalezena žádná příčina embolie, je možné warfarin vysadit po roce, doporučuji ale zvýšenou opatrnost při delším...

Chtěla jsem se zeptat jak velké je riziko plicní embolie a hluboké žilní trombózy v běžné populaci v ČR. Děkuji za odpověď

Základní riziko vzniku žilního trombembolismu v evropské populaci je asi 1:1000 obyvatel ročně.

Plicní embolie

| Dotaz od: paja

Jsem něco přez týden po laparoskopické operaci a začalo mě bolet levé rameno, pobolívá chvilkami, ale mám strach z embolie. Také bych se chtěla zeptat jak dlouho po zákroku se...

Tyto bolesti se někdy po laparoskopických operacích objevují, informujte o tom svého lékaře. Embolizace se teoreticky může objevit i několik týdnů po operaci. ( Ale vaše obtíže...

Plicní embolie

| Dotaz od: Klára

Na konci srpna jsem prodělala plicní embolii bez nálezu žilní trombozy, a jelikož jsem sportovkyně, chtěla bych už začít běhat. Je to už pro mě bezpečné ? Děkuji

Bohužel neuvádíte, o jak rozsáhlou plicní embolii se jednalo a zda máte antikoagulační léčbu (warfarin, pradaxa atd.), která se nastavuje min. na 6 měsíců. Doporučovala bych...

Předem mého dotazu bych ráda upozornila, že jsem velký hypochondr. Bude mi 28 let a mám dva problémy. První z nich jsou trávicí problémy, které se projevují poslední půl rok...

To že v úvodu a následně během dotazu opakovaně uvádite, že jste hypochondr, sama tuto poruchu vnímáte, také vnímáte negativní pohled okolí na Vaše chování, časté návštěvy u...

Je mi 38 let. Je to měsíc kdy jsem byla hospitalizovaná na JIP pro masivní plicní embolizace hlavního kmene s akutním cor pulmonale. Před týdnem jsem byla na kontrolním angio...

Trombus se po čase "rozpustí" nebo bude resorbován krevními buňkami. Důležitější je ale zjistit příčinu vzniku trombózy, doporučoval bych kompletní krevní vyšetření, které může...

Embolie

| Dotaz od: Veronika

Mohu se jeste zeptat, pokud tedy vznika émbolie tydny, neni to tak, ze by me prepadl pocit tezkeho dychani a pak odesel, ale spatne by se mi dychalo porad a stupnovalo by se to...

Při embólii, která vzniká postupně se dýchání zhoršuje postupně. Většinou se nestane, že by se pacientovi dýchalo najednou dobře.

Warfarin a embolie

| Dotaz od: Hana

Na jaře jsem prodělala plicní embolii, zdroj se nenašel. Nekouřím,silně obézní také nejsem,varixy na DK nemám ale brala jsem nově antikoncepci, genetické vyš. bylo v pořádku...

Pokud míníte správnou hladinou INR hladinu normální, pak při přetrvávání rizikových faktorů je možné plicní embolii dostat znovu. Rizikové faktory plicní embolie si můžete najít...

Stav po plicní embolii

| Dotaz od: Miroslava

Manžel proděl dne 19. 8. 2015 plicní embolii. Byl hospitalizován na oddělení klinické farmakologie. Diagnóza zněla - plicní embolie bez akutního cor pulmonale, v levém dolním...

Je možné že ta sraženina se už nerozpustí a daná část plic už nebude fungovat, warfarin není trombolytikum.... pouze udržuje tělo ve stavu, kdy by se neměly objevit další...

Prevence embolie

| Dotaz od: Alena

V rodinné anamneze máme opakovaně embolii.Měla ji moje maminka-2x masivní plicní embolie, její sestra(dvojče) i jejich maminka.Je mi 31 let a chtěla bych se zeptat, zda pro sebe...

Milá Aleno, měla byste v první řadě postoupit hematologické vyšetření na trombofilie, aby se zjistilo, jestli máte nějaký geneticky podmíněný stav, který k trombózám a emboliím...

Prodělala jsem menší plicní embolii, která byla odhalena po 14dnech potíží na V/P scanu. V rámci hospitalizace mi bylo provedeno echo srdce, které bylo v pořádku. Po půl roční...

Paní Jano, děkuji Vám za dotaz. Jaký byl přesně závěr výsledku V/P skenu? Defekt perfuze 2,5%? O jak velký defekt se jednalo při diagnostikování embolie? Profylaxe Warfarinem...

Pohyb po male plicni embolii

| Dotaz od: jess

Mela jsme malou plicni embolii,beru warfarin,opravdu nemohu chodit na hory,plavat ani delat zadny sport?Dekuji.

Mohla by jste s mírou. Ale po dobu Warfarinizace - doporučená na 6 měsíců - bych doporučovala spíš klidovější režim

Prevence embolie

| Dotaz od: Alena

Vážená paní doktorko. Obracím se na Vás s prosbou, zda je možné něco pro sebe udělat v rámci prevence embolie. Je mi 30, mám dvě děti a moje babička i maminka měly masivní...

Pokud genetické testy v rodinné anamnéze neohalily ani heterozygotní dědičnou trombofilii, je Vaše situace uspokojiivá. Jste mladá žena, dvojí těhotenství (jeden z rizikových...

Mela jsem zvysene D dimery,nejaky nalez na plicich byl,proto meli podezdreni na embolii.Mohla to zpusobit tetanie?

Myslím, že ne. Spíš bych myslela na antikoncepci a křečové žíly, které s tím mohou souviset. Tetanie je porucha metabolizmu vápníku.

Riziko embolie

| Dotaz od: Pavel

6.1. mi v nemocnici v Motole diagnostikovali trombózu v popliteo femoralni oblasti v levé dk spolu se zánětem žil. Od té doby beru Warfarin (prvních pár dní jsem si píchal i...

Riziko embolie je bohužel neustále, pokud tromboza trvá... INR je u plicní embolie stejné - tedy ředí se na 2-3. Pokud Vám nezabírá warfarin na odstranění trombozy, uvažovala...

V 18 letech jsem prodělala z důvodu fixace nohy a hormonální antikoncepce trombózu pravé nohy a následnou masivní plicní embolii. Při vyšetřeních a zavedení katétru lékaři...

Pokud budete interně v pořádku, není důvod neotěhotnět. Důležité bude v časném těhotenství, tj. nejpozději do 6.týdne převést Warfarin na injekční miniheparin, který je v...

Je mi 21 let a jsem tři týdny od propuštění z nemocnice po plicní embólii. Chtěl bych se zeptat, jestli se už dá po 1 měsíci alespoň jezdit na rotopedu nebo si jít třeba zaběhat...

Pokud se cítíte dobře, není v postupném návratu ke sportu problém. Jistě ale dotaz směřujte na svého ošetřujícího lékaře - jde o to, co bylo příčinou embolie, jak byla rozsáhlá...

Chtěla bych se s Vámi poradit, v listopadu 2011 jsem měla plicní embolii, okamžitě jsem musela vysadit HA, mám nehormonální tělísko.. Chystám se na dovolenou a bohužel mi MS...

Milá Mílo, na oddálení menstruace se používá přípravek Norethisteron, který bohužel zvyšuje riziko vzniku žilní trombozy. Riziko se zvyšuje i tím, že jste už trombozu a následně...

Dušení je způsobeno překážkou v dýchacích cestách, která brání dýchání, obvykle vdechnutím cizího tělesa. Dušnost je pocit nedostatku vzduchu nebo namáhavé dýchání a může mít...

 zobrazit článek

Příčina může být banální, ale může jít i o velmi vážný stav. Volejte ZZS (tel. 155), pokud bolest trvá déle než několik minut, pokud se bolest objevila náhle a je neobvykle...

 zobrazit článek

Pacienti po některých operacích jsou ohroženi plicní embolií, což je závažná komplikace končící někdy i tragicky.

 celý článek

Média se v současnosti plní zprávami o tom, že hormonální antikoncepce způsobuje nebezpečnou žilní trombózu a plicní embolii. Není však nutné se bát. Trombóza je vzácný...

 celý článek

Pánevní tromboza žil

| Dotaz od: Jitka

Letos v lednu jsem prodělala pánevní trombozu žil s plicní embolií a plicním infarktem.Mám zavedené 3 stenty od kolene až do pánve,byla mi zjištěna Leidenská mutace F V...

Bohužel vás zklamu. Plicní embolie nebývá důvod k invalidnímu důchodu. Ani nestabilní INR ani normální vyšší dávka warfarinu (běžně se užívá 3-15mg denně, což vy splňujete...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Veronika

Ráda bych se zeptala, zda z běžného vyšetření krve se vyšetří, zda mám či nemám zvýšené D-dimery. Mívám potíže s dýcháním, zvýšenou teplotu a puls, paní doktorka mě poslouchala...

D-dimery se běžně nevyšetřují. D-dimery jsou nespecifické vyšetření, protože jsou zvýšené i při užívání hormonální antikoncepce, zánětu, chronických onemocnění srdce atd...

Co bychom měli vědět o zánětu žil? Dojde-li ke zpomalení krevního toku v žilách, či k přímému poškození žilní stěny nebo se z nějakého důvodu začne krev v žilách srážet, dochází...

 celý článek

Píchá mně pod žebry a někdy mi jde pichlavá, křečovitá bolest i do hrudníku směrem k srdci, může to být od páteře? Od 17.2.2010 mně začala bolet noha - diagnoza: flebotrombóza v...

Zuzano! Píchání na hrudníku bývá často způsobeno problémy s páteří, ale vzhledem k prodělané flebotromboze vám doporučuji vyhledat lékaře (nyní o víkendu pohotovost...

Embolia/neembolia

| Dotaz od: jaja

Pred pol rokom mi lekari povedali, ze mam emboliu pluc na zaklade zvysenych DDimerov (10xvyssie) a CT vysetrenia. Scintigrafia potvrdila ventilacny a perfuzny vypadok v lavom...

Vaše hodnoty nejsou zcela v pořádku. Dle Vašich výsledků by se mohlo jednat o revmatologické onemocnění. Nevím, zda-li byly provedeny příslušené odběry. Pokud se i nadále...

Co znamenají krevní výsledky

| Dotaz od: Renáta

V únoru jsem prodělala plic. embolii, po tromboze v lev. dol. končetině, kterou již nezachytili. Asi dlouhý let 17hod - Kuba, antikon. Minerva. Půl roku jsem měla warfarin 7,5mg...

Dle závěru vyšetření (Laidens.mutace neprokázána - zdravý homozygot) se u vás zvýšená srážlivost krve (coby choroba) nepotvrdila. Souvislost očkování proti žluté zimnici a...

Tromboembolická nemoc sdružuje hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Umí být velmi zákeřná a minimálně z klinických příznaků se hůře diagnostikuje. O to je ale nebezpečnější. Nejen o tromboembolické nemoci si v pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC povídal MUDr. Tomáš Šebek s paní doc. MUDr. Deborou Karetovou, CSc. z II. Interní kliniky VFN a 1. LF UK.


Vysoké d dimery

| Dotaz od: Ivana

Chtěla bych se zeptat. Před 3 týdny jsem z ničeho nic zkolabovala v práci. Jsem instrumentářka.10 minut jsem o sobě nevěděla.Na urgentu mi zjistili d dimery 5533, CT angio a...

Doporučovala bych vyloučit plicní embolii. I když se příčina nezjistí, určitě byste měla mít nasazenou antikoagulační léčbu ( asi máte).

Scintigrafie (scinti) plic je radionuklidové vyšetření plic. Ukazuje průtok krve plícemi (perfuzní scan) a distribuci vzduchu v plicích (ventilační scan). Vyšetření se používá v...

 celý článek

Chcel by som sa Vás opýtať, či je možné dostať opakovanú žilovú trombózu, keď pravidelne užívam warfarín + sa držím vitamín K diéty a INR mám v norme? (medzi 2-3). Nosím...

Zdravím, při hodnotách INR 2,5 - 3,5 a při preventivních opatřeních proti retromboze u Vás tento problém nehrozí, ani v případě, že byste měl například dědičnou trombofilii...

Žilky kolem kotníku

| Dotaz od: Petr

Mám dotaz ohledně tvoření malých žílek kolem kotníku. Pomalu se místo zvětšuje a mění barvu, myslím barvu kůže. Taky je noha žilnatější, než druhá. Jsem po hluboké žilní...

Zdravím, na základě tohoto sdělení nemohu provést Vaše cévní vyšetření, avšak mám za to, že jste si vědom preventivních opatření zabraňujícím vzniku retrombozy, při kterých je...

Vypotek na srdci

| Dotaz od: lucka

Jsem po oboustranné plicní embolii dneska mam za sebou kontrolní echo kde mi paní doktorka řekla ze tam mam malý vypotek mam z toho strach i když řekla ze teď to nic neudělá do...

Lucko, předpokládám, že se jedná o malý výpotek v perikardu - osrdečníku. Ten skutečně někdy nalézáme napři i po virózách, infekcích, ale může být i po plicní embolii. Malý...

Vysvětlení diagnozy

| Dotaz od: Vlasta

Prosím o vysvětlení této diagnozy. Nerovnoměrný pruhovitý pokles vlevo ventrobazálně až laterárně ve středním plicním poli na perfuzních i ventilačních scintigramech -shoda...

Uvedený nález je popis scintigrafie plic, je mi líto, ale k takovému popisu bez poznání souvislostí se těžko vyjadřuje a bylo by to velice neseriozní. V medicíně mnohdy...

Od 27.12.2014 mam zlomeny levý kotnik. Sadra byla od 2.1.2015, sundana 26.1. a nasazena orteza bez došlapu. Bohužel jsem si nepíchal zadne injekce ani nebral nic na ředění. Do...

Zdravím, po 17 dnech po diagnostikování akutní poplitealni trombozy nedoporučuji přelet letadlem cca 17hodin, riziko rozšíření trombozy a event. následné plicní embolie je...

Warfarin

| Dotaz od: Lucie



Warfarin a srazenina

| Dotaz od: jess

Antikoncepce

| Dotaz od: jana

V r. 2004 jsem následkem autonehody prodělala plicní embolii. Obdržela jsem informaci, že již nemohu používat hormonální antikoncepci. Dozvěděla jsem se od známé, že existuje...

Jestliže jste prodělala plicní embolii, jste ve stejné rizikové skupině jako vaše kamarádka. Takže kroužek byste mít mohla. Spermicidy mají nízkou účinnost.

Bolest stehen v zadní části

| Dotaz od: Kristýna

Je mi 32 let a cca 3 dny mě bolí zadní strana stehen. V klidu v sedě jen nepříjemný pocit (cítím se usezeně, mám sedavé zaměstnání), při stání unavený pocit, bolest je silná při...

Zdravím, máte pravdu, podle Vaší výpovědi a s ohledem na skutečnost, že nemohu provést Vaše cévní vyšetžení, to může být například "trombóza nebo jen unavené a přetažené svaly...

Jod a alergie

| Dotaz od: jess

Jsem alergik na jod,kvuli tomu mi nemohlo byt delno CT plic na podezreni na embolii plic,da se to provest bezpecne u podani napr.rectodeltu?Dekuji.

Při alergii na jod se vyšetření s kontrastní látkou dá provést, musí se na to připravit pacient ( kortikoidy, antihistaminika ), rentgenolog podle toho i volí kontrastní látku...

Jak poznam krvaceni

| Dotaz od: jess

Špatné dýchání

| Dotaz od: jaroslav

Vážená paní doktorko, v roce 1982 jsem měl IM, v roce 2002 a 2006 u mne byla provedena katetrizace. V roce 2010 a opětovně v roce 2012 jsem prodělal embolii plic. Po druhé...

Pane Jaroslave, děkuji Vám za dotaz. Internetová poradna nenabízí dostatečný prostor k diferenciální diagnostice dušnosti, nicméně Vám můžu poradit, na koho se obrátit s cílem...

Bolest pod levým žebrem

| Dotaz od: Světluška

Už týden mě bolí pod levým žebrem. Vzniká to když se zhluboka chci nadechnout, ale ta bolest mi to nedovolí. Začne mi tam píchat až se mi z toho začně dělat někdy i mndlo. Jsem...

Neuvádíte, po jaké jste operaci, ale bylo by velice vhodné vyloučit možnou plicní embolizaci provedením rtg hrudníku nebo tzv. scintigrafii. Proto doporučuji navštívit...

Astmatický záchvat

| Dotaz od: Terea

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se mého zdravotního stavu. Jsem astmatik. Již 3 týdny a možná déle mám problém s dýcháním. Cítím dušnost , mívám...

Terezko, věřím, že máte potíže a že Vám znepříjemňují život. Pokud máte dušnost, je nutné Vás komplexně vyšetřit, a teprve potom lze usuzovat na původ dušnosti. Z textu jsem...

Zajímalo by mě, jestli existuje nějaké vyšetření žil nohou a plic ,asi s kontrastní látkou, kde je přesně vidět, kde je nějaký žilní problém, jak se to vyšetření jmenuje a kde...

Řípadech žilní problém na dolních končetinách se v indikovaných případech vyšetřuje pomocí sonografického vyšetření a provádí se v rámci angiologie. Plicní tromboza se v...

Za poslední 3 měsíce jsem absolvovala rtg páteře, rtg plic, 3x perfuzní a ventilační scan plic. Zajímalo by mě, jestli toto množství nemůže mít negativní dopad na moje zdraví? A...

U každého vyšetření je potřeba zvážit přínos, který znamená a riziko (případně dopad na zdravotní stav), které by mohlo vyšetření mít a vyšetření indikovat jen v potřebných...

Úmrtí mé matky

| Dotaz od: Michal

Vážený pane doktore, před časem jsem vám posílal dotaz ohledně umrtí mé matky, která se léčila z důvodu odlomení apexu zevního kotníku bez dislokace. Odpověděl jste mi, že nelze...

Odpovídat v tomto webu na váš dotaz plně odpovědně nemůžeme. Odhalit souvislost tohoto úrazu s následnou plicní embolií přece zde nemůžeme nijak potvrzovat nebo se vyjádřit...

Oboustranný zápal plic:

| Dotaz od: Roman



Embolie

| Dotaz od: Karolína

Ráda bych se zeptala na dotaz ohledně embolie. Dnes jsme vyzvedli meho přítele z nemocnice, kde byl na operaci s ramenem. Oznámil mi, že mu další večer po operaci znecitlively...

Z Vašeho dotazu není jasné jakou embolii dostal, kde se srazila krev. Plicní, mozkovou nebo trombóza dolních končetin? Délka přežití se u těchto onemocnění většinou nestanovuje...

Embolie

| Dotaz od: Dana

Chci se zeptat jestli se s warfarinem mužů opalovat a ještě prosím o odpověď na to ze jsem byla silný kuřák 20 i více cigaret za den a po plicní embolie která byla od zápalu...

S warfarinem na sluníčko můžete, ale jako u každého léku hrozí fotosensibilizace (vznik vyrážky po opalování), proto doporučuji krémy s vysokým ochranným faktorem. Vámi uvedená...

Prodělaná embolie

| Dotaz od: Renáta



Embolie dolních končetin

| Dotaz od: jarka kampova

Jsem skoro rok po plicní embolii,po půl roční terapii warfarinem a mám leidena.poslední dobou mi otýkají nohy od kolen dolů,bolí to celkem dost,mám strach znovu si projít těmi...

Pokud máte akutně problémy s otoky a bolestivostí končetin, na nic nečekejte a vyrazte k lékaři. Pokud se po vyšetření a případném ultrazvuku ukáže, že se trombóza znovu...

Hluboká žilní trombóza a plicní embolie – dvě onemocnění, která jsou spolu nerozlučně spojena. trombóza je nemoc, při které dojde k zástavě toku a sražení krve v žilním...

 celý článek

Embolie

| Dotaz od: Veronika

Psala jsem dotaz ohledne zjisteni embolie z krve a jeste bych se tedy rada zeptala, zda pokud se embolie vyviji tydny v nasem tele, asi se to nijak neprojevuje nebo ano? Pocit...

Pokud embólie vnziká týdny, většinou se projevuje námahovou dušnosti, která postupně narůstá. Dušnost, která se objeví a zase zmizí, není pravděpodobně způsobena plicní embólií...

Po plicní embolii

| Dotaz od: LenkaAnt

Ráda bych se zeptala na budoucnost. 24.8.10 jsem prodělala embolii plic -"pl.embolie v dolním laloku v pravo a na subsegmentální úrovni vlevo, plicní infarkty oboustranně...

1) Bolesti jsou způsobeny pravděpodobně drážděním pohrudnice, pokud by trvaly ještě několik týdnů, pak informujte svého lékaře. 2) Domnívám se, že pracovat můžete, pohybová...

Mám dvě děti 5 a 2 roky, než jsem otěhotněla užívala jsem 8 let HAK. Měla jsem problémy s migrénami, které po vysazení antikoncepce ustaly, navštěvovala jsem i neurologa. Po...

Zkuste nitroděložní antikoncepci, Mirenu. Má minimum kontraindikací a nežádoucích účinků. Rovněž odpadne problém se zapomínáním.

Ráda bych se Vás zeptala za jak dlouho po plicní embolii můžu otěhotnět?? Prodělala jsem Hlubokou žilní trombózu - v lýtku a pak následně plicní embolii. Nyní už jsem po půl...

Pokud není jiná kontraindikace, tak je možné po ukončení léčby otěhotnět, nevím ale, jaká byla příčina embolie a trombózy - poraďte se ale s gynekologem, zda bude potřeba v...

Může se embolie vrátit?

| Dotaz od: Liliana

Když jsem se narodila, měla jsem prasklou pravou plíci a z toho zápal plic.Ve 12-13 letech jsem měla občas bolesti na hrudi a špatné dýchání.Byla jsem na různých vyšetřeních...

Plicní embolie se bohužel opakovat může. Aby se pokud možno neopakovala, vyšetřují se příčiny embolizace a podle nich se pak určuje další léčba spolu s prevencí další embolie...

Prosila bych Vás o vyjádření se k mým obtížím . V květnu jsem byla u svého kardiologa na vyšetření srdečních chlopní Echokardiografií , zdělil mi , že zjistil lehkou...

Marie. Bolesti na hrudi patří k velmi složitým diferenciálně diagnostickým případům lékařství a i pro zkušené diagnostiky bývá někdy nejednoduchá určit správně příčinu. Obecně...

Embolie po darovani krve?

| Dotaz od: Katka

Je mi 23 a pred 1,5 rokem jsem mela plicni embolii. Byla jsem dvakrat v nemocnici, v te prvni mi rekli, ze jsem ji dostala kvuli hormonalni antikoncepci, delali mi geneticky...

Embolie v přímé souvislosti s darováním krve není obvyklá, ale vyloučit ji nelze. Samotné darování krve by k ní však vést nemělo, takže zjištěná mutace = potenciálně zvýšená...

Tromboza, embolie- otěhotnění

| Dotaz od: tamotam

Jsem měsíc po zjištěné tromboze v levé noze (lýtko)a prodělané plicní embolii. Nyní užívám warfarin. Mám zakázanou hormon.antikoncepci a prozatím nedoporučené otěhotnění. Mám...

Risiko je pro Vás,měsíc po prodělané plicní embolii na graviditu pomýšlet je nerozum,vyčkejte až internista a gynekolog vám řeknou, že akutní nebezpečí pominulo warfarin je v...

Je mi 19 let a od června 2012 beru svojí vůbec první hormonální antikoncepci (konkrétně je to Vreya). Jsem s ní spokojená, líbí se mi její spolehlivost ohledně nechtěného...

Ničeho bych se nebála, že dostanete trombózu je menší riziko, než že Vás zítra srazí auto:) řečeno s nadsázkou. Pokud nekouříte a nemáte zátěž v rodině, nebála bych se.

Jeden z nejhorších pocitů, jaký člověk může mít, je nemoci se pořádně nadechnout. Bohužel onemocnění, která ohrožují naše plíce a dýchací cesty, je celá řada. A zdaleka ne...

 celý článek

Kouření zvyšuje nejen riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Škodlivé chemické látky v cigaretovém kouři ovlivňují také všechny cévy v těle, čímž vzniká riziko krevních...

 celý článek

Je mi 37 let, mám dvě děti 16 a 14 roků. Po druhém porodu jsem byla na operaci křečových žil levé nohy, nyní chodím na sklerotizaci levé a začínám i s pravou. Chtěla bych se...

V těhotenství se křečové žíly pravděpodobně zhorší. Vzhledem k riziku plicní embólie je důležité zda jste již v minulosti prodělala hlubokou žilní trombózu nebo plicní embólii...

Warfarin vs clexane

| Dotaz od: Katka

Prosím vás o objasnění dilematu, na který mi ani lékař neodpověděl. Jsem po plicní embolii a bylo mi řečeno, že nějakou dobu budu muset užívat warfarin, do této chvíle mi...

Problém je asi nejspíše v tom, že clexane je mnohonásobně dražší v přepočtu na účinnou dávku, a proto se dává pacientům po nutnou dobu po embolii a poté se přechází na warfarin...

Bolest na hrudníku

| Dotaz od: Michaela

Před několika týdny jsem začala pociťovat bolest na pravé straně hrudníku - jen při nádechu, ale bolest byla velmi ostrá, měla jsem problém se zhluboka nadechnout. Pak bolest na...

Možných příčin je více, v úvahu připadá zánět poplicnice, bolest pocházející od žeber nebo páteře, ale např. i drobná plicní embolie - bylo by dobré lékařské vyšetření k...

Dušnost

| Dotaz od: Petra

Nikdy jsem žádné dýchací problémy neměla, vážím 60 kg, meřím 173 cm. Momentálně beru antibiotika díky zánětu močového mechýře a antikoncepci Mercilon. Neustále ležím v posteli...

Ve Vašem případě je možnost rakoviny plic velmi nepravděpodobná, toto onemocnění se projevuje typicky až okolo 60. roku života. Přesto Vám důrazně doporučuji zanechat kouření...

Kombinace léků

| Dotaz od: Milan

Můj otec prodělal před 2 roky plicní embólii.Kromě jiného bere i léky na vysoký krevní tlak-vasocardin,rhefluin,renpress.Já mu však s tlakoměrem Omron zjistil tlak 110/50...

Neměly by. Každopádně doporučuji pravidelné kontroly u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Při cestování letadlem na dlouhých linkách dochází k žilnímu městnání na dolních končetinách, jehož známkou jsou otoky. U některých lidí se tvoří krevní sraženiny, které mohou...

 celý článek

Zákaz užívání ha

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat na jednu věc. Je mi 18, 5 let a do 15. roku jsem neměla menstruaci. Na doporučení své dětské lékařky jsem šla ke gynekoložce. Ta mi až do června tohoto...

Obávám se, že vzhledem k závažnosti základního onemocnění bude léčba cyklu muset ustoupit do pozadí příjemný den

Dychani

| Dotaz od: Marcela

Chtěla bych se informovat, jsem strašný nervák a už sem i hodně lidi k smíchu kvůli tomu, že mám ze všeho strach tedy spíše z nemoci. Důvod je takový, že mě postihl velký...

K rizikovým faktorům trombózy (krevní sraženiny, nejčastěji v žílách dolních končetin) a následné embolie patří pozitivní rodinná anamnéza (to znamená výskyt trombózy či embolie...

Námahová dušnost

| Dotaz od: Iva

Paní doktorko, trpím námahovou dušností. Kardiologem jsem byla odeslána na další vyšetření pro podezření na nízkou hypertenci plic (dle UZV).Spirometrie - středně těžká v., s...

Milá Ivo, hodnotit scintigrafii plic bez podrobné znalosti pacienta je velmi obtížné. Mohu aspoň napsat, že příčinou Vašich potíží pravděpodobně není plicní embolie, ale spíše...

Sezení v klidu a zabývání se vlastními věcmi je obvykle nejlepší způsob, jak si nepřivodit žádné potíže. Neplatí to však o pobytu v letadle. Tam si takto o problémy přímo...

 celý článek

Warfarin a dodržování diety

| Dotaz od: Helena

Prodělala jsem nedávno plicní embolii a při následné léčbě warfarinem mám vyloučit ze stravy některou zeleninu, přip.ovoce. Protože často trpívám infekcí močových cest, kupovala...

Brusinkové produkty nejsou, zvlaste pokud jste prodělala plicní embolii, příliš vhodné. Hezký den.

Warfarin a dodržování diety

| Dotaz od: Helena

Prodělala jsem nedávno plicní embolii a při následné léčbě warfarinem mám vyloučit ze stravy některou zeleninu, přip.ovoce. Protože často trpívám infekcí močových cest, kupovala...

Brusinkové produkty nejsou, zvlaste pokud jste prodělala plicní embolii, příliš vhodné. Hezký den.

Námahová dušnost

| Dotaz od: Iva

Paní doktorko, trpím námahovou dušností. Kardiologem jsem byla odeslána na další vyšetření pro podezření na nízkou hypertenci plic (dle UZV).Spirometrie - středně těžká v., s...

Milá Ivo, hodnotit scintigrafii plic bez podrobné znalosti pacienta je velmi obtížné. Mohu aspoň napsat, že příčinou Vašich potíží pravděpodobně není plicní embolie, ale spíše...

Mnoho lidí si při bolesti na hrudi pomyslí: infarkt. Přesto však bolest na hrudi nemusí znamenat jen příznaky srdečních chorob. Jednoznačně největší skupinou příčin, které...

 celý článek

Tenhle doplněk našeho oblečení má historii velmi dlouhou. Již ve středověku byly punčochy velmi oblíbené – skvěle vypadaly a měly i několik výhod. Svého majitele chránily před...

 celý článek

Adolescenti, kteří s kouřením teprve začínají, si jakoukoliv roli tabáku při pozdějším vzniku některých chorob často zcela odmítají připustit. To je také důvod, proč cigaretu...

 celý článek

O spojitosti mezi hlubokou žilní trombózou a hormonální antikoncepcí se v současnosti hodně mluví. Většina alarmujících informací se však zakládá na neaktuálních zjištěních a...

 celý článek

Lidé trpící křečovými žilami mají asi čtyřikrát větší riziko žilní trombózy než ti bez varixů. Od žilní trombózy je pak jen krůček k život ohrožující plicní embolii. Sklon k...

 celý článek

Hemofilie patří mezi takzvané krvácivé choroby. Ty svého nositele ohrožují vysokým rizikem krvácení, včetně krvácení do vnitřních orgánů.

 celý článek

V čase dovolených spousta z nás vyráží na dlouhé cesty. Ať už sedíte v autobusu jedoucím do Chorvatska, nebo vyrážíte letadlem za exotickými zážitky, měli byste mít na paměti...

 celý článek

Nespecifická zánětlivá onemocnění střev (IBD) více než zdvojnásoují riziko vzniku závažných krevních sraženin v končetinách nebo v plicích pacientů. Takové sraženiny v krevním...

 celý článek

Užívání hormonální antikoncepce je spojeno s mírným zvýšením rizika žilní trombózy. V praxi se jedná o poměrně vzácný nežádoucí účinek užívání pilulek proti početí. Riziko žilní...

 celý článek

Je mi 53 let,asi po 27 letech jsem musela vysadit antikoncepci po prodělání plicní embolie.Nyní je to 2 měsíce a mám neustále velké bolesti kloubů-ramena,lokty,kolena,kyčle.Je...

Stěhovavé bolesti velkých kloubů můžou být různého původu, vysazení antikoncepce by jsem ale na prvním místě jako příčinu potíží neuvažovala, spíše by jsem doplnila základní...

Dříve než začnete s resuscitací u člověka v bezvědomí, který nedýchá, přivolejte ZZS (tel. 155). Některé možné příčiny bezvědomí spojeného se zástavou dechu jsou vážné poranění...

 zobrazit článek

Píchaní u srdce

| Dotaz od: Katka

Ráda bych vás poprosila o radu. Kvůli úrazu jsem již měsíc doma v klidu, takže bez pohybu, spíš sedím a ležím jen. K úrazu se mi ke všemu přidala trombóza v lýtku a beru nyní...

Katko, bolesti, které jsou způsobeny "skříplým nervem" bolí velmi podobně jako popisujete, bolest je píchavá, lokalizovaná do jednoho místa a je vázaná na pohyb nebo dýchání a...

Bolest v lýtku

| Dotaz od: Zuzana

Zhruba 3 tydny pocituji bolest v levem lytku, nekdy horsi jindy lepsi, zprvu jsem myslela ze jde jen o natazeny sval, ted uz bolest vystreli az do stehna a k tomu zacaly na...

Mohlo by se jednat o hlubokou žilní trombózu. Doporučila bych vám se s vaší paní doktorkou domluvit na statim vyšetření dulexního sono žil DKK k vyloučení trombózy. Je zde...

Těhotenské ekg

| Dotaz od: Jitka

Dnes jsem byla v rámci těhotenského vyšetření na EKG (jsem 23 týden těhotenství a vše zatím v pořádku). Nález: sinusový rytmus 77/min., PQ 0,14, QRS 0,09, QT 0,38, osa...

Vaše ekg odpovídá těhotenství - negativní vlny T ve V1-V3 se vyskytují normálně u dětí, mladých jedinců a časté jsou v těhotenství. Pokud nebudete mít náhlé potíže typu bolesti...

Diastolický tlak

| Dotaz od: Míla

Mám v poslední době diastolický tlak 80-100. Cystolický celkem v normě, vyjímečně cca 140, někdy ale třeba 120. Obv.lékař mi předepsal TRITACE(ramiprilum). Zatím jsem ho...

To je správná otázka ale ne zcela lehká odpověď. Tlak se snižuje, aby se netvořila ateroskleroza a jde o proces který trvá mnoho let. Riziko infarktu nebo mozkové příhody...

D- dimery

| Dotaz od: Petra

Již 14 dní mě bolí pravá noha v lýtku (bez otoku, červenání). Po týdnu jsem byla odeslána na sono, kvůli vyloučení trombózy a byly mi odebrány D-dimery. Ultrazvuk dopadl dobře...

Dle výsledků D- dimerů se nemusíte ničeho obávat. S pozdravem Jana Harnová

Zlomenina krčku stehenní kosti je bezpochyby největší komplikací osteoporózy, zvláště ve starším věku. Zhruba každý čtvrtý pacient umírá během jednoho roku od zlomeniny a...

 celý článek

Léčba warfarinem

| Dotaz od: Lenka

Prosim,kdyz uzivam Warfarin a jedla bych hodne rajcat,muze se stat,ze se mi naredi krev az prilis a mohla bych krvacet??a nebo naopak,potlaci zelenina warfarin a krev se bude...

Rajčata a další zelenina snižuje INR (Quick) - to jest snižuje účinnost warfarinu. Je tedy poté riziko, že byste mohla dostat mrtvici při arytmii nebo se zopakovat plicní...

Warfarin orion

| Dotaz od: Josef

Mohl bych se zeptat jestli mohu darovat krev když sem prodělal plicní embolii a beru do listopadu warfarin orion. a před plicní embolií jsem byl na operaci kolene a z toho mě...

Domnívám se, že po dobu užívání warfarinu darovat krev nemůžete. Doporučuji vyšetření hematologem v trombotické poradně (např. ve Vašem případě nemocnice Pelhřimov nebo Jihlava...

Srdce - neúnavný sval, který začíná pracovat již předtím, než se narodíme, a s jeho posledním úderem končí i život. Kdybychom vzali průměrnou klidovou srdeční frekvenci 70 úderů...

 celý článek

D-dimery

| Dotaz od: Simona

Mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u lekare kvuli bolesti nohy a spatnemu dychani (to spis ale prisuzuji psychice). Vysly mi D-dimery 0,560...cetla jsem, ze normal je do 0,25...

V naší nemocniční laboratoři je stanovená horní hranice pro D-dimery 0,5. Zvýšené hodnoty D-dimerů bývají hlavně u hluboké žilní trombózy a plicní embolie (tyto stavy Vám podle...

Křeče v nohách

| Dotaz od: Nikola

Měla bych takový dotaz.Mám leidenovou mutaci a beru antikoncepci jelikož krev mám hlídanou.V poslední době mám často křeče v noze hlavně v noci a třeba 2 krát za noc.A poté mě...

Nikolo, nejčastějšími projevy Leidenské mutace jsou trombotické komplikace. Častý je vznik trombózy žil dolních končetin a z toho plynoucí riziko plicní embolie. Doporučuji vám...

Velkým nebezpečím neléčených křečových žil je snazší možnost vzniku krevní sraženiny. Pokud se utrhne, může vás akutně ohrozit na životě.

 celý článek

Chtěla jsem se prosím zeptat, jaká vyšetření bych měla podstoupit, když mi trápí píchání na hrudi (srdci), pokud ležím na levém boku a vždy při nadýchnutí. Je to v oblasti...

Bolesti jak popisujete, můžou mít mnoho příčin. Bylo by velice vhodné navštívit Vašeho lékaře, který by Vás měl odeslat na rtg plic k vyloučení plicního původu, plicní embolie...

Hluboká žilní trombóza (HŽT) je podceňovaný medicínský problém. Jde potencionálně o život ohrožující stav. Jen ve Spojených státech amerických na její komplikace zemřou ročně...

 celý článek

Hormonální substituční terapie je lékaři předepisována jako pomoc při obtížích spojených s menopauzou a postmenopauzálním obdobím. Má účinky pozitivní, ale i negativní. Které...

 celý článek

Leinova mutace

| Dotaz od: Terezie

Chtěla bych se zeptat zda s touto nemocí je vhodné tetování?Bude to mít vliv na imunitní systém? A zda se mohou darovat orgány a krev? Děkuji

Terezo, máte na mysli zřejmě Leidenskou mutaci - geneticky podmíněnou poruchu srážlivosti. Existují těžší (homozygotní) formy a lehčí (heterozygotní) formy. Jedná se o tzv...

Bolesti kolem hrudní kosti

| Dotaz od: Hana

Pane doktore, prosím Vás o radu. Je mi 45 let, dva dny mám bolesti na hrudi, uprostřed hrudní kosti, nad žaludkem, bolest tupá, stále stejná. Den předtím se mi špatně dýchalo...

Jestli bude bolest pokračovat, doporučovala bych doplnit CT-angio (jestli Vám ho nedělali pro vyloučení plicní embolie, aby se vyloučilo aneurysma aorty) a pak zvážit...



O tom, že lidskému tělu může prospívat pobyt v sauně, ví i malé dítě. Méně je však veřejnost informovaná o tom, že existuje i dokonalý protipól sauny, tzv. polárium.

 celý článek

Před rokem a půl jsem prodělala plicní embolii, následnýám vyšetřením se u mne zjistila leidenská mutace. Jsem v péči hematologa, užívám anopyrin. Vzhledem k mým menopauzovým...

Aleno! Mirena půspbí místně, na sliznici dělohy a nezvyšuje riziko embolických příhod. Menopauzální "stavy" můžete zkusit řešit i fytohormony např. ze soji. Hledejte na...

Zánět žil, flebitida, se podle místa svého vzniku i závažnosti rozlišuje na zánět povrchových žil (tromboflebitidu) a hlubokých žil (flebotrombózu). První se typicky projevuje...

 celý článek

Leidenská mutace

| Dotaz od: Iveta

Byla jsem kvůli otcově trombóze na vyšetření krve a byla mi zjistěna Leidenská mutace na obou alelách - mutace genu G1691A (homozygot). Mutace G20210A protrombinového genu...

Pokud vám byla zjištěna Leidenská mutace v hozytogní formě, máte zvýšené riziko trombózy a plicní embólie až 80x než zdravý jedinec. Hormonální antikoncepce riziko trombózy a...

Lymfatický systém

| Dotaz od: Ester

Tatínek je tzv. ležák a má příšerně nateklé uzliny po celém těle.Vlastně už je celý opuchlý. Co pro něj můžu udělat? Děkuji.

Zkuste, prosím, ověřit údaj, že jde opravdu o "uzliny". V takovém případě by šlo nejspíše o krevní onemocnění, které je nutné léčit většinou chemoterapií (dle hematologa). Pokud...

27.8. jsem utrpěla úraz, zlomený kotzník, dali mi dlahu a pak sádru, upozorňovala jsem, že mne sádra tlačí, ale jen mi ji nařízli, pak se na kontole zjistila trombóza, dali mi...

Injekce na ředění krve se dnes pacientům při zlomeninách dávají jako prevence tromboembolické nemoci. Pohled na jejich aplikaci se dnes opravdu změnil a spolupracujícímu...

Zánět pohrudnice?

| Dotaz od: Olga

Paní doktorko, před 4 lety jsem byla akutně hospitalizována ve FNKV pro prudké bolesti na hrudi, a to pouze při nádechu. Sebemenší pohyb nesmírně bolel, včetně mluvení. Plicní...

Asi Vás nepotěším, ale lékařskou službu byste vyhledat rozhodně měla. Ideální by bylo se obrátit tam, kde j k dispozici Vaše rtg dokumentace- někdy zůstává po prodělání tzv...

Portální hypertenze

| Dotaz od: Radomíra

Jsem abstinentka po resekci pankreatu pro inzulinom před 20lety.nyní mi před 2lety byla zjištěna portální hypertenze.Alkohol pouze 2deci ročně,nechutná mi,kromě strumektomie a...

Krvácení z varixů je obávanou komplikací těžké portální hypertenze (kolem 12 mmHg). Riziko krvácení je pochopitelně při antikoagulační léčbě warfarinem vyšší (je k přehodnocení...

Bušení srdce...

| Dotaz od: Markéta

Poslední dobou jsem hodně ve stresu,mám dvě malé děti 2,5 roku a 1 rok.Hodně je nosím,bolí mě záda.Jde o to že jsem opravdu hodně ve stresu,před 5 dný mě začalo při nádechu,nebo...

Zdravím vás, samozřejmě je potřeba vyloučit všechno možné, já bych si spíše tipnul na zvýšenou funkci štítné žlázy, ale můžete to být cokoliv a těch příčin může být spoustu...

Bolest u pravé lopatky

| Dotaz od: Markéta

Již 3 týden mě bolí pravá lopatka a okolí ní bolest není veliká ale spíš nepříjemná připomíná skripli nerv bolí při nádechu i výdechu i pohybu ,nepříjemná zaclo to bolet při...

Markéto, je velmi nepravděpodobné, že by se jednalo skutečně o plicní embolii. Předcházela těmto obtížím bolest lýtka dolní končetiny, či jeho otok, změna barvy? Kouříte...

Byla mi diagnostikovana distorze pravého hlezna s poškozením vazu. Nejdříve jsem měl sadrovou fixaci, po bolestech mi byla po týdnů sundana, a nahrazena ortezni dlahou. Dostal...

Pokud pokračuje pevná fixace ortézou je vhodné injekce brát, dokud nebude fixace sejmuta a vy nezačnete cvičit. Riziko je zde rozvoje žilní trombosy a případné embolie plicnice.

Antkoncepce

| Dotaz od: jan

Dejme tomu že by muž pravidelně užíval ženskou antikoncepci ve formě tablet a souběžně měl na těle antikoncepční náplast. Co mu bude hrozit, co se bude dít s jeho tělem? jak moc...

V tomto případě záleží na více faktorech, reakce je velice individuální. Každopádně u určité skupiny disponovaných jedinců může hrozit vznik flebotrombózy nebo i plicní embolie...

Dlouho trvající menstruace

| Dotaz od: Ivana

Prosím o radu. Mívám menstruaci 10-12 dní! Je mi 45 let, jsem po 1 porodu před 20-ti lety. V roce 2010 - konizace děložního čípku, v roce 2013 tromboza v noze + plicní embolie...

Lze provést ablaci endometria (snesení sliznice dutiny děložní - velmi zjedodušeně řečeno)nebo odstranit dělohu. Jiná možnost k Vaší anamnéze není.

Varix v předloktí

| Dotaz od: Radka

Je mi 36 let. 11 let se mi zvětšuje žilní bulka v pravém loketním ohybu, naplněná krví. Boulička se mi udělala po odběrech krve u lékaře, bohužel se nikdy nevstřebala, rok od...

Zvýšené riziko smrti vám nehrozí. Ve varixech se tvoří sraženiny, které se mohou utrhnout a dostat se do plic. Takto vzniká plicní embólie. Ale ze žil na rukou se sraženina až...

Únavový syndrom

| Dotaz od: Radek



Dieta pri mutaci v leiden

| Dotaz od: Jaroslava

Mam kratce stanovenou diagnozu heterozygotni mutace V Leiden a snazim se zorientovat. Zaroven mam 3 mesicni dceru a kojim. Byl mi predepsan B komplex a kyselina listova. Je v...

Jaroslavo! Leidenská mutace je způsobena genetickou odchylkou, není proto možné ji vyléčit ani ovlivnit dietou. Nositelé této poruchy jsou ohroženi vyšším rizikem vzniku...

Ráda bych požádala o radu, nevím na kterého lékaře se obrátit. Nějakou bolest vydržím, ale dnes mě hodně začalo bolet v levé spodní části hrudníku, jedno místo je hodně citlivé...

Doporučuji co nejdříve navštívit lékaře. Je sice vysoce pravděpodobné, že bolesti budou způsobeny funkčními prouchmi páteře, žeber a svalové dysbalance v této oblasti, příčina...

Rakovina střev

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych požádala o radu. V listopadu jsem ležela v nemocnici(velké bušení srdce,-několikrát se opakující)...podstoupila jsem gastro..mám 2 stupeň chronický zánět žaludku a...

Ve Vašem věku je nádorové onemocnění střev velmi nepravděpodobné a neusuzoval bych na ně z bolestí zad. Pokud by vzniklo podezření na onemocnění střeva, doporučoval bych nejprve...

Přenos tuberkulózy

| Dotaz od: S.

Chtěla bych se zaptat, zda je možná nákaza tuberkulózou z vykašlané krve, i pokud s ní člověk nepřijde do fyzického kontaktu, tedy zda může dojít k přenosu vzduchem z...

Během aktivní tuberkulózy lze vykašlat materiál obsahující živé bakterie, proto může dojít k přenosu infekce. Krvavé sputum (hleny) není jen příznakem tuberkulózy, ale celé řady...

Leidenská mutace

| Dotaz od: Marketa

Může mít spojitost existence četných krevních sraženin při menstruaci spojitost s leidenskou mutací a vyšším vznikem trombů? Mám křečové žíly, chystám se s nimi na operaci...

Záleží jakou formu Leidenské mutace máte. Pokud máte homozygotní formu, projevy krevních sraženin jsou vyšší, např. plicní embólie, žilní tromózy. Pokud máte heterozygotní formu...

Hluboká žilní tromboza

| Dotaz od: Hana

Před třemi týdny mi byla diagnostikována trombóza v leve noze. Dle ultrazvuku ji mam jen v lytku. Ihned jsem si začala pichat Clexane 8000, k tomu začala brát Warfarin 5 mg...

Riziko plicní embolie při účinné antikoagulační léčbě je velmi nízké. Ale v případě klinických příznaků jako bolest na hrudi, dušnost, kašel, byste měla zajít na kontrolu na...

Prevence akutních problémů

| Dotaz od: Jirka

Zdravím vás, mám jeden rychlý dotaz, ..tak že prosím kromě mozkové příhody a nebo např. infarktu přemýšlím nad tím, co nás může bez předešlého varování talhle rychle a hlavně...

Milý Jirko, takových chorob je povíce. Např. srdeční arytmie, plicní embolie, náhlá krvácení např. z trávicího traktu, někdy i silné krvácení z nosu, vážné alergické (tzv...

Srážlivost krve a antikoncepce

| Dotaz od: Barbora

Již jednou jsem zde pokládala otázku a již jsem dostala i odpověď od Mudr. Ducháčka, kterému tímto děkuji. Můj dotaz se týká ještě mého předchozího dotazu, proto Vám kopíruji...

Odpovídám zase já:-) Omlouvám se, zda jsem Vás vylekal možným problémem s antikoncepcí, ale stejně jako v první odpovědi zdůrazňuji, že není jasné, jaký byl přesně výsledek...

Tromboza

| Dotaz od: Ivan

Po gastrickém bypasu se diagnostikovala tromboza a plicní embolie. Díky předcházející opakované operaci vyhřezlé ploténky mám podstatně sníženou citlivost v lýtku, ale v...

Při účinné (resp. nadměrné) antikoagulační terapii by nemělo dojít k recidivě trombózy. Vzhledem k anamnéze spondylogenní operace bych doporučoval ohledně těchto obtíží doplnit...

Syndrom lepivých destiček

| Dotaz od: Lenka



Je mi 36 let,prodelala jsem malou plicni embolii,ted mi rekli,ze mitrální chlopen uplne nepracuje,mitr.chlop.regurgitace do 3/4 LS podel bocni steny tenkym jetem,trikuspidalni...

Paní Jess, pokud se cítíte dobře a tolerujete námahu bez problému, daný nález pro Vás neznamená nutnost nyní životosprávu nějak upravovat nebo vynechat sport. Do budoucna to...

Zpráva

| Dotaz od: Lenka

Žilní tromboza

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych jse zeptat, od 1.září mi byla zjištěna neúplní tromboza pravého lýtka, ucpaná větev, noha nebyla oteklá jen hrozně bolela, brala jsem Fragmin 0,2 2500, po dobu...

INR 2,0 je na dolní mezi požadovaného rozmezí hodnoty. Nejen proto doporučuji vaše obtíže konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem.

Obracím se na Vás s dotazem teprve týden trvajících obtíží. Je mi 22 let, v poslední týdnu mě trápilo "nedokrvení" levé poloviny těla - ruka i noha znatelně studenější oproti...

Děkuji za dotaz. Pociťujete nebo pociťovala jste soubor příznaků, které mohou ukazovat současně na několik závažných onemocnění (infarkt myokardu, embolie plicnice nebo jiné...

Bolest v podbříšku

| Dotaz od: Lucie

Nevím, zda tento dotaz píšu do správné kategorie..v pátek začaly mé problémy, kdy jsem šla na pizzu v domnění, že ale vůbec nemám hlad, obvykle sním celou půlku, teď jsem si...

Slečno Lucie! Váš popis potíží neukazuje na zánět slepého střeva, spíše na "střevní chřipku", otravu z jídla nebo podobný problém. Ovšem i tak je na místě návštěva lékaře...

Mela jsem 2dny velmi bolestive krece v zadech - v oblasti hrudniku - a zaroven mne stale boli mezi lopatkami. Jsem trvale warfarinizovana (2 stenty po plicni embolii v roce 2003...

Paní Hano. Omlouvám se za opožděnou odpověď, dotaz byl ke mě přesunut od kolegů. A moje odpověď bude asi již neaktuální - Vámi popsané potíže by samozřejmě měly být předmětem...

Miniinterupce

| Dotaz od: Renáta

18.5.jsem podstoupila miniinterupci v 6.t.t. ze zdrav. důvodů - prodělaná plicní embolie v 2/2012. Ještě pořád slabě krvácím a špiním, chtěla jsem se zeptat jak dlouho ještě...

Slabé krvácení nebo spíše špinění může přetrvávat 7-10 dní,v tomto období se chraňte prochlazení, nemějte styk a obecně se snažte odpočívat. Příjemný den.

Zvýšená hodnota genu f2

| Dotaz od: Barbora

Moje gynekoložka mi jen tak preventivně udělala genetické testy (výtěr z pusy) a výsledky mi řekla, že jsou na jeden test dobré, ale u druhého testu, že mám zvýšený gen f2...

Z Vašeho dotazu bohužel není přesně zjevné, o co se jedná a jaký byl přesně výsledek testu ("zvýšený gen" je jaksi nesmyslná informace...) - ale pravděpodobně šlo o testy...

Existuje řada příčin, které působí potíže s dýcháním, některé z nich mohou bezprostředně ohrožovat na životě. Mezi tyto stavy patří například vdechnutí cizího tělesa, které...

 spustit dotazník

Sklerotizace žil

| Dotaz od: Anna

Chodím na sklerotizaci žil,levou nohu mám již hotovou,nyní chodím i s pravou ale měla jsem jít na operaci pak jsme se s cévní domluvili na sklerotizaci.28.2.jsem byla po prvé a...

Při sklerotizaci křečových žil se do žíly stříkne malé množství látky, která žíly ucpe a varix postupně zmizí. Pokud se metoda dělá dle doporučení je bezpečná, někdy dojde k...

Bolest na hrudní kosti

| Dotaz od: veronika

Chtěla bych se zeptat již asi týden mě bolí na hrudní kosti, bolest se šíří i k levému rameni, mám velmi bolestivá žebra na dotek. Byla jsem na pohotovosti vyloučena možnost...

Proč ten pesimismus ? Možné je sice všechno , ale fyzioterapie obvykle úlevu přinese. Ve vašem případě půjde zcela jistě o problém v oblasti velkého prsního svalu, který se na...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: zdenka

.mám dotaz. loni v červnu jsem byla na potratu s následnou revizí pro obrovský hydrops plodu. Měla jsem oteklé nohy.. Od července loni mám následující problémy: Dušnost, i v...

Doporučuji vyšetření kardiologické a plicní, kde mohou provést funkční vyšteření plic bez radiační zátěže.

Ledvinové kameny

| Dotaz od: Blanka

Mojí mamince 79let zjistili,že má ledvinové kameny. Ale jelikož nyní prodělala recidivu plicní embolie a bere lék pradaxu,tak to lékař zatím léčit nechce. Maminka má ale problém...

Kamínek v ledvině je, ale akutně potíže nepůsobí. Bylo by vhodné vyčkat se zákrokem alespoň 6 měsíců po embolii. Výkon se provádí tzv. perkutánní nefrolitotripsí přes kůži přímo...

Ventilačně perfuzní sken

| Dotaz od: Jarka

Mám naléhávý dotaz, když je na ventilačně-perfuzním skenu souhlasný nález na ventilaci a perfuzi pro co to svedči a jakou roli v tomto má plicní embolie a plicní hypertenze...

Pravděpodobně se o plicní embolizaci nejedná a pokud máte plicní hypertenzi, tak asi se bude muset pátrat dál.

Sraženina v cévě

| Dotaz od: Petra

V januári som bola na operácii - kyretáž maternice. Po vybratí kanyly z ruky (predlaktí), do ktorej mi bola podaná narkóza, mi ostala hrčka - krvná zrazenina, ktorá sa mi v...

To, co popisujete skutečně může být sraženinou, takzvaným trombem. Vyloučit nelze ani zánět v cévě ve spojitosti se sraženinou. Obojí, sraženina i zánět spolu mohou souviset a...

Trombofilie

| Dotaz od: Eva

Je mi 19 a nedávno mi na gynekologii delali krevni testy a byla mi zjistena trombofilie - D 688 heterozygotní forma Leidske muzace. Dostala jsem karticku trombofilie a moje...

Evo, kombinace kouření, trombofilie a hormonální antikoncepce je skutečně velmi riziková pro vznik trombózy a případně i embolie plicní. Heterozygotní forma trombofilie není...

Dušnost

| Dotaz od: Jana

Před 4-5 týdny jsem prodělala zřejmě chřipku, měla jsem rýmu a kašel, za pár dní se mi udělalo dobře, ale od té doby mám pořád trochu kašel a tak dva týdny pociťuji občasný tlak...

Paní Jano, děkuji za dotaz. Tlaky na hrudi a dušnost /zadýchávání/ jsou signálem nemoci. Může se jednat o zápal plic, jako komplikaci chřipky /či jiného virového anebo...

Tromboza

| Dotaz od: Tereza

Chci se zeptat, za jak dlouho může vzniknout tromóza a jak dlouhou dobu si mám představit pod pojmem dlouhodobá nehybnost (1-2 týdny?).

Dlouhodobá imobilizace je relativní pojem a její časové určení není jednoznačně dáno. Pohotovost ke vzniku trombozy je individuální a jistě lze riziko alespoň orientačně...

Před několika dny mi v nemocnici museli sundat příliš těsnou sadru na noze kvůli ztrátě citu v prstech. Dali mi místo ni už jen ortezu. Když jsem jel z nemocnice v euforii z te...

Jestli se Vám hůře dýchá, bude vhodné vyšetření u lékaře. Vyšetří Vás a rozhodne o dalším postupu. I přes preventivní aplikace Clexane se může plicní embólie vytvořit.

Srůsty po císařském řezu

| Dotaz od: Alena

Chtěla bych se zeptat. jsem po dvou císařských řezech, které způsobili mnohočetné srůsty v břiše. Po druhém císaři mi bylo sděleno že jsem měla přirostly močový měchýř k děloze...

Aleno, všeobecně s přehnáním lze říct, že můžete zemřít u každého zákroku (vyříznutí znaménka, slepého střeva či bypassu), komplikací i těch málo pravděpodobných je mnoho, např...

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: Leoš

Po nachlazení mě občas velmi silně bolí(spíše píchá) v levém podžebří, které vystřeluje do vrchní části ramene, jakoby mi ze zezhora do ramene někdo píchal. Mám za sebou...

Potíže tak jak je popisujete nabízí několik možných diagnoz.Zápal plic-pohrudnice -plicní embolie jsou nepravděpodobné pokud byl proveden RTG plic a labolatoř byla negativní...

Hypertense u mladých

| Dotaz od: Petr

Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Již cca od 16 let mám vysoký krevní tlak. Nyní mi je 32 a už je to o poznání lepší. Vyšetřován jsem byl nežčeně x a vše v přádku. otázka zní...

Zdravím Vás...pro mladé hypertoniky je nejdůležitější vyloučit příčinu, tedy sekundární hypertensi, schválně se zeptejte zda-li bylo zcela vyloučeno že netrpíte primárním...

Bolest pod hrudní kostí

| Dotaz od: Olga

Dlouhodobě - cca 4 roky - mám problém s klidovým tepem okolo 105 až 110. Přežila jsem 2 embolie plic. Vzhledem k tomu, že slepnu, pohybuji se stále pomaleji a tloustnu. Ráno...

Vážená paní Olgo. Dovolím si být trochu kritický - jako člověk po 2 plicních emboliích byste měla vědět, jaké příznaky mohou znamenat náhlý srdeční nebo plicní problém typu...

Z kraje roku prodělaná oboustranná plicní embolie + flebotrombóza. Měsíc na to recidiva flebotrombózy s následnou flebitidou - vše levé lýtko. Tohoto času plíce již čisté, noha...

Tato kombinace je možná, účinek warfarinu by neměl být ovlivněn. Spiropent by se však již v terapii astmatu a chronické bronchitidy neměl až na výjimky užívat, dnes se má dávat...

Afunkční žlučník

| Dotaz od: Jan H

Od května 2009 trpím bolestmi,pícháním či tlaky v pravém podžebří až v pravém boku až do zad.Také mám nevolnosti a žaludek mám jako "zkopaný"plus křeče a mám světlou až žlutou...

Pokud byl opravdu zjištěn (funkčním vyšetřením po provokaci) nefukční žlučník, tak bych doporučovala jeho odstranění. Tento zákrok patří mezi málo náročné a komplikace se...

Minulý měsíc mi byl při preventivním vyšetření na gynekologii diagnostikován polyp v děloze cca 1cm. Po dnešní kontrole mi paní doktorka řekla, že to možná bude myom a že by...

Recidiva je sice možná,ale zavedení tělíska bych neviděl jako nutnost jen jako možný postup, nález v děloze by bylo vhodné ověřit hysteroskopií. Příjemný den

Píši za mého otce, věk 59 let. Můj otec byl na kožním oddělení s vyrážkou, která se mu vytvořila na loktech. Jedná se o pupínky, viz přiložené foto. Pupínky jsou prý svědivé.Při...

Tyto projevy by skutečně mohly u dermatitis herpetiformis být ( to je kožní projev nesnášenlivosti lepku). Doporučovala bych ještě jiný postup. Dodržovat cca měsíc bezlepkovou...

Thž

| Dotaz od: Katka

Chtěla bych se zeptat, dceři se narodilo dítě a po porodu si ji nechali v nemocnici, protože ji otekla noha. Lékaři řekli, že se jí žíla ucpala trombem, dali jí léky a bandáž. A...

Paní Katko, dobrý den! Velmi si vážím Vašeho zájmu o pochopení skutečného průběhu nemoci. Dcera dostává léky, které tromby aktivně rozpouští a vmetení utrhnutého trombu do plic...

Antikoncepce a anestezie

| Dotaz od: Hana

Chci se zeptat,jaký může mít vliv anestezie a braní antikoncepce na trhání mandlí.Švagrová byla trhat krční mandle v celkové anestezii a brala antikoncepci(nikdo jí neřekl,že by...

Antikoncepce má spíše opačný efekt, v kombinaci s operací a samozřejmě typem operace hrozí spíše hluboká žilní trombóza a eventuálně plicní embolie. Při celkové anestezii je...

Antidepresiva a alkohol

| Dotaz od: Jana

Chci se nejdříve zeptat tady, než začnu cokoli podnikat. Je mi 30 let. Od 20 let soustavně beru Citalec a Neurol (pro panické artaky a úzkosti - které se mi spustili po vážné...

Jano, alkohol sám o sobě může poškozovat játra, to určitě víte. Kombinace alkoholu, antidepresiv a neurolu pak může být opravdu velmi nepříznivá nejen na fyzický stav, ale i...

Píchání pod levým prsem

| Dotaz od: RENATA

Občas se mi stane,že se vzbudím bolestí,strašně mě píchá pod levým prsem i když jsem v klidu,nejvíce ale při dýchání,trvá to tak celý den a pak to přejde,většinou to je ale v...

Renato ! Nevím jak vypadáte a zda kouříte, ale bodavá bolest pod levým prsem je trochu podezřelá ze srdečního (kardiálního) původu. Na druhou stranu se může velice snadno...

Zlomil jsem si lýtkovou kost v oblasti kotniku. Kost sešroubovali a dali dlahu. Následně hluboká žilní trombóza v lýtku a poté oboustranná plicní embolie a boj o život, který...

Také se domnívám , že máte poškozené chrupavky v hlezeném kloubu, informace o tom , že kost srostla neříká nic o stavu kloub. Doporučuji ortopedické vyšetření s rtg snímkem...

Rakovina plic

| Dotaz od: Jana

Trápí mě delší dobu kašel, respektive pocit zahlenění, který mě nutí vykašlávat a občas mě pálí na hrudi. Jsem kuřačka, takže samozřejmě myslím hned na to nejhorší. Před rokem...

Určitě by se poznalo jine patologicke onemocnění, přesto že CT angio je metoda k potvrzení nebo vyloučení plicní embolie. Trpíte li dlouhodobhě zahleněním, bylo by vhodné...

Tuhá stolice

| Dotaz od: Josef

Rád bych se zeptal, jestli je možné, že Warfarin 5 mg ovlivní konzistenci stolice. mám stále stejné složení stravy a dostatečně piji, ale po nehodě jsem dostal na nohu sádru...

Nesetkáváme se s poruchami stolice při užívání Warfarinu. Dávkování Warfarinu se řídí podle Quickova testu a drobná krvácení se mohou objevit. Medikaci je potom třeba uprtavit...

V lidském těle se nachází tři základní druhy cév. Tepny, žíly a mízní cévy. Všechny vypadají jako gumové potrubí s mnoha větvemi a různým průsvitem. Tepny jsou na pohled...

 celý článek

Varikokela

| Dotaz od: Zdeněk

Nedávno jsem si nahmatal varikokelu na levém varleti... Lékař říkal, ze to není nebezpečné ale vzhledem k tomu ze občas mívám divny pocit z levého varlete do levého podbřišku a...

Vážený Zdeňku, samotná varikokéla není příčnou embólie. Tato cévní porucha na to nemá žádný vliv. Méně riziková je sklerotizace, ale mikrochirurgická je nejúspěšnější

Dušnost

| Dotaz od: Zuzana

Pane doktore. Už asi cca 3 měsíce cítím občas přes den tak velkou únavu a ospalost, že si musím jít lehnout...hodinku se prospím a přejde to...dřív jsem přes den nikdy nespala...

Tělo se někdy z chřipky dostává i několik týdnů. Vaše obtíže jsou závažné, ale nespecifické, to znamená, že se z nich nedá dělat žádný věrohodný závěr. Může jít pouze o...

D-dimery

| Dotaz od: Dagmar

Chtěla bych se zeptat, v polovině Března mi byla odebírána krev na D-dimery kvůli bolesti nohy výsledek byl 0,365 a v Červnu mi byl dělán opět kvůli noze test na D-dimery s...

D dimery bývají zvýšené u akutních žilních tromboz, u plicní embolie, mohou být i zvýšené u zánětl. procesů, autoimunitních onemocnění, u nádorů, stavy po úrazech, po operacích...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Vít

Je mi 49 let před dvěma roky jsem prodělal plicní neboli.Těď již několik dní mne trápí silné bolesti na hrudi(jako pod hrudní kostí)ze začátku přicházela jednou za několik dní...

Rozhodně navštivte lékaře, a to co nejdříve! - nejlépe interní příjmovou ambulanci nejbližší nemocnice, může to být znovu plicní embolie nebo angina pectoris co může vyústit až...

Je warfarin na celý život?

| Dotaz od: Eliška

Téměř před 2 lety jsem byla na 2 operacích během 10 dnů (odstranění vaječníku, odstranění žlučníku). Za dva týdny po druhé operaci jsem byla opět hospitalizována pro plicní...

3 až 6 měsíců se warfarin užívá pouze po nekomplikované trombóze u pacienta bez dalších vážných vnitřních nemocí, pokud příčina té trombózy byla dočasná - tj. například...

Je mi 45 let. V loňském roce se mi začaly objevovat potíže s menstruací (nepravidelnost a 1x jsem musela dostat injekci, abych dostala menstruaci - v 04/2007 a 1x jsem musela...

Je možné, že se již postupně začínáte dostávat do období menopauzy, kdy může docházet k výkyvům v hladinách hormonů. Bohužel právě díky výkyvům se může stát, že odebrané hormony...

Můj dotaz směřuje k vysvětlení výsledků EKG, které potvrdilo normální sinus rytmus, ale jak prosím chápat termíny: „abnormal ecg: borderline left atrial abnormality, Rate 59...

Nejprve k EKG - některé EKG přístroje provádí tzv. "strojový" popis, z něhož jsou předpokládám popsané výsledky. Nicméně ty je vždy nutno dát do vztahu se stavem pacienta a tím...

Defekt homeostazy

| Dotaz od: Kateřina

Před třemi lety mi zjistili onemocnění krve zvané heterozygot leiden apc-r. Dodnes mi nikdo neřekl co to vůbec je a co to vůbec obnáší. Mám to dědičnou vadu ale léky žádné...

S darováním plazmy by neměl být problém. Co se onemocnění týče, jedná o se tzv. Leidenskou mutaci faktoru srážlivosti krve. Projevy Leidenské mutace jsou v podstatě projevy...

Tromboza

| Dotaz od: SeWeRka

Mám trombozu v LDK + po drobné oboustranné plicní embolii. Uživala jsem fraxiparine Forte 0,6 ml a ted Warfarin 5mg 2x1 . Jaká je možnost že se embolie vrátí,či dostanu CMP...

Jste mladá žena,předpokládám,že jste absolvovala vyšetření v tzv.trombotickém centru,zde byste měla být i nadále v dispensární péči.Vaše léčba a sledování samozřejmě budou...

Hypertenze plic

| Dotaz od: Jitka



Fokální nodulární hyperplazie

| Dotaz od: Michaela

Ráda bych se Vás paní doktorko optala , dne 27.3.2012 mi bylo provedeno CT vyšetření navyloučení plicní embolie, ta se naštěstí vyloučila ale v lékařské zprávě jsem měla zapsaní...

Fokální nodulární hyperplazie (FNH) je benigní ložiskové postižení jater. Jedná se o regenerativní odpověď jater na hypoperfuzi (snížené prokrvení). Většinou je postačující...

Vyšší d-dimery

| Dotaz od: aaa

Je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní...

Ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete...

Bolest

| Dotaz od: Eva

Prodělala jsem již 2x plicní embolii. Poslední v roce 2009. Nyní mě začalo bolet pod lopatkami. Myslela jsem že je to od páteře. Už to ale trvá týden a tak mám obavy jestli tio...

Bolesti mezi lopatkami nejsou typickým příznakem plicní embolie. I vzhledem k nepřetržitému trvání po dobu celého týdne bych to - stejně jako Vy - tipoval také na páteř. S...

Flebotrombóza, bolest lýtka

| Dotaz od: Marcela

Od prosince mě hodně bolí noha v lýtku. Dnes konečně vím proč. Přepíšu nález z US žil LDK : VFC, VSF, VP jsou plně komprsibilní s patrným tokem. Na laterální straně lýtka v...

Nález příliš závažný není, ale vyžaduje objasnění - vyšetření hematologem (odhalení event. poruchy srážení krve - Crohnova nemoc riziko trombózy zvyšuje, ale nutné vyloučit i...

Bolest na levé straně hrudníku

| Dotaz od: Martina

Již 14 dní mě bolí na levé straně hrudníku, jakoby nad prsem, je to spíš tupá bolest, jako když mám něco bloklého, třeba půl hodiny to bolí, pak 2 hodinky nic, a pak zase. Mám...

Martino, nejspíše se bude jednat o bolest tzv. muskuloskeletálního původu. Můžete mít zablokované žebro, skřípnutý nerv nebo jiný podobný problém. Bolesti na hrudi by však měly...

Léčba trombocytopenie

| Dotaz od: Lucie

Přes 10 let se léčím s trombocytopenií (podle posledního výsledku mám 21 tis. trombocytů), díky níž mi už 4x byla odložena operace štítné žlázy (toxický adenom na pravém laloku...

Všechny léky v podstatě mají nějaké nežádoucí ůčinky a nikde není psáno, že vy byste nějaké měla mít /je to silně individuální/. Vždy, když se nasazuje nějaký lék s...

Warfarin

| Dotaz od: Jana

Mám od konce ledna 2011 diagnostikovanou plicní embolii s nálezem 9 ložisek na obou plicích. Beru Warfarin střídavě 5 a 7,5 mg. Chci se zeptat, jak dlouho budu lék užívat? Na...

Děkuji za položení otázky s velmi precizním vysvětlením Vaší problematiky. Při prvním výskytu trmboembolické nemoci, jehož příčina se nezjistila, se doporučuje warfarinizace v...

Předpokládá se, že ve vyspělých zemích budou v roce 2020 lidé starší 65 let tvořit přes 20 % obyvatelstva. U kolika z nich se v tomto období poprvé projeví nějaký druh alergie?

 celý článek

Už týden beru prášky Stacyl 100mg na ředění krve po úrazu nohy. Budu mít menší oslavu tak se chci zeptat jestli můžu pít alkohol nebo aspoň s mírou ? Plicní embolie a ani...

Karle. Jak alkohol, tak lék Stacyl zatěžují játra, ale třeba také sliznici žaludku, proto se jejich kombinace nedoporučuje, existuje jisté riziko krvácení ze žaludeční sliznice...

Předevčírem ráno mi začal menší problém.. Nemohla jsem se pořádně nadechnout, vždycky jsem musela udělat tak 5-10 pokusů o hluboký nádech, ale nešlo, až po tom jsem se konečně...

Popsané obtíže mohou ukazovat na akutní infekci dýchacích cest nebo na akutní obtíže lokalizované do plic, včetně třeba plicní embolie ("slabé" - jinak byste měla daleko větší...

Měla bych dotaz ohledně možností antikoncepce. V roce 2008 jsem kvůli preeklampsii musela podstoupit císařský řez, následovala komplikace - plicní embolie. Od té doby nemám...

Prodělaná plicní embolie je kontraindikací hormonální antikoncepce,tedy tělísko ochrana partnera, spermicidní látky. příjemný den

Mozková mrtvice

| Dotaz od: Libuše

Paní doktorko, mám dotaz ohledně našeho blízkého rodinného přítele, kterému bylo 74 let. Minulý týden v neděli najednou z ničeho nic spadl z pohovky a nemohl mluvit ani vstát...

Mozková mrtvice je vážný život ohrožující stav, vzniká náhle z plného zdraví, jak tomu bylo u Vašeho známého. Umírá asi 20-30 % pacientů s cévní mozkovou příhodou, a to buď na...

Online testy

| Dotaz od: Karolina

Pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor na tzv. "medicínské kalkulačky a testy". Nedávno jsem je našla na internetu http://www.cimax.sk/lieky/medicinske-kalkulacky...

V medicíně se užívají skórovací systémy, např. na výpočet kardiovaskulární příhody, rizika cévní mozkové příhody, riziko hluboké žilní trombózy a plicní embólie atd. Každému...

Pane Doktore 21 listopadu me operovali koleno podle madiala myslim a jeste vaz mi delali a 6 nedel sem nesmela na koleno slapnout poradne a mela sem ji mit v orteze ted v unoru...

Neuvedla jste přesnou diagnozu, jaká byla porucha kolena a jaký výkon byl proveden. Ale i tak je zřetelné, že na čelném místě péče je rehabilitace, která musí být úsilovná...

Rakovina plic je nejčastější nádorové onemocnění v České republice. Zůstává dlouho bez projevů. V pokročilých stádiích se může projevit kašlem, bolestí na hrudi...

 celý článek

Bodavá bolest u srdce

| Dotaz od: David

Už 3tí den mne bolí asi 5 cm vlevo od hrudní kosti. Bolest je svíravá a ohraničená. Mívám občas vyšší tlak. Cítím se celkově unavený a zesláblí. Bolest levé strany je jedině na...

Takto korespondenčně bych komentoval jen dvě věci. Za prvé které stavy s bolestí na hrudi jsou závažné a současně hrozí nebezpečí prodlení. Nejčastější je ischemická choroba...

Nepravidelná menstruace

| Dotaz od: Tereza

Je mi 18 let. V březnu mi byla zjištěna trombóza mozku, kvůli které jsem ukončila užívání antikoncepce. Přešla jsem na jinou: nitroděložní tělísko Goldlily. Všechno je v pořádku...

Bohužel,nepravidelné krvácení tělíska občas dělají,osobně bych měl jisté obavy i z Orgametrilu vzhledem k tromboze-viz příbalový leták Neužívejte přípravekOrgametril...

Bolest levé dolní končetiny

| Dotaz od: Jitka

Paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na mé trápení. Již třetí týden mě bolí levá dolní končetina. Noha není vůbec oteklá (jen večer mívám klasické léhké otoky kotníků...

Jitko. Myslím, že akutní a závažný stav, kterým by byl zánět hlubokých žil neboli hluboká žilní trombóza (s případným rizikem plicní embolie), byl jednoznačně vyloučen resp. při...

Antikoncepce

| Dotaz od: Marie

Beru warfarin a vyřadila jsem antikoncepci před měsícem ( asi důvod trombózy a drobné plicni embolie).Po jaké době bych mohla pozadat o zavedeni nitrodelozniho tělíska?A není...

Nehormonální tělísko bych zavedla po dobrání Warfarinu, lze ho zavést i nyní, ale je větší riziko špinění mimo cyklus.

Osteoporóza je onemocnění, které může mít podíl na snížení kvality života. Nejde však o definitivní stav. Existují metody, jak dalšímu rozvoji osteoporózy zabránit.

 celý článek

Prosím Vás o radu ohledně maminky. Je jí 50let,od neděle (4 dny zpátky) ji bolí levá ruka, ale to tak, že se prakticky nemůže hýbat. Ruku samostatně nad hlavu nezvedne...

Milá Michaelo, tak to je opravdu zapeklitý problém. Mamince sice trombózu nediagnostikovali, ale dali jí léky na trombózu, ty zabírají jen částečně... Ddimery nedokážu posoudit...

Dušnost

| Dotaz od: Gabča

Před 2 týdny jsem si zlomila nohu a tak většinu času jen ležím nebo sedím doma. Před pár dny se u mě objevila dušnost. Nemůžu se pořádně nadechnout ani dodýchnout. Taky mě dost...

Dušnost v návaznosti na zlomeninu nohy (zvlášť jestli jste měla nebo máte sádru), je vždy podezřelá z plicní embolie (neboli vmetení sražené krve z končetiny do plicních tepen...

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem, a ne noční můrou, přibalte s sebou i homeopatika. Vyhnete se hledání lékárny i dnům proleženým v...

 celý článek

Bolest u srdce

| Dotaz od: Markéta

Posledních pár dní mě trápí bolest v levé části hrudníku,chvílemi je silnější, hlavně když se na to soustředím,občas přejde úplně.U praktického lékaře mě vyšetřili poslechem a...

Není skutečně pravděpodobné, že by se ve Vašem věku za potížemi skrýval problém se srdcem. Souvislost s problémem s pohybovým aparátem (blokáda v oblasti krční nebo hrudní...

Celková anestezie a norethisteron

| Dotaz od: Pavlína

Na začátek září mám naplánován nepříliš rozsáhlý estetický zákrok v celkové anestezii. Pravidelně neberu žádné léky, nekouřím ani nepiji alkohol, ale 14 dní před samotnou...

CO se týče anestezie a operace je hlavním rizikem norethisteronu zvýšené riziko tromboembolických příhod ( tromboflebitida až plicní embolie ), které opravdu může trvat až oněch...

Jod a rectodelt

| Dotaz od: jess

Jsem alergik na jod,kvuli tomu mi nemohlo byt delano CT plic kvůli zjisteni plicni embolie,kdybych si vzala rectodelt,je mozne toto vysetreni provest bez rizika?Dekuji

U pacientu, kteří mají alergii na některou složku z kontrastních látek, např obsahující jod je opravdu nemožné podávat kontrast, nakolik může dojít k život ohrozujícímu stavu...

Když leží na boku tak občas při stazích srdce pocituji žblunkání a bublání v srdci. Bojím se, aby to nebyla nějaká embolie. Pokud jsem vzpřímený necítím to.

Vaše potíže jsou pravděpodobně způsobeny extrasystolami. Jedná se o předčasné stahy srdce mimo pravidelný rytmus. Mají je všichni lidé, nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné...

Onemocnění srdce nelze brát na lehkou váhu. Pokud člověka postihne tzv. kardiální porucha fibrilace pravé síně, jednou z metod, jak ji odstranit, je proces tzv. MAZE, kryoablace...

 celý článek

Funkční vyšetření plic patří k nejčastěji používaným vyšetřením nejen u pacientů s astmatem, ale i s různými typy alergií. Výsledky nedávno zveřejněné studie však naznačují, že...

 celý článek

Paní doktorko, prosím o vysvětlení lékařské zprávy (plicní vyšetření), DG: astma bronchiale persistens, INstabil., nE pod kontrolou, lehká OVP 1 na perif. saturace norma u...

Myslím,že byste každopádně měla o svém stavu hovořit s lékařem,který Vás má v péči-ať již je to praktik,alergolog nebo plicní lékař.Ten z nich,.který Vás k vyšetření odeslal,má...

Je možné, aby hrozila embolie někomu, kdo dělal testy na srážlivost a leidena před 6ti lety, kdy začínal brát HA ? Ačkoliv není kuřák, nemá nadváhu, nelétá letadlem, neměl sádru...

Není to příliš pravděpodobné,toto jsou rizikové faktory možné embolie. delší pobyt na lůžku s nedostatečným pohybem dolních končetin (způsobuje vznik sraženin v žilách) stav...

Plicni chlamydie

| Dotaz od: Vera

Muj otec ma uz rok a pul opakovane problemy s kaslem.. Dlouho hledali, cim je to zpusobeno, nekolikrat mel antibiotika, az mu nasli plicni chlamydie. Nam jako clenum rodiny...

Milá Věro, uvažujete velice správně. Medicína má léčit pacienta a jeho nemoc - a ne nějaké laboratorní nálezy. Na Vašem místě bych žádné vyšetření na chlamydie vůbec...

Prosím o radu. Manžel-bývalý futbalista, teď věk 67 má více než rok diagnozovanou srdeční arytmii=fibrilace síni a je od té doby na warfarinu a bere Egilok betabloker. Hladinu...

Doporučoval bych kontrolu na jakékoliv kardiologii. Co se možnosti uvolnění týče, takové možnost tu samozřejmě existuje, nicméně riziko je díky používání antikoagulancií poměrně...

Plicni hypertenze

| Dotaz od: Erik

Chtěl bych se zeptat zda moje potíže nemohou souviset s touto chorobou. Léčím se se zvýšenym aslem a prodělal jsem chlamidyovou infekci. Moje problemy jsou nyní: bolest u srdce...

Primární plicní hypertenze je naštěstí dost vzácná nemoc, v poslední době se o ní mluví hlavně proto, že jsou na ni k dispozici nové účinné léky. Vyloučeno to sice není, přesto...

Embolie plodové vody

| Dotaz od: pavsa

Mám 32 let jeden přirozený porod za sebou před 3 lety. Mám dotaz ohledně " embolie plodové vody" při porodu. Chtěla bych se zeptat jaké jsou rizikové faktory téhle nemoci a jak...

Rizikové faktory embolie plodovou vodou jsou: předčasné odlučování lůžka, rozsáhlé poranění děložního hrdla, preeklampsie, mrtvý plod, operace ve 3.porodní době, císařský řez...

Embolie

| Dotaz od: Karolína

Ráda bych se zeptala na dotaz ohledně embolie. Dnes jsme vyzvedli meho přítele z nemocnice, kde byl na operaci s ramenem. Oznámil mi, že mu další večer po operaci znecitlively...

Určitě mylně informace pochopil, embolie je akutní stav, buď je, nebo není, není u ní žádná prognóza úmrtí.

Plicní fibrosa a ekg

| Dotaz od: Alena

Prosím můžete mi vysvětlit co znamenají výsledky ekg.Mám plicní fibrosu, nyní jsme poprosila po 17 ti letech o EKG, a jsme trochu vystresovaná, sestra mi řekla, že výsledek je...

Na Váš dotaz nemohu konkrétně odpovědět, nepíšete, jaké "něco" se objevilo na vašem ekg záznamu. Obecně se dá říci, že při déletrvající plicní fibroze se na ekg mohou objevit...

Mrtve zuby a embolie

| Dotaz od: jess

Mam par mrtvych zubu a mela jsem i embolii,maji tyto zuby uz mensi zivotnost,nemusi se trhat?V pripade trhani,neni to nebezpecne,neni vetsi riziko emblie?Dekuji.

Kvalitně ošetřené zuby, i tzv. "mrtvé" mohou spolehlivě sloužit do konce života. V případě trhání více zubů současně jistě bude vhodné konzultovat kardiologa, ale k žádným...

Nepřehledné plicní hily

| Dotaz od: Anna

Mamka přítele byla cca 3 týdny nemocná, kdy jí její lékařka předepsala antibiotika-mela projevy jako nu chřipky-teplota, nevolnost, průjem a silný kašel. V průběhu léčby byla na...

Aničko, jak sama správně píšete, opravdu nelze online bez pacienta stanovit diagnózu, můžu se pouze vyjádřit k tomu, co píšete. Nevidím zatím důvod k velkým obavám. Zdá se, že...

Embolie tromboza

| Dotaz od: MONIKA

Pane doktore mám dotaz moje sestra je 2 týdny po laparoskopii žlučníku měla žlučníkové kameny a tet má brnění v nohou a bolesti v krku co jí hrozí ?? má dojem že to není správné...

Trombosa by se projevila jednostranným otokem a bolestí v lýtku, embolie pak náhle vzniklou dušností a bolestmi na hrudi. Obtíže, které popisujete, na trombosu ani embolii...

Plicni chlamidie

| Dotaz od: Václav | z mobilní aplikace

Pred mesicem jsem dobral antibiotika (dalacin na 3 tydny) na prokazanou plicni chlamidi. nyni mam pocit, ze jsem ji dostal zpatky (spatne dychani, problemy se zrakem a otekani...

U Vás je problémů více, stejně jako Vašich dotazů. Měsíc po dobrání antibiotik na chlamydie krev ještě nic moc neřekne. Navíc chlamydie jsou antibiotiky poměrně špatně léčitelné...

Chlamydie plicni

| Dotaz od: Xenie Habalová

Mám vysoké hodnoty plicní chlamydie ,naše praktická lékařka mě odmítla léčit , z důvodu že by to neměla jak vysvětlit VZP ,co mám dělat ?? Jsou nějací odborní lékaři na které...

Doporučoval bych konzultaci přímo na plicním, popř. infekčním oddělení vaší nemocnice. Pravděpodobně ale budete potřebovat žádanku na vyšetření od vašeho praktika. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat na tubulární hypoplázie větví plicnic co to přesně znamená a jaká bude léčba. Dnes mi to zjistili u dvouměsíční dcerky že ty větve má roztažený na 80%. Děkuji

Vždy záleží i na celkovém stavu dítěte a dalších nálezech, které však nezmiňujete. Je možné, že léčba nebude žádná a dítě bude jen sledováno. Operují se vetšinou jen stenozy v...

Od listopadu minulého roku bojuji s plicními chlamydiemi. Prošla jsem již škálou nejrůznějších vyšetření a bakterie CPN se jeví jako jediná příčina mých potíží. Brala jsem...

Vážená paní, s léčbou chlamydiemi nejenom v plicích mám dlouholeté zkušenosti a výborné výsledky v léčbě. Zavolejte na telč. 606 802 598, nejlépe kterýkoliv den mezi 19 až 20...

Chlamydie plicní

| Dotaz od: Martina

Dnes se přítel dozvěděl,že má údajné plicní chlamydie.V jiných článcích jsem si našla,že je to infekční onemocnění,ale nikde se nepíše,za jakých podmínek bych to mohla dostat já...

Pokud by Váš přítel měl opravdu aktivní infekci,probíhala by jako onemocnění dýchacích cest-tady je šíření aerosolem dýchacích cest při kašli,kýchání,polibcích..tedy v zásadě...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Lenka

22.1.2016 mi byla diagnostikována z krve infekce Chlam.p.IqA 3,6,Chlam.p.IqG 5,2, Mycoplasma p.IqA 3,7, p.IqG 8,2 a p.IgM 1,6. Lékařka mi předepsala Ciplox 500 zatím na tři...

Paní Lenko. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. A omlouvám se ještě jednou - jakékoliv nejasnosti je třeba řešit s Vaší ošetřující lékařkou, příčin únavy...

Muzete mi objasnit vyraz vyse napsany?Jsem po operaci (vyvod) a toto jsem mela napsane v papirech,zmnozena plicni kresba parakardialne.Co to znamena prosim?Dekuji

V zásadě to neznamená nic závažného - plicní kresbu tvoří především plicní cévy, projevující se jako pruhovité stínky na rentgetnu plic. Právě parakardiálně (tedy v blízkosti...

Byla mi zjištěna lehká až střední PH a významná TRI REG 3 plíce jsou ale v pořádku a srdce jinak také. Nevíte od čeho to může být a jak se to léčí a zda se mohou srdce nebo...

Příčina vzniku obdobných obtíží je v mnoha případech neznámá. Plicní hypertense plíce i srdce poškodit může, a to přetížením malého srdečního oběhu.Je nutná medikamentosní...

Mamince(77) byl náhodně zjištěn tumor plic s dvěma metastázemi do mozku,lékaři již jen navrhli paliatvní léčbu s kontrolním ct mozku za 1 měsíc s tím že by se třeba mozno dalo...

Milá Romano, nádory plic mají obecně velmi špatnou prognosu. V tomto stadiu je onemocněí již bohužel rozhodnodně neléčitelné, výhled Vaší maminky bude spíše v řádu měsíců...

Diagnoza j84.1 plicní fibroza

| Dotaz od: Miroslav

Dva roky se léčím pro organizující se pneumonii, klinicky nález zatím stabilizován, trvá chronická námahová dušnost, kortikoterapie prednizonem. Mohl(a) by jste nezávisle a...

Plícní fibrosa je onemocnění celoživotní. Upřímně řečeno, raději působím na pacienty optimisticky, tak aby jejich psychika byla v pohodě a léčbu tudíž dobře tolerovali. Jelikož...

Chci se informovat jelikoz uz sem kazdemu k smichu napisu vam muj pribeh ve zkratce zila sem s mym byvalym pritelem asi 3 roky byla sem ale delsi dobu v psychickem napeti a...

Vážná a milá paní Marcelo, Vaše úzkost je vázaná na zdravotní stav a možné (děsivé) komplikace. Tady utěšování nepomůže, protože se uklidníte jen na chvíli a potom se obavy...

V 18 letech jsem prodělala z důvodu fixace nohy a hormonální antikoncepce trombózu pravé nohy a následnou masivní plicní embolii obou plic. Při vyšetřeních a zavedení katétru...

Plánování gravidity rozhodně konsultujte s lékařem u kterého máte nasazenou antikoagulační terapii, ten vám podle vašeho současného zdravotního stavu poradí nejlépe kdy...

Plicní chlamydie? astma?

| Dotaz od: Jitka

Vážená paní doktorko, Asi tři roky mívám několikrát do roka kašel. Poprvé mě přepadl při mém druhém těhotenství a trval několik měsíců (tuším, že 4) až do porodu, kdy několik...

Jitko, pravděpodobně se bude jednat o astma vzhledem k tomu, že jste pociťovala úlevu při užití Ventolinu a také podle popsaných obtíží. Navíc to, že jste od dětství ekzematik a...

Problémy s dýcháním mohou poukazovat na závažné onemocnění, například astma. Máte-li podezření, že právě tato nemoc by mohla být zdrojem vašich potíží, je čas navštívit lékaře.

 celý článek

Plicní chlamýdie

| Dotaz od: Radka

Chtěla jsem se optat, zda existuje nějaké specializované pracoviště, nebo zda je nějaký lékař, který se zabývá podrobněji léčbou pneumo chlamýdíí?Trpím tím asi pět let.Pokaždé...

Doporučovala bych obrátit se na specialisty z oboru pneumologie.

Plicní chlamidie

| Dotaz od: Jana

Manželovi zjistili plicní chlamidie a stafilokoka( asi to píšu špatně ) . Chtěla bych vědět zda to není nakažlivé pro okolí a hlavně pro malé dítě s oslabenou imunitou. Děkuji...

Každé infekční onemocnění je do jisté míry nakažlivé. Přenos těchto bakterií je kapénkovou infekcí, takže pokud má manžel kašel, rýmu, tak by se po dobu projevů infekčního...

Trpím nepříjemným opakujícím se nachlazením a kašlem. Na CT plic mám uvedený tento nález: Fibrozní pruhy a adheze v plicním parenchymu bazálně bilat. Jinak plicní parenchym...

CT nález není závažný, odpovídá nejspíše výsledným změnám po prodělaném zánětu plic, resp. pohrudníce, který jste ani na sobě nemusela pozorovat

Jsem v 36tt a přítelova neteř (14letá)má chlamydii plicní a mykoplasmu plicní už od ledna tohoto roku. Dětská doktorka ji léčila antibiotiky,které ji nijak nepomohly. Měla někdy...

Miminko by nakazit neměla, pokud budete po narození dodržovat určitý standard hygieny návštěv-neplatí jen pro neteř.co se týče Vás, nakažení byste být neměli.pokud máte...

Tromboza,embolie,mrtvice

| Dotaz od: Jaroslava

Zajímalo by mě jak hodně jsem při hodnotě destiček 702 ohrožená trombozou,embolíí či mrtvicí.Je to vysoká hodnota život ohrožující? Děkuji

Život ohrožující stav to není. Je potřeba kontrola za měsíc, při přetrvávání zvýšených hodnot bude nutné další došetření. Někdy počet destiček spontánně poklesne.

Recidiva plicní infekce

| Dotaz od: Michaela

V září prodělal syn (7 let) zápal plic, měsíc doma, přeléčen antibiotiky(Klacid). Týden jsme měli klid a od té doby začal znovu kašlat, smrkat, ráno plive žluté hleny do...

Zdravím vás... ano, pokud pozorujete tyto příznaky tak dlouho, tak jde o infekci kterou ATB nevyléčilo, doporučoval bych snímek plic, provést kultivaci toho žlutého hlenu a...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Libuše

Při vyšetření krve na boreliosu, mi lékař sdělil, že jsem kdysi prodělala plicní chlamidie, a že mám protilátky. Byla jsem z toho celá špatná. Co to pro mne znamená do...

Pokud máte protilátky na chlamidie, jde o to, jaké to jsou... pokud máte IgG, tak je to dobře a organismus už si s touto infekcí poradil a má protilátky, to znamená, že pokud...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Eva

Vážená paní MUDR. Žáková, od ledna 2012 mám diagnostikované chlamydie v plicích. Od 2.1.-30.1:2012 jsem brala antibiotika Rowamycined a od 6.2.-16.2.2012 antibiotika Klacid...

Chlamydie jsou nitrobuněční parazité, kteří navíc existují v těle v několika vývojových formách zároveň. Antibiotika dokáží likvidovat jen některé formy; působí hlavně v akutní...

Plicní mykobakterioza

| Dotaz od: Lukáš

Chtěl bych se jen zeptat, před dvouma rokama sem skončil léčbu s oboustranou plicní mykobakteriozou a chtěl sem se zeptat zda se mi tato nemoc může vrátit jako u klasické plicní...

Jestli byla mykobakterioza léčena dostatečně dlouho léky, na které byla mykobakteria citlivá, není recidiva onemocnění příliš pravděpodobná. Příznaky by mohly být jak plicní...

Od listopadu minulého roku bojuji s plicními chlamydiemi. Prošla jsem již škálou nejrůznějších vyšetření a bakterie CPN se jeví jako jediná příčina mých potíží. Brala jsem...

Ilono. Dlouhodobý problém, jako je ten Váš, těžko vyřeší internetová poradna. Podrobné informace by Vám měl poskytnout lékař, který Vás ošetřuje, tím víc, pokud již máte...

Paní doktorko, prosím o vysvětlení lékařské zprávy (plicní vyšetření), DG: astma bronchiale persistens, INstabil., nE pod kontrolou, lehká OVP 1 na perif. saturace norma u...

Dotaz jsem se pokousila včera večer zodpovědět.Bližší a konkrétnější výklad Vám musí poskytnout lékař,který Vás na vyšetření odeslal.

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Klára

Chtěla jsem se zeptat pracuji ve zdravotnictví a zhruba před 3 týdny mi vyšli v odběrech c.pneumoiae IgG positivní a c.pneumoniae IgA sl.pozitivní.Odběr jsem opakovala po 14...

K úvaze o nasazení antibiotik je třeba zvážit následující. Protilátky IgA někdy zůstávají dlouhodobě pozitivní, ačkoliv nejde o aktivní infekci či reinfekci. Samotná přítomnost...

Nejsem si úplně jistá, čím začít... Od počátku června stále kašlu. Posléze se přidaly horečky, bolesti kloubů a záchvatovitý kašel, při kterém jsem se snažila vykašlat hleny...

Kašel i určitá únava, někdy i vracející se teploty mohou přetrvávat někdy i několik měsíců po některých plicnich infekcích. Chlamydie jsou jednou z možností. O dlouhodobých...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu z vyšetření krve mám hodnoty chlamydie pneum. IgA 21,466 pozitivní, IgM 0,027 negativní a IgG 30,634 hraniční. Můžete mi tyto hodnoty vysvětlit? je třeba léčení...

Paní Lenko! U chlamydiové infekce a jejích případných dlouhodobějších projevů nebo následků není správné doporučovat léčbu antibiotiky jen podle krevních testů. Nález protilátek...

Vyšetření na plícni chlamýdie

| Dotaz od: Radoslava

Má prosím manžel nárok na vyšetření na plícní chlamýdie když je má manželka, která byla 4 měsíce léčena antibiotiky a teď je relativně bez potíží? Manžel se silnými bolestmi v...

Praktičtí lékaři jsou dobře školení v problematice chlamydiových infekcí a jejich diagnostiky. Stanovení vztahu příznaků k prodělání chlamydiové infekce není jednoduché, pacient...

Plicní chlamidie

| Dotaz od: Libuše

Nechala jsem si dělat krevní testy na chlamidi plicní. Výsledky jsou IgG pozitivní 3,2 IGm negativná,IGa negativní,Igg negativní,IGa negativní, tak je to ve zprávě, na pohl...

LIbuše, nevím, z jakého důvodu jste poslána k léčbě na infekci. Z vyšetření vyplývá, že nemáte aktivní chlamydiovou infekci. O svých obtížích se poraďte s ošetřujícím lékařem...



Plicní fibrosa a ekg

| Dotaz od: Alena

Obracím se na Vás ještě jednou,neopsala jsme výsledky ekg,poslala jsme je v příloze,měla jsme dotaz ohledně vysvětlení ekg, mám plicní fibrosu.Vásledky EKG : s.r.8 0/min.,- T...

Na základě výše uvedených hodnot nejsem příliš dobře schopen si ekg křivku představit. Chtělo by to ekg křivku vidět na vlastní oči, ale doporučoval bych vám obrátit se s...

Podle UZ vyšetření jsem ve 22tt. VVV ani VCC nenalezeny. Základní anatomie srdeční,odstupy velkých cév i dopplerovské průtoky srdečními oddíly bpn. Nepatrná diskrepance v šířce...

Dle mého názoru se nejedná o nic vážného. Jde o měření šířky plicnice a aorty, která je obtížná přesně změřit, proto je lepší měření opakovat. Nemějte strach, jde pouze o...

Plicní parenchym

| Dotaz od: Radomír

S pomocí CT vyšetření mi byl diagnostikován plicní parenchym bez ložiskových či infiltr.změn. Dá se předpokládat spojitost se skutečností, že jsem 35 let odpracoval v prostředí...

Popis CT znamená, že nález je normální a plíce máte zdravé. Takže ta práce v dole nezanechala na plicích žádné následky.

Plicní lipom

| Dotaz od: Marcela

Před týdnem jsem byla z preventivních důvodů na RTG plic a byl mi zjištěn lipom o velikosti 53x33 mm na pravé plíci v parenchymu. Moje praktická lékařka mi řekla, že mám přijít...

Lipom či zmnožení tuku v hrudníku se vyskytuje typicky vpravo v blízkosti srdce. Na rtg byl zřejmě nález pro toto typický, ale zároveň nebyl podezřelý ze závažnější diagnózy...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Radomír

Již 7 roků trpím bolestmi kloubů a asi před 4 měsíci mi přišli na plicní chlamydie, hodnoty mám 10x zvýšené. Paní doktorka mi před 4 měsíci předepsala Azytrox 400mg. Od této...

Vyšetření protilátek v krvi proti chlamydiím není zcela specifické /přesné/ , produkce protilátek se může navodit i zcela nespecificky i při jiné aktivaci imunitního systému...

Plícní chlamydie

| Dotaz od: Jana

V březnu mi byly pro velké zdravotní potíže z krve zjištěny pozit.chlamyd.protilátky.Využívala jsem Fromilid 500 ,4 týdny.Týden po dobrání ATB jsem byla na nových testech a...

Jano! Negativita IgM protilátek znamená, že Vaše tělo aktuálně s chlamydiovou infekcí nebojuje a svědčí to pro úspěch léčby. Můžete být nemocná, mělo by se jednat ale o...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko, Chtěla bych Vás poprosit o radu jak mám dál postupovat v léčbě. Před necelými dvěma měsíci mi můj doktor zjistil plicní chlamydie (po dvou antibiotikách, které...

Kontrolní laboratorní vyšetření protilátek po přeléčené chlamydiové infekci není zcela spolehlivé. Léčba Azitromycinem dle schematu jak píšete, kterou jste podstoupila, je zcela...

Prosím vás mám jeden dotaz v lednu mi byla odstraněna 11 cm plicní bula v levém spodním laloku a od té operace mám problém s břišním svalem,nevím přesně jak místo nazvat ale je...

Někdy se objevují po operacích bolesti v oblasti mezižeberních nervů ai břišní stěny následkem vynucené polohy při operaci v celkovém znecitnění a relaxaci, změny na pateři...

Ráda bych se Vás zeptala za jak dlouho po plicní embolii můžu otěhotnět?? Prodělala jsem Hlubokou žilní trombózu - v lýtku a pak následně plicní embolii. Nyní už jsem po půl...

Na tuto otázku vám podle klinického stavu a laboratorních hodnot odpoví internista,který vás léči,gynekolog dá na jeho doporučení příjemný den

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Pavlína

Již dlouhou dobu mě trápí občasná bolest na hrudi, dušnost (jakoby nemohu vydechnout), kašel a někdy i bušení srdce. EKG i ECHo v pořádku, RTG plic a spirometrie také, krevní...

PAvlíno! Bez podrobného rozhovoru a vyšetření Vám nedoporučím nic jiného, než navštívit lékaře. Pokud nepochodíte u klinických lékařů, konsultujte lékaře celostní (holistické...

Plicní potíže

| Dotaz od: Andrea

Mám problém s dýcháním, ale lékařsky mám vyloučené astma, prosím o radu. V roce 2009 jsem kouřila v průměru 10 cigaret denně, v období ledna jsem měla vždy poté, co jsem...

Asi Vás zklamu,ale moc a moc bych Vás prosila,abyste se nevzdávala-ale pokračovala v "práci"na diagnostice pod vedením své praktické lékařky.Existují stavy,kdy člověk vnímá své...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Edita

Před měsícem jsem byla spolu s partnerem u svého gynekologa, protože se snažíme už patnáct měsíců otěhotnět. Pan doktor nám udělal veškerá potřebná vyšetření a zjistil, že máme...

Mezi následky a komplikace chlamydiové infekce neplodnost skutečně patří. Původcem bývá Chlamydia trachomatis, která postihuje močopohlavní ústrojí. Plicní chlamydie (Chlamidia...

Plicní fibróza

| Dotaz od: Dana

Mám postižení plic při revmatoidní artritidě typu NSIP. Jsem dušná, mám suchý kašel. Zatím užívám pouze Medrol - 16mg denně. Čekám na zahájení léčby v Revmatologickém ústavu...

Toto onemocnění je léčitelné, ale není vyléčitelné, takže po celý život budete muset brát léky - imunosupresiva jako je Medrol, pokud by to nestačilo, budou vám přidávána další...

Plicní problém

| Dotaz od: Dana

Prosím o radu. Léčím se s revmatoidní artritidou a nefrotickým syndromem, užívám kortikoidy a cyklosporin A. Od loňského prosince jsem 3x prodělala atypickou pneumonii, byla...

Plicní postižení u RA souvisí se zánětem drobných cévek, která RA provází, jde o tzv vaskulitidu. Nejdůležitější je opravdu dodržovat léčebný režim včetně dávek kortikoidů...

Měření plicní vitální kapacity, měření „velikosti“ plic nebo „dýchání do hadice“, patří mezi funkční vyšetření plic. Je základním měřítkem toho, jak Vaše plíce fungují...

 celý článek

Před několika dny jsem psala svůj dotaz a dostala odpověď. Jednalo se o pocit zahlenění a nucení vykašlávat, aniž bych něco vykašlala. Zatím jsem byla na plicním oddělení a v...

Máte zánět průdušek, vyléčení můžete pomoci hlavně klidovým režimem, takže lyžování, i když jste bez teplot, zásadně nedoporučuji. Tělo během antibiotické léčby potřebuje "sílu...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: sofie

Chtěla jsem se zeptat na správné možné hodnoty , moje současné jsou IgA 73,3 a IgG 233,1 . Ničím jsem se dosud neléčila, mám pouze vyšší sklon k únavě, je tedy vhodná léčba ATB...

Diaganostika infekce plicními chlamydiemi pouze z vyšetření protilátkové odpovědi je pouze orientační. Každá laboratoř má jiné referenční rozmezí, které by mělo být uvedeno na...

Přenos plicních chlamydií

| Dotaz od: Štefan

Potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Když má někdo plicní chlamydie, a před 3 roky mu byly zjištěny, tak když mu ted doktorka řekla že díky antibiotikům atd, už je nemá řešit...

Vážený pane Štefane, riziko přenosu infekce v uvedeném případě je minimální. S pozdravem, MH.

V září 2015 jsem prodělala plicní chlamýdie,hodnoty mám IgA 107.5 ,IgG 83,6, IgM 0,0.Ostatní vyšetření jsou negativní-přesto mám stále potíže, užívám již šesté antibiotika...

Paní Hano. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. A omlouvám se ještě jednou - bez podrobných znalostí celého dosavadního postupu se k situaci bohužel nelze...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Evelina

Vážená paní doktorko, můj dotaz se týká nákazy plicními chlamydiemi...již dva roky trpím závratí, která začala po prodělání několika viróz horních i dolních cest dýchacích s...

Moc a moc si vážím Vaší důvěry,ale v žádném případě nemohu a nechci mluvit kolegům do jejich práce.Chlamydiové nákazy jsou poměrně složitým tématem,léčba a laboratorní...

Embolie plic

| Dotaz od: Lucie

Před 12lety jsem prodělala embolizaci plic dvakrat za sebou jednou v šestineděli druhou o dva roky později při zkoušce vysadit warfatin.Nyni planuji těhotenstvi vim,že je to...

Myslím, že by bylo nejvhodnější tot řešit s hematologem - přecházení na fraxiparine je myslím hned a podává si i po dobu kojení.

Plícní chlamydie

| Dotaz od: Rostislav

Z odběru krve mi byly zjištěny plícní chlamydie,povolená hodnota byla překročena cca o 1 stupeň,lékař mi předepsal Sumamed 500mg,tři dni jedna tableta a po týdnu znova.Pomůže mi...

Bohužel bez znalosti jednotlivých tříd protilátek nelze určit, zda se skutečně jedná o akutní chlamydiovou infekci. Sumamed je lékem na chlamydie, nicméně jste neuvedl, zda máte...

Prevence embolie

| Dotaz od: Jirka

Pěkný večer, já jenom budu mít na toto téma doplňující otázku technickou, ale docela zásadní, a to je prosím, proč neexistujou běžně preventivní vyšetření na odhalení trombů v...

Mozková mrtvice může mít několik příčin. - ateroskleroza, kornatění tepen - fibrilace síní - nejčastější arytmie srdce - zvýšená srážlivost. exituje mnoho preventivních...

Nákaza plicními chlamydiemi

| Dotaz od: Lenka

Ze stěru z nosohltanu mi byla potvrzena plicní chlamydie (nález na rentgenu plic, přeléčeno předtím klacidem pro zánět průdušek), a navíc ze stěru z močové trubice chlamydia...

Neteř jste mohla sice nakazit, nicméně na testy hned teď nemá cenu chodit, vyčkejte, jestli se nemoc u neteře projeví. Jde o to, že ne vždy onemocníme, když se setkáme s virem...

 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x