Tromboza

Když vám znenadání oteče jedna noha, je třeba vždy myslet na možnost trombózy. Zvláště pokud přitom získá bílou nebo modrou barvu a je bolestivá.

Popis nemoci:

  • Trombóza je stav, kdy krevní sraženina ucpe úsek hlubokého žilního systému, nejčastěji na dolních končetinách nebo v pánvi.

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • Léčba spočívá v podávání protisrážlivých léků nebo enzymů, které rozpouštějí krevní sraženiny.

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

  • Pokud se krevní sraženina uvolní z místa vzniku a doputuje pravou částí srdce do plicního řečiště, nastává plicní embolie, která může způsobit okamžitou smrt pacienta.

Přečtěte si více

Ilustrace

Víte co je cestovní trombóza? Znáte zásady prevence? Navštivte s námi Letiště Václava Havla Praha a podívejte se, co o problematice říká lékař letištní ambulance i co o ní...

 přehrát video
 
Krevní test může odhalit leidenskou mutaci.

Lidé trpící křečovými žilami mají asi čtyřikrát větší riziko žilní trombózy než ti bez varixů. Od žilní trombózy je pak jen krůček k život ohrožující plicní embolii. Sklon k...

 celý článek
Nejčtenější článek Před každou sportovní aktivitou se dostatečně protáhněte a rozcvičte. Jako prevenci je vhodné doplňovat hořčík a další minerály.

Zná to téměř každý, kdo to někdy přehnal s běháním, cvičením nebo jakýmkoliv sportem. Náhlá ostrá bolest v lýtku, stehnu nebo jiném svalu. Někdy se ji podaří překonat poměrně...

 celý článek

Trombóza

| Dotaz od: ivana

Ráda bych jěště věděla, jestli je potřeba se nadále ředit, nebo to už není potřeba. Po 6 měsících co jsem brala Xarelto mám ve stehně ucpanou 15 cm cévu pořád.Trombózu jsem...

Tentokrát budu s dovolením stručnější - situaci je opravdu potřeba konsultovat především s ošetřujícím lékařem, který zná detaily. Pokud jste ovšem nebyla vyšetřena na cévním...


Adipex a tromboza?

| Dotaz od: Monika

Dobry den, je mozne, aby pri brani Adipexu vznikla tromboza (ucpani cev)? V pribalovem letaku se o teto moznosti vubec nehovori, nasla jsem na internetu jen jeden jediny...

Myslím si, že trombóza nesouvisí s užíváním Adipexu. Bude dobré jestli Vás noha bolí, aby Vás vyšetřil lékař a vyloučil trombózu.

Nejčtenější článek Ilustrace

Počít dítě za pomoci medicínských metod znamená pro každý pár značnou fyzickou a psychickou zátěž. Nezřídka jsou s tímto zákrokem spojené i vyšší finanční náklady. Také...

 celý článek

Trombóza

| Dotaz od: ivana

V říjnu 2013 po zlomenině kotníku mi byla zjištěna trombóza v noze. V lýtku se mi vše zprůchodnilo, ale ve stehně mi zůstal 15 cm kus ucpaný i po půl roce. Už mi vysadili...

Snažil jsem se na tento dotaz rovnou odpovědět v rámci reakce na ten Váš doplňující, tak snad to bylo přínosné... Hezký den!

Chtěl jsem se zeptat na tuto diagnozu,byl jsem léčen na podvrtnutý kotník sádrovou fixací 3 týdny,pro bolest a křeče lítka po 3 týdnech provedeno sono a zjištěna byla žilní...

Délka doby léčení je individuální. U vás jde o kombinaci podvknutého kotníku a trombózy. tudíž vás bolí jak kontník tak trombóza. Raději do práce nespěchjte, protože poté můžete...

Trombóza

| Dotaz od: ivana

Pane dochtore Ducháčku. Moc děkuji za velmi rozsáhlou odpověď ohledně mé trombózy v noze ze dne 28.4. Chtěla bych se zeptat jestli mám navštívit nějakou cevní ambulanci, kde o...

V některých případech se po trombóze vyvine posttrombotický syndrom. Noha je více oteklá, bolí při větší námaze, nic se s tím nedá dělat. Je dobré nosit kompresní punčochy, v...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Již jsem dotaz posílala, ale zatím jsem nedostala odpověď, tak nevím zda to došlo. Nedávno jsem prodělala trombozu u lékaře jsem byla trochu informována, že nesmím listovou...

Účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky...

Tromboza

| Dotaz od: Eva

Chtela bych se zeptat jak moc je vysoké riziko trombozy s HA. Je mi skoro 18 let a bude to rok co beru antikoncepci. Nedavno me zacalo bolet v pravém lytku a bolest se jakoby...

Vypadá to skutečně spíše na natažený sval,ale pro jistotu by vás měl zkontrolovat praktický lékař a můžete si nechat na genetice udělat testy na Leydenskou mutaci,zda je u vás...

Trombóza veny portae

| Dotaz od: Simona

Ráda bych se zeptala na onemocnění - trombózu vrátníkové žíly, tímto onemocněním trpí má sestřenice, která na to málem zemřela ve svých 35 letech, její matka (má teta) na to...

Vážená paní Lucie, trombóza vrátníkové žíly se vyskytuje u tzv. trombofilních stavů, kdy je patologicky zvýšena srážlivost krve uvnitř cév. Doporučuji Vám obrátit se na...

Nejčtenější článek V klinických studiích vakcína prodloužila přežívání mužů s některými typy pokročilého karcinomu prostaty o 4 měsíce

Očkováním lze skutečně některým druhům rakoviny nejen předcházet, ale je možné je tímto způsobem i léčit. Příkladem může být například látka pomáhající při karcinomu prostaty...

 celý článek

Je mi 18. let a mám po úrazu trombózu. Bohužel mám k tomu naražený meniskus, který je třeba operovat, ale nejprve doktoři chtělí vyléčit trombózu. Nevím, co tedy dělat. Hybnost...

Pohyb dolní končetinou s bolestivým kolenním kloubem možný je. Je ale otázkou konkrétního stavu jak moc, jaké přesně cviky můžete dělat. Obecně je pohyb pro cévy dolní končetiny...

Trombóza

| Dotaz od: M.

Mám po úrazu trombózu. Bohužel mám k tomu naražený meniskus, který je třeba operovat, ale nejprve doktoři chtělí vyléčit trombózu. Nevím, co tedy dělat. Hybnost mé nohy do...

Trombóza může vzniknout poúrazove, což je váš případ. Opravdu se nejdříve musí odléčit trombóza, až poté přistoupit k operaci. Při operaci s trombózou by bylo velké riziko, že...

Hluboká žilní tromboza

| Dotaz od: Honza11

Prodělala jsem hlubokou žilní trombozu dolní duté žíly a žil pánevního dna, léčenou třemi dny "aktilýzy",nasazením WARFARINU , kompresivní léčby obvazy a operací dolní duté žíly...

Honzo11! Měla byste nosit punčochy II. kompresivní třídy, které vám předepíše váš praktický lékař a které si poté můžete koupit v kterékoli prodejně zdravotnických potřeb. Tam...

V úterý 30.4. jsem prodělala ASK kolene, beru 10 let HA Logest (3x21), nyní bez přestávky druhé plato, právě kvůli operaci (bylo mi doporučeno nevysazovat skrz termín menstruace...

Před vznikem trombozy Vás nyní chrání Fraxiparin, i při užívání antikoncepce. Důležité je i rozcvičování. Sklenku vína či pivo si při užívání Fraxiparinu dát můžete.

Tromboza

| Dotaz od: Jana

22. 7. mi byla diagnostikována tromboza. Ucpané mám 2 hluboké žíly v levém lýtku. Chci se zeptat, jak dlouho trvá rozpuštění sraženin a zda je běžné, že mě noha stále bolí tak...

Sraženina se rozpouští cca 3-6 měsíců, je to individuální. V některých případech noha bolí i po rozpuštění sraženiny a jedná se o posttrombotický syndrom. Je důležité užívat...

Trombóza

| Dotaz od: Lucie

Bolelo mě lýtko a byla jsem na vyšetření ultrazvukem... trombóza byla vyloučena... chtěla jsem se zeptat jestli je vyšetření sonem dostačující nebo existuje i jiné vyšetření...

Bolest lýtkového svalu může může v případě nevelké trombózy umístěné jen v žilách lýtka být jediným příznakem (jinak k trombóze patří i otok, pocit napětí nebo i "zesílení...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Po prodělané tromboze užívám warfarin, když jsem odcházela z nemocnice měla jsem krev naředěnou na 2,2. Postupně co chodím na kontroly, tak mě to klesá. Nyní jsem na 1,66, paní...

Pokud hladina warfarinu klesá, lehce vzrůstá riziko trombozy, ale pokud je nad 1,5, ještě pořád jste chráněna. Jestliže Vás paní doktorka uznala práceschopnou, věřte jí a...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Nedávno jsem prodělala flebotrombozu. Nyní užívám Varfarin. U lékaře mě zběžně řekli. že nesmím listovou zeleninu,rajčata,někde jsem vyčetla,že ani zelený čaj. Byla bych ráda...

Účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky...

Očná trombóza

| Dotaz od: Michaela

Chcela by som sa opýtať ako by ste postupovali pri liečení diagnózy trombosis v. centr. ret. o dx..Ja som bola hospitalizovaná v nemocnici, podávali mi lieky na riedenie krvi...

Laserové zákroky nejsou všemocné. Při Vámi uvedené diagnóze se laserové zákroky využívaní jen v případě komplikací, kdy se vytvoří cévy na místech, kam nepatří, a ty se pomocí...

Momentální trombóza

| Dotaz od: M.

Je mi 18. let a mám po úrazu trombózu. Bohužel mám k tomu naražený meniskus, který je třeba operovat, ale nejprve doktoři chtělí vyléčit trombózu. Nevím, co tedy dělat. Hybnost...

Z hlediska trombózy není pohyb nohou pro léčbu překážkou, pohyb typu běžné chůze je naopak vhodný. Hýbejte tedy končetinou klidně tak, jak Vám dovolil ortoped z hlediska...

Nedávno jsem prodělala "vysokou" trombózu, jak tomu lékaři říkali a museli mi vysadit HA, kterou jsem do té doby brala (SUNYA). Brala jsem ji od 15 let až nyní do svých 20 let...

Marto, řešením může být pro Vás Mirena. Je velice spolehlivá, obsahuje pouze gestageny, které nemáte kontraindikované.

Protože jsem v poslední době často a hodně unavená, navštívila jsem lékaře, který mi odebral krev a nechal udělat potřebná vyšetření. Dnes jsem obdržela výsledky - závěr...

Ve Vašem případě se pod pojmem hormony, které nesmíte brát, myslí hormony steroidní, tj pohlavní (antikoncepce, menopauzální substituce). Hormony štítné žlázy do této skupiny...

Tromboza

| Dotaz od: Marta

Prosím o radu. V polovine srpan 09 jsem prodelala trombozu leveho lytka. Od te doby beru Warfarin 7,5mg/denně. Trapi me od te doby silne vypadavani vlasu, dlouha menstruace...

Ano, Anopyrin také působí proti srážení krve. Co se dalších alternativních přípravků týče, byl bych s jejich používáním velmi opatrný. Každé použité je totiž třeba konzultovat s...

Trombóza a antikoncepce

| Dotaz od: M.

Je mi 18.let a mám z úrazu trombózu. Brala jsem hormonální antikoncepci(Minisiston), kterou jsem musela ihned vysadit. Beru xarelto na odeznění trombózy a předtím jsem si...

Trombóza je jasnou kontraindikací antikoncepce, risiko by bylo značné. Příjemný den

Trombóza

| Dotaz od: Martin

Mám žilní trombózu v lýtku a už měsíc beru warfarin. Hladinu mám pořád kolem 1,45 a stále mi zvyšují dávky.Chtěl bych se zeptat, jestli to není nebezpečné, když je ta krev pořád...

Martine! Navyšování dávky warfarinu nebezpečné není, nebezpečné je naopak neúčinné "naředění" krve. Nohu stačí bandážovat elastickým obinadlem, pokud se vám zdá, že otok...

Hluboká žilní trombóza a plicní embolie – dvě onemocnění, která jsou spolu nerozlučně spojena. trombóza je nemoc, při které dojde k zástavě toku a sražení krve v žilním...

 celý článek

Trombóza

| Dotaz od: Romana

Je mi 38 let, po artroskopii kolene, kde nic nenašli, mi 20 dnech pro silnou bolest v lýtku a nohu jsem měla tak o odstín tmavší, zjistili trombozu. 14 dní injekce Fraxiparinu a...

Nyní máte INR v účinné terapeutické hladině. Při rozvoji posttrombotického syndromu, je nejdůležitější dodržovat léčbu při trombóze. Důsledně nosit elestické punčochy, dodržovat...

Přítel (40) má hlubokou žilní trombózu po úrazu. Od dubna se léčí užíváním warfarinu a nošením punčoch. V sobotu se chystáme na dovolenou autem (cca 1 200km).a výsledech...

V případě, že váš přítel nedávno prodělal žilní trombózu, skutečně není tato mnohahodinová cesta v autě ideální. Pokud není účinně warfarinizován (INR by mělo být přesně jak...

Tromboza

| Dotaz od: Renata

Pane doktore,mám dotaz,týkající se mého onemocnění jménem tromboza.Chtěla bych vědět,zda mohu nohu zatěžovat,např.v podobě řízení auta,nebo zda mám být v naprostém klidu.V...

Řízení auta samozřejmě navadí. Stejně tak může nohu postupně zatěžovat, cvičit, plavat atd. Samozřejmostí ale musí být dodržování medikace. Hezký den.

Tromboza

| Dotaz od: Andrea

Mám dotazy 1. po úrazu jsem dostala hlubokou žilní trombózu jsem na Warfarinu jak dlouho nám nohu bandážovat 2 dotaz má trombóza nějaký vliv na cukrovku, zvýšil se mi cukr 3...

Bandáž je vhodné nosit po celou dobu léčby. Trombóza nezvýšuje hladinu cukru přímo, ale pravděpodobně nepřímo. Nyní máte méně pohybu, více se stresujet. Trombóza na asthma vliv...

Tromboza

| Dotaz od: Kamila Koch

Mam dotaz tykajici se trombozy. Pred cca l rokem jsem mela uraz nohy, a s velkou pravdepodobnosti po nespravnem vysetreni -ihned po urazu- ,kdy mi nebyl dan Heparin, ci...

Z trombózy strach mít nemusíte, pokud bude dodržovat režimová opatření - dostatek pohybu, tekutin atd. Kompresní punčochy pro vás nejsou nezbytně nutné. Odstranění trombózy...

Trombóza x porod

| Dotaz od: Petra

Mám trombózu v levé noze, sledují mně v trombotickém centru. Mám nějaké omezení při těhotenství a porodu, popřípadě můži rodit přirozenou cestou či do vody, prosím vás? Petra

V každém případě budete sledována v risikové poradně a průběh těhotenství i porod bude odviset od aktuálního stavu, klinického nálezu a laboratorních hodnot tak aby vše pro vás...

Antikoncepce a tromboza

| Dotaz od: Iva

Měla bych takový malý dotaz. Před týdnem mi byla zjištěna trombóza v hlavě (splavů v pravo). Byl mi nasazen walfarin 5mg a 18.7 mám jít na zjištění trombofilních stavů. Chtěla...

Kombinovaná antikoncepce je při prokázané tromboze kontraindikována. V době warfarinizace veškerá. Počkala bych na výsledky testů a dále postup dle výsledků.

Perianální trombóza

| Dotaz od: Pavla

V pátek se mi u análního otvoru vytvořila bulka velikosti menší třešně, je bolestivá, na povrch prosvítá na jedné straně temně modročerný flek. Na internetu jsem našla, že se...

Trombotizovaný hemoroid můžete řešit i cestou chirurgické ambulance.

Chcela by som vas poprosit o radu.Zijem vo Svajciarsku.8 rokov som uzivala hormonalnu antikoncepciu mercylon.Moj zensky lekar ma presvedcil nech vyskusam nieco novsie a lepsie...

Zde nám nepřísluší posuzovat, zda byl nebo nebyl lékař v právu. Obecně sice kouření a věk nad 35 let věku nejsou pro užívání hormonální antikoncepce zrovna vhodné, ale záleží na...

Tromboza

| Dotaz od: Nikola

Jsem 7 den po operaci břicha a píchám si injekce do břicha proti srážení krve Clexane.Pořád mě pobolívá lýtko.Mohla bych dostat trombozu ikdyž si píchám injekce?předem děkuji za...

V některých případech můžete dostat trombózu žil i v případě, že si aplikujete léky na ředění krve. Bude vhodné vyšetření lékařem, který vyloučí trombózu žil.

Trombóza

| Dotaz od: Věra

V prosinci mi po ultrazvuku našli trombózu v pravé noze někde u kotníku, byly mi nasazeny injekce Fraxiparine Forte. Po 10 injekcích jsem šla na Quick test a pokračovala v...

Trombóza se léčí léky na ředění krve. Injekční forma je Fraxiparine, tento lék působí ihned. Účinek Warfarinu nastupuje pozvolna a je nutné kontrolovat quick. Normální quick je...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Trombóza

| Dotaz od: Gábina

Je to 2 měsíce, co jsem byla v nemocnici s trombózou v pravém lýtku. Momentálně užívám warfarin. Po měsíci užívání warfarinu mě už noha vůbec nebolela, ale teď - když zatnu...

Stav po trombose a její léčení je dlouhodobý stav, kdy se musí zprůchodnit původně uzavřený průsvit žíly, který se v důsledku trombosy ucpal. Warfarin zajištuje tzv.ředění krve...

Tromboza

| Dotaz od: Marian Valko

Po třech letech léčby warfarinem mám stále neprůchodný žilný systém.Mám poruchu proměny homocisteinu.Jaké mám vyhlídky do budoucnosti ? Dá se to odstranit ? Třeba i chirurgicky...

Při léčbě trombóz vždycky záleží, v jakém místě se trombus vytvoří. Možností je vždy několik, doporučoval bych proto opětovnou konzultaci s ošetřujícím lékařen. Hezký den.

Trombóza

| Dotaz od: ivana

Ještě mám jeden dotaz. Mohu navštívit saunu a vířivku? Křečáky nemám, noha bolí málo a občas brní, neotéká. Co se mi tam může stát? Moc mi ta sauna chybí. Nebo tam být kratší...

Paní Ivano. První část Vašeho dotazu byla asi směřována na kolegy, ale protože to navazuje, odpovím tak nějak dohromady. 1.) Délka "ředění" krve po proběhlé trombose by v...

Trombóza?

| Dotaz od: Eva

Před dvěma lety mi začala otékat levá noha, od kotníku až ke kolenu. Praktickou lékařkou jsem byla poslána na chirurgii, kde mě poslali na ultrazvuk. Několikrát mi v noze nic...

Evo, bohužel nejen že jste prodělala trombózu, trpíte nejspíš insuficiencí - ochablostí žilní stěny, což Vám zvláště v teplejších dnech způsobuje otoky, pocity těžkých nohou...

Trombóza

| Dotaz od: ivana

Byla mi v říjnu 2013 po zlomenině kotníku zjištěna trombóza v noze, ve stehně mi zůstal 15 cm kus ucpaný i po půl roce. Ultrazvuk po 3 měsících od vzniku trombózy: VFC a VPF...

Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě až nyní přesunut. Nicméně musím dodat, že Vám k věci asi oproti předchozím odpovědím nic nového neřeknu - identický nález trvající...

Tromboza a modřina

| Dotaz od: Petr

Mel bych dotaz ohledne meho problemu.Mel jsem nastiple leve hlezno u nohy a po sundani sadry mi zjistili hlubokou zilni trombozu v leve noze.Cca 3 tydny jsem si pichal Zibor a...

Petře! V současné době jste účinně warfarinizován, máte naředěnou krev na takovou hodnotu, při které je vznik další trombózy velice nepravděpodobný, vzniku další trombózy se...

Tromboza

| Dotaz od: hana

Hezký den, měla bych dotaz týkající se trombozy. Před deseti lety jsem prodělala trombozu levé končetiny a plicní embolii. Léčila jsem se rok Warfarinem. Poté bylo 7let vše v...

Léčba opakované trombózy by měla být za účasti odborného lékaře. Nezmiňujete, zda-li jste byla hematologicky vyšteřena. V případě, že ne, doporučuji nejprve toto vyšetření.

Tromboza dolní končetiny

| Dotaz od: Nikola

Dobrý den mám na Vás dotaz..Mám trombozu dolní končetiny beru warfarin a po třech mesících jsem byla obvodní lékařkou poslána na chirurgii.Chirurg mně poslal na kontrolni...

Pokud ještě nejsou hotová všechna vyšetření (ultrazvuk), nemá smysl předjímat. Odstranění krevní sraženiny (trombu) je možné dvojím způsobem. Přednost se dává tzv. trombolýze...

Tromboza

| Dotaz od: PavlaTerezie

Po déletrvající noční křeči v celé noze (od stehna až po nárt) jsem navštívila před dvěma dny praktického lékaře. Mám křečové žíly (rodové), noha je již několik měsíců teplejší...

Pokud trpíte křečovými žilami, tak je u Vás riziko vzniku trombózy samozřejmě vyšší. Trombózu poznáte podle bolesti nohy, otoku. V případě obtíží tedy vyhledejte lékaře. Hezký...

Žilní trombóza

| Dotaz od: Věra

Chtěla bych se zeptat, jestli pomáhá užívání acylpyrinu jako prevence proti vzniku žilní trombózy. Pokud ano, jak často by se měl užívat? Je vhodné užití před letem letadlem...

Pro zdravého mladého člověka je během nepříliš dlouhého letu dostačující přiměřená hydratace a pohyb dolními končetinami. Dlouhé mezikontinentální lety možno u dosud zdravého...

Chtěla jsem se zeptat, zda je možné podsoupit lymfodrenáž i po prodělané trombóze? Různě se dozvídám, že se to doporučuje, někde se píše, že se to nedoporučuje.. tak se chci...

Rozhodnutí záleží též na příčině trombózy (příp. dalších přidružených onemocněních), proto tuto otázku konzultujte se svým ošetřujícím lékařem.

Trombóza

| Dotaz od: Lukáš

V Říjnu minulého roku mi byla oběvena trombóza, píchal jsem si Clexane a pak mi byl nasazen Warfarin 5 Orion. Chtěl bych se zeptat, zda s tímto práškem mohu používat i tento...

Užívání tohoto produktu - Natadrol - Vám nedoporučuji. Je sice na uvedené adrese inzerován jako přírodní anabolikum a androgen, ale v anglickém textu je doslova uvedeno "ačkoliv...

Tromboza

| Dotaz od: jana

Prodělala jsem v 9/2010 trombozu mozkových splavů a do ted užívám warfafin.Mám jedno dítě 2,5 leté a v těhotenství,ani po porodu žádné komplikace.V rodině genetickou dispozici...

Pokud budete zajištěna antikoagulační terapií, a hematolog to dovolí, bude u vás těhotenství možné. O vysazení Warfarinu se musíte také dohodnout s hematologem.

Hluboá žilní tromboza

| Dotaz od: Hana

Letos v červnu jsem měla hlubokou žil.trom. v pánvi. Byla mi provedena trombolýza, nepodařilo se však plně rozpustit tromb. Užívám nyní Warfarin, beru Detralex. Jelikož se různí...

Hano. Nejsou mi známé okolnosti, za jakých k trombóze pánevní žíly došlo (operace? ulehnutí na lůžko na několik dnů? dluohá cesta? spontánní trombóza?). Taky neznám u Vás...

Tromboza

| Dotaz od: SeWeRka

Mám trombozu LDK + prodělanou oboustrannou drobnou plicní embolii. Antikoncepci jsem vysadila. Jsem na Warfarinu 5. Nitroděložní tělísko mi gynekolog nechce zavést z toho důvodu...

IUD je možno zavést i ženám,které dosud nerodily, jen je nutné vybrat správnou velikost a počítat s tím,že možnost samovolného vypuzení je o něco větší příjemný večer

Tromboza

| Dotaz od: Eva

Mému manželovi chirurg sdělil, že dostal trobozu do dolní části končetiny, kterou měl asi týden v sádře, protože si roztříštil palec u nohy. Píchá si injekce na ředění krve a...

Ano, dle mého názoru bych se řídil doporučením lékaře spolu s kontrolou krevní srážlivosti, končetinu do vyšší polohy, postupně rozvičovat dle doporučení. Podávané léky pro...

Antikoncepce a tromboza

| Dotaz od: Lenka

Před nějakou dobou mi byla zjištěna zvýšená srážlivost krve a proto mi samozřejmě zakázaly brát HA. S přítelem proto používáme kondomy, ale příjdou mi příliš nespolehlivé a...

Hormonální antikoncepci Vám lékař nepředepíše.není antikoncepce (hormonální),která by byla vhodná pro poruchy srážlivost.po porodu byvch doporučila tělísko, ale před porodem...

Chtěla jsem se zeptat jak velké je riziko plicní embolie a hluboké žilní trombózy v běžné populaci v ČR. Děkuji za odpověď

Základní riziko vzniku žilního trombembolismu v evropské populaci je asi 1:1000 obyvatel ročně.

Trombózat

| Dotaz od: Radka

Po pádu z lyží a diagnoze na traum.ambulanci distorze kolene a krev koleně jsem dostala ortézu. jenže po dvou dnech šílené bolesti v lýtku jsem navštívila cévní a tam mi řekli...

Délka léčby fraxiparinem závisí mj. na tom, zda-li není přičinou vaší trombózy též trvalá odchylka ve srážlivosti krve a na tom, jak rychle se "ucpaná" žíla zprůchodní. O délce...

Tromboza

| Dotaz od: Dušan

Pane doktore, mám k Vám prosbu - dotaz. Vzhledem k tomu, že jsem měl zhruba před měsícem bolesti v pravé dolní končetině (od prstů na noze až ke koleni), později mi začal otékat...

Antikoagulační léčba při spontánně vzniklé trombóze trvá 3-6 měsíců, někdy i déle - záleží na dalších okolnostech (přidružená onemocnění, předchozí výskyt trombózy, genetická...

Tromboza

| Dotaz od: Monika

Mám trombozu a beru warfarin orion 5mg,musela jsem vysadit HA,ktera tuto nemoc zapříčinila.Chtěla jsem se zeptat jestli mohu otěhotnět při braní warfarinu když nejsem nijak...

Otěhotnět můžete,ale Warfarin je v graviditě kontraindikován příjemný den

Žilní trombóza a antikoncepce

| Dotaz od: Brigita

Před třemi měsíci jsem prodělala žilní trombózu komplikovanou plicní embolií. Následně vysazena HA. Nekouřím, pravidelně cvičím, 168/75, 39 let. Trombofilie nepotvrzena. Nyní...

Ano, Mirena je pro Vás vhodná, obsahuje čistý gestagen, který navíc v 80% zůstává na sliznici děložní- kterou snižuje a do těla se dostává minimálně- mohou i ženy po tromboze...

Trombóza

| Dotaz od: Alena

Jmenuji se Alena a je mi 28let.V listopadu 2008 jsem prodělala po operaci trombózu levého lýtka.Nyní jsem byla na vyšetření ultrazvukem, které dopadlo dobře.Ještě 2týdny budu...

Nebojte se - je li již dle dosažených výsledků léčby možno vysadit warfarin a budete-li dále dodržovat doporučení lékaře, je další tromboza málo pravděpodobná. Kyselinu listovou...

Tromboza

| Dotaz od: SeWeRka

Mám trombozu v LDK + po drobné oboustranné plicní embolii. Uživala jsem fraxiparine Forte 0,6 ml a ted Warfarin 5mg 2x1 . Jaká je možnost že se embolie vrátí,či dostanu CMP...

Jste mladá žena,předpokládám,že jste absolvovala vyšetření v tzv.trombotickém centru,zde byste měla být i nadále v dispensární péči.Vaše léčba a sledování samozřejmě budou...

Tromboza

| Dotaz od: Kamila Kochova

Pred nyni vice nez pul rokem jsem utrpela na oko ne zavazny uraz s motorkou.Ale pote se ukazalo, ze to tak jednoduche neni. Zrejme doslo i k pochybeni lekare, ktery me v...

Po proběhlé trombose nárok na ID asi mít nebudete. Po takto dlouhé době již dochází k vazivové přeměně trombu a ten pevně přiroste k cévní stěně a proto nehrozí, že by se utrhl...

Tromboza

| Dotaz od: karel

V listopadu jsem prodělal flebotrombozu PDK. Noha stále bolí a otéká. Žíla je pořád ucpaná. Chtěl jsem se zeptat,jestli ještě nyní hrozí riziko embolie (INR 2,1) třeba při...

Karle! Bohužel rozsah mé odpovědi je limitován a na Váš složitý dotaz tak nebudu moci uspokojivě reagovat. Ve vší krátkosti - zvážení rizika embolie je na lékaři, obvykle je...

Trombóza

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat, za jakých situací mohu dostat hlubokou žilní trombózu? Riziko této nemoci mi bylo zjištěno během těhotenství, kdy jsem si musela několik měsíců aplikovat...

Problematiku trombosy najdete třeba na těchto odkazech: pozor na létání a cestování na dlouhé trasy vsedě: http://www.krecove-zily.cz/novinky/letejte-bezpecne-s-flavonoidy-223...

Tromboza

| Dotaz od: Kamila

V roce 2004 jsem prodělala hlub.žilní tr.-heteroz.leydenská mutace f.v.-mám posttromb.stavy které se zhoršují-léky neužívám.ráda bych tyto stavy změnila-chodím do hem.poradny...

V případě postrombotického syndromu bych Vám přeci jen doporučoval užití venofamak (Detralex), efekt nebude asi 100%, ale k úlevě obvykle dochází, dalším léčebným opatřením je...

Trombóza mozku

| Dotaz od: Tereza

Je mi 18 let v březnu jsem byla měsíc v nemocnici kvůli trombóze mozku, krevní sraženinu mi rozpouštěli heparinem, ale na kontrolní mag. rezonanci v červnu jsem se dozvěděla, že...

Váš dotaz je extremně speciální a vyžaduje nejen znalost vašeho celkového stavu a eventuálních neurologických příznaků, o kterých se nezmiňujete, snad nejsou, že odpovědět může...

Tromboza a cukrovka

| Dotaz od: Kteřina Čumriková

Byla u mě zjištěna tromboza a doktoři mi dělali testy i na cukrovku,ještě nevím zda mi byla zjištěna a tak bych se chtěla zeptat jestli kdyby mi potvrdili doktoři cukrovku zda...

Cukrovka vede také ke zvýšenému riziku cévních uzávěrů, ale spíše tepenných, kdežto trombosa je uzávěr žíly. Případná cukrovka by tedy neměla být příčinou vaší trombosy.

Žilní tromboza

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych jse zeptat, od 1.září mi byla zjištěna neúplní tromboza pravého lýtka, ucpaná větev, noha nebyla oteklá jen hrozně bolela, brala jsem Fragmin 0,2 2500, po dobu...

INR 2,0 je na dolní mezi požadovaného rozmezí hodnoty. Nejen proto doporučuji vaše obtíže konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem.

Trombóza

| Dotaz od: Marta

Přeji, prosím moc o radu. V srpnu jsem prodělala trombozu l.lytka a na začátku rijna se mi to v malem rozsahu zopakovalo (nespravnou stravou), bylo to patrne jen na...

Marto! Pokud jste prodělala dvakrát po sobě žilní trombosu, měla byste být v každém případě vyšetřena na přítomnost geneticky vázaných poruch se sklonem k tvorbě opakovaných...

Antikoncepce a trombóza

| Dotaz od: Alena

Chtěla jsem se Vás zeptat, zda je možné kromě nitroděložního tělíska používat jinačí nehormonální antikoncepci po prodělání trombózi v DLK. Byla jsem na operaci kolene...

Nehormonální antikoncepce je ještě kondom.méně spolehlivé jsou spermicidní gely.

Tromboza po obstřiku kolene

| Dotaz od: Pavla

V lednu mě začala trápit bolest zad, tak jsem navštívila obvodního lékaře, který mě aplikoval několik injekcí, načež asi po týdnu mě zase zastihly velké bolesti kolen (už asi 5...

Krásný den.Je mi líto,že Vás zklamu.Na Vaši otázku dokáže možná dát částečnou odpověď lékař,který zná podrobně Vaši předchozí zdravotní historii,Váš aktuální stav,genetické...

Tromboza

| Dotaz od: Ivan

Po gastrickém bypasu se diagnostikovala tromboza a plicní embolie. Díky předcházející opakované operaci vyhřezlé ploténky mám podstatně sníženou citlivost v lýtku, ale v...

Při účinné (resp. nadměrné) antikoagulační terapii by nemělo dojít k recidivě trombózy. Vzhledem k anamnéze spondylogenní operace bych doporučoval ohledně těchto obtíží doplnit...

Antikoncepce a tromboza

| Dotaz od: marcela

Jelikož mám stálého přítele a je mi 17 let, tudíž opravdu nepřemýšlím o dítěti, uvažuji o hormonální antikoncepci. Jenže v poslední době se poblíž vyskytlo poměrně dost tromboz...

Risiko snížíte,pokud podstoupíte genetické vyšetření na Leydenskou mutaci, u které hrozí největší risiko trombóz. Příjemný den

Tromboza

| Dotaz od: renata

Moje mamka (53) se léčí na trombozu, píchala si heparin, nyní bere Warfarin, chodí na odběry krve, dá se nějak této nemoci předcházet. ( je hubená, sportuje, ale má sedavé...

V prevenci je nejdůležitější zabránit stagnaci krve v dolních končetinách: není vhodné dlouhé sezení či stání, je nutno dělat přestávky a cvičit nohama, dlouhodobě se musí nosit...

Tromboza, embolie- otěhotnění

| Dotaz od: tamotam

Jsem měsíc po zjištěné tromboze v levé noze (lýtko)a prodělané plicní embolii. Nyní užívám warfarin. Mám zakázanou hormon.antikoncepci a prozatím nedoporučené otěhotnění. Mám...

Risiko je pro Vás,měsíc po prodělané plicní embolii na graviditu pomýšlet je nerozum,vyčkejte až internista a gynekolog vám řeknou, že akutní nebezpečí pominulo warfarin je v...

Právě jsem prodělala trombózu a beru warfarin 5mg. Vím, že se na něho nesmí pít ale jelikož je mi 17 let a navštěvuji diskotéky tak piju poměrně často.Je možné že by se mi kvůli...

Milá slečno, musím říct, že mě Vaše chování zaráží - zdraví máte jenom jedno, máte 17!!! let a pijete poměrně často??!! Jistě, že k Warfarinu se pít nesmí, metabolizuje se přes...

Je mi 38 let, po artroskopii kolene mi asi po 20 dnech zjistili trombozu v lýtku. Hrozně mě to stresuje, neustále myslím na komplikace a trvalé následky, nemohu se zbavit...

Vážená a milá paní Romano, Váš lékař má pravdu, antidepresiva ze skupiny zvané SSRI, kam patří escitalopram = Cipralex, ale také citalopram, sertralin, fluoxetin, fluvoxamin a...

Tromboza

| Dotaz od: Josef

Před týdnem a půl mě hospitalizovali s podezřením na trombozu. Začalo to křečemi do zadního stehna nohy, potom velkou bolestí LDK a otokem lýtka. Po dvou dnech jsem byl...

Pokud byla vyloučena hluboká žilní trombóza (laboratorně a na ultrazvuku), věřte stanovené diagnóze, popsané příznaky jí odpovídají. Se stanovenou léčbou také souhlasím...

Embolie tromboza

| Dotaz od: MONIKA

Pane doktore mám dotaz moje sestra je 2 týdny po laparoskopii žlučníku měla žlučníkové kameny a tet má brnění v nohou a bolesti v krku co jí hrozí ?? má dojem že to není správné...

Trombosa by se projevila jednostranným otokem a bolestí v lýtku, embolie pak náhle vzniklou dušností a bolestmi na hrudi. Obtíže, které popisujete, na trombosu ani embolii...

Tromboza

| Dotaz od: Petra

Je mi 36 let a před 6 týdny jsem prodělala trombozu v oblasti lýtka. Dle lékařů příčinou byl úraz, který se mi stal v zahraničí, poté dlouhá cesta do ČR a horm. léky užívané pro...

Petro! Warfarin může poškodit plod především mezi 6. a 12. týdnem. Obecně se těhotné ženy převádí na jiný druh léčby. Samotné otěhotnění by nemělo být nijak ohroženo a stačí...

Tromboza

| Dotaz od: Jana

Chtěla jsem se Vás zeptat,jestli je možné,abych se úplně uzdravila bez nějakých následků,když mě doktorka zjistila hlubokou žilní trombozu a jeli možné při tomhle stavu kouřit...

Kouření vyloženě nezpůsobuje trombosu, nicméně vhodné není, protože ovlivňuje stav cév a prokrvení končetin. I když se trombosa vyléčí, resp. postižená céva se zprůchodní, po...

Tromboza v lýtku?

| Dotaz od: Šárka

Už asi třičtvrtě roku chodím 3x týdně cvičit na Vibrogym (vibrační plošina, je tam kontraindikací ke cvičení tromboza). Mám trombofílii (Leiden, Protein S 49%). V posledním...

V případě, že váš ošetřující lékař shledává vyšetření jako urgentní, může žádanku na sono vypsat jako statimovou a vyšetření by pak proběhlo neprodleně.

Trombóza a kouření

| Dotaz od: Bajjun

Je mi 20 let a už několik roků kouřím. Natrhla jsem si v lýtku svaly a protože beru trvale antikoncepci, předepsali mi v nemocnici léky na roztažení žil a také každodenní...

Kouření negativně ovlivňuje především stav tepen, tzn. může ovlivnit prokrvení a tím i rychlost hojení rány. Ale domnívám se, že ve vašem případě žádné zvláštní riziko nehrozí.

Bioquant a tromboza

| Dotaz od: Petr

Vážená paní doktorko,prosím o Váš názor (popř. názor Vašich kolegů) na použití přístroje BIOquant. Je mi 44 let, nedávno jsem prodělal malý chirurgický zákrok na koleně, ovšem...

Podle informací na stránkách distributorů není léčba warfarinem kontraindikací k užívání Bioquantu. Sám však nemám s používáním Bioquantu žádné zkušenosti a spíše o jeho...

Tromboza

| Dotaz od: Patricie

Ve čtvrtek jsem začala užívat hormonální antikoncepci Stodette. Den bych si měla dát třetí tabletku. Matka nemůže mí antikoncepci z důvodu trombozy a tak bych se chtěla zeptat...

Bohužel neznám nic o vašem zdravotním stavu, také mi není jasné, jestli vaše maminka trombozu prodělala. Příznaky, které popisujete, nejsou úplně typické pro trombozu, k jejímu...

Trombóza hlubokých žil

| Dotaz od: SIMON.PHOENIX

V lednu letošního roku mi byla dioagnostikována trombóza hlubokých žil. Při molekulárně genetickém vyšetření mi bylo zjištěno : Faktor V Leiden(1691 G>A) G/G - nebyla...

Simone Phoenixi! Popsaná mutace postihuje metabolismus kyseliny listové a způsobuje tak vysokou hladinu homocysteinu. Ten pak zvyšuje riziko svého nositele k cévním příhodám...

Antikoncepce & tromboza

| Dotaz od: Markéta

Paní doktorko! Chtěla bych Vás poprosit o radu. Jakou si mám u svého gynekologa vyžádat antikoncepci? V případě, že by chom s partnerem chtěli do dvou let druhé dítě...

Pokud si nepřejete nitroděložní tělísko, můžete požádat o gestagenní pilulky. Jsou to pilulky bez obsahu estrogenů, a proto je mohou užívat i ženy, které prodělaly trombozu...

Tromboza

| Dotaz od: Sarka

Už 5 dni mě pobolíva levá noha ze začatku jen od kolene dolu ted už celá noha není to prudká bolest lehce mě pobolívá i nad hyždětem ,ale největší bolest cítím v koleni a kolem...

Doporučuji vyšetření u praktického lékaře, protože užívání ANP riziko trombózy nevylučuje.

Tromboza

| Dotaz od: Jitka

Před cca 10 dny jsem si zlomila kotník. Vím, že abych předešla případné tromboze, měla bych ředit krev. Moje otázka zní, zda a jak se může krev ředit bez předepsaných léků. Děkuji.

Jitko! Otázku nutnosti ředění krve nechte na svém ošetřujícím lékaři. Ne vždy je to nutné. Bez léků na předpis toho moc nenaředíte, leda byste chtěla hazardovat se svým...

Tromboza mozk.splavu

| Dotaz od: lída

Před více než rokem jsem prodělala trombozu mozk.splavu, ráda bych se zeptala zdali je možné při lumbální punkci způsobit trombozu. 14 dní před tím jsem na ní byla kvůli...

Lído! Na dálku nemohu hodnotit možné důvody a důsledky Vašeho stavu. Nepřísluší mi také hodnotit výkony jiných lékařů a usuzovat na případné komplikace. Velmi se omlouvám, že...

Tetování a trombóza

| Dotaz od: Barča

Chtěla jsem se zeptat, zda si mohu udělat tetování, když jsem před dvěma lety měla trombózu. Není tam nějaké riziko?Warfarin a ani jiné prášky na zřeďování krve už dávno neberu...

Pokud šlo o trombózu v oblasti dolní končetiny (bývá nejčastější) a hodláte se nechat tetovat právě na nohou, může být určité riziko vzniku místního kožního zánětu a následných...

Opakovaná trombóza, anémie

| Dotaz od: Klára

V listopadu jsem prodělala femorální trombózu. Vznikla bez zjevné příčiny, HA neberu, žádná operace ani nic podobného. Už jsem jednu trombózu měla v dřívějšku, popliteální, ale...

Kláro. Spontánně vzniklá trombóza u mladého člověka je vždycky podezřelá z hyperkoagulačního stavu. O opakované trombóze nemluvě. Žádejte proto svého praktického lékaře o...

Tromboza

| Dotaz od: Sarka

Chci se zeptat jestli je možne dostat trombozu dol. končetin ,když uživám dlouhodobě anopyri děkuji

Bohužel toto riziko při užívání Anopyrinu není vyloučeno.

Pane doktore, 18.12 jsem Vám psala dotaz na téma "Nateklé lýtko bez bolesti", kde jste mi doporučil vyšetření na možnou trombózu. Na vyšetření jsem byla, dělali mi duplexní sono...

Je dobře, že se trombóza nepotvrdila. Vaše potíže budou asi od křečových žil, mohou být i vnitřní, které nejsou vidět. Detralex je dobrý lék na křečové žíly. Ale jsou pacienti...

Představte si, že jste uspořádali večírek, na kterém se všichni skvěle bavíte. Bohužel každá párty jednou končí a ráno přijde velmi brzy.

 celý článek

Křečové žíly mohou být nejen nevzhledné, ale představují i rizikový faktor pro vznik vážnějších zdravotních problémů, jako je povrchová flebitida, trombóza povrchových žil, nebo...

 celý článek

I když žijeme v době high-tech inovací, kompresivní punčochy zůstávají i nadále základní a zásadní pro léčbu křečových žil. Víte ale, proč je máte vlastně nosit, a děláte to...

 celý článek

Cesta letadlem mnohdy znamená několikahodinové sezení a téměř žádný pohyb. To však vůbec není dobré pro žilní krevní oběh. Pokud je navíc cestující žena, která užívá...

 celý článek

Bolest je často chápána jako nutné zlo, které je třeba přetrpět. Občas ale může být jistým znamením, kterým nám organismus oznamuje, že něco není v pořádku. Zvláště pak u...

 celý článek

Představte si, že jste uspořádali večírek, na kterém se všichni skvěle bavíte. Bohužel každá párty jednou končí a ráno přijde velmi brzy.

 celý článek

Křečové žíly mohou být nejen nevzhledné, ale představují i rizikový faktor pro vznik vážnějších zdravotních problémů, jako je povrchová flebitida, trombóza povrchových žil, nebo...

 celý článek

Kardiostimulátor a létání

| Dotaz od: Radomír R.

Manželka má kardiostimulátor je jí 70 let a syn ji nabídnul dovolenou na Floridu. Jaká jsou rizika a můžete cestu doporučit? Děkuji

Pro samotný let není kardiostimulátor (KS) problém. Ty představují brány na detekci kovu na letišti. Některé KS ale branou projít smějí, např. Biotronic. Podívejte se do...

Bolest lýtek

| Dotaz od: Markéta

Chtěla jsem se zeptat už týden mě bolí obě lýtka, je to tupá ne moc silná bolest občas mam pocit i chvění v lýtkach, měla jsem asi před měsícem rhb protože jsem měla skoliózu...

Po internetu vás opravdu nemohu vyšetřit, pokud existuje podezření na hlubokou žilní trombózu, a PL nemáte v dosahu, máte několik možností: 1) vyhledáte pohotovost ve večerních...

Silná ostrá bolest na hrudi a bezmocné lapání po dechu. Pocit, že právě teď a tady umřu, a přitom ještě před minutou bylo vše v pořádku. V tom lepším případě „jen“ křečové...

 celý článek

V červnu půjdu na gynekologickou operaci a beru HA a mám sklon k trombóze. Mám si píchat injekce, aby k tomuto problému nedošlo? A chtěla bych vědět, jak si je musím dlouho...

Před operací půjdete na předoperační vyšetření. Ve zprávě budete mít také doporučení, co je třeba preventivně dělat. Antikoncepci můžete před operací plánovaně vysadit.

Nový lék na ředění krve

| Dotaz od: Jana

Prodělala jsem hžt s embolizací plic v roce 2011 poté co jsem po roce vysadila Warfarin se mi hžt objevila opět v roce 2013 bez embolie.Jelikož se nestihlo udělat důkladné...

V první řadě by bylo potřeba dovyšetřit, zda máte nebo nemáte některou z poruch, které vedou ke zvýšenému riziku žilní trombózy a k nutnosti doživotní antikoagulační léčby. To...

Kompresivni punčochy

| Dotaz od: Romana

Mám 2měsice zjištěnou trombózu v lýtku,po artroskopii kolene.Quick mi kolísá,spíše nižší.Chtěla bych vědět,zda musím nosit punčochy až do večera než jdu spát?A nebo pokud se...

Punčocha působí hlavně preventivně, aby nedošlo k rozvoji posttrombotického syndromu (chronické bolesti lýtka, chronický otok končetiny). Důležité je jestli vás noha bez...

Nízké hodnoty quick testu

| Dotaz od: Věra

Píšu vám již podruhé, prodělala jsem trombózu pravé dolní končetiny, byl mi nasazen Fraxiparine Forte a Warfarin 3 mg. Výsledky testu byly stále pod 1,0, tak jsem začala brát...

Pravděpodobně půjde o specializované odběry krve. Musí se vyloučit vada srážení krve. Bližší informace vám ev. sdělí hematolog.

Pálení nohou

| Dotaz od: petra

Můj dotaz se týká pálení nohou.Již půl roku léčím trombózu pod pravým kolenem - beru warfarin 3mg a nosím kompresní podkolenky. Trombofilie byla vyloučena. Poslední hodnoty INR...

Pálení nohou může být od žil, pokud to bude přetrvávat déle, bude vhodná kontrola u svého ošetřujícího lékaře. V některých případech se může jednat o podráždění na punčochy...

Paní doktorko,V červnu tohoto roku jsem prodělal trombozu splavu v hlavě, nyni užívám warfarin 5mg.Byla jsem i na vyšetření trombofilnich stavu.Byla mi zjištěna mutace FV...

Dotaz byl ke mě přesunut od kolegyně... Odpovím v bodech. 1.) warfarin v graviditě není možno užívat vzhledem k tomu, že může vyvolávat vývojové vady a krvácení u plodu...

Dychani

| Dotaz od: Marcela

Chtěla bych se informovat, jsem strašný nervák a už sem i hodně lidi k smíchu kvůli tomu, že mám ze všeho strach tedy spíše z nemoci. Důvod je takový, že mě postihl velký...

K rizikovým faktorům trombózy (krevní sraženiny, nejčastěji v žílách dolních končetin) a následné embolie patří pozitivní rodinná anamnéza (to znamená výskyt trombózy či embolie...

Porucha mikrocirkulace

| Dotaz od: Zdenka

Pokládala jsem dotaz do živého vysílání, ale MUDr. Radovan Fiala ho bez poznámky jako jediný vynechal. Proto prosím o odpověď. Loni v listopadu jsem byla hospitalizována na...

Doporučuji celkově upravit životosprávu, vyhnout se tučným jídlům, hormonální antikoncepci, dostatečně sportovat, a dodržovat pitný režim. To vše jsou faktory, které mohou vznik...

Mthfr

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat,dceři je 9let.Byla jí zjištěná Polymorfismus MTHFR C677T:TT HOMOZYGOT+A1298C:AA je potřeba nějakého opatření?Na genet.mi nic neřekli výsledek mi přišel...

Mutace v MTHFR se již nepovažuje za rizikovou. Dříve se brala jako riziková pro trombozu, ale ukázalo se, že to vznik trombozy nezvyšuje. Ideální ale bude obrátit se na genetika...

Pro pacienta s vadou chlopně je v současné době optimální operační řešení rekonstrukční výkon spojený se zachováním vlastní chlopně. Vzhledem k rozsahu postižení je však často...

 celý článek

Nateklá pravá noha

| Dotaz od: Renáta

Mého přítele stále trápí nateklá pravá noha + křeče.Má na ni velké hnědé fleky.V nemocnici na Bulovce mu řekli, že to má od plotýnky na zádech.Naposledy když nastydnul dostal...

Paní Renato bez krevních testů je těžké učit komu věřit- důležité je jaké má jaterní testy- pochybuji však, že by otok 1 nohy způsobilo selhání jater, stejně jako ploténka...

Pletysmograrie je vyšetřovaní metoda, která slouží k hodnocení kvality prokrvení tkání a poskytuje informace o reaktivitě vyšetřovaných cév. Pletysmografie umožňuje získat...

 celý článek

Ha minerva

| Dotaz od: Šárka D

Je mi skoro 30 let a jsem 1,5 roku po porodu. Nedavno jsem přestala kojit a tak bych zase ráda začala s HA. Problém je v otm, že mám moc požadavků o kterých jsem pověděla i...

Šárko. Obecně každá HA může vyvolat komplikace, o kterých píšete. Od těch běžných až po stavy závažnější, jako je například trombóza. Pokud už jste opravdu rozhodnutá začít...

Antikoncepce po tromboze

| Dotaz od: Pája

V září loňského roku jsem prodělala trombozu v pravé dolní končetině, takže jsem musela na radu lékaře vysadit antikoncepci (Yadine). Asi po půl roce mi doktorka napsala...

Pájo! To je trochu svízelná situace. Vzhledem k prodělané trombóze kombinovaný preparát užívat nemůžete, tělísko nechcete. Zkuste s vaší gynekoložkou prodiskutovat možnost...

Při cestování letadlem na dlouhých linkách dochází k žilnímu městnání na dolních končetinách, jehož známkou jsou otoky. U některých lidí se tvoří krevní sraženiny, které mohou...

 celý článek

Quick test

| Dotaz od: Romana

Od 20.12.mam zjistenou trombozu v lýtku.Beru Warfarin 5mg 1denně.Do ted jsem mela Quick2,35,nyni spadl na 1,85. Dietu dodrzuji,nove ted 14dni beru Cipralex.Nevim co kolisani...

Hodnota Quick 1,85 je považována za účinnou. Určité kolísání je normální a není úplně jasné čím je způsobené. Někdy stačí malé nachlazení a hodnoty jsou hned jiné. Rozmezí 1,85...

Flebotromboza

| Dotaz od: Renata

Pane doktore, 3.12.2013 mi byla diagnostikována flebotrombosa v PDK (imobilizace po operaci zlomeného kotníku-OS hlezna 29.10.2013). Dle sonografie byl nález : prox.část VF je...

Vzhledem k neúčinnému INR bych nedoporučoval cvičení bez punčochy. Je pravda, že každý lékař na to má jiný názor, nerad bych Vám radil čtvrtý názor. Nyní je nejdůležitější mít...

V červnu půjdu na gynekologickou operaci a beru HA a mám sklon k trombóze. Mám si píchat injekce, aby k tomuto problému nedošlo? A chtěla bych vědět, jak si je musím dlouho...

Nutné je napsat jakou operaci a proč berete HAK, když máte riziko trombózy zvýšené? Pokud se jedná o malou operaci, Fraxiparin se aplikuje cca 1-2 dny, pokud jste zdravá a vše...

Co bychom měli vědět o zánětu žil? Dojde-li ke zpomalení krevního toku v žilách, či k přímému poškození žilní stěny nebo se z nějakého důvodu začne krev v žilách srážet, dochází...

 celý článek

V červnu půjdu na gynekologickou operaci a beru HA a mám sklon k trombóze. Mám si píchat injekce, aby k tomuto problému nedošlo? A chtěla bych vědět, jak si je musím dlouho...

Sama si rozhodně nic nepíchejte, poraďte se se svým gynekologem, zda antikoncepci vysadit a poté na prevenci trombózy s operatérem, záleží na druhu výkonu. Příjemný den

Píchá mně pod žebry a někdy mi jde pichlavá, křečovitá bolest i do hrudníku směrem k srdci, může to být od páteře? Od 17.2.2010 mně začala bolet noha - diagnoza: flebotrombóza v...

Zuzano! Píchání na hrudníku bývá často způsobeno problémy s páteří, ale vzhledem k prodělané flebotromboze vám doporučuji vyhledat lékaře (nyní o víkendu pohotovost...

Mám dotaz ohledně nošení punčoch, mám trombózu svalových větví lýtka, po ATS. Tromboza zjištěna 20.12., operace byla 26.11. Quick mám 2,35. Punčochu nosím celý den, ale nevím...

Já doporučuji první tři týdny punčochu nosit i v noci. Poté na noc sundávat. Ráno punčochu navléknout dříve, než dáte nohy s postele. Rehabilitace se může začít za týden až dva...

Warfarin a mutace heterozygot

| Dotaz od: Barbora

Před rokem jsem si zlomila kotník a hned na to se objevila hluboká žilní trombóza v lýtku. Nasadili mi warfarin a začala jsem s léčbou. Po třech měsících jsem ho na základě...

Přítomná mutace je vrozená a nelze se jí nijak zbavit. Znamená zvýšený sklon k trombóze, což v důsledku znamená vpodstatě zákaz užívání hormonální antikoncepce, zvýšenou ochranu...

Obezita zvyšuje riziko vzniku život ohrožující krevní sraženiny v žilním řečišti. Podle nejnovějších dánských výzkumů se však ukázalo, že nejen sama obezita, ale také rozložení...

 celý článek

Nuvaring

| Dotaz od: Marta

Přeji, můžu prosím začít používat t při tromboze Nuvaring? Nemá jako vedlejší účinky padání vlasů? Užívala jsem HA Diane, která mi vyhovovala, ale kvůli tromboze jsem ji musela...

Marto! Nuvaring je bohužel stejně jako Diane kombinovaný preparát, obsahuje tedy i estrogen a je tedy u vás vzhledem k trombóze kontraindikován. Obávám se, že vzhledem k vašim...

Křečové žíly jsou zdravotním problémem mnohých z nás. Velice často se objevují zvláště v těhotenství. Mnohé ženy si ale možná neuvědomují, že nedostatečné sledování žil v...

 celý článek

Před pár dni jsem si vyvrkl kotník, chůze nebyla prakticky bolestivá, ale na noze se udělala podlitina a otok, lékař po zrentgenování určil diagnózu: poraněný přední...

Podle posledních doporučení se i anopyrin považuje za dostačující. Větší ochranu by Vám zajistilo podávání tzv. nízkomolekulárních heparinů, které by jste si ale musel sám...

Antikoncepce a křečové žíly

| Dotaz od: Zdeňka

Dodrý den.Mám křečové žíly a chtěla bych se zeptat,jestli hormonální antikoncepce zhoršuje jejich stav.Mám 2 děti a chtěla bych nejméně škodlivou antikoncepci.

Protože hormonální antikoncepce zvyšuje riziko trombózy, nedoporučovala bych ji používat při problémech s křečovými žilami.

Embolie dolních končetin

| Dotaz od: jarka kampova

Jsem skoro rok po plicní embolii,po půl roční terapii warfarinem a mám leidena.poslední dobou mi otýkají nohy od kolen dolů,bolí to celkem dost,mám strach znovu si projít těmi...

Pokud máte akutně problémy s otoky a bolestivostí končetin, na nic nečekejte a vyrazte k lékaři. Pokud se po vyšetření a případném ultrazvuku ukáže, že se trombóza znovu...

Plicní embolie je vmetení krevních sraženin do plicních cév a jejich uzávěr. Typicky se projevuje obtížným dýcháním a bolestí na hrudi. V těžkých případech se může objevit...

 celý článek

Pravé straně penisu se mi okolo žíli, která vede kaž k břichu přes kořen penisu až do břicha, udělal jakoby otok( mám pocit, že se nazývá "cavernous branch" viz obr. : http...

Jiří. Otok a bolestivost v okolí žíly mohou svědčit pro zánět či i trombózu. Vyhledejte urologa, který Vás vyšetří - i ultrasonograficky a zahájí léčbu.

Na konci října mám zaplacený wellnes víkend. Momentálně se ale léčím s trombozou od 22. 7. Objednaná na kontrolu jsem 18. 10., kde se mohu dozvědět, že sraženiny jsou již...

Myslím, že žádná procedura není vhodná. Pokud se jedná o akutní trombózu, tak bych wellnes víkend odložil minimálně půl roku od trombózy. Jde pouze o doporučení, bližší...

Ani v laboratoři středověkého alchymisty by nebylo možné najít tolik sloučenin, kolik jich je v cigaretovém kouři.

 celý článek

Krevní tlak

| Dotaz od: Jirka

Paní doktorko. Představuje nějaké zdravotní riziko zkusit změřit si krevní tlak na lýtku? Jako např. trombóza? V rámci zjištění jak mám nízký tlak na noze. Děkuji.

Toto vyšetření nepředstavuje žádné takové riziko.

Svou každodenní pilulku pro bezstarostný sexuální život polyká ve vyspělých zemích téměř pětina žen v reprodukčním věku. Přestože jim hormonální antikoncepce přináší značné...

 celý článek

Sráženlivost krve

| Dotaz od: Jiří

Mám trombozu dolní končetiny, které se obtížně vstřebává. Beru už asi tři neděle denně fraxiparinové injekce+warfarin( 5mg každý den, 2x týdně 7,5 mg). quick je stále okolo 1...

Pokud již tři týdny berete Warfarin a nemáte účinného Quicka, bylo by vhodné zvážit vyšetření na hematologii. Nejde o nic nebezpečného, jde pouze o rezistenci na Warfarin. Při...

Křeče v nohách

| Dotaz od: Nikola

Měla bych takový dotaz.Mám leidenovou mutaci a beru antikoncepci jelikož krev mám hlídanou.V poslední době mám často křeče v noze hlavně v noci a třeba 2 krát za noc.A poté mě...

Nikolo, nejčastějšími projevy Leidenské mutace jsou trombotické komplikace. Častý je vznik trombózy žil dolních končetin a z toho plynoucí riziko plicní embolie. Doporučuji vám...

Flebotrombóza, bolest lýtka

| Dotaz od: Marcela

Od prosince mě hodně bolí noha v lýtku. Dnes konečně vím proč. Přepíšu nález z US žil LDK : VFC, VSF, VP jsou plně komprsibilní s patrným tokem. Na laterální straně lýtka v...

Nález příliš závažný není, ale vyžaduje objasnění - vyšetření hematologem (odhalení event. poruchy srážení krve - Crohnova nemoc riziko trombózy zvyšuje, ale nutné vyloučit i...

Nízkomolekulární heparin

| Dotaz od: Veronika

Je mi 25 let, jsem bezdětná. Začátkem roku mi byla zjištěna Leidenská mutace (heterozygot) - díky trombóze u příbuzné. Nekouřím, 168 cm/69 kg, kombinovanou HA jsem před měsícem...

Heparin nelze podávat v tabletách, neúčinkoval by. Injekční aplikace nízkomolekulárního heparinu, který Vám lékař předepíše, je prakticky bezbolestná a nezatěžující, lze ji...

Hluboká žilní trombóza (HŽT) je podceňovaný medicínský problém. Jde potencionálně o život ohrožující stav. Jen ve Spojených státech amerických na její komplikace zemřou ročně...

 celý článek

Tromboembolická nemoc sdružuje hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Umí být velmi zákeřná a minimálně z klinických příznaků se hůře diagnostikuje. O to je ale nebezpečnější. Nejen o tromboembolické nemoci si v pravidelném pořadu U lékaře ve Studiu Zet na rádiu BBC povídal MUDr. Tomáš Šebek s paní doc. MUDr. Deborou Karetovou, CSc. z II. Interní kliniky VFN a 1. LF UK.


Chtěla bych se zeptat. Mám ruku v sádře a někde jsem četla že může při užívání antikoncepce se sádrou vznikout trombóza. Používám antikoncepci Sunya. Předem děkuji za odpověď. S...

To byste ale musela mít sádru na noze a být upoutána na lůžko, aby se zvýšilo riziko vzniku trombozy.

O nutnosti pravidelného pohybu slýcháme dnes a denně nejen ze sdělovacích prostředků. Jde o účinný lék na obezitu, vhodně upravuje hladiny cholesterolu... Je intenzivní cvičení...

 celý článek

Antikoncepce je v dnešní době natolik rozšířená a dostupná, že ji v České republice užívá většina žen. Kolují o ní různé mýty.

 celý článek

Chtěla bych se zeptat. Mám ruku v sádře a někde jsem četla že může při užívání antikoncepce se sádrou vzniknout trombóza. Používám antikoncepci Sunya. Předem děkuji za odpověď...

Tromboza vznikne při zpomalení krevního oběhu, předpokládám, že máte dobře udělanou sádru, která vám nestlačuje žíly. příjemné vánoce

Antikoncepce po trombóze

| Dotaz od: Lucie

Před třemi lety jsem prodělala proximální trombózu LDK - tehdy mi bylo 18 a brala jsem HAK. Od té doby ji již neberu, ale chtěla bych se zeptat zda bych ji mohla opět začít brát...

Hormonální antikoncepce je výrazným rizikovým faktorem pro vznik trombózy. Pokud se u Vás již jednou vystihla, bylo by dobré zjistit, jestli u Vás není přítomna některá z...

Antikoncepce po tromboze

| Dotaz od: Peťula

Pane doktore, před půl rokem jsem prodělala trombozu dolní končetiny.Užívala jsem 14 let HA.Nyní mi můj gynekolog doporučuje Mirenu.Není možné užívat třeba minipilulku např...

Pokud jste prodělala trombozu, je velmi nevhodné užívat jakokouliv antikoncepci, která obsahuje estrogeny, jež mohou trombofilní stavy způsobit. Doporučoval bych proto znovu...

V současné době není neobvyklé, že i velmi mladým dívkám lékaři zjistí hlubokou trombózu žil – zánět v oblasti hlubokých žil bérce.

 celý článek

Infarkt myokardu je odumření části srdečního svalu. Vzniká jako následek přerušení přívodu krve vyživující Vaše srdce. Hlavní příčinou infarktu tedy je postižení koronárních...

 celý článek

Sezona přípitků právě vrcholí. Příchod nového roku totiž kdekdo oslavuje ještě celý leden... Alkohol může být „dobrým sluhou“, který naše cévy chrání. Ale také zlým pánem.

 celý článek

Nepravidelný cyklus

| Dotaz od: ivka

Je mi 17 let, měla jsem vždy nepravidelný cyklus, poté co jsem v 15 začala brát antikoncepci, se vše zlepšilo a menses byl pravidelný, ale dostavila se trombóza díky...

Antikoncepce překryla nepravidelnost, takže cyklus máte ve stavu, jaký byl dříve. Navštivte gynekologa.

Bolest dolních končetin

| Dotaz od: Jana

Již od začátku června mám bolesti nohou. Začalo to tupou bolestí levé nohy nad vnitřním kotníkem a po pár dnech bolelo i lýtko. Praktický lékař mi odebral krev na D-dimer,který...

Příčin podobných bolestí může být více, negativita D-dimerů hovoří přesvědčivě proti event. trombóze jako asi nejzávažnější variantě, v úvahu pak přichází žilní nedostatečnost...

Problém s krví

| Dotaz od: KIKI

Moje dcera měla asi před 5lety d-dimery 2:24 bez prokazané trombozy zjisteno po bolestech lýtek,hematologové řekli že kdyby byl problém máme dojít po asi 4 kontrolách(jednou za...

Paní Kiki! Ptáte se, jestli by se mohlo jednat o příznaky nějaké nemoci. Bohužel mnoho příznaků vyjma bolesti lýtek nepopisujete. Také věk dívky by mohl napovědět. Výsledky...

Cévy na chodidlech

| Dotaz od: monika

Mam prosím dotaz,nedávno se mi stala taková věc, že jsem omylem kopla do nohy od stolu přimo predni casti nohy nad prsty u nohy v te prohlubni,a stalo se mi to ze jsem nemohla...

Doporučovala bych návštěvu cévního odborníka.Může se jednat o drobné žilní trombozky.

Bolest levé nohy

| Dotaz od: Petra

Asi týden mám bolesti levé nohy, začalo to bolestí zadní strany lýtka, i když nemohu říci, že by bolest byla nějak ohraničená. Bolí mě také levá kyčel a zadní část levého stehna...

Nemyslím, že to je trombóza. Kdybyste měla postiženu žílu nahoře na stehně (bolest kyčle), tak by končetina byla skoro jistě oteklá. Vypadá to spíše na bolesti od páteře. Jinak...

Mám středně oteklý kotník a byl mi předepsán mimo mastí a ledování lék ANOPYRIN, chci se zeptat jestli smím kouřit a pít alkohol např 1 pivo denně. Pokud ne když lék vysadím tak...

Zdravím, vzhledem k Vašemu věku, vzhledem k modřině pod kotníkem (a snad i na palci?), svědčící o úrazu a vzhledem k neaplikování sádrového obvazu, (který zejm. při tzv...

Bolest lýtka

| Dotaz od: Pavel

V pondělí jsem byl na operaci s kýlou. Včera, tedy 4 dny po operaci, mě začalo bolet lýtko (předtím jsem byl na cca 3km procházce)...lýtko není nateklé ani citlivé na prohmatání...

Můžete mít namožený lýtkový sval, hluboká žilní trombóza, která by po operaci mohla hrozit, není díky tomu, že píšete, že lýtko není v hloubce bolestivé na pohmat, moc...

Trpíte křečovými žilami a často cestujete letadlem? Pak máte pravděpodobně strach z tzv. syndromu turistické třídy.

 celý článek

Sezení v klidu a zabývání se vlastními věcmi je obvykle nejlepší způsob, jak si nepřivodit žádné potíže. Neplatí to však o pobytu v letadle. Tam si takto o problémy přímo...

 celý článek

Ne nadarmo jsou ve společnosti boty považovány za vaši vizitku. To, jak se o ně staráte, je důkazem pečlivosti, rozumný výběr zase prozíravosti. A jejich kvalita? Ta prozradí...

 celý článek

Ačkoli je hormonální antikoncepce nejspolehlivější a čím dál tím dostupnější metodou ochrany proti početí, nemůže ji užívat každá žena.

 celý článek

Dnes ráno při chůzi ze schodů jsem pocítila hlasité lupnutí v podkolenní jamce. Jsem ID, pracuji na 4h a tak jsem pokračovala do práce. Protože se mi ale špatně chodilo a v...

Milá paní Dagmar, jste zjevně inteligentní pacientka, Váš dotaz je zcela na místě. Být Vámi, řešila bych situaci s registrující praktickou lékařkou, ta bude pravděpodobně...

Štítná žláza

| Dotaz od: Michaelabb

Mám takový dotaz.. v říjnu minulého roku jsem byla u lékaře a ta vyslovila podezření na onemocnění štítné žlázy, neboť tomu odpovídaly veškere příznaky (zimomřivost, zadýchávání...

Žilní trombóza by se štítnicí souviset neměla. Pokud není jasné, jak trombóza vznikla, je na místě vyšetřit, jestli se nejedná o genetickou poruchu sráženlivosti krve. Co se...

Androcur

| Dotaz od: Marta

Přeji, prosím může způsobit užívání Androcuru 100mg/denně (10 dní v měsíci) tvorbu trombů i když mám INR 2,2 (měřené těsně před začátkem užívání a i po užívání 10dní). Četla...

Pokud užíváte warfarin, tak by žádné nebezpečí hrozit nemělo. Přesto ale doporučuji pravidelné sledování u lékaře. Hezký den.

Riziko embolie

| Dotaz od: Pavel

6.1. mi v nemocnici v Motole diagnostikovali trombózu v popliteo femoralni oblasti v levé dk spolu se zánětem žil. Od té doby beru Warfarin (prvních pár dní jsem si píchal i...

Riziko embolie je bohužel neustále, pokud tromboza trvá... INR je u plicní embolie stejné - tedy ředí se na 2-3. Pokud Vám nezabírá warfarin na odstranění trombozy, uvažovala...

Jsem ve 24 tt těhotenství. V průběhu posledních 5 týdnů jsem měla cca 5-6x poruchy zraku v rozmezí od 10 do 30 min. Z ničeho nic začnu vidět flekatě, určité části obrazu mi...

Uvedená hodnota D-dimerů je skutečně celkem přiměřená graviditě a léčbu nelze řídit podle ní, jde jen o pomocný test, jehož interpretace je často obtížná a graviditě obzvlášť...

Hladina d-dimerů

| Dotaz od: MARTINA

Mám takovou prosbu, mám Leydenskou mutaci, byla jsem na odběru a hladina d-dimerů byla v říjnu 380 a dnes 600. Docela mě znepokojuje, že hladina je 600, je to normální? Paní...

Někdy se opravdu stane, že zjištěná hladina D - dimerů bývá vyšší a někdy i podstatně výše, než je u vás. Neznepokojujte se: vy víte, že máte Leydenskou mutaci, jste sledována...

Zvýšené d-dimery

| Dotaz od: Hana

Můj syn 34 let jel autem udělalo se mu nevolno, špatně viděl, rozšířily se mu zornice zjistili mu d-dimery 3450 , vyšetření cév. eeg, plic nic nezjistili, nebere žádné léky po...

Zvýšené hodnoty D-dimerů jsou známka zvýšeného srážení krve - u trombózy či embolie. Pokud se to projevilo poruchou zraku a rozšířením zornic, je pravděpodobné, že k poruše...

Kůže na konečníku

| Dotaz od: Veronika

Pani doktorko.Jsem po dvou porodech.u prvního vylezli hemeroidy po dlouhem tlačení....po nějaké době bylo vše OK a teď necelý rok mám vylezlou,jakoby vytahanou kůži u řitního...

Snímek je vyjadřující. Jedná se o nevelké hemorhoidy a tvořící se komplikaci, trombosu hemorhoidu. Krev v dutině hemorhoidální žíly trombozovala a objevuje se zánět v okolí...

Vedlejší účinky detralexu

| Dotaz od: Monika

Na pohotovosti při podezření na trombózu mi byla zjištěna žilní nedostatečnost a doporučeno užívání Detralexu /2-0-0/. Dnes jsem si poprvé ráno vzala vzala dvě tobolky a...

Výskyt aftů s užíváním Detralexu s největší pravděpodobností nesouvisí. Léčte afty a Detralex užívejte dále. Pokud byste si nebyla jistá, je vhodné vyhledat Vašeho lékaře, aby...

Antikoncepce a flebotromboza

| Dotaz od: Lucie21

Zajímalo by mě, za jak dlouho může vlivem hormonu vzniknout krevni sraženina? Začala jsem brát HA a již po tydnu jsem začala pozorovat nepříjemné pocity v pravém lytku ..jakasi...

Krevní sraženina může vzniknout již po týdnu užívání antikoncepce. Pokud máte příznaky trombózy dolní končetiny- otok a bolestivost lýtka, bude vhodná konzultace se svým...

Před třemi dny jsem si zlomila fibulae dist. l. sine disl. Bohužel byl na ambulanci fofr a v podstatě nevím co přesně jsem si zlomila. Navíc za týden odlétám na Nový Zéland...

Hanko, jedná se o zlomeninu vnějšího kotníku. Předpokládám, že ošetřující lékař Vám dal nohu do sádry. Nohu by jste měla mít v sádře, a tím pádem i v klidu, 1 - 2 týdny. A...

Ke vzniku křečových žil nebo zhoršení problémů v těhotenství přispívá řada faktorů. Na vině je hlavně dědičnost a hormon progesteron.


Léčba psychiatrických pacientů určitými typy léků může zvyšovat riziko žilní trombózy – alespoň to tvrdí čeští vědci. A jedním z mechanismů vzniku této závažné a v některých...

 celý článek

Aplikace této zdravotní pomůcky bývá provázena častými dotazy. Kolik hodin denně je nosit? A jak dlouho? 

 celý článek

Kompresivní punčochy byly „vytvořeny“ na pomoc diabetikům, pro zlepšení jejich krevního oběhu. Dnes již mají široké použití a nosí je nejen lidé s křečovými žilami, ale také...

 celý článek

Tenhle doplněk našeho oblečení má historii velmi dlouhou. Již ve středověku byly punčochy velmi oblíbené – skvěle vypadaly a měly i několik výhod. Svého majitele chránily před...

 celý článek

Reflexní terapie vychází z podstaty, že na koncových částech těla se vyskytují nervová zakončení, takzvané reflexní zóny, spojené s dalšími částmi těla. Při jejich stimulaci...

 celý článek

Fraktura – pro někoho banální indispozice, pro jiného smrtelná komplikace. Zejména pokud jde o zlomeninu krčku kosti stehenní, se kterou je často spojováno mnoho úmrtí, i když...

 celý článek

Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné různými obtížemi. Mezi časté problémy patří křečové žíly a pocit těžkých nohou. Tomu lze...

 celý článek

Tyto speciální punčochy nebo punčochové kalhoty jsou dnes k dostání v mnoha variantách: pro ženy i muže, v různé kvalitě a z odlišných materiálů. Při jejich výběru bychom se...

 celý článek

Nespecifická zánětlivá onemocnění střev (IBD) více než zdvojnásoují riziko vzniku závažných krevních sraženin v končetinách nebo v plicích pacientů. Takové sraženiny v krevním...

 celý článek

Hormonální substituční terapie je lékaři předepisována jako pomoc při obtížích spojených s menopauzou a postmenopauzálním obdobím. Má účinky pozitivní, ale i negativní. Které...

 celý článek

Trombofilie

| Dotaz od: tereza

Dorby den, Mam leiden v heterozygotu a MTHFR taky v heterozygotu. Antiko jsem nikdy nebrala, hodne piju, BMI mam v norme. Ted jsem tehu v 15tt a na kontrolu chodim kazdy 4 tydny...

Léčbu si řídí hematolog jako odborník na tuto problematiku. Z předčasné aplikace nízkomolekulárního heparinu nebudete nijak profitovat. Kontrola á 1-2 dny není možná u každého...

Antikoncepce

| Dotaz od: jana

Během tří let jsem vyzkoušela již několik druhů antikoncepce. U všech se objevil stejný problém,po několika dnech škubání a bolest v lýtku a hlavně v kolenní jamce. Vždy mi bylo...

Pokud se obtíže opět objevují, zvažte vysazení antikoncepce. Tromboza bolí hluboko v noze, noha většinou bývá oteklá, ale otok se nemusí objevit. Problémy může částečně živit i...

Prodělaná embolie

| Dotaz od: Renáta



27.8. jsem utrpěla úraz, zlomený kotzník, dali mi dlahu a pak sádru, upozorňovala jsem, že mne sádra tlačí, ale jen mi ji nařízli, pak se na kontole zjistila trombóza, dali mi...

Injekce na ředění krve se dnes pacientům při zlomeninách dávají jako prevence tromboembolické nemoci. Pohled na jejich aplikaci se dnes opravdu změnil a spolupracujícímu...

Asi 2 tydny mne boli pod kolenem na vnejsi strane zezadu, je to takova zvlastni tlaciva nebo pichava bolest a je to dost neprijemne. 3x tydne stojim na nohach v praci cely den...

Jistě, lékařská kontrola je vždy na místě včetně rtg snímku. Lze předpokládat, že podle vašeho nevelkého popisu se bude jednat o enetezopatii, bolest v místě úponu svalu nebo...

Pět měsíců jsem užívala warfarin pro trombozu žilních splavů vlevo.Po kontrolní MR mi bylo sděleno, že se nakonec jedná o hypoplazii toho levého žilního splavu(tromboza byla...

To vám asi nikdo přesně nezodpoví - diastolický tlak je obrazem stavu cév (obecně) a při migreně se cevy silně smrštují, teoreticky je opravdu možné, že celotělová reakce se...

Necitlivost

| Dotaz od: Petr

Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. Chtěl bych se zeptat, co to může být, když mám necitlivý palec na levé noze. Je to jako když si např. přeležíte ruku,tak do ní...

Lte zvažovat neurologické onemocnění při němž dochází k poruše citlivosti právě na periferii končetin. Pro odpověď je třeba ale vyšetření. Zhodnocení stavu cévního zásobení...

Dne 22 srpna r.2011 jsem utrpěl tříštivou fracturu holení kosti,při jízdě na kole.Při operaci byl použit štěp s kyčle.Dle ambulantní zpravy diagnoza:S8210 Fractura condyli...

Jednalo se o závažnější zlomeninu, která má dopad na funkci kolenního kloubu, ale jejíž hojení obvykle probíhá velmi příznivě. Pokud je postavení zlomeniny správné neměla by...

Sex

| Dotaz od: Iva

DOBRÝ VEČER 6 ET JSEM UŽIVALA HA TED JSEM MUSELA VYSADIT KVULI TROMBOZAM PO VYSAZENI SE MI ZVYŠILA CHUT NA SEX ALE KDYŽ K NĚMU DOJDE TAK JSEM UPLNĚ CHLADNA UŽ JSME VYSKOUŠELI...

Ivo, tělo by se po vysazení antikoncepce mělo v nějakém čase (i měsíců, je to velmi individuální) vrátit zpět do normálu. Bezprostředně po vysazení je vlastní produkce hormonů...

Oteklá ruka

| Dotaz od: Adéla

Chtěla bych se zeptat na věc, která trápí mého dědu. Má oteklou levou ruku od zápěstí až po konečky prstů. V okolí zápěstí ho to bolí, i na dotek. Prsty ho brní a nemůže s nimi...

Mj. by měla být vyloučena i žilní trombóza. Proto doporučuji bezodkladné vyšetření.

Nikdo neví,co mi je

| Dotaz od: Renáta

Mám patní ostruhu,prodělala jsem žilní trombozu v pravém lýtku,užívám xarelto15mg.Stále mě bolí v podkolení,cítím tlak v kotnících a jde mi z nich horkost směrem do lýtka.Bolí...

Ptní ostruha je výsledkem dlouhodobě neřešených funkčních poruch statiky pánve( nebo nedostatečně léčených) a vazby s nohama. Vertikální postavení nohy a kotníku je určující ve...

Brnění nohou

| Dotaz od: Name

Je mi 22 let, a již druhý den mě trápí brnění nohou, mam pocit že se to projevu po sprchování, nohy mám studené. Možná se nejedná o nic vážného, ale mám zděděnou trombozu po...

Brnění nohou není typický příznak pro trombózu. Většinou se trombóza projevuje jednostranně, dále je typická bolestivost a otok lýtka. Někteří lidé mají sklon k chladným...

Stahování v lýtku

| Dotaz od: Daniel

Již je to druhý týden co mě chvilkama stahuje v pravém lýtku, je to pocit jako kdyby někdo přišel, a stáhl mi lýtko na vnitřní straně (takový podivný tlak uvnitř), není to nic...

S návštěvou lékaře se u nás neváhá, je na místě. U mladých sportovců se jedná většinou o drobná svalová poranění, trhlinky, mikrotraumata svalu, která tyto potíže vyvolají...

Onemocnění žil je velmi frekventované. Mezi nejčastější onemocnění žil řadíme zánět povrchových žil, hlubokých žil a tzv. křečové žíly. Každé z uvedených onemocnění se jinak...

 celý článek

Zvětšené lýtko

| Dotaz od: Dana

Tento dotaz se týká mého otce, 57 let. Před necelým měsícem (10.8.) se podrobil operaci pro výměnu aortální chlopně. Asi před týdnem jsme si na návštěvě v nemocnici všimli, že...

Dano! Pokud užívá warfarin, je tromboza krajně nepravděpodobná, protože warfarin zabraňuje srážení krve.

Z kraje roku prodělaná oboustranná plicní embolie + flebotrombóza. Měsíc na to recidiva flebotrombózy s následnou flebitidou - vše levé lýtko. Tohoto času plíce již čisté, noha...

Tato kombinace je možná, účinek warfarinu by neměl být ovlivněn. Spiropent by se však již v terapii astmatu a chronické bronchitidy neměl až na výjimky užívat, dnes se má dávat...

Můžu být těhotná???

| Dotaz od: Michala

Ahoj,mam takovy dotaz a mozna uz problem.Od prosince jsem musela ze zdravotnich duvodu (tromboza) vysadit antikoncepci,kterou jsem brala 10 let.Je mi 28 let a asi pred mesicem a...

S jistotou vám odpoví právě jen ten těhotenský test, který jste si nedělala. Hezký den.

Srážlivost krve a antikoncepce

| Dotaz od: Barbora

Již jednou jsem zde pokládala otázku a již jsem dostala i odpověď od Mudr. Ducháčka, kterému tímto děkuji. Můj dotaz se týká ještě mého předchozího dotazu, proto Vám kopíruji...

Odpovídám zase já:-) Omlouvám se, zda jsem Vás vylekal možným problémem s antikoncepcí, ale stejně jako v první odpovědi zdůrazňuji, že není jasné, jaký byl přesně výsledek...

Sraženina v cévě

| Dotaz od: Petra

V januári som bola na operácii - kyretáž maternice. Po vybratí kanyly z ruky (predlaktí), do ktorej mi bola podaná narkóza, mi ostala hrčka - krvná zrazenina, ktorá sa mi v...

To, co popisujete skutečně může být sraženinou, takzvaným trombem. Vyloučit nelze ani zánět v cévě ve spojitosti se sraženinou. Obojí, sraženina i zánět spolu mohou souviset a...

Změna antikoncepce

| Dotaz od: sima1

Prosím Vas chtěla bych se zeptat..od 16 let jsem brala antikoncepci(kvuli nepravidelnemu mens.) CILEST a to po dobu 6 let a během uživani jsem neměla žadne problemy(maximalni...

Každá antikoncepce má i svá risika a kontraindikace i ta vaše současná, proto je nutné lékařské sledování,nikdo na světe vám nemůže říci,že je to u vás vyloučené. Příjemný den

Pacienti s bolestmi kloubů tvoří nejpočetnější skupinu navštěvující ordinaci ortopeda. Také Vás bolí klouby? Nejčastěji se jedná o opotřebení kloubních struktur, které již...

 celý článek

Kouření

| Dotaz od: a.l.o.h.a.

Jmenuji se Denisa je mi 22let pred pul rokem mi byla zjištena tromboza v levem lytku..sraženina 10_12cm dlouha , doma jsem se lecila mesic a pul warfarinem a injekcem. Pote mi...

Kouření silně zvyšuje riziko, že se vám trombosa vrátí a to byste přece nechtěla. Kouření významně ovlivňuje cévy a tím také proudění krve v nich a tím pádem se týká také...

Přechozená mononukleóza

| Dotaz od: Petra1711



Bolest v lýtku

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych se zeptat. Bolí mě levé lýtko, bolí vedle kolene ze strany, ale i ve stehně. Ve středu jsem byla na UTz ten byl v pořádku. Též jsem byla na obstřiku s bederní páteří...

Pokud byl UZ žil negativní a Vám pomohl obstřik, tak trombóza je málo pravděpodobná. Bude se jednat o potíže s páteří. V případě, že bolest bude přetrvávat, bude vhodné...

Vážený pane doktore obracím se na Vás s problémem který mě trápí poslední dobu. V pravém stehni mám pulsující křeč. Objevuje se vždy na pár dní. Je mi 28 let, Beru antikoncepci...

Vaše potíže jsou mnohé a takto na dálku bez pečlivějšího vyšetření si netroufám jakkoliv poradit, protože by moje odpověď mohla být zavádějící. Pokud Vás potíže limitují ve...

Antikoncepce mirelle

| Dotaz od: Jana

Položila jsem dotaz, ale byla mi dána odpověď na antikoncepci Mirena, ale já psala o Mirelle. Kopíruji a prosím o odpověď na mou otázku, děkuji...

Mirelle i Minesse jsou přípravky s nízkým dávkováním a mohou je užívat i ženy nad 35 let.

Dotaz

| Dotaz od: Šárka

Již jsem se ptala mám ještě jeden dotaz , poslední dva dny mě bolí tříslo od toho celá noha pravá a zároven mám citlivé pravé oko prostě celá strana jako by byla ochablejší...

Mrtvice nejspíše ne, tromboza také ne, tam obvykle dominuje otok, od zad by problémy být mohli, případně by se mohlo jednat o tříselnou kýlu, ale jestliž jste byla u lékaře...

Riziko trombózy u belary

| Dotaz od: Krista

Chtěla bych se Vás zeptat, jak je vysoké riziko trombózy při užívání HA Belara, jestliže se v rodině trombóza nevyskytla a jsem nekuřačka štíhlé postavy. Je pravdou, že Belara...

Tento přípravek není šetrnější k cévám, riziko trombózy je stejné jako u většiny přípravků kombinované hormonální antikoncepce. Riziko trombózy je však v každém případě nižší...

Otoky nártů a kotníku

| Dotaz od: Andrea

Otékájí mi nohy v nártu a vnitřní kotník, vypadá to jako bych tam měla vodu, přes den oteče přes noc mi to s plaskne. Je to nebolestivé. Pokud to leduji nebo to mám na polštáři...

Vaše potíže mohou spadat do posttrombotického syndromu. Jde o příznaky po prodělané trombóze žil, kdy noha je chronicky oteklá, léčba je složitá, bandáže, elevace dolních...

Hematomy po warfarinu

| Dotaz od: Iva

Moc Vás prosím o radu.Jsem po 5ti opak. flebotrombózách DK.Po inj. léčbě Clexane,Fragmin,Zibor velké břišní hematomy, nutno operativ. řešit, po Warfarinu totéž.Aby byl INR kolem...

Hematomy se bohužel budou objevovat i při změně medikace, je to totiž velice častý vedlejší účiněk techto léků. Možností by byla jedině změna z i.v. na per orální podávání...

Slinivka břšní

| Dotaz od: Petra K.

Ráda bych s Vámi konzultovala případ mé tety. Zhruba před pěti týdny byla má teta hospitalizována v nemocnici s akutním zánětem slinivky. Zanět vznikl v důsledku nedávné operace...

Petro! Nezlobte se na mně, prosím, ale na dálku nemohu hodnotit přístup kolegů k popsanému problému. Akutní zánět břišní slinivky je velmi závažný, život ohrožující stav...

Před 15 lety jsem prodělal operaci varixů na LDK od nártu až do podkolení. Po ní trombóza a zánět žil. Před 3 lety druhá operace, před níž lékař vyžadoval CT. Protože prý prodě...

Ve Vašem sdělení jsou při popisu pro cévního chirurga nepřesnosti. Např. nesdělujete typ operace, ale podle fotky usuzuji, že nešlo o stripping velké safeny v úrovni bérce. Jak...

Sklerotizace žil

| Dotaz od: Anna

Chodím na sklerotizaci žil,levou nohu mám již hotovou,nyní chodím i s pravou ale měla jsem jít na operaci pak jsme se s cévní domluvili na sklerotizaci.28.2.jsem byla po prvé a...

Při sklerotizaci křečových žil se do žíly stříkne malé množství látky, která žíly ucpe a varix postupně zmizí. Pokud se metoda dělá dle doporučení je bezpečná, někdy dojde k...

Nepravidelná menstruace

| Dotaz od: Tereza

Je mi 18 let. V březnu mi byla zjištěna trombóza mozku, kvůli které jsem ukončila užívání antikoncepce. Přešla jsem na jinou: nitroděložní tělísko Goldlily. Všechno je v pořádku...

Bohužel,nepravidelné krvácení tělíska občas dělají,osobně bych měl jisté obavy i z Orgametrilu vzhledem k tromboze-viz příbalový leták Neužívejte přípravekOrgametril...

Riziko trombózy

| Dotaz od: Barbora

Před deseti měsíci jsem měla úraz, při pádu jsem si zlomila levou nohu v kotníku. Zlomenina byla komplikovaná, musela jsem hned na operaci, kdy mi z obou stran dali šrouby...

Trombóza se může vytvořit nejen po úrazu. Nejčasteji se mohou tvořit na dolních končetinách. Projevují se bolestí, otokem a "ztepláním" v místě trombózy. Přesto je ale možné, že...

Bolest v lýtku a stehně

| Dotaz od: Irena

Už asi dva dny cítím bolest v lýtku a zadní straně stehna. Je to taková tlaková bolest, která přijde a odejde zničeho nic. Je to spíše nepříjemné než silně bolestivé. Otok ani...

Příčinou potíží může být více věcí - porucha funkce svalů, problém v oblasti bederní páteře, kyčelního a kolenního kloubu aj., ale i třeba nerozsáhlá žilní trombóza (i když to...

Paní doktorko, prosím o radu. Moje 60letá maminka před rokem a půl začala rychle hubnout. Všichni včetně jí samé jsme to připisovali problémům se zuby. Neměla pomalu čím kousat...

Lenko, určit takhle na dálku a bez kompletní dokumentace (typ nádoru, rozsah nádoru, přítomnost metastáz..) další léčebný postup nelze. Proto Vám odpovím obecně. Léčba nádorů...

Modřiny po warfarinu

| Dotaz od: Iva

Vážený pane Kaláb, děkuji za odpověď, ale ty hematomy se mi tvoří i po perorální medikaci Warfarinem již při malých dávkách.Proto jsem se chtěla zeptat,zda jsou i jiné přípravky...

Do praxe se zavádí dabigatran (Pradaxa), zatím je určena pouze pro pacienty po náhradě kyčelního nebo kolenního kloubu (těm také hrozí hluboká žilní trombóza). Zeptejte se svého...

V únoru jsem prodělala pl.embolii, tromboza nebyla zjištěna.Nejdříve mi píchaly clexan a dostala jsem warfarin.V dubnu jsem otěhotněla, ze zdravot.důvodů jsem šla na...

Domnívám se, že vaše zdravotní obtíže souvisí s hormonálními výkyvy a postresovou reakcí organismu. Navštivte kožního lékaře, předepíše vám léčbu.

Tuhá stolice

| Dotaz od: Josef

Rád bych se zeptal, jestli je možné, že Warfarin 5 mg ovlivní konzistenci stolice. mám stále stejné složení stravy a dostatečně piji, ale po nehodě jsem dostal na nohu sádru...

Nesetkáváme se s poruchami stolice při užívání Warfarinu. Dávkování Warfarinu se řídí podle Quickova testu a drobná krvácení se mohou objevit. Medikaci je potom třeba uprtavit...

Vysazení warfarinu

| Dotaz od: Jana

Je mi 24 a 2,5 roku užívám warfarin,. Před 2,5 rokem jsem prodělala oboustranou PE s tím, že jsem ji měla z antikoncepce a při gen.testech mi zjistili heterozygotní LM. Bylo mi...

Vysazení Warfarinu ve vašem případě je dle posledních doporučení. Při prvním výskytu trombembolické nemoci a při heterozygotní formě mutace se Warfarin vysazuje. Pokud budete...

Problém s krví

| Dotaz od: Nela

Moje dcera měla asi před 5 lety d-dimery 2:24 bez prokazané trombozy zjisteno po bolestech lýtek,hematologové řekli že kdyby byl problém máme dojít po asi 4 kontrolách(jednou za...

Nevím v jaké fázi je vyšetřování vaší dcery. Pozitivní protilátky ANA, ENA, dsDNA, kardiolopin jsou typické pro některé trombofilní stavy (stav, kdy je zvýšené riziko vzniku...

Warfarin

| Dotaz od: Eva

Pro parciální trombózu žilních splavů mi byl nasazen warfarin. Po užívání cítím často jako bych se nemohla nadechnout - no, spíše je to velmi časté zívání. Může to být reakce na...

Popsané obtíže nepatří mezi hlášené nežádoucí ani jiné účinky warfarinu. Obecně mohou být způsobeny přechodným nedostatkem kyslíku v mozku, což by mohlo (ale také nemuselo...

Bakerova cysta

| Dotaz od: Partl

14 dnů urputné bolesti v pravém koleni, otok lýtka a nártu. Na sonu žil vyloučena tromboza a zjištěna bakerova pseudocysta 95 x 15 mm, zřejmě prasklá. Po následném ortopedickém...

K potvrzení prasklého menisku bych doporučoval magnetickou rezonanci kolene. Co se léčby týče, nejvhodnějí je opravdu artroskopie. Hezký den.

Levá část těla

| Dotaz od: Sylvie

Již dva měsíce mě trápí bolest levé nohy a to jak kloubů, tak někdy i lýtka. Následně mě bolí levá ruka. Cítím nateklost, ikdyž noha určitě výrazně nateklá není, jen mám...

Vážená slečno/paní Sylvie, vzhledem k údajům o bolestech a cévních změnách Vám doporučuji podstoupit neurologické a angiologické vyšetření k upřesnění příčin Vašich obtíží. S...

Operace krecovych zil

| Dotaz od: Sarka

Jsem čtyři mesice po operaci krecovych žil. Nad kotnikem mám malou jizvu, ale těsně nad jizvou v oblasti holení kosti mám necitlivou kůži a na omak pociťují bolest, jakoby...

Pravděpodobně opravdu půjde o porušený nerv. Trombóza má jiné příznaky. V případě narušení nervu půjde o nevratný stav a vy si na to budete muset zvyknout. V některých případech...

Brnění končetin

| Dotaz od: flotty

Před měsícem jsem začala užívat hormonální antikoncepci NuvaRing,jedná se o mojí první(je mi 22) vše se zdálo být v pořádku, ale během prvního týdne mi každý večer začaly brnět...

Cyklo3fort je přípravek, který zlepšuje stav cévního řečiště, jak krevního, tak mízního. Hluboká žilní trombóza se projevuje bolestí a otokem postižené části těla, nikoli...

Diagnoza

| Dotaz od: Štěpík

Moje teta již asi 2týdny má nateklé dolní končetiny a včera šla teprve panu doktrorovi a ten jí rovnou chtěl zavolat sanitku ale ona nejdřív šla domů pro věci a když si mysleli...

Milá Štěpánko- jste moc hodná, že Vám na tetě záleží. Bohužel, budete muset mít s lékaři přece jen trochu trpělivosti. Kdyby se diagnosa dala stanovit ihned, nebyl by důvod...

Otok lýtka

| Dotaz od: anna

Můj bratr (35 let) má již 4. týden oteklé a bolestivé lýtko jedné nohy. Původně uvažoval o namožení. Tromboza byla následně, opakovaným UZ vyšetřením, snad vyloučena. Potíže...

Mělo by se podrobněji prozkoumat, zda opravdu nedošlo k postižení lýtkových svalů /hlavně u sportovců je tato příčina pravděpodobná/, nebo i k postižení achillovy šlachy, kdy se...

Naše kůže je často hodně namáhána: doma, v práci, ale třeba i při nadměrném slunění. Velkou zátěž může představovat i hra na hudební nástroj.

 celý článek

Zlomenina kolene a pretrhane svaly atd.

| Dotaz od: Kamila Kochova

Timto dekuji za odpoved na jiz jeden zasl.dotaz.Ale mych problemu je vice. Tedy, prosim o moznou odpov. i na tento dot.:Pred jiz jak 6mes. jsem mela uraz s motorkou,kdy mi...

Rozhodně nevešte hlavu. Vzhledem k tomu, že Vaše problémy jsou částečně i psychického rázu. Doporučoval bych návštevu psychologa, který Vám jistě pomůže. Co se týče Vašich...

Zlomenina krčku stehenní kosti je bezpochyby největší komplikací osteoporózy, zvláště ve starším věku. Zhruba každý čtvrtý pacient umírá během jednoho roku od zlomeniny a...

 celý článek

Bolesti

| Dotaz od: Jana

Mám již delší dobu potíže se stolicí. Je silně nepravidelná, a když jdu po několika dnech na toaletu je silně bolestivá. Řeže mě od konečníku až jakoby do břicha. Občas mívám i...

Bolesti v oblasti konečníku může způsobit komplikace hemorhoidů (třeba tromboza uzle), trhlina v oblasti análního kanálu i zánětlivá komplikace v oblasti konečníku. Ani jedné...

Alergie na latex (?)

| Dotaz od: JanaMMM

Po prodělané trombóze mi gynekolog nedoporučil hormonální antikoncepci.Předevčírem jsme s manželem při souloži použili kondom.To bylo bez problému,ale včera dopoledne se u mne...

Tuto alergii nelze vyloučit, vyhledejte určitě alergologa! Pokud by svědění a další gyn. problémy neustávaly, navštivte gynekologa, mohlo dojít k podráždění stěn vaginy a...

Embolie

| Dotaz od: Veronika

Psala jsem dotaz ohledne zjisteni embolie z krve a jeste bych se tedy rada zeptala, zda pokud se embolie vyviji tydny v nasem tele, asi se to nijak neprojevuje nebo ano? Pocit...

Pokud embólie vnziká týdny, většinou se projevuje námahovou dušnosti, která postupně narůstá. Dušnost, která se objeví a zase zmizí, není pravděpodobně způsobena plicní embólií...

Nepravidelný cyklus

| Dotaz od: ivka

Je mi 17 let, měla jsem vždy nepravidelný cyklus, poté co jsem v 15 začala brát antikoncepci, se vše zlepšilo a menses byl pravidelný, ale dostavila se trombóza díky...

Je potřeba vyšetření na gynekologii včetně ultrazvuku,léčení nepravidelného cyklu bude obtížné,protože po trombóze má gynekolog ohledně léků dosti svázané ruce a není možno...

S křečovými žilami lze zatočit mnoha způsoby. Například metodou zvanou skleroterapie. Stačí ale provést zákrok jen jednou, nebo je potřeba podstoupit proceduru opakovaně?

 celý článek

Mám vyléčenou trombózu, žíly mám plně průchozí a pomalu vysazuji warfarin, ráda bych podstoupila kůru odbourávání tukových buněk pomocí elektrod (tzv. bailine ) v oblasti břicha...

Toto je velmi specifická situace, nedovolím si ji rozhodnout. Zákrok raději bailine (nevím o ní skoro nic) třeba odložte a poradte se o jeho vhodnosti přímo s lékařem, který...

11.2. jsem utrpěla zlomeninu holenní kosti, dostala jsem sádru, v které mě noha občas směrem od Achilové paty směrem nahoru do lýtka bolela a brněla. Na kontrole 2.3. jsem byla...

Prodělala jste hlubokou žilní trombózu, o puštění do práce rozhodne ošetřující lékař na základě Vašeho stavu - do práce budete moci, až Vám bude dovoleno normálně chodit...

Velkým nebezpečím neléčených křečových žil je snazší možnost vzniku krevní sraženiny. Pokud se utrhne, může vás akutně ohrozit na životě.

 celý článek

Bolest v lýtku

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych se zeptat ohledně bolesti v lýtku.Jeden den mě celý den chytala křeč do lýtka.To skoro přešlo,ale nyní mě lýtko bolí.Ta bolest se jakoby stěhuje.Nohu nateklou nemám...

Dejte noze klid a pokud bolest do 2. dne neodezní, vyhledejte pro jistotu lékaře. Hluboká žilní trombóza by mohla mít podobné příznaky, na pohmat ale bolí. Křečí v lýtku se...

Nádor

| Dotaz od: Vanda

Prosím můžete mi odpovědět co znamená tahle věta:VYSOCE SUSP.TROMBÓZA SINUS TRANSVERSUS SIN.Tuto větu má můj 5-tiletý syn ve zprávě z magnet.rezonance.Chodí na ní pravidelně od...

Paní Vando, tato věta označuje pravděpodobnost krevní sraženiny v přemos´tujícím splavu v nitrolebí. Má Váš syn nějaké obtíže?

Arytmie je zjednodušeně rychlé, pomalé nebo nepravidelné bušení srdce. Mnohdy o arytmii ani nevíme a projeví se až při námaze, třeba při sportu nebo chůzi do schodů.

 celý článek

Je mi 19 let a od června 2012 beru svojí vůbec první hormonální antikoncepci (konkrétně je to Vreya). Jsem s ní spokojená, líbí se mi její spolehlivost ohledně nechtěného...

Ničeho bych se nebála, že dostanete trombózu je menší riziko, než že Vás zítra srazí auto:) řečeno s nadsázkou. Pokud nekouříte a nemáte zátěž v rodině, nebála bych se.

Riziko u antikoncepce mirelle

| Dotaz od: Markéta

Před rokem a půl jsem vysadila antikoncepci Yaz. Od té doby mám dost problémy s cyklem a nepravidelným krvácením i mimo cyklus. Nyní bych ji chtěla opět nasadit a vzhledem k...

Mirelle lze považovat pro Vás za vhodný antikoncepční preparát. Rizikový ve vztahu k tromboze není gestogen, tedy gestagenní hormon, ale estrogen (ethinylestradiol). Právě...

Bolest nohy

| Dotaz od: markéta

Už třetí den mě pobolívá pravá noha.bolest jde jakoby z kyčle,přes spodek stehna,lítko až ke kontníku. Přes noc bez boesti, rano take,ale jakmile jsem dele na nohou, opet se...

Potíže jsou patrně pateřního původu, tak jak jste je vypsala. Teplo, klid na tvrdé podložce a antireumatika, Ibalgin. Ale nejdříve ze všeho opravdu navštívit lékaře, tak jak...

Chtěla jsem se...

| Dotaz od: Dagmar

Chtěla jsem se zeptat jak se oddaluje menstruace, máme rezervovanou na léto dovolenou a vychází mi, že bych v té době měla zrovna dostat menstruaci, slyšela jsem, že existují...

Menstruace se oddaluje pomocí hormonální antikoncepce, kdy se nevynechává mezi jednotlivými cykly.Zvažte tedy, zda se Vám tato metoda vyplatí, zdravotně závadnou by být neměla...

Pokud máte obavy z operativního zákroku, tenhle článek nemá za cíl vás postrašit ještě víc, i když by to tak mohlo na první pohled vypadat. Na každé z uvedených rizik totiž...

 celý článek

V září 2011 jsem si zlomila kotník (hlezno), dostala jsem nechodící sádru, upozornila jsem lékaře , že jsem prodělala trombozu před 5-ti lety. Píchala jsem si 20 injekcí clexane...

Úraz tyto změny mohl způsobit, pata mohla bolet méně než zlomená kost. Bylo by dobře zhodnotit případně provést rtg snímek i patní kosti ke zhodnocení stavu. Vhodné...

Strach z trombozy

| Dotaz od: jana

Mám dotaz zda se může udělat tromboza ,když nohu nemám oteklou?mám ted u kotníku ucúanou povrchovou žílu,léčím se s tím u lékaře a já mám strach,jestli teda nejsou ucpané i...

Vzhledem k tomu, že jste zdravotní sestra, správně tušíte, že v medicíně nic není nemožné; nemocným zdravotníkům se často automaticky vybavují všechny možné komplikace...

Jsem pro prodělané chemoterapii pro rakovinu prsu. Mám ER/PR pozitivní, proto je u mě indikovaná léčba antihormonální tamoxifen (je mi 40 let a jsem tedy předmenopauzální). Jsem...

Terapie tamoxifenem po chemoterapii je standardní postup - obvykle na 5 let. Lékař v trombocentru jistě vzal Vaši rodinnou anamnézu v úvahu a zohlednil mutaci protrombinu. Při...

Defekt na mozku

| Dotaz od: Tereza

Je mi 17 let, minulý týden jsem byla na CT vyšetření mozku, kvůli dlouhotrvajícím (půlročním) bolestem hlavy. Prý se jedná o nějaký defekt na levé straně, konkrétně mám ve...

Podle CT byl nalezena "sraženina" v žilním splavu mozku. Na EEG bylo zjištěno neurčité ložisko v čelním až temenním laloku, ale to nebylo prokázáno na CT. Riziko nádoru není...

Problém s krví

| Dotaz od: Nela

Moje dcera měla asi před 5 lety d-dimery 2:24 bez prokazané trombozy zjisteno po bolestech lýtek,hematologové řekli že kdyby byl problém máme dojít po asi 4 kontrolách(jednou za...

Samotný nález autoprotilátek nemusí svědčit pro nějaké onemocnění. produkce může být navozena i zcela nespecificky například při počínající doznívající infekci. Odběr je proto...

Před několika dny se mi na obličeji (okrajové části tváří, čela, kolem obočí), po celém krku a částečně na horní části dekoltu objevila vyrážka. Začalo to malou skvrnou na tváři...

Pokud není vyrážka provázena významnějším svěděním, je navíc teplota a bolestivé zvětšené uzliny, spíše bych se příkláněla k diagnose infekce než alergie a v tomto případě jsou...

Neumíte si představit ranní kávu bez cigarety a během dne nezůstane u jedné? Pokud zároveň užíváte některou z moderních hormonálních antikoncepčních metod, měla byste cigarety...

 celý článek

Je mi 54 let a můj obvodní lékař mě posílá preventivně na kolonoskopii (patřím mezi rizikové pacienty - můj děda měl karcinom střeva). V minulosti jsem trpěla hemoroidy, a proto...

Pooperační trombóza je běžná komplikace a někteří pacienti mají smůlu, že se to přihodí zrovna jim. Velikost dávky léků na ředění krve před operací je velmi diskutovanou otázkou...

Gyrablock a trombofilie

| Dotaz od: Molly

Chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu užívat Gyrablock, který mi byl předepsán na zánět močového měchýře, jestliže jsem trombofilik po závažné trobmoze? V nežádoucích účincích je...

Trombofilie není kontraindikací k užívání Gyrablocku (kdyby byla, byla by v příbalové informaci vyjmenována mezi stavy, při nichž se nesmí přípravek užívat) a užívat ho klidně...

Vyšší d-dimery

| Dotaz od: aaa

Je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní...

Ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete...

Bolest pánve-kyčelní lopaty

| Dotaz od: Michaela

Asi 3/4 roku mě bolí levý bok. Přesněji pánev z levé strany - kyčelní lopata, blíže k hrané té lopaty. Začlo to v těhotenství. Přičítala jsem to změnám a roztahování pánve...

Kostní nádory se vyskytují obvykle v jiných kostech,navíc po půl roce by se projevily i jinak, než pouze bolestí. Osobně si myslím, že by obtíže cysta způsobovat mohla, ale to...

Tupá bolest v lýtku

| Dotaz od: Katka

Je mi 25 let a mám sedavé zaměstnání. Již delší dobu mě trápí tupá vnitřní bolest v pravém lýtku, která jde až do chodidla, kde potom cítím lehké mravenčení a mám pocit...

Vypadá to skutečně na cévní příčinu, ale rozhodně bych se neobávala něčeho závažného. Navštivte interní či cévní ambulanci a nechte si provést ultrazvukové vyšetření cév...

Cerazette

| Dotaz od: Lenka T

Jsem po dvou trombózách pravé dolní končetiny. První po úrazu nohy a ta druhá po zánětu. Beru Godasal 100 mg a Venoruton tbl. Prosím o odpověď zda je možné u mně užívat...

Lenko! Rozhodně Vám nedoporučuji užívat hormonální antikoncepci. Vůbec. Každá zvyšuje pravděpodobnost výskytu těchto zánětů, které jsou v určitém případě až smrtící (masivním...

Bodavá bolest v pravém prsu

| Dotaz od: Hanka

Před pár dny se mi objevila bodavá bolest v pravém prsu.Silné píchání kolem bradavky. Ta bodavá bolest netrvá nikdy dlouho,ale bolest bradavky přetrvává.Asi od 15 let chodím...

Milá Hanko, u Vás bez dalších vyšetření nedokáži určit příčinu vašich potíží. Teoreticky by se mohlo jednat o pár věcí. Bolesti v prsu může způsobit zduření mezižeberní...

Otok nohy

| Dotaz od: lucia

Este niekedy v auguste tohto roka mi prvykrat po dlhsej ceste autobusom opuchla noha, ale tak poriadne sa naliala od kolena dole. Bola som s tym u lekara, je cievny, takze...

Při takto jednostranném otoku dolní končetiny bych jako příčinu předpokládala nejspíše chronickou žilní nedostatečnost (máte křečové žíly? zajímalo by mě též zda se otok mění...

Bolesť pod kolenom

| Dotaz od: Anna

Už dlhšiu dobu mám nepravidelné bolesti pod kolenom vzadu v ohybe ľavej nohy. Chodím na vysokú školu a dosť veľa sa učím, ako pri tom sedím často si podkladám nohu pod zadok. Od...

Domnívám se, že Vás způsob sezení koleno dráždí, tato poloha je nefysiologická, dochází k natažení měkkých tkání, což může bolesti působit. Pokud po úpravě sezení potíže budou...

Antikoncepce u paraplegičky

| Dotaz od: Šárka

Jsem paraplegička a mám jeden problém. přítel je alergický na prezervativy, z důvodu hrozby trombozy nemohu mít klasickou hormonální antikoncepci. Lékař nám doporučil Pharmatex...

Risiko trombozy u Depo provery existuje, DEPO-PROVERA by se neměla podávat pacientkám se známou přecitlivělostí na steroidy nebo pomocnou látku, při tromboflebitidě...

Poruchy menstruač.cyklu,modřiny

| Dotaz od: Michaela

Je mi 39 let a mám takový problém.Už pár měsíců mám nepravidelnou menstruaci a pozoruji,že se mi občas dělají modřiny.A zhubla jsem cca 2 kg asi po 1 měsíci.Chodím na krev...

Nemyslím si, že by vaše problémy nějak souvisely. Váhový úbytek, jak jej uvádíte, je zcela běžný, modřiny mohou vznikat v důsledku sníženého přísunu kys. askorbové v zimních...

Je warfarin na celý život?

| Dotaz od: Eliška

Téměř před 2 lety jsem byla na 2 operacích během 10 dnů (odstranění vaječníku, odstranění žlučníku). Za dva týdny po druhé operaci jsem byla opět hospitalizována pro plicní...

3 až 6 měsíců se warfarin užívá pouze po nekomplikované trombóze u pacienta bez dalších vážných vnitřních nemocí, pokud příčina té trombózy byla dočasná - tj. například...

Křeče a otok nohou

| Dotaz od: Vladimír

Pani doktorko.Začnu nejdříve moji nemocí léčím se ve Fakultní nem.v Hradci Králové na Chron.lymfoc.leukémii.Letos mi byla aplikována čtvrtá dávka formou kapačky.19.5.2011...

Pokud je otok jednostranný je dobře se se vyloučila hluboká žilní trombosa, protože obecně nádorové onemocnění je rizikovým faktorem pro vznik trombosy, i samotná chemoterapie...

Bolestivé lýtko

| Dotaz od: Adéla Králíková

Již třetí den mě bolí pravé lýtko. Byla jsem u praktické doktorky, která mě poslala na ultrazvuk. Dle něho byla tromboza vyloučena. Paní doktorka mi řekla, že to nejspíš bude...

Kontrolu lékařem považuji za vhodnou, i přes negativitu vstupního ultrazvuku je i tak nutné na možnost trombosy jako příčiny potíží pomýšlet... Blíže musí posoudit Vaše paní...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Ladislav

Je mi 37 let a asi před měsícem se mi na čele objevily dvě naběhlé žíly v kterých cítím takový tlak a bolest.Je to nebezpečné?Obávám se aby mi nehrozila tromboza nebo mrtvice...

Mozková mrtvice ne- ta vzniká ucpáním cév v mozku. Může se jednat o zánět žíly, nebo jen dočasný stav. Lékaři se nebojte o problému říci.

Cévní zásobení střev (2)

| Dotaz od: Sajmon

Reaguji na vaši odpověď :http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/cevni-zasobeni-strev-50054 Myslíte že je teoreticky možné, (když vyšší srážlivost krve nebo vmetek může způsobit...

Taková příhoda (ucpání cévy trombem) by mohla souviset nikoliv s vyvinutím (vznikem) Crohnovy choroby, ale s její manifestaci.

Bolest střev

| Dotaz od: Renata

Je mi 25 let a už asi 6 let trpím na hemeroidy. Nikdy jsem s nimi u lékaře nebyla. Jednou za čas mám krev ve stolici a cítím bolest při vyprazdňování. Za čas to ale odezdní...

Bolest v oblasti konečníku může být způsobena jak komplikací hemorhoidů (trombóza), nebo trhlinkou v oblasti řitě (anální fisurou). Dle Vašeho popisu bych spíše předpokládal...

Plicní embolie

| Dotaz od: paja

Jsem něco přez týden po laparoskopické operaci a začalo mě bolet levé rameno, pobolívá chvilkami, ale mám strach z embolie. Také bych se chtěla zeptat jak dlouho po zákroku se...

Tyto bolesti se někdy po laparoskopických operacích objevují, informujte o tom svého lékaře. Embolizace se teoreticky může objevit i několik týdnů po operaci. ( Ale vaše obtíže...

Změna antikoncepce

| Dotaz od: sima

Prosím Vas chtěla bych se zeptat..od 16 let jsem brala antikoncepci(kvuli nepravidelnemu mens.) CILEST a to po dobu 6 let a během uživani jsem neměla žadne problemy(maximalni...

Tyto komplikace jsou hlavně u žen,které mají vrozenou vadu srážlivosti nebo její poruchu. Embolii ani jiné obtíže byste mít neměla.

Vážený pane doktore, můj syn vzhledem k vrozené disproporci stehenní kosti musel absolvovat operaci kyčelního kloubu, přesněji do stehnní kosti mu byla implantována kovová...

K jednoznačnému posouzení původu boule je vhodné provést ultrazvukové vyšetření. Tromboza ve věku Vašeho syna je výjimečnou záležitostí.

Doba užívání warfarinu

| Dotaz od: Vít

Pred pár týdny jsem dostal zánět žil po úraze kotníku a na ředění krve. V baleni Warfarinu je 100 tablet beru 1,5 což vycházi neco přes 2 mesice. Bude léčba po dobrání ukončena...

Léčba po nekomplikované hluboké žilní trombóza v oblasti pod kolenem a níže probíhá minimálně 6 měsíců. Pokud jste měl trombózu výše na noze nebo v pánvi, léčba trvá obvykle...

Plánované těhotenství

| Dotaz od: Klára

Paní doktorko. Ráda bych se s Vámi poradila. Plánujeme s manželem miminko, ale manžel byl před měsícem hospitalizován 14 dní na infekčním s virovým zánětem mozkových blan, bral...

Kláro, warfarin nebrání tomu, abyste se snažili o početí.

V těhotenství přispívá ke vzniku křečových žil mnoho faktorů, zejména dědičnost a hormon progesteron, který nepříznivě působí na žilní chlopně.

 celý článek

Před 11 dny jsem byla na augmentaci prsou, a vše probíhá v pořádku, nosila jsem ty punčochy asi 5 dní, protože jsem jen ležela. asi poslední 3 dny mám šílené bolesti pod pravým...

Šílené bolesti pod pravým žebrem je jistě k tomu, že byste měla místo internetu navštívit operujícího lékaře, ev. obvodního lékaře. Z tohoto místa Vám nic jiného poradit ani...

Riziko trombozy

| Dotaz od: apolenka

Mám problém při užívání antikoncepce. Gynekolog mi předepsal HAK Azalia, již od užití druhé pilulky mám nepříjemný tlak v noze, brnění, někdy se objeví silné píchání na různých...

Psychika má samozřejmě značný vliv,pokud nemáte z antikoncepce dobrý pocit a jen obavy ,lépe je nebrat příjemný den

Atikoncepce a hormony

| Dotaz od: Lenka

Je mi 43 let a před dvěma lety by byl zjištěn nedostatek progesteronu, na který mi můj lékař předepsal Cerezette. Asi před měsícem mi gynekolog předepsal Yadine kvůli mastné...

Nevolnost a zažívací obtíže jsou u hormonální antikoncepce včetně Yadine poměrně časté. Není to však důvod se antikoncepce zříkat, jen je zapotřebí trpělivosti, než najdete tu...

Antikonccepce mirelle

| Dotaz od: Jana

Před rokem a půl jsem vysadila antikoncepci. Od té doby mám trochu problémy s cyklem a nepravidelným krvácením i předmenstruačním špiněním. Nyní bych ji chtěla opět nasadit a...

V každé antikoncepci je obsažena gestagenní složka,některá je čistě gestagení, u Mireny maximální učinnost je v dutině děložní,do oběhu není tak velký průnik.Myslím,že by to...

Křečové žíly

| Dotaz od: Jitka

Je mi 32 po dvou porodech a po dvou zákrocích na levé noze flebektomie druhá teď v červen. Mám o 3cm větší lýtko stejně jako před zákroky a vzhled nohy mi nedovolí oblékat ani...

S tímto problémem bych Vám doporučoval obrátit se na specialistu flebologa ve Vašem regionu - někdy do bývá dermatolog, jindy angiolog či cévní chirurg. Rodinné dispozice (geny...

Stále trvající bolest nohy

| Dotaz od: Štěpánka

Hezký den, už týden mě trápí trvalá bolest nohy, která začala nejdříve v oblasti paty a nártu, nyní se přesunula na lýtko, koleno a zadní ohyb. Byla jsem na UZ žil a krvi...

U těchto potíží je třeba provést přesně stanovení, lokalizaci bolesti, místo bolesti. Posoudit, zda se jedná o bolest z místních změn nebo bolest přenesenou na příklad u porucha...

Žilní nedostatečnost

| Dotaz od: Martin

Mám dotaz ohledně řešení žilní nedostatečnosti operací.Diagnoza:safenofemorální insuficience,kmenová insuficience velké safény.Dědičné zatížení ze strany táty,bratr již po...

Operační řešení je v podstatě nejradikálnější řešení žilní nedostatečnosti. Další možností je obecně sklerotizace přítomných žilních městků, ale pokud je insuficientní celá...

Srážení krve

| Dotaz od: Veronika

Nedávno mi byla zjištěna Leidenská mutace (heterozygotní stav) - v rodině se nám objevila trombóza, já sama jsem ji neměla. Za 14 dní se chystám na hory (12 hodin cesty...

Výskyt trombofilní poruchy,kterou trpíte,není v populaci nijak vzácný.Zřejmě jste byla vyšetřena v trombotickém centrum.Měla byste podstoupit ještě cévní vyšetření,aby byly...

3 trombofilní mutace

| Dotaz od: Viera

Byly mi zjištěny následující mutace: MTHFR/C677T, EPCR/G4678C, PAI-1/4G EPCR haploty A1/A2 Chtěla bych se zeptat, co to pro mně znamená? Plánujeme 2. dítě. Mám za sebou jedno...

Trombofilie znamená, že máte vyšší sklon k trombózám, což znamená, že se Vám v určitých situacích může více srážet krev, někdy až tak, že může ucpat nějakou cévu (například tu...

Prosím o radu pro let do Thajska.V květnu 2012 jsem prodělala lehčí plícní embolii. Příčina nebyla bezprostředně zjištěna, avšak v únoru předtím jsem byla na dovolené a do dvou...

U vás je zvýšené riziko tvorby sraženin, i když se nezjistila na příčinu. Před letem budou vhodné kompresní punčochy a také aplikace heparinu (Clexane, Fraxiparene atd.) v...

Bolest srdce po operaci

| Dotaz od: Anna

Mám jednu kamarádku která byla už dvakrát na operaci s nohou(kotník),nedávno mi řekla že od té druhé operace(cca před 4roky)občas pociťuje bolest a píchání u srdce nikdy před...

Příčin bolestí a píchání v oblasti srdce může být velmi mnoho a u mladé jinak zdravé ženy je velmi nepravděpodobné, že by za tím stálo nějaké srdeční onemocnění - nebo že by to...

Testy na žilní trombozu

| Dotaz od: Markéta

Pane doktore,chtěla jsem se zeptat jestli je možné během uživání HA ,si udělat testy na žilní trombozu ? Před braním HA jse si testy nenechala dělat,ale ted bych se ráda...

Zde je vyčerpávající odpověď. Mutace v genu pro koagulační faktor V (leydenská mutace) je nejběžnější genetickou predispozicí k trombózám. Proto by gynekolog, pokud chce...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Poukaz na vyšetření / ošetření k 4. února jsem dostala od imunoložky Poukaz...
  • Cukrovka 6 let mám cukrovku.Dlouhodobé měření mám 8,1% a 6,9% denní glykemii.Je...
  • Uzdička Chtěl bych si chirurgicky nechat odstranit jenom uzdičku na penise...
  • Strupy ve vlasech Před půl rokem jsem objevila ve vlasech strupy, byla jsem s...
  • Nemůžu stloustnout! Chtě bych poradit. Nemůžu absolutně stloustnout! Mám něco...
  • Petechie Už asi půl roku se mi dělají červené tečky na kůži,nejvíc na pažích a...
 
Kam dál
 
 
Devět tipů, jak tělo připravit na umělé oplodnění
Články: Devět tipů, jak tělo připravit na umělé oplodnění
Počít dítě za pomoci...
Zdravé kouření neexistuje
Články: Zdravé kouření neexistuje
Cigarety bez dehtu, zdravé...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět zvukovodu
Články: Zánět zvukovodu
Zánět zvukovodu, otitis...
Způsob početí: jak moc ovlivňuje budoucí zdraví dítěte?
Červená skvrna od klíštěte může ukazovat na Lymeskou borreliózu
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: