Zánět průdušek nakažlivost

Trápí vás suchý a dráždivý, někdy i bolestivý kašel, po kterém během několika dnů začnete vykašlávat hlen? Může se jednat o hlavní příznak zánětu průdušek neboli bronchitidu, která často doprovází nachlazení nebo na něj navazuje. Zanícené průdušky se zejména u miminek a starších dospělých mohou výrazně stáhnout (spastická bronchitida), následkem je obtížné dýchání až dušnost, sípání a pískot v dýchacích cestách. S návštěvou lékaře neotálejte, neléčená bronchitida může skončit i zápalem plic.

Popis nemoci:

  • Bronchitida je zánět průdušek, nejčastěji způsobený viry.
  • U dětí je velmi častá a v naprosté většině skončí během několika dnů spontánní úzdravou.

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • Léčba lehčích případů spočívá ve snižování horečky, užívání léků tišících dráždivý kašel a usnadňujících vykašlávání sekretu, případně inhalaci ke zklidnění dýchacích cest.
  • Pokud je přítomna spastická složka (průdušky a průdušinky jsou stažené), lze využít některá léčiva určená pro astmatiky, ale vždy pod dohledem lékaře.
  • Pokud dojde k nasednutí bakteriální infekce (což lékař snadno ověří vyšetřením CRP), jsou namístě antibiotika.
  • U neléčené bronchitidy může zánět přejít na plicní tkáň a způsobit zápal plic.
  • Pokud není ponechán dostatečný klid na úplné zhojení zánětu, může docházet k opakovaným bronchitidám.
  • Dušnost vyžaduje vždy neodkladný zásah lékaře! Epizody těžké dušnosti mohou zanechat trvalé následky (např. poškození mozku) a mohou skončit i smrtelně.

Přečtěte si více


Bronchitida postihuje dolní dýchací cesty, které přímo vedou do obou plic

Pod pojmem bronchitida se rozumí akutní zánět dýchacích cest, které se nacházejí uvnitř plicní tkáně a nazývají se průdušky neboli bronchy. Bronchitida je nejčastěji způsobená...

 celý článek
 
Zánět dýchacích cest může vyvolat i astma

Zánět dýchacích cest je onemocnění, které každoročně prodělá téměř každý z nás. Je sice nepříjemné, ale většinou odezní bez následků během několika dnů, maximálně dvou týdnů.

 celý článek

Zánět průdušek

| Dotaz od: Roman

Po prochlazení jsem dostal zánět průdušek. Zasaženy jsem měl od prvopočátku pouze průdušky bez jakéhokoli kašle,rými či teploty. Jelikož jsem před víkendem již svého praktického...

Zelená rýma a vykašlávání hlenu neznamená hned zánět průdušek, znamená to zkrátka rýmu a bakteriální složkou, kdy hleny stékají do krku a dráždí ke kašli. Zánět průdušek...


Zánět prudušek

| Dotaz od: Lucka

Onemocněla jsem zánětem prudušek,už mám 4 antibiotika vubec to nezabírá,pořád se to zhoršuje,ted mě začalo bolet na levé straně.Jsem astmatička a kuřák poslední 3 dny už...

Podle popisu si nedovedu udělat ani základní obraz jaké máte potíže a co jste doteď absolvovala a užívala. Nejlepší je vždy rozhovor s lékařem a odpovědi na cílené dotazy...

Zánět průdušek

| Dotaz od: helena

Před 14ti dny jsem se vrátila z měs.cestování po Indii a zřejmě jsem prochladla při osmihodinovém čekání na letišti ve Francii,bylo tam cca 12st. Po příjezdu do ČR bolest u...

Vážím si Vaší důvěry,ale pro Vás je mnohem podstatnější názor Vaší ošetřující lékařky.Ta Vás měla možnost vyšetřit,zná Váš celkový stav,Vaši zdravotní minulost.Nikdo jiný není...

Na zánět průdušek platí i homeopatická léčba.

Záněty průdušek a kašel jsou častým steskem pacientů v ordinacích praktických lékařů od podzimu do jara. Akutní záněty představují častý doprovodný příznak a nebo komplikaci...

 celý článek

Dlouhodobý zánět průdušek

| Dotaz od: Vojtěch

Je mi 15.Aktivně sportuji(hraji fotbal) a v životě jsem nekouřil(podle zákona bych ani neměl).V prosinci se u mě objevil poprvé zánět průdušek.Po léčbě antibiotikami se mi jej...

Recidivy zánětu průdušek mohou naznačovat alergický či astmatický terén, možné je i oslabení imunity. |Na místě je jistě vyšetření u pneumologa a alergologa event. imunologa..

Zánět průdušek

| Dotaz od: Lucie

Prodělávám právě zánět průdušek, ležím v posteli,beru antibiotika,vše se snad lepší. Jen by mě zajímalo, jestli si po vyléčení budu moct občas zakouřit,nejsem žádná závislá...

Předem se omlouvám, moje odpověď bude asi trochu nečekaná. Vzhledem k tomu, že jste svobodný a (zřejmě) dospělý člověk, můžete v mezích zákona a slušnosti dělat co chcete. Tedy...

Záněty průdušek

| Dotaz od: Petra

Ráda bych se zeptala na Váš názor. Po půl roce domácího léčení kašle, který se mě stále po 3 týdnech vracel jsem zašla ke svému lékaři. Byl mi zjištěn zánět průdušek. 14 dní...

Pokud jste dostala správná antibiotika, na které byla bakterie, co jste měla na průduškách citlivá, tak se přikláním k druhé domněnce - tedy alergie na pyly - zvlášť pokud vy...

Opakovaně záněty průdušek

| Dotaz od: irena

Již po páté za rok a půl mám zánět průdušek a šestery antibiotika. Zatím mě vždy pomohl jen XORIMAX 500MG. Vždy to začne pocitem vysichání a škrabání v hrtanu a urputným suchým...

Mohlo by se jednat jak o oslabenou imunitu, tak např. i o psychosomatické onemocnění. Doporučoval bych proto znovu kompletní vyšetření u lékaře. Hezký den!

Zánět průdušek

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, několikrát do roka mám zánět průdušek, vždy mě však bolí hlavně na jednom (pravém) místě. V mládí jsem na tom místě měla zápal plic, slabší. Můžu tam mít od...

Milá Petro, je možné, že máte nějaké srůsty pohrudnice v tom místě, anebo je to jen shoda náhod a bolí Vás tam třeba zablokované žebro. Jestli Vás to obtěžuje, zajděte na plicní...

Zánět průdušek

| Dotaz od: Květa

Už přes druhý týden mě trápí zánět průdušek. Nejprve jsem brala 5 dní Klacid který mě ubec nezabíral. Byla jsem u doktora a ten si mě poslechl a předepsal mi Biseptol 480...

Milá paní Květo, na Vašem příběhu stonání je patrné, jak každý člověk zcela individuálně prožívá onemocnění dýchacích cest. Také pro tuto skutečnost je velmi podstatné, aby...

Opakované hvízdavé záněty průdušek v útlém dětství mohou mít několik příčin. U části z těchto dětí se stav během dalšího vývoje upraví, u některých se však již jedná o astma.

 celý článek

Chtěla bych se zeptat, zda mohu být nějak nemocná, pokud: Na jaře roku 2007 jsem byla na různých vyšetřeních - měla jsem občasné slabší ale nepříjemné křeče v břiše, zjištěno mi...

Doporučoval bych konzultaci na ORL a zvážit odstranění mandlí. Hezký den!

Zánět průdušek

| Dotaz od: Jirina

Chtěla jsem se poradit, syn 2,5 roku měl před 14 dny zánět středního ucha a na to za týden zánět průdušek už týden bere Augmetin duo, ale pořád má teploty už 14 dní 37 až 37,8...

Důvěřujte svému lékaři a pokud se stav nehorší, vyčkejte. Lékaře vyhledejte dříve, pokud by se stav horšil. Podle aktuálních nálezů pak lékař určí, zda je pro diagnostiku...

Zánět průdušek?

| Dotaz od: Klára

Prosím Vás o názor na můj zdravotní stav.Je mi 30 let a od počátku tohoto roku jsem často nemocná.V lednu jsem prodělala nějakou virozu, rýma, bolest hlavy, končetin, zvýšená...

Paní Kláro, Vaše příznkay jsou poměrně nespicifické a moho se vyskytovat v mnoha případech onemocnění horních cest dýchacích, pokud si chcete být jista diagnosou a původcem...

Zánět průdušek,teploty

| Dotaz od: Simona

Mám 19 měsíční dcerku, která v 15 měsících prodělala zánět ledvin, kdy nedošlo dle sono vyšetření k žádnému poškození ledvin či močových cest, scintigrafie odložena do doby než...

Simono, podle popisu na rentgenu by se mohlo jednat o zánět průdušek, ale nemohu takto usuzovat bez možnosti vyšetření vaší dcery, protože nevím, jaký je např. poslechový nález...

Zánět průdušek

| Dotaz od: Martina

Mám 15 měsíčního nedonošeného chlapečka(27tt, 800g). Od prosince pořád stůně. Před 3 týdny jsme byli u doktorky s velkým zahleněním, rýma a mokrý kašel. Dostal Mukosolvan a do...

Tohle je běžná praxe, berte to prakticky - než by přišel výsledek rozboru, může být už synek několik dnů léčen a je to pro něj tak lepší, než čekat na výsledky vyšetření bez...

Můj manžel je onkologický pacient (velkobuněčný límfom) a dostal akutní zánět hrtanu. Prosila bych o vyjádření,zda je toto onemocnění nakažlivé a je tak možné,že by se od něho...

Akutní zánět hrtanu může být virový jako součást virozy, takže je nakažlivý- vnuk by mohl onemocnět virózou, nebo je bakteriální, kde je nakažlivost většinou nižší

U mého dvouměsíčního syna lékařka diagnostikovala astmatický zánět průdušek virového původu, s tím, že se nakazil pravděpodobně ode mne (mám zánět nosních dutin) a nejedná se o...

Věřím, že spíše šlo o nedorozumění při komunikaci, asthmatický zánět u tak malého dítěte? - pro tuto dg. by musely být nějaké závažnější důvody. Jistě byla etiologie - příčina...

Už delší dobu se trápím bolestmi a moc bych vás prosila o radu. Dvakrát jsem už psala ,ale asi jsem vše nevyplnila a odpověd zatím nedošla.Moje potíže začaly takhle : Leden...

Z toho co popisujete trpíte bolestni neznámé etiologie. Mohou být způsobeny jak na podkladu nějakého reálného základu, tak i na základě psychogenním. Ze své pozice Vám bohužel...

Předem se omlouvám za delší dotaz, možná se jen zbytečně plaším, ale už jsem trochu zoufalá. Trápí mě suchý kašel odpoledne a k večeru a mám pocit, jako bych dýchala prach...

Opravdu jde o delší dotaz, skoro jsem se v něm občas ztrácel. Ale k vašim dotazům. Podle toho,co píšete, to vypadá na zánět velkých průdušek a možná i vedlejších dutin, chybí mi...

Prosím o radu, již skoro 3 měsíce kašlu, v noci ne, měla jsem i rýmu, která se vracela, bolelo mě v krku a v uchu, výtěr z krku jsem měla negativní, sedimentaci 24 (ta je prý u...

Netrapte se pochybnostmi-navštivte znovu lékaře,předepíše Vám vhodnější léčbu zahlenění a kašle,zkontroluje stav poslechem..V-PNC je netoxické antibiotikum,které lze aplikovat i...

Záněty průdušek, alergie

| Dotaz od: renata

Mám 5letou dceru,která od října má opakované záněty prudušek,jednou i zápal plic.Vždy k tomu 40°horečky,hrozný kašel.Obvodní lékař nás po 7 antibioticích poslal na alergo.Tam...


Zánět prudusek 2

| Dotaz od: Jiří

Zdravím mel jsem i teploty po užívání amoksiklavu bolesti za hrudním kosem ustaly.Amoksiklav mam tedy ihned vysadit? Co mam tedy brat za léky?diky moc za odpověď hasič Jiří

Ještě jednou dobrý den. Rozhodnutí o léčbě antibiotiky rozhodně nepatří do rukou laika, a stejně tak je chybou, rozhodne-li lékař o jejich použití bez řádného vyšetření. Jsou to...

Dcera (3 roky) je v současné době léčena na Otitis Media po propíchnutí ucha, které prodělala dne 4. 11. Předepsán Augmentin Duo, dvakrát denně 5 ml. Od soboty (8. listopad...

Pokud by se jednalo o bakteriální infekci, je pod léčbou antibiotik rozšíření infekce nepravděpodobné. Spíše je dcera probíhajícím zánětem středouší oslabená a chytla navíc...

Už několik let mě trápí chronický vlhký kašel a zadýcháváni se po námaze (teda, jestli zadýcháváni se chápu správně jako že po pěším vylezení eskalátoru v metru funím a občas se...

Určitě při Vašich dlouhodobých obtížích bych doplnila alergologické, imunologické vyšetření. Neznamená , že máte výbornou spirometrii, že byste nemohla být např. astmatik. Vaše...

Měla bych dotaz, mám malou dcerku a letos od ledna má již třetí ATB, jedná se pokaždé o zánět průdušek, případně nosohltanu, jsou prosím vždy nutná ATB? oblékám jí dostatečně...

Antibiotika jsou nutná v případě bakteriální infekce, pokud cca do 3 dnů nedojde k poklesu teploty a celkových obtíží při běžné terapii (léky na snížení tepoloty či proti...

Opakované záněty průdušek

| Dotaz od: Petra

Již několik let trpím na záněty prudušek,min dvakrát až třikrát ročne.V posledních letech jsem několikrát skončila v nemocnici na kapačkách se silným zánětem a dušností...

Pomoci by mohlo předcházet infekcím dýchacích cest vhodným očkováním, doporučuji především očkování proti pneumokokovi a proti chřipce. Lze zvážit také předepsání některého z...

Záněty průdušek

| Dotaz od: Olga

Mám tak 3x do roka těžké záněty průdušek s čím dál těžšími průběhy,končící antibiotiky- co se s tim dá dělat jako prevence, pomohlo by nějaké očkování na př. to co se nabízí po...

Paní Olgo, spíše bych navrhovala vyšetření u imunologa a případně na plicním. recidivující záněty prudušek můžeu být i důsledkem neléčené alergie nebo nedostatečné imunity - ale...

Zánět průdušek?

| Dotaz od: Veronika15 | z mobilní aplikace

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné že mám zánět průdušek nebo něco jiného. V každém tělocviku ve škole se silně zadýchávám (v tělocvičně) a mám bolestivý pocit v krku a...

Podle toho co popisujete, by opravdu mohlo jít o zánět průdušek. Ale určitě by stálo za to vyloučit i jné příčiny potíží. Pokud potíže trvají - což může být, stejně bych...

Pane doktore. Poslední dobou se mi vrací bolesti v krku, které buď vyléčím volně prodejnými léky nebo většinou onemocním zánětem průdušek a musim pro antibiotika (cca 2-3 x...

Opakované infekty horních a dolních dýchacích cest mohou být způsobeny zhoršenou imunitou, průduškovým astmatem (které píšete, že máte) nebo gastroesofageálním refluxem - čili...

Astmatický zánět průdušek

| Dotaz od: Veronika

Můj 3 syn je hospitalizován v nemocnici s astmatickým zánětem průdušek,chtěla jsem se zeptat z čeho se může taková nemoc dostat můj syn byl vždycky zdraví a hodně aktivní,tak mě...

Astma je geneticky podmíněné onemocnění, dítě se již narodí se sklonem k tomuto onemocnění. Možná máte v rodině nějakého astmatika, alergika či ekzematika, který předal vašemu...

Zanet prudusek v tehotenstvi

| Dotaz od: Kristyna

Chtela jsem se zeptat, jsem v 19 tt a jiz 3 den me trapi dost silny hrdelni kasel, ktery neutucha ani v noci [skoro se nevyspim] a potim se. Prvni den jsem mela teplotu 38, ted...

Rozhodně navštivte lékaře-je zapotřebí,aby Vás vyšetřil a na základě nálezu poradil vhodný postup.Pravděpodobně bude také nezbytné spolupracovat s plicním lékařem/nebo...

D.den, Jaká antibiotika sou nejšetrnější k organismu při léčbě zánětu průdušek? trpěla jsem Lupenkou a častými anginami,ale díky přírodní léčbě již 4 roky tyto nemoci nemám...

Odpověď na vaši otázku je složitá. Snažíme se dávat co nejšetrnější léky, ale vše závisí od stavu pacienta, citlivosti mikro i makroorganizmu vůči antibiotikům, od toho jesli...

Už od minulých Vánoc mě trápí potíže s dýcháním, zhruba v půlce ledna jsem šel k doktorovi a dostal jsem antibiotika, řekl mi že mám zánět průdušek a v tu dobu mě bolelo na...

Určitě bych doporučila na prvním místě vyšetření specialistou pneumologem, který by měl nechat provest rtg plic, spirometrii ( funkční vyšetření plic) eventuálně doplnit i...

Zápal plic a zánět průdušek

| Dotaz od: Šárka



Zánět průdušek

| Dotaz od: Pavel

Jsem astmatik a před třemi dny jsem jel na lékařskou pohotovost stím že mi poslední dva dny provázel velký kašel kdy jsem nemohl pořádně nic vykašlal a byl intenzivní jako při...

Vzhledem k popisovaným příznakům u Vás probíhá akutní zánět dolních cest dýchacích. K antibiotické léčbě užíváte mukolytika Erdomed a předpokládám, že jste užil léky na snížení...

Zánět průdušek

| Dotaz od: Helena

Babička,po prodělané borelioze nyní dostala těžký zánět průdušek,hospitalizována v nemocnici,po 3 antibiotikách stav stále není vyléčen,opakující se horečky,apatie čím to může...

Bohužel, bez možnosti klinického vyšetření a znalosti výsledků provedených laboratorních testů či zobrazovacích metod, nemohu na diagnózu usuzovat. Doporučuji se domluvit s...

Chci se zeptat jsem teď dlouhodobě pracovně v Turecku a trápí mě horní dýchací cesty asi zánět průdušek nasadil jsem antibiotika Amoksiklav k dispozici mam ještě Xorimax.Jsou...

Jiří. Na záněty horních cest dýchacích a zánět průdušek se běžně antibiotika neužívají, ne jako lék první volby. Jsou to záněty většinou virové, antibiotika na ně nepůsobí...

Chtěla bych se zeptat.. Velmi snadno se zadýchám - stačí mi vyjít schody k bytu - do 3. patra, nebo třeba cca 5 min běhat v tělocviku, začne mě ihned docela silně píchat v boku...

Pokud se zadýcháváš při námaze, je určitě vhodné absolvovat vyšetření u plicního lékaře (vyšetření funkce plic,rtg plic). S ohledem na popisované potíže (které nejsou úplně...

Stav po zánětu průdušek

| Dotaz od: Nikol

Asi před 3 měsíci jsem prodělala zánět průdušek, po dobrání antibiotik se stav zlepšoval, ale do dnes mám pocit, jako bych pořád něco měla v krku, občas se mi blbě polyká...

Pokud máte pocit, že se nemůžete nadechnout, máte pocit zduření sliznic, jste bez teplot, doporučovala bych doplnit alergologické vyšetření. Bylo vhodné zkontrolovat parametry...

Opakovaný zánět průdušek

| Dotaz od: Vadym

Rád bych zeptal na možností léčby bronchitidy/zánět průdušnic. U mě nastává defacto pravidelně 2x do roka, a to na jaře a na podzimu. V tomto období se často vyskytují skokové...

Pokud je jasně prokázána bakteriální etiologie potíží, z kultivačního vyšetření je jasná i její citlivost na ATB, jiná cesta než léčba ATB neexistuje, určitě v kombinaci s...

Cca před 14 dny jsem se léčila s nálezem na průduškách a lékařka mi dala antibiotika clacid. měla jsem hl. kašel který trval cca tři týdny. po dobrání antibiotik se to zlepšilo...

Určitě bych Vám doporučila navštívit specialistu pneumologa, který by provedl rtg plic k vyloučení zánětu plic a pohrudnice eventuálně i možnou embolizace při uvedených potížích...

Zánět průdušek ?

| Dotaz od: Štěpánka

Je možné,aby po měsíc proběhlé viróze byl v těle pořád zánět průdušek. Popíchává mě mezi lopatkami a tlačí na hrudníku spíš při větší námaze ,nebo delší chůzi. Krevní testy jsem...

Všechny vyjmenované možnosti připadají v úvahu. Jak dále probíhající nebo nasedající infekce v průduškách, tak neinfekční zánět průdušek, porucha statiky a dynamiky páteře i...

Moc bych Vás prosila o radu, zda by se u naší tříleté dcery mohlo jednat o alergii. V rozmezí 7 měsíců se udály 4 případy, které si byly náramně podobné. Naše paní doktorka to...

Dle toho jak popisujete proběhlé stavy, určitě by se na alergii mělo pomýšlet a dcerka by měla alergologické vyšetření podstoupit. Testy se mohou provádět i u 3 letého dítěte...

Zánět průdušek u dítěte

| Dotaz od: Markéta

Dceři je 20 měsíců již třikrát prodělala zánět průdušek a jednou zánět ledvin.Nyní byla při výtěru z krku prokázána moraxella.Může být zjištěna příčina a můžu udělat něco pro to...

Příčina nejspíše bude zjištěna, i když v některých případech se příčinu nepodaří objasnit. Ale často se stav lepší s věkem. Snažte se dceru nevystavovat riziku nákazy, tj. dobře...

Cca před třemi týdny mi začal pocit zahlenění v krku, kašel, kovová pachuť v ústech při něm a celková slabost. Lékařka mi diagnostikovala zánět průdušek, CRP 44 a nasadila...

Paní Terezo. Popis Vašich potíží odpovídá opakované infekci dolních dýchacích cest typu bronchitidy, tedy "zánětu průdušek". Ovšem vzhledem k popisovanému průběhu je samozřejmě...

Zánět mozkových blan

| Dotaz od: michaela

Chtěla bych se zeptat jestli je možné se nakazit od někoho ,kdo prodělal zánět mozkových blan a je po měsíčním léčení.Napila jsem se nevědomky po tomhle člověku a mám celkem...

Pokud by pacient infekčně nemocný ohrožoval své okolí,jistě by měl hygienikem nařízený speciální režim

Alergické astma je chronické onemocnění dýchacího ústrojí, které postihuje zhruba 300 milionů lidí po celém světě. Počet takto nemocných se přitom za poslední desetiletí...

 celý článek

Problém s dýcháním

| Dotaz od: Veronika

Již asi týden mám kašel, spíše sušší, ale někdy i hleny, a prý je to na průduškách. V říjnu jsem měla zánět průdušek a před několika lety zápal plic a v té době mi také zjistili...

Pocit nemožnosti se pořádně nadechnout a nepříjemné pocity na hrudníku při dýchání provázejí jak zánět průdušek, tak astma nebo jiná onemocnění průdušek a obecně dýchacích cest...

Mám zánět průdušek a užívám Fromilid Uno 500mg 2 tablety za 24 hodin, ale cítím se dobře. Za 4 dny mám fotbalové utkání což je neděle a antibiotika mám dobrat v pondělí. Takže...

Milý Radime, i když se Vám už ulevilo, jste pořád v období rekonvalescence a pokud se budete předčasně zatěžovat sportem, riskujete, že se potíže vrátí nebo přijdou nějaké...

Beru ANT Amoxicillin/Clavulanic Acid-ratiopharm® 875 mg/125 mg už 5den ,je pátek a není se s kým poradit.Problém spočívá v tom,že jsem dostal bolesti pod pravým oblukem řeber...

Pane Pavle. Předně se musím omluvit za to, že odpověď pro Vás přišla asi trochu pozdě - jak je ale zjevné z podmínek, na zodpovězení standardního dotazu je až 10 dnů, takže...

Dají se nahradit antibiotika?

| Dotaz od: Pebal



Horečka

| Dotaz od: Tomáš

Ve čtvrtek mi poprvé stoupla teplota na 37,7, vzal jsem si ibalgin a cca po 2 hodinách mi horečka spadla na 36,5. Takto se to opakovalo téměř každý den do včerejška. To mi asi...

Pokud teploty trvají již takto dlouho, musíte navštívit lékaře. Podle toho, co vykašláváte, asi půjde o bakteriální zánět dýchacích cest, může to být i zánět průdušek, asi...

Dotaz

| Dotaz od: Martina

Syn(5 let) byl u lékaře se silným suchým(dunivým), dráždivým kašlem a při poslechu zjistil, že průdušky jsou čisté a nasadil stoptusiin(kapky).Chci se zeptat zda je běžné, že po...

Kašel bohužel opravdu může přetrvávat delší dobu, pět dní není žádná výjimka, spíše se připravte i na dobu delší. Pokud dítě nemá horečky a není nutné přeléčení např. zánětu...

Bolest a nachlazení

| Dotaz od: IVETA

DOBRÝ DEN, KOLEM VÁNOC JSEM DOSTALA ZÁNĚT PRŮDUŠEK ,NEMOHLA JSEM ANI MLUVIT,JEN JSEM ŠEPTALA. U LÉKAŘE JSEM DOSTALA ATB ,PENICILÍN NA 7 DNÍ. ALE ATB NEZABRALA . MĚLA JSEM...

Rozhodně bych doporučoval znovu návštěvu lékaře. Může se totiž jednat o počínající zápal plic, který neléčený má velmi těžký průběh. Hezký den.

Bolest po kašli v zádech

| Dotaz od: Štěpánka

Prodělala jsem zánět průdušek, zanedlouho poté virózu se silným kašlem. Vždy když zakašlu bolí mě v zádech mezi lopatkami. Také pravá strana žeber (uprostřed). Může to být...

Může jít samozřejmě o kombnaci všech faktorů - nošení těžkého synka a ještě ne plně doléčené infekce na plicích. Ještě bych počkala, tak cca 10-14dnů, dopřála si domácí nebo...

Hemophilus ve sputu

| Dotaz od: Lukas

Byla mi zjistena bakterie Hemophilus ve sputu. Navstivil jsem plicniho lekare jelikoz jsem se necitil jiz pres 2 tydny dobre a stale jsem kaslal. Lekar mi predepsal...

Je potřeba využívat antibiotika, po dobu léčby se šetřit, event. provádět dechová cvičení (3x denně se zhluboka 10x nadechnout a vydechnout), pořídit si léky na odkašlávání...

Bolest v levém boku

| Dotaz od: Viktor

Před časem jsem měl silný zánět průdušek který jsem vyléčil antibiotiky samozrejme za pomoci svého lékaře. Během nemoci pri silném kašli mne začalo bolet v levém boku. Zánět...

Nejpravděpodobnější příčinou Vašich potíží je skutečně postižení mezižeberního svalu (namožení, případně i natržení při kašli). Ovšem při velmi silném záchvatovitém kašli může...

Před několika dny jsem psala svůj dotaz a dostala odpověď. Jednalo se o pocit zahlenění a nucení vykašlávat, aniž bych něco vykašlala. Zatím jsem byla na plicním oddělení a v...

Máte zánět průdušek, vyléčení můžete pomoci hlavně klidovým režimem, takže lyžování, i když jste bez teplot, zásadně nedoporučuji. Tělo během antibiotické léčby potřebuje "sílu...

Jsem necelý týden v neschopnosti pro zánět průdušek. Ztratila jsem skoro hlas, měla jsem slabou teplotu a celkově jsem byla velmi slabá. Po třech dnech se mi ulevilo, ale...

Růženo. Z Vaší strany nepadla otázka, nevím tedy, nač odpovídat. Příznaky, které popisujete, jsou při infekčních nemocech běžné. Pokud by bolest za krkem neustupovala, je čas...



Asi bronchitida

| Dotaz od: Daniel

Je mi 28 let. Před třemi týdny jsem onemocněl, byl jsem u doktorky, ta mi řekla že mám nějakou virózu a dala mi paralen. Měl jsem přibližně šest dní horečky kolem 39,6 °C, poté...

Je možné, že zánět z horních cest dýchacích Vám postihl i dolní cesty dýchací - tomu říkáme bronchitis - zánět průdušek. Projevuje se teplotou, kašlem - v úvodu suchý, dráždivý...

Červené a suché oči způsobené dlouhou prací na počítači bychom jako zánět spojivek nejspíš neoznačili. Přesto hranice mezi podrážděnýma očima a zánětem nemusí být vždy jasná...

 celý článek

Akutní zánět průdušek (bronchitida) se šíří v dětských kolektivech, ale ušetřeni nejsou ani dospělí – aspoň jednou za rok onemocní asi pět procent z nich. Vyšetřením u lékaře...

 celý článek

???

| Dotaz od: Jaroslava

Hezký den, před týdnem jsme v rodině všichni onemocněli. Silný průduškový kašel, první 3 dny horečka, bolest těla. Do toho přišel víkend a k lékaři jsme šli až po něm. Z...

Jaroslavo! Vzhledem k tomu, že užíváte antibiotika je nepravděpodobné, že by u vás nyní došlo k rozvoji angíny. Spíše se bude jednat o virový zánět hltanu a rýmu, které zánět...

Zánět dutin, sinusitida, je zánět vedlejších dutin nosních. Typicky se projevuje bolestí hlavy, pocitem ucpaného nosu a zvýšenou teplotou. Původcem sinusitidy jsou nejčastěji...

 celý článek

Záněty v těle

| Dotaz od: Pavlína

Už 4 měsíc, se nemohu zbavit ureaplasma a mycoplasma. Léčela jsem se už dvěma antibiotiky, jenže se mi infekce usadila v močovém měchýří a šíří se tam tak dalši infeknce...

Slečno Pavlíno. Děkuji za snahu pečlivě vylíčit potíže, ale musím Vás trochu zklamat - takto na dálku stav nevyřešíme. Nejdůležitější je, aby postup Vašeho vyšetření měl...

Zánět mozkových blan

| Dotaz od: zuzana

Dobrá den, ráda bych se informovala na zapal mozkových blan.Chápu to dobře, že se dítě může nakazit jen kapenkovým zpusobem, nebo může zápalem mozkových blan onemocnět z...

Ano, infekcemůže přejít ze sliznice nosu či nosohltanu. Tuto infekci samozřejmě dítě získá nejčastěji kapénkami v kolektivu. Ne každábakterie, která vyvolává běžné infekce, ale...

Časté záněty

| Dotaz od: Mirka

Od prosince 07 jsem velice často nemocná,beru už 8 ATB.Napřed jsem měla zánět průdušek,ten se mi po Novém roce vátil.V únoru zánět vaječníků, potom zánět moč.měchýře,hned po něm...

Doporučuji pokud možno infekcím předcházet - dobře se oblékat, nepobývat v době infekcí dýchacích cest ve velkých davech lidí (i kino, divadlo..), dbát na co nejkvalitnější...

Zánět středního ucha

| Dotaz od: veronika

Syn bere od Silvestra antibiotika Augmentin, na zánět průdušek. Po celý týden má střídavě teploty,nyní 39,2, kašel ustupuje. Je mu 16 měsíců. Jak bych poznala zánět středního...

Paní Veroniko, pokud do šesti dnů od nasazení antibiotik neustupují teploty, zdá se, že jsou antibiotika neúčinná, doporučila bych Vám proto návštěvu pohotovosti, kde by měli...

Syn bran týden augmentin na zánět průdušek, během týdne teploty, ke konci vysoké. Včera kontrola u lékařky, ta nás poslala na ušní, bylo mu píchnuto pravé ucho s tím že měl...

Paní Veroniko, vaše lékařka dle mého názoru postupovala víceméně správně. Pokud má ale nyní Váš syn opět vysoké neustupující teploty navštivte Vaši lékařku co nejdříve.Ke...

Zánet nosnich dutin

| Dotaz od: Petra

Již jsem dvakrát prodělala zánět nosních dutin je možné, že by to mohlo souviset s astmatem?? Děkuji mockrát trpím svěděním hrudníku a bolesti mezižeberních svalů, únava, občas...

Opakované sinusitidy se mohou objevovat u pacientů s alergiemi, kteří součsně mají zvýšené riziko astma bronchiale. Doporučovala bych alergologické vyšetření, provedení...

Nastěhovaly jsme si domů babičku s 3.stupněm CHOPN a staráme se o ni. Máme dvě děti 6 a 3 roky staré a od doby co snámy babička bydlí jsme neustále nemocní se záněty nosohltanu...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Pacienti s CHOPN jsou velice náchylní k exacerbacím- t.j. ke zhoršení zdravotního stavu při akutních respiračních infektech /nevím, zda-li je babička...

Mojí mamince Ježíšek nadělil kompresorový inhalátor Omron CompAir C28. Je jí 83 let a trpí chronickou bronchitidou. Doufali jsme, že jí tento přístroj pomůže zmenšit potíže...

Myslím si,že koupit mamince inhalátor byl velice dobrý nápad. Otázkou je, co inhalovala. Čistou Vincentku? Nebo i nějaké léky na vykašlávání či rozšíření průdušek?Jak špatně...

Chtěla bych se zeptat na preventivní opatření proti zánětům dolních a horních cest dýchacích. 6letá dcera trpí na časté rýmy (zelené hleny), které však trvají 14 dní i více...

Bohužel pokud ode mne očekáváte nějaký zázračný lék, který váš problém vyřeší, asi vás nepotěším. Nic takového neexistuje. Příčin, pro které je vaše 6-ti letá dcerka pořád...

Mám tyto obtíže: V pátek jsme byly s mamkou na pohotovosti s tím že mám horečky kašel a bolest v krku i na dotek. Paní doktorka mě poslala na RTG plic a dala mi antibiotika. A...

Podle popisu máte zánět dýchacích cest, jak virový (afty jsou virového původu), tak bakteriální. Na bakteriální "část nemoci" Vám mají pomoci antibiotika, na afty nepomohou, tam...

Nakažlivost mononukleózy

| Dotaz od: Veronika

Již měsíc mám potíže v krku, nemohu polykat, teploty do 38 stupňů, kašel, chrapot. Dvakrát léčená antibiotiky, jakože mám angínu, ani jedna nezabrala (Zinnat a Klacid). Moje...

Bylo by dobré zajít na infekční, aby se udělalo co nejpodrobnější vyšetření, minimálně praktik by měl udělat vyšetření krve s diferenciálním bílým krevním obrazem a sérologii na...

Příušnice - nakažlivost

| Dotaz od: Jakub

Poslední měsíc jsem několikrát přišel do kontaktu s osobou s příušnicemi. Asi před třemi dny jsem měl potíže s polykáním a cítil jsem bolest v oblasti krku. Nyní jsem však bez...

Potíže s polykáním a bolest v oblasti v krku byly spíše zánětem sliznice hltanu a hrtanu. U příušnic bývají zvětšené příušní žlázy, odtud i název onemocnění. Pokud jste...

Paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Koncem listopadu, po využívání ATB na zánět průdušek (Klacid 500 mg, 1 tbl. / 12 h) jsem si stěžovala mimo stále...

Lado. Vaše potíže opravdu nejsou vymyšlené a všechno, co popisujete, navzájem souvisí. Podle všeho trpíte chronickým zánětem- a je třeba přijít nato, kde. Chronický zánět...

Dobrý den,syna(dnes 7 měsíců) jsme nenechali očkovat proti pneumokokům, nyní -dnes,má už potřetí samovolně propíchlé ouško-stále stejné. Probíhá to stále stejně. Neklid...

To, že se středoušní záněty opakují, není žádná výjimka a pokud se bubínek dobře zaceluje, pak opravdu není důvod, aby Vás ORL lékař sledoval delší dobu. Hexavakcínu bych...

Zánĕt

| Dotaz od: Kateřina | z mobilní aplikace

Jsem v půlce 6 mĕsíce tĕhotenství a mĕla jsem zánĕt průdušek a dostala jsem antibiotika Duomox, ale teď už je dobírám a začala mĕ svĕdĕt pochva a včera jsem tam mĕla...

Z volně prodejných léků zabere GynoPevaryl 150 combi pack. 3 globule pro vás, 3 dny po sobě na noc, krém pak do vchodu 1-2xd celkem stačí většinou 5-6 dní, partner pak tenká...

Paní doktorko, nevím, jestli jsem svůj dotaz zařadila do správné rubriky, ale můj dotaz se asi celkově týká imunity. Je mi 28 let, mám dvě děti - 3 roky a 8 měsíců...

Poku jste alergikča na pyly a celoroční alergeny, určitě byste měla Aerius užívat pravidelně celoročně, lze zvýšit dávkování i na 2x denně. Pokud máte i dechové obtíže určitě...

Štítná žláza - zánět

| Dotaz od: Simona

S mým synem - 5 let, 98cm, 14,6 kg jsem podstoupila edokrinologické vyšetření na doporučení dětské doktorky kvůli růstu, který je v pořádku, ale z krevních testů mu byl zjištěn...

Podle těchto výsledků by mohlo jít o sníženou funkci štítné žlázy. Endokrinolog musí rozhodnout, zda má vaše dítě nějaké jiné projevy tohoto onemocnění (štítná žláza ovlivňuje i...

Obracím se na vás ohledně mého problémy. V polovině září 2012 jsem měla první zánět průdušek, za 3 týdny další...pak byl měsíc klid a na začátku prosince další. U toho...

Ve Vašem případě bych imunologické i alergologické vyšetření doporučovala, zvláště pokud jste byla léčena opakovaně antibiotiky a efekt byl jen přechodný a infekt se do 14 dnů...

Chlamydie a zánět prostaty

| Dotaz od: Petr

Nejdřív bych se chtěl zeptat,zda-li je možné nakazit partnerku,když mám chronický zánět prostaty.Dále bych chtěl vědět,našli mi chlamydie v moči a poté nasadili ATB,ale já...

Petře! Zánět prostaty jste si mohl způsobit zanedbáním léčby, ale nikoli nutně. Chlamydiemi partnerku nakazit můžete, svou nakažlivost konsultujte s ošetřujícím lékařem...

Mezi alergická onemocnění dýchacích cest patří sezónní alergická ("senná") rýma a také průduškové astma. Obě tato onemocnění jsou charakterizována zánětlivými změnami ve stěně...

 celý článek

Infekce průdušek

| Dotaz od: ilona

Chtěla bych se zeptat, zda musím ležet v posteli se zvýšenou teplotou, antibiotiky,tussinem...Mám zřejmě zánět průdušek. Děkuji za odpověď.

Bylo by to pro vaše tělo nejlepší, dopřejte mu to - odpočinek velmi podporuje léčení a je to taková chytrá prevence před možným opakováním infekce ( a to byste přece nechtěla...

Cca pred mesicem jsem mela zanet dutin a prudusek (trpim na zanety dychacich cest casto). Dostala jsem Xorimax 500 mg. Zabral ale pote se mi opet pritizilo, zvysene teploty...

Paní Kristýno. Příčin opakování infekcí může být řada a to, že nemáte možnost nemoc řádně "vyležet", může hrát podstatnou roli. Xorimax je lékem vhodným na komplikovanější...

Astma je onemocnění průdušek. Vzniká na podkladě dědičné vlohy a vlivu prostředí. Podstatou je zánět, který ve stěně průdušek probíhá.

 celý článek

Rýma

| Dotaz od: šárka

Již 12 dní mě trápý rýma pocit ucpaných dutin, rýma je žlutá a docelá zapáchá a je lepivá..byla jsem u dvou doktorů jeden mi dal atb doxibene otekla jsem po dvou dnech a...

Šárko, v současné době se vyskytuje řada respiračních onemocnění, virová nebo i chlamydiová. Většinou si organismus poradí sám, ale trvá to delší dobu. Antibiotika u viróz...

Už asi 11 dní mám zalehlé ucho. Nejdříve jsem měl chřipku, konkrétně teplotu (cca 4 dny), kašel stále přetrvává, rýmu (avšak lajdácky jsem nesmrkal). Po zbavení se teploty a...

Zde najisto nezjistíme, co je boulička zač. Ale na fotce vypadá jako absces - tj.dutina plná nejspíše hnisu. Možná souvisí s probíhající infekcí, možná souvisí s akné, které dle...

Růže na noze

| Dotaz od: Anna

Matce (55 let) se udělal na noze růže. Má ji již týden, bere antibiotika a horečky měla jen první dny. Teď dostala ještě další antibiotika. Chtěla by, abychom ji s dcerou (18...

Anno. Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné...

Chlamydie?

| Dotaz od: Natalie

Mam podezreni na plicni chlamydie. Uz tyden me strasne boli na pruduskach a jsem velmi unavena. Chodim casteji na zachod. Mohou to byt priznaky chlamydie? Zitra se chystam jit...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě až včera přesunut. Vámi popsané potíže by jistě měly vést k návštěvě lékaře. Ovšem není důvod se rovnou domnívat, že by...

Alergie, pokud není léčena, ovlivní průběh řady infekčních onemocnění. Obecně lze říci, že alergici jsou k infekcím vnímavější a infekce u nich mohou mít těžší průběh.

 celý článek

Plíce jsou součástí dýchacího ústrojí. Jsou párovým orgánem uloženým v hrudní dutině po obou stranách srdce a pokrytým poplicnicí.

 celý článek



Kašel

| Dotaz od: Kristýna

Chci se zeptat, jaká je příčina mýho kašlání. Byla jsem u doktorky, ta mi napsala Sinecod,ale vůbec mi nezabral,po pěti dnech mi napsala Xorimax 250 mg, dnes dobírám druhé...

Kristýno! Myslím, že podle popisu máte zánět průdušek. Doporučuji proti dráždivému kašli na noc Codein (pouze na předpis). Ležte, poťte se, odpočívejte. Svou imunitu můžete...

Alergie, pokud není léčena, ovlivní průběh řady infekčních onemocnění. Obecně lze říci, že alergici jsou k infekcím vnímavější a infekce u nich mohou mít těžší průběh.

 celý článek

Chlamydie?

| Dotaz od: Natalie

Mam podezreni na plicni chlamydie. Uz tyden me strasne boli na pruduskach a jsem velmi unavena. Chodim casteji na zachod. Mohou to byt priznaky chlamydie? Zitra se chystam jit...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě až včera přesunut. Vámi popsané potíže by jistě měly vést k návštěvě lékaře. Ovšem není důvod se rovnou domnívat, že by...

Antibiotika

| Dotaz od: Leoš

Náš téměř tříletý chlapec (101 cm, 15 kg) trpí už téměř dva měsíce nachlazením, které začíná horečkou (až 38,7°C), provázené rýmou a dávivým kašlem. Loni v listopadu prodělal...

Věk tří let je z hlediska vývoje imunity zlomový. U vašeho syna se tedy může jednat např. o odchylku v imunitě. Proto doporučuji imunologické vyšetření. Do tohoto vyšetření...

Bronchiální, neboli průduškové astma (latinsky asthma bronchiale), je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Typicky se projevuje záchvaty dušnosti s intervaly...

 celý článek

Dotaz

| Dotaz od: Dagmar Bejdáková

Před 6 dny sem ulehla s virosou, v sobotu sem se cítila už mnohem lépe ale v neděli mi to sedlo na hlasivky tedˇnemohu vůbec mluvit ale v krku mě nebolí, mohla bych tímto ještě...

Ztráta hlasu je většinou jedním z nejčastějších projevů zánětu fonačního orgánu- laryngu. Původ bývá většinou virový. Nakažlivost onemocnění dýchacích cest je v období, kdy...

Bolest hlavy,zimnice

| Dotaz od: storczerova

Od pondělní noci mám zimnici, silnou bolest hlavy, teplota 39 stupňů. Bolí mě celé tělo, vykašlávám hnědé hleny. Jakmile si sednu nebo stoupnu motá se mi hlava. Nepomáhá ani...

V případě, že vykašláváte hnědě zabarvené hleny, může se jednat o bakteriální zánět průdušek (takto nadálku nelze vyloučit ani zápal plic), který vyžaduje léčbu antibiotiky. Je...

Růže na noze

| Dotaz od: Anna

Matce (55 let) se udělal na noze růže. Má ji již týden, bere antibiotika a horečky měla jen první dny. Teď dostala ještě další antibiotika. Chtěla by, abychom ji s dcerou (18...

Anno. Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné...

Pálení na hrudi

| Dotaz od: Petr111

Pane doktore. Je mi 29 a můj problém spočívá v tom, že mě asi před týdnem začalo pálit na hrudi. Pálí mě to od krku až zhruba ke konci hrudní kosti, pouze uprostřed. Řekl bych...

Tyto obtíže mohou souviset jak s průduškami ( to astma je jistě zhoršující faktor), tak se zánětlivými změnami jícnu. Rozhodně doporučuji vyšetření znovu praktickým lékařem i...

Kašel

| Dotaz od: Zuzana

Chci Vás požádat o radu, mám již řadu let kašel, beru stále kortikoidy, RTG plic, zánět průdušek, navštěvuji pravidelně plicního lékaře. Teď se po zhruba14 dnech, co beru...

Mohlo by jít o infekční - bakteriální zánět, pokud berete kortikoidy, tak jste na infekce náchylnější. Pak by stav vyžadoval antibiotika. Ale bez podrobnějšího vyšetření se...

Kvasinky u muže

| Dotaz od: Daniela

Často trpím na kvasinky a ráda bych se zeptala, jestli když je ode mě chytí můj manžel zda mu to může způsobovat nějaké záněty močových cest? Nemá žádné výtoky, ani nic jiného...

Ano, mohou způsobit zánět. Je potřeba, by jste byli oba současně přeléčeni. Pokud jste náchylní k infekci, tak si ji můžete neustále vzájemně předávat.

Pálení v krku a na pruduškách

| Dotaz od: Ladislav

Jiz par let mam v lete problemy s palenim v krku. jsem alergik a astmatik. Od kvetna me zacne palit v krku a smerem dolu na pruduskach, paleni je velmi neprijemne. Hure se mi...

Při objevení hnisavé sekrece z nosu, vykašlávání zeleného sputa bych doplnila kultivaci , aby se zjistila eventuelní bakteriální infekce, pak by byla nutná léčba anttbiotiky...

Už asi 11 dní mám zalehlé ucho. Nejdříve jsem měl chřipku, konkrétně teplotu (cca 4 dny), kašel stále přetrvává, rýmu (avšak lajdácky jsem nesmrkal). Po zbavení se teploty a...

Zde najisto nezjistíme, co je boulička zač. Ale na fotce vypadá jako absces - tj.dutina plná nejspíše hnisu. Možná souvisí s probíhající infekcí, možná souvisí s akné, které dle...

Nezvyklé zdravotní potíže

| Dotaz od: Václav

Před 3lety na dovolené na Korsice jsem ráno zjistil na prsou kulatou zarudlou skvrnu cca 2cm v průměru.Po návratu asi 4.den od události lékařka odebrala krev,výsledek neg.Přesto...

Je otázkou, zda není nález pozitivity sérologického vyšetření boreliózy pouze nespecifický. Při pozitivním výsledku je vhodné provést tzv. vyšetření Western blot, které má větší...

Rýma

| Dotaz od: šárka

Již 12 dní mě trápý rýma pocit ucpaných dutin, rýma je žlutá a docelá zapáchá a je lepivá..byla jsem u dvou doktorů jeden mi dal atb doxibene otekla jsem po dvou dnech a...

Šárko, v současné době se vyskytuje řada respiračních onemocnění, virová nebo i chlamydiová. Většinou si organismus poradí sám, ale trvá to delší dobu. Antibiotika u viróz...

Musím navštívit orl?

| Dotaz od: Lucie

Právě jsem prodělala zánět průdušek a k tomu se přidala i rýma.Nejdříve mě začalo pobolívat pravé ucho,zalehlo mi.Další den se přidalo i to druhé.Pobolívá a zalehlo.V tom pravém...

Ucho Vám nejlépe prohlédne ORL lékař, který má k léčení uší také nejširší možnosti. Navíc pokud máte problémy již několik dní a nepolevují ani při léčbě rýmy (?) a ještě ke...

Bronchoskopie je endoskopické vyšetření průdušek. Pomocí zvláštní ohebné nebo tuhé trubice umožňuje lékaři nahlédnout dovnitř Vašeho dýchacího ústrojí. Bronchoskopie se používá...

 celý článek

Na jaře 2006 jsem prodělala zánět průdušek a následnou angínu a od té doby mám snad ne velké, rozhodně ale dost nepříjemné problémy s krkem a ústy. Vždycky jednou za čas (v...

Může se jednat jak o alergickou reakci, tak i o chronický zánět, který se jednou za čas projeví v plné vyši. Rozhodně bych proto doporučoval konzultaci na ORL. Hezký den.

Boleni na hrdudi a plicích

| Dotaz od: Šárka

Je mi 20 let, kouřim už 6 let, tak cca 5 cigaret dene, u piva i celou krabičku....moc bych chtěla přestat ale nejde mi to, byla jsem u lekaře a prý mám zánet průdušek a...

Rakovina plic ve Vašem věku je velmi vzácná. |Příčinou Vašeho problému dle lékaře je zánět průdušek a nosohltanu, kouření může průběh těchto chorob zhoršovat a může také vést k...

V dětských kolektivech se všechny druhy infekcí přenášejí neobyčejně dobře. A protože dětská imunita je často ještě nezralá a neumí se s některými infekcemi vypořádat, znamená...

 celý článek

S rýmou způsobenou nějakým alergenem asi většina z nás půjde k alergologovi. Jenže: i otorinolaryngolog má k tomuto onemocnění co říci.

 celý článek

Každý rok zemře na následky kouření celosvětově přes pět miliónů lidí – to odpovídá například všem obyvatelům Finska.

 celý článek

Pokud jste silný kuřák, pravděpodobně vás občas trápí kašel. Ne vždy je však tento jev jen důsledkem kouření. Někdy se může jednat i o příznak nemoci zvané chronická bronchitida.

 celý článek

Možná to znáte z vlastní zkušenosti – dítě mívá časté záchvaty kašle, občas slyšíte i sípot. Opakované záněty dýchacích cest jsou už něčím téměř normálním. Jenže pozor! Tyto a...

 celý článek

Možná jste o nich zatím moc neslyšeli, ale ve skutečnosti jsou chlamydie jedním z nejčastějších sexuálně přenosných onemocnění.

 celý článek

Jedním z nejvíce skloňovaných slov v těchto dnech je jarní únava. Ale proč? Dalo by se spíš čekat, že nás rozpuk přírody a příval energie nabudí! Jenže tělo je vyčerpáno...

 celý článek

Na počátku je nepříjemné svědění a pálení a v příštím okamžiku se vytvoří bolestivý puchýřek v podobě oparu. Kde se opar bere, jak se přenáší a co s ním udělat, abychom se ho...

 celý článek

Chřipka je nemoc značně zákeřná. Někteří lidé ji zvládnou více méně lehce, pro jiné může znamenat ohrožení na životě. Na obranu proti chřipkové epidemii by měli myslet zejména...

 celý článek

Je to nespravedlivé. Tabáku se celý život vyhýbají, a přesto onemocní chorobou typickou pro milovníky kouření. Navíc se tito pacienti většinou ani nedozvědí, proč je rakovina...

 celý článek


 celý článek

Kouření cigaret a obecně užívání tabákových výrobků je příjemné, alespoň pro jejich konzumenty. Tím ovšem pozitiva končí. Tabákové výrobky jsou drahé, takže škodí naší peněžence.

 celý článek

Když si moderní ženy vymohly možnost chodit do zaměstnání, nejspíš ještě netušily, o jak dvojsečný výdobytek se ve skutečnosti jedná. Na straně jedné prostor pro seberealizaci...

 celý článek

Pasivní kouření nepřidá na zdraví nikomu, malé děti a batolata jsou však na jeho účinky zvláště citliví. Kromě neustálého vývinu jejich mladého organismu navíc dýchají rychleji...

 celý článek

Cigaretový kouř je značně škodlivý pro všechny, kteří ho vdechují. Skoro každý ví, že obsahuje nikotin, dehet a oxid uhličitý a uhelnatý. To ovšem zdaleka není všechno. V...

 celý článek

Při oslabené imunitě hrozí, že snáze dostaneme např. chřipku, která je vyvolána viry, anebo angínu, jejímž původcem jsou bakterie.

 celý článek

Mezinárodní nekuřácký den vždy připadá na 3. čtvrtek v listopadu. V roce 2014 se dnem boje proti kouření stane 20. listopad. Nekuřácký den je osvětou pro kuřáky, kteří si...

 celý článek

Lidské plíce pracují opravdu usilovně. Během dne tento orgán dospělého člověka zvládne zhruba 20 000 nádechů a výdechů. Jenže chemikálie, bakterie, tabákový kouř, prach a...

 celý článek

Vzbudili jste se s ucpaným nosem, kýcháním a kašlem, máte teplotu a bolí vás celé tělo. Pokud vám vadí, že neumíte rozpoznat, jaká choroba si na vás zasedla, vryjte si do paměti...

 celý článek

Rotaviry, viry žloutenky B a C, HIV či chřipky. Virus se často skloňuje ve všech pádech, nejvíce v době, kdy vědci objeví nějakou novou očkovací látku.

 celý článek

Operace srdečních chlopní, ať už jejich oprava, nebo úplná náhrada, se v současnosti stala běžnou operací s minimálními riziky a velkou úspěšností. Až 95 % pacientů cítí...

 celý článek

Signály toho, že s tělem není něco v pořádku, mnoho lidí ignoruje. Napadlo by vás vyhledat lékaře kvůli stálým či náhlým bolestem zad nebo kašli s tím, že máte podezření na...

 celý článek

O prospěšnosti pobytu lidí s dýchacími potížemi u moře není pochyb. Za vzduchem nasyceným solí však není třeba cestovat stovky kilometrů. Přímořské mikroklima naleznete i v...

 celý článek

Smrkání, slzící oči a celková malátnost. Nachlazení nás může přepadnout nejen na podzim a v zimě. Jde vlastně o mírnou virovou infekci horních cest dýchacích, která, je-li bez...

 celý článek

S nachlazením nebo zánětem průdušek většina lidí neběží hned k lékaři, ale zamíří do nejbližší lékárny. Existuje mnoho přípravků, které slibují úlevu. Chcete-li jistotu a...

 celý článek

Nejčastější onemocnění jícnu na sebe přímo navazují a jsou vlastně jakýmsi příběhem, který se začne odehrávat. Je jen na nás, jak daleko necháme děj pokročit.

 celý článek

Když řeknete silnému kuřákovi, že má plíce vyplněné dehtem, možná se vám vysměje. Přitom zábavná tato informace rozhodně není. Výraz dehtové plíce může sice znít ostře, má ale...

 celý článek

V létě si lidé dopřávají častěji sportovní aktivity v krásném počasí, a také hlavně o dovolené.

 celý článek

Jste-li v produktivním věku, přináší chřipka kromě horeček, bolestí celého těla a dalších obtíží i pracovní neschopnost. Ať už pracujeme v kolektivu, nebo sami, pro mnoho z nás...

 celý článek

Kromě klasické chřipky přicházející v chladném období roku se často hovoří také o několika dalších onemocněních, v jejichž neoficiálním pojmenování figuruje slovo chřipka. Na...

 celý článek

Zima a průdušky

| Dotaz od: Liba

Prosím o radu, zda při průduškovém kašli bez horeček mohou děti do mrazivého vzduchu. Pamatuji, že když moje dcera byla malá a trpěla na průdušky poslali nás na zimu do hor...

Pokud pobytem na mrazivém vzduchu myslíte krátkou klidnou procházku na čerstvém čistém vzduchu, aniž by se děti zadýchaly a prochladly, a pokud mají děti skutečně čistě jen...

Alergická rýma je jedním z nejčastějších alergických onemocnění. Buňky alergického zánětu pronikají do nosní sliznice a po vazbě s alergickými protilátkami uvolňují své působky.

 celý článek

Očkování proti chřipce

| Dotaz od: Jana

Nechala jsem své dcery očkovat v říjnu proti chřipce. Do té doby byly nemocné málo, ale týden po očkování dostaly obě laryngitidu, pak hned zánět průdušek, teď jsou týden zdravé...

Jano. Očkování proti chřipce je očkováním proti virovému onemocnění. Zánět průdušek a rýma jsou spíše bakteriálními onemocněními, proti kterým jste svou dceru neočkovala...

Diagnoza j84.1 plicní fibroza

| Dotaz od: Miroslav

Dva roky se léčím pro organizující se pneumonii, klinicky nález zatím stabilizován, trvá chronická námahová dušnost, kortikoterapie prednizonem. Mohl(a) by jste nezávisle a...

Plícní fibrosa je onemocnění celoživotní. Upřímně řečeno, raději působím na pacienty optimisticky, tak aby jejich psychika byla v pohodě a léčbu tudíž dobře tolerovali. Jelikož...

Podezření na astma

| Dotaz od: dd

Jsem 16 ti letý sportovec, ale poslední rok se u mě naskytují dýchací potíže ne nijak extrémně silné. Trpím refluxem a dýchací potíže začali před rokem kdy jsem po vyléčení...

Pokud na průduškách píská a jste dušný, je to známka zúžených dýchacích cest. Je nutné navštívit alergologa nebo plicního lékaře a dostane spreje k inhalaci. S pozdravem

Je mi 20, necelý rok jsem trpěla častými záněty průdušek, angínami, apod., a nedávno se lékaři shodli, že za to může má zhnisaná a zvětšená nosní mandle. Před pěti dny jsem byla...

Vážená slečno Aleno. Vámi popisované potíže mohou být kombinací běžné virózy a stavu po operaci (nevím, kde máte zvětšenou uzlinu, ale může to být i jen reakce na probíhající...

Dcerka (v květnu 3 roky) má už asi 3.měsíce kašel, rýmu, většinou bez teplot, max. zvýšená do 37,5 - srážená paralen čípky... nejprve kašel suchý - léčen stoptussinem, rýma...

Na dálku se nelze vyjádřit konkrétně k otázce, zda zajet nyní k lékaři nebo zda počkat do pondělka (jednak jsem Vaše dítě neviděl,jednak vyšetření přísluší dětskému lékaři...

Rtg plic

| Dotaz od: Petra

Delší dobu mě bolí na plicích. Dnes jsem byla na rentgenu a potřebovala bych ho vysvětlit: Zmnožená kresba parakardiálně Plicní parenchym bpn Srdce nezvětšeno Děkuji za odpověd

Podle popisu je snímek v pořádku, bez ložisek, nebo splývaní - zánětu. Zmnožená kresba může být třeba po prodělsném zánětu průdušek.

Kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko prosim vas mohla byste mi zase odpovedet a poradit bereme kortikoidy 4 tyden z duvodu stale ho onemocnenji kašlem už pani doktorka neveděla co nam naadit...

Pokud Vám paní doktorka doporučila Flixotide, tak bych v léčbě pokračovala alespoň 3 měsíce. Opravdu se nemusíte obávat, je to účinný protizánětlivý lék. Užívá se preventivně...

Chtěla bych vás poprosit o odborný názor. Vždy jsem se cítila zdravá a neměla jsem žádný závažnější zdravotní problém. Pravidelně jsem užívala pouze antikoncepci Lindynette 20...

Váš problém je komplexní a řešení není jednoduché. Svůj podíl má i ta antikoncepce a rozhodně ty antibiotika jen rozhodily nějakou křehkou rovnováhu. Hormony a antibiotika...

Co se to děje?

| Dotaz od: Alisa

Již po třetí za čtyři měsíce mám zánět horních cest dýchacích s teplotou 38 °C, který se rozvinul v zánět průdušek, přestože jsem byla léčena i antibiotiky, i chemoterapeutiky...

Pokud trpíte recidivujícími infekcemi, opakovaně zvýšenými teplotami , kožními problémy, doplnila bych alergologické imunologické vyšetření. nevím, co si mám přesně představit...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: janka

Už jednou jsem se ptala na bolest na hrudi a suchý dráždivý kašel, je mi 26 let a pracuju v prašném prostředí 7 let, poslední asi tři měsíce mě pálí až bolí na hrudi při nádechu...

Nejdřív maminka - jakmile kašel trvá déle než týden a pokud zejména nepřechází ani po léčbě (kapky proti kašli apod.), je třeba vyhledat lékaře a pokusit se najít příčinu a...

Alergie,astma

| Dotaz od: Hana

Mám doma syna v dubnu bude mít 1 rok již více než 14 dní mu trvá suchý dusivýá kašel hlavně v noci po druhé návštěvě doktorka řekla,že je poslechově čistý na plicích nic nemá...

Pokud kašel trvá 2 týdny, ještě stále se může jednat o virozu. Bohužel nepíšete, zda synkovi dáváte nějaké léky a jaký je účinek. Taky hraje roli, zda se doma nekouří, zda...

Žaludek

| Dotaz od: AHorsky

Mám problémy s žaludkem. Jak to vzniklo. Na začátku roku jsem byl léčen na zánět průdušek dále léčen na zánět dutin. I přes tuto léčbu mě neustále tekly hleny do úst a hubl jsem...

Vážený pane Antoníne, Vámi uvedené nálezy endoskopického vyšetření jsou důvodem pro Vaše sledování a léčení v gastroenterologické ambulanci. Základem léčby je komplexní...

Ráda bych se na Vás obrátila s dotazem týkajícím se mononukleózy. Je mi 20 let, od začátku ledna jsem byla nemocná, prodělala jsem zánět průdušek a infekční mononukleózu...

Souviset s námahou to může, pokud bolesti v krku neustoupí cca po 7 dnech, k lékaři se vydejte. Může jít i o jinou (nasedající) infekci v krku, teprve po vyšetření se dá říci...

Mononukleoza

| Dotaz od: Irena

Můj syn 1/2003 prodělal před necelým rokem inf. mononukleosu, trpí častějším onemocněním zejména záněty průdušek. Na kůži měl 3 dny zvláštní fleky, které zmizely, ale další dny...

Z uvedeného nelze přesně určit, o jaké onemocnění se jedná. ANA jsou obecně pozitivní při některých autoimunitních onemocněních, ale k tomu, aby se taková diagnóza stanovila...

Jedná se o astma?

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se zeptat.Trpím únavou,bolesti hrudníku někdy svědením hrudínku,a hlavně kašlem hlenovitým po ránu po námaze.Mohlo by se jednat o astma.Můžete mi prosím naspat...

Děkuji za otázku. Bronchiální astma je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, při kterém má průduška zvýšenou reaktivitu na podněty z okolí. Astma může být alergické...

Mám 4 letou dceru. Do 2 a půl let nebyla vůbec nemocná, pak měla zánět průdušek a od té doby se s námi táhnou problémy, které se ještě zhoršily s nástupem do školky. Z banální...

Pokud je nemocnost tak vysoká,jak popisujete,pak bych odstranění nosní mandle doporučila. Stanovme si tyto kroky - jednak vyčkejte výsledků alergologického vyšetření a jednak...

Bolest v oblasti zad

| Dotaz od: Jana

Pěkný den, už deší dobu mě neskutečně bolí záda, hlavně po ránu, nyní poslední tři dny celý den, na fyzickou práci jsem zvyklá, pořád něco dělám, cvičím, takže si myslím, že tím...

Určitě k lékaři zajděte, může se jednat o zánět ledvin, který nemusí být s nijak výraznými projevy, ale i tak může ohrožovat ledviny. proto se určitě nechte vyšetřit. Vaše...

Astma

| Dotaz od: Jana

Před pár měsící mi bylo zjištěno, že mám zúžené periferní průdušky. Zánět na průduškách nebyl. Mám sice alergii např. na roztoče, ale běžně o ní prakticky nevím (jen na půdě...

Paní Jano, děkuji Vám za Váš dotaz i přiložený snímek plic. Podle údajů, které jste uvedla, se zdá, že se může jednat o bronchiální astma /což je chronický zánět průdušek...

Endosono je souborný název pro vyšetření trávicího traktu ultrazvukovou sondou, zavedenou do vyšetřované oblasti. Vyšetřující lékař ultrazvukovou sondu při vyšetření zavádí přes...

 celý článek

Zahlenění

| Dotaz od: Lenka S.

Mé obtíže trvají od září do dnešního dne,jsem zahleněná a nutí mě to pokuckávat,pokašlávat.Někdy vykašlu pevnou částečku s hlenem.Nevím jestli to může souviset s mímy obtížemy...

Rozhodně je zapotřebí provést rentgen hrudníku, spirometrii, kultivaci sputa a další vyšetření, příčin může být více - zánět průdušek, astma, návštěvu lékaře neodkládejte...

Krevní destičky, imunita

| Dotaz od: Nikol

Začátkem září jsem každý den měla velké bolesti hlavy,byla jsem stále unavená a po těle (hlavně oblast krku, výstřihu, zad) se mi začaly dělat petechie ve formě červených teček...

Nikol, je třeba provést kompletní hematologické vyšetření. Příčin snížení destiček je celá řada a přesahuje rámec mojí odpovědi. Pokles krevních destiček neovlivňuje imunitu...

Stafilokok

| Dotaz od: ILONA SIMUNKOVA

MAM TAKOVY MENSI PROBLEM NA KTERY MI ASI ZADNY DOKTOR NEDOKAZE UZ POMOCI,SAMA NEVIM JAK DAL.PRED ROKEM A PUL MI ZJISTILY ZE MAM V KRKU STAFILOKOKA.TAK JSEM PODSTOUPILA OPERACI...

Při vleklém a problematickém léčení je vhodné podívat se na problémy "odjinud", doporučuji vám vyhledat péči celostního lékaře, který pohlíží na organismus jako celek a také k...

V posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže na zádech, mírně natočená nalevo občas slyším hlasitě tlukot srdce. Je to jen v této poloze. Není to "bouchání...

Je to možná chyba ale na takovéto pocity současné lékařství, které má řadu technických pomůcek, už moc nedá, takže je není zvykem analyzovat. Srdce bije silněji (nevím ale...

Měla bych na Vás prosbu o radu. Je mi 20 let a už asi 3 den mám takové zvláštní pálení u srdce a občas i pichnutí. Popsala bych to jako hrozné teplo v oblasti pravého prsa...

Toto bývá velmi často neuroza a vzhledem k Vašemu věku je velice nepravděpodobné, že byste měla závažné srdeční onemocnění. Též proto, že vpravo na hrudníku srdce už není. Mohlo...

Infekce

| Dotaz od: Tomáš

Mel bych trochu rozsahly problem ktery potrebuji prosim akutne resit. Dne 20teho minule pondeli jsem vyjel s bandou lidi pracovat do Francie a celou cestu jsem jen lehce ale...

Může se jednat o bakteriální zánět průdušek, ale i zánět plic, měl byste vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit, Penicilin působí jen na streptokokové infekce, antibiotika by měl...

Alergie na duomox 1000

| Dotaz od: radek

K doktorovi jsem šel se zánětem průdušek,dostal jsem duomox 1000 ,ale po užití duomoxu mi vystřelí teplota nad 39° ,bolest hlavy,malátnost, když duomox přestanu brát tak...

Reakce na léčiva se mohou u různých osob lišit, je vhodné sledovat, která antibiotika Vám způsobují potíže. Doporučuji Vám návštěvu alergologa, kde je možno Váš stav vyšetřit...

Nafoukle břicho

| Dotaz od: Roman

Mám pořád nafouklé břicho,když se najím , když se napiji tak se mi zvětší..Mám kašovitou stolici.Stolice pravidelná.mám tuk na Játrech.vářím 107kg na 172 výšku.od března jsem se...

Jestliže myslíte výrazem "gastro" např. pouze gastrofibroskopii, jedná se pouze o jedno vyšetření zažívacího ústrojí a v úvahu připadají další. Při vaší hmotnosti ve vztahu k...

Prosím o radu.

| Dotaz od: Ivan

Měl bych jeden dotaz, jsem se svou přítelkyní cca. 3/4 roku, vždy když spolu ležíme je hrozně horká, potí se, stále jí je při tom zima, hrozně rychle dýchá, někdy říká že nemůže...

Ivane. Radila bych Vám, aby jste se i Vy i VAše přítelkyně podrobili krevním a dalším laboratórním testům: Vámi popsané potíže mohou spůsobovat chlamýdie, mykoplazmata...

Časté virové infekce, únava

| Dotaz od: Tereza

Již několik let trpím na opakované virózy - rýma, zánět nosohltanu, "ztráta hlasu",laryngitida a virový zánět průdušek, někdy s průjem či žaludeční nevolností. Když jsem...

U Vás se může jednat o chronický únavový syndrom. Nejčastěji je spouštěn stresem ( dříve vaše velká pracovní výkonnost a tedy i přetěžování ), v pozadí stojí i nedostatečně...

Chlamydie

| Dotaz od: David | z mobilní aplikace

Chtel jsem se zeptat, zda je mozna nakaza chlamidyemi pri oralnim sexu s nakazenou zenou a je mozne ze se mi infekce oralne dostala do krku, prudusek takze hlavni priznak je...

Genitální chlamýdie nepůsobí plicní potíže

Tvorba hlenů

| Dotaz od: Marie

Paní doktorko 14 dnů mám problém s tvorbou hlenů s krví a chrapotem na ORL mi paní doktorka mi dělala nepřímou laryngoskopii říkala že je to v pořádku chodím na inhalace...

Určitě bych vám doporučila plicní vyšetření, bylo by vhodné provést snímek plic může jít jen o akutní zánět průdušek spojený se zánětem přínosných dutin, ale určitě je nutné...

Lecba kasle

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Jiz treti tyden marodim, dle doktorky nejaka viroza. Mam velky tezky kasel, druha stejna antibiotika Fromilid, na poprve mi nepomohly a mam ted pocit, ze i ted moc nepomuzou...

V současné době je v Čechách poměrně vysoký výskyt černého kašle, proto vámi udávané obtíže mohou s touto chorobou souviset. Je třeba vyčkat výsledků sérologie černého kašle...

Silný kašel, bolesti na hrudi

| Dotaz od: Alexandra

Je mi 15 let a je to asi rok, co si občas zakouřím, bývala období, kdy to bylo více, teď už jen málo (více jak jednu cigaretu denně nevykouřím a někdy nekouřím třeba celý týden...

U Vás pravděpodobně teď jde o zánět průdušek, který by už asi potřeboval přeléčit antibiotiky a minimálně i antibiotika v kapkách - nebo spreji - do nosu při hnasavé rýmně...

Opoždění menstruace

| Dotaz od: Iveta

Mám vysazenou antikoncepci asi dva měsíce, první menstruace přišla se spožděním cca 1 týden, ale v pořádku, pak jsem onemocněla zánětem průdušek a brala antibiotika, načež mi po...

Než se dá cyklus "do pořádku" po antikoncepci, může trvat cca 3měsíce. Nemoc samozřejmě vliv na cyklus má také. Vyčkala bych do dalšího cyklu, pokud nebudete mít potíže, pokud...

Žloutenka u batolete

| Dotaz od: Jana

Chtěla jsem se zeptat,zda by jste mi nemohli poradit,jde o mého 19měs synovce,asi před 3týdny se osypal,dostal horečky,lékařka zjistila ,že má streptokoka(spálový bacil)nasadila...

Bohužel, s tímto případem nemám žádné zkušenosti, pokud byla vyloučena infekční příčina, mohlo by jít i o toxické postižení jater, nebo nějakou překážku v žlučových cestách...

Kvůli zánětu průdušek jsem týden brala antibiotika Duomox. Od té doby mě trápí bolest pod žebry. Při kontrole jsem se o tom zmínila své obvodní lékařce. Ta zkontrolovala páteř...

Doporučuji se zaměřit na játra (tlakové bolesti pod pravým žeberním obloukem jsou vždy podezřelé ze zvětšení, ev. zánětu jater), eventuálně by mohlo jít i o reakci pohrudnice na...

Zlaty stafylokok

| Dotaz od: ILONA

Já mám také zlatého stafylokoka, jenže u mě je vážnější, mám ho v celém těle. Píši snad do všech poraden a nikde mi neporadí, jen se dozvídám, že mohu umřít. Jsem zoufalá, je mi...

Ilčo! Pěstujte svou imunitu. Zlatý stafylokok je potvora a jestli ho máte na celé kůži, budete se mu muset ubránit spíše sama, na antibiotika nebývá zvlášť dobře citlivý...

Scvoklá imunita

| Dotaz od: Oremau

Zdravím, jako malá jsem trpěla častými záněty uší, na základce pak angínama a od 9 let jsem celoročně kašlala až mi v 15 na jar zjistili alergii a na podzim pak astma...

Milá neznámá. Na tomto světě je všechno "dočasné", tedy i lidské trápení. Soudě dle Vašeho věku, máte před sebou určitě ještě spoustu roků, není nutné chtít vyřešit to, co...

Bolest na hrudi, horečka, kašel

| Dotaz od: martina

Mám bolení na hrudníku, horečku, dnes se mi chtělo i zvracet, mám po ránu motání hlavy a jsem náladová, občas kašlu. Nevím vůbec, co to může být.

Martino! Pokud vás trápí bolest na hrudníku spojená s horečkou, příčinou bude pravděpodobně zánět průdušek, může se jednat i o zápal plic. Navštivte proto co nejdříve vašeho...

Prevence

| Dotaz od: ivana

Dobri den ješte jedna otazka jak dite neni astmatika ani alergik neni nesmysl ho lečit kortikoidama jen aby se prudušky s toho kašle ktery je časty vylečily

Astma nemusí být jen u alergiků, obecně kortikosteroidy jsou léky , kterém potlačují zánětlivou reakci. U Vašeho dítěte je zřejmě podezření, že příčina kašle, zahlenění byl...

Cukrovka a antibiotika

| Dotaz od: Lenka

Manžel je diabetik. Při poslední kontrole mel dlouhý cukr 39.Momentalne má oboustranný zánět průdušek a bere antibiotika.Prvni 3 dny mel horečku kolem 39.Jak dlouho po...

Paní Lenko! Dle výsledku dlouhodobého hodnocení glykémií pomocí glykovaného hemoglobinu je Váš manžel léčen správně. Nyní užívá antibiotika na zánět, který může a nemusí být...

Kašel a svědění pokožky

| Dotaz od: Markéta

Obracím se na Vás s prosbou o názor na můj zdravotní problém. Od lonského září jsem se stále potýkala s různými zdravotními problémy. Nejprve jsem měla zánět průdušek,který se...

Markéto, dobrý den. Snad mi to odpustíte, ale na dálku se do potíží s léčbou Vašich průdušek a alergií nemohu pustit. Domnívám se, že by mohlo být velmi ku prospěchu věci...

Hnisavá angína

| Dotaz od: Ivo

Mám otázku ohledně mé nemoci. V tomto roce hned na začátku ledna sem měl hnisavou angínu a mononukleózu. Asi za měsíc sem se z toho dostal a hned za 14 dnů sem měl znova...

Určitě by bylovhodné počádné vyštčení nejenom výtěru krk, nos,aletake ůaboratorní vyšetření - ASLO, CRP,FW a KO. Angina je způsobena bacilem zvanym streptokkus, haemofilus neni...

Astma

| Dotaz od: ivana

Dobri den prosim mohla byste mi nějak normalne vysvetlit co je astma jak se projevuje u deti a jakym zpusobem se leči? i když nebyl prozatim žadny zachvat děkuji

Astma je chornické zánětlivě alergické onemocnění dýchacích cest. tento zánět zvyšuje reaktivitu dýchacích cest na různé specifické i nespecifické podněty /alergen, cigaretový...



Kasel a obcasne polykani

| Dotaz od: Jiří

Již delší dobu mám kašel, asi dva měsíce mám občas problém spolknout třeba i vodu. Jakoby nějaká klapka.. Ale za chvíli už v pohodě. Jako chlap mám samozřejmě strach jít k...

Kašel může být projevem např. chronického zánětu průdušek, astmatu nebo plicního nádoru. Možností je ovšem celá řada. Stejně tak i polykací potíže. Je nutné provést klinické...

Luviac

| Dotaz od: petra

Syn 12měsíců měl zánět průdušek přeléčen 4antibiotiky a doporučeno užívání na posílení imunity Luviac.Mám obavy lék je až od 3let...děkuji

Ideální bude domluvit se s lékařem, ketrý lék předepisuje. V těchto situacích je vždy nutné posuzovat přínos a rizika. Hezký den

Žluty povlak na jazyku

| Dotaz od: Martin

Před 4 dny se mí objevil šedivý až žluty povlak na jazyku s malíma pupínkama v zadu na jazyku.Před 14ti dny jsem se léčil se zánětem prudušek bral jsem tyden Klacid 500 a...

Martine. Důvodem může být opravdu nadávná léčba antibiotiky, mohl byste mít kvasinkovou infekci, takzvanou moučnivku. Kupte si probiotika na týden, problém by měl vymizet. Pokud...

Obava z cystické fibrozy

| Dotaz od: Jana

Můj téměř osmiletý syn je často nemocný - záněty průdušek, zápal plic, silný kašel bez nálezu na plicích. Přes léto je většinou v pořádku, problémy začínají s podzimem. Alergie...

K diagnostice cystické fibrózy se používá potní test neboli test chloridů v potů, jiný neexistuje, dále je jen genetické vyšetření. Je to vyšetření nebolestivé, trvá kolem půl...

Stále opakující se rýma

| Dotaz od: renáta

Paní doktorko,co by mohlo být příčinou neustále trvající rýmy u ročního dítěte??do svého jednoho roku už měl 4x atb-dvakrát to byl zánět průdušek-když mu ty hleny sedly na...

Renáto! Záleží na tom, jak moc je váš chlapeček v kontaktu s kolektivem, popřípadě se starším sourozencem. Pokud chodíte často "mezi lidi" - tedy např. do mateřských center...

Cysta na vaječníku

| Dotaz od: Amy

Měla jsem bolesti na pravé straně u pupku,podbříšek i oblast jater.Byl mi postupně nalezen menší zánět dvanáctníku,poté na Ct ovariální cysta40x50mm.Dohodli jsme se,že budeme...

Leukocyty nejsou nijak vysoké, spíše mírně zvýšené, obavy z jiného než zánětlivého onemocnění rozhodně nejsou na místě (ještě nějakou dobu tělu trvá uzdravování, a proto mohou...

Dlouhotrvající kašel

| Dotaz od: orchidej

V září jsem onemocněla virozou, měla jsem rýmu, kašel a teplotu, kašel se mi ale zhoršil a dostala jsem 1.antibiotika na zánět průdušek, celou dobu jsem dále kašlala a po další...

Kašel může ještě nějakou dobu po ukončení léčby přetrvávat, ale měl by se postupně lepšit. Pokud byste dál kašlala i po dvou týdnech po dobrání antibiotik, obraťte se znovu na...

Černý kašel

| Dotaz od: H.

Koncem ledna a začátkem února jsem prodělal nemoc černý kašel který byl přeléčen antibiotiky.Od té doby mám stále přetrvávající kašel a vykašlávám žlutý až zelený hlen.Při...

Vážený pane H., omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. V případě popsaných potíží je rada jediná - postup je nutno řešit s tím lékařem, který zná Váš...

Kašel,nosní mandle,alergie

| Dotaz od: Gabriela

Chtěla jsem se zeptat na 9dceru,která je opakovaně nemocná,hlavně ji trápí suchý kašel,rýmy,záněty dutin,ucha.Je alergik a bere při potížích xyzal.Nyní naše alergoložka odešla a...

1) Antihistaminika /Aerius/ rozhodně doporučuji užívat dlouhodobě, klidně celoročně. Je to moderní lék s minimem nežádoucích účinků a jedině při pravidelném dlouhodobém užívání...

Jsem už cca měsíc a týden nemocný a už si nevím rady. Doktor mi předepsal antibiotika, poté jsem byl na rentgenu, tam se zjistilo že na plicích nic nemám a to bylo v době kdy...

Už se s kašlem trápíte dlouho a věřím, že jste unavený. Na RTG plic nález nebyl, to je dobře, ale tam zánět průdušek vidět není. Pokud trpíte dráždivým a suchým, záchvatovitým...

Náhlá horečka u dětí

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych se zeptala jaká může být příčina nenadálé horečky 39st.C.Mému synovi je 2,5roku a dnes mu z ničeho nic vyletěla horečka.Nebyl na sluníčku,nachlazen není,na bolest...

Nemyslím si, že by horečka měla se zácpou cokoliv společného. Důvod horečky Vám takto přes internet neřeknu, Vašeho syna jsem nevyšetřovala. Spektrum je široké od viróz k...

Asi většina lidí bude souhlasit s názorem, že plíseň a vlhkost v bytě není pěkná ani zdravá. Ale jaký konkrétní negativní vliv může mít plíseň na lidské zdraví? Vědci zjistili...

 celý článek

Streptokok ...

| Dotaz od: Adelka

V 01/11 jsem byla operovana se zlucnikem a pup. kylou,bylo to 3/4 roku po porodu, rana se mi zle hojila a dojizdela jsem denne do nemocnice,kde mi otvirali pupik,odkud odsavali...

Krásný večer. Chápu Vaše pocity zoufalství, jste mladá žena, nakupily se Vám zdravotní obtíže. Člověk je složité stvoření, jeho orgánové systémy jsou navzájem provázány, často...

Ztráta čichu

| Dotaz od: Josef

Asi před půl rokem jsem ztratil čich. Za tu dobu jsem asi 2x cítil asi 1-2 dny a pak jsem opět nic necítil. Cítím jen jakýsi zápach. Situaci jsem konzultoval s ORL lékařkou. Ta...

Vážený pane Josefe, příčin poruch sluchu může být vícero, ale Váš popis potíží ukazuje na problém přímo v oblasti nosní sliznice a dutin. Za čímž může stát infekce, i když by to...

Viróza

| Dotaz od: Michaela

Pred 3 tydny jsem prodelala virozu.mela jsem rymu,kasel,chrapot a zvysenou teplotu.lekarka mi napsala antibiotika,ale ani po dobrani mi neni moc dobre.jsem neustale unavena,mota...

Návratu mononukleózy se obávat nemusíte, případná "reaktivace" choroby se neprojevuje potížemi popsanými ve Vašem dotazu. Je ale pravda, že pokud jste mononukleózu prodělala...

Dcera má po sobě 4 atb

| Dotaz od: Alena

Moje čtyřletá dcerka začala být od října nemocná začalo to angínou nasazen -Ospen,za měsíc znovu onemocněla zánět průdušnice,hrtanu nasazen-Biseptol,za měsíc opět nemocná zánět...

Paní Aleno! Imunitní systém dětí v tomto věku se teprve učí bojovat s různými chorobami. Pokud do té doby moc nemocná nebyla, potom se pravděpodobně nejedná o vrozenou poruchu...

Byseptol

| Dotaz od: Jiří

Přítelkyně me poprosila abych se zeptal na to, jestli Byseptol na zánět prudušek snižuje učinnost antikoncepce. děkuji

V příbalovém letáku Biseptolu o tom není zmínka,přesto bych byl na vašem místě opatrnější příjemný den

Bolest v pravém podbřišku

| Dotaz od: Jana

Mám dotaz.Je mi 15 let,vážím 55 kg a měřím 1265 cm.Poslední dobou(cca 7-10 dní) ,mě bolí v pravém podbřišku.Sepák to být 100% nemůže,protože jsem už půl roku po operaci slepého...

Milá Jano. Zkusil bych TI jako první pomoc nabídnout homeopatikum Sédatif PC v dávce 3x2. Než Ti jej máma koupí v lékárně(dá se koupit bez receptu), zkus opakovaně co...

Borelióza

| Dotaz od: Zdeněk

Chtěl bych se zeptat ,zda by mohla dvouletá dcera onemocnět boreliozou, když olizovala pinzetu, kterou se vyndavají klíšťata. Je to asi půl roku, měsíc poté diagnostikován zánět...

Je to velice nepravděpodobné. Hezký den.

Horečka

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Syn má od pondělí na základě vyšetření, kdy mu byl zjištěn zánět průdušek antibiotika ,,Duomox,,. Třetí den po požití má stále teplotu okolo 37,6. Chci se zeptat,jak dlouho...

Teploty mohou být ještě několik dní i po účinném nasazení antibiotik, tělo reaguje na zánět v těle, antibiotika primárně ničí bakterie a ne že by snižovaly teplotu. Pokud by...

Bolesti plic

| Dotaz od: Lukáš



Bilkovina v moči

| Dotaz od: Lenka

Měla bych jeden dotaz jsem už zoufala mam syna ma 6 let který je už od poloviný zaři s přestavkami nemocni bere již třeti antibiotikum vše to začalo, akutnim zanětem hrtanu po...

Lenko. Nález bílkoviny v moči na jeden křížek při akútním zánětu v organizmu je normální jev. Nefrologové jako první při nálezu bílkoviny v moči pátrají po zánětu. Proto se...

Candida

| Dotaz od: Jméno

Již několik měsíců trpím zažívacími obtížemi-průjmem, zácpou, plynatostí, říháním, bolestí břicha po jídle. Při průjmech mne občas svědí konečník. Jsem také velice zimomřivá a...

Můžete trpět kandidózou a také můžete mít jiný problém, například se štítnou žlázou, nebo mohou být Vaše obtíže výrazem stresu či neinfekční poruchy trávení apod. Doporučuji...

Během 4 měsíců jsem byl často nemocen, a to od října, kdy jsem měl angínu. Na začátku listopadu jsem měl streptokok v nose bral jsem 40 tablet antibiotik Sumetrolim skoro celý...

Milý Vojto, užívání antibiotik je spojeno se změnami střevní flóry, tedy "přátelských bakterií", které hojně osidlují naše střeva. Po antibiotické léčbě bych tedy doporučila...

Rtg plic - astma

| Dotaz od: kiki

Chtěla jsem se zeptat, zda se z RTG plic pozná např.astma, zánět průdušek nebo pohrudnice. Již 2 měsíce mě trápí dráždění zhruba na průduškách. Nejprve jsem měla i občasný suchý...

Stává se, že po odléčení infekce dýchacích cest, přetrvává kašel i několik týdnů. Vaše PL postupuje zcela správně, když volí nejprve rtg plic. Dle výsledku jsou pak další...

Mám takový problém dneska mi doktor zjistil zánět průdušek. Beru antikoncepci. Antibiotika jsem zatím neměla, dnes začnu s prvním práškem. Před návštěvou lékaře jsem s přítelem...

Antibiotika snižují účinek antikoncepce méně než se traduje,chcete li mít jistotu po dobu užívání použijte ještě kondom, onemocnění účinek antikoncepce nesníží. Příjemný den

Už více jak týden trpím zvýšenou teplotou (do 37,5) a zhoršeným dýcháním. V pondělí jsem navštívila svou obvodní lékařku, která mi po kontrole zjistila, že nad levou plící se...

Do projevů astmatu teplota nepatří. Astma může být poprvé spuštěno virovým infektem průdušek, ale po týdnu léčby byste již alespoň mírné zlepšení měla pozorovat. Pokud stále...

Alergie na léky

| Dotaz od: Jitka

Jsem mírný astmatik, mám chron.záněty průdušek, léčím se na plicním. V souvislosti s operací šedého zákalu jsem užívala ant.Gotrimoxazol AL,kapky Nevanac a Tobradex. Pár dní po...

Nevanac může vyvolávat astmatické záchvaty, uvádí to výrobce.

Bolest na plicích

| Dotaz od: Katka

Dnes ráno jsem nestíhala, a tak jsem šla velmi rychle a vdechovala studený vzduch, a od té doby mě pobolívá na plicích. Nevíte, co by to mohlo být a popřípadě, co bych proti...

Milá Kateřino, děkuji Vám za dotaz. Co znamená, že Vás pobolívá na plicích? Pociťujete bolesti na hrudi při nádechu? Kde jsou lokalizovány? Jaký mají charakter? /tupé, ostré...

Luivac - 4,5leté dítě

| Dotaz od: Markéta

Syn opakovaně trpí záněty průdušek a častým kašlem. Alergie ani astma se u něj neprokázaly. Imunolog mu proto nasadil Bronchovaxon, Ribomunyl a nyní nově Luivac. Je možné, že...

Preparáty, které jste jmenovala patří mezi bakteriální lysáty, které posilují slizniční imunitu. Měly by zvýšit odolnost organsimu, ale nezabrání tomu, že se respirační infekce...

Skoro žádná menstruace

| Dotaz od: Veronika

Beru antikoncepci Novynette v květnu to budou již 3 roky, pravidelně bez nějaké pauzy. Vždy jsem měla pravidelnou menstruaci. V neděli mi začínala 7 denní pauza, takže jsem si v...

Při antikoncepci je to celkem běžné, nijak bych se tím nestresovala, časem se to srovná, menstruace může být i jen špinění nebo nemusí přijít vůbec. Záleží na výšce sliznice.

Kombinace léků

| Dotaz od: Veronika

Mám dotaz - lze užívat dohormady Sinupret a Ecosal?? Syn má hustou rýmu (zaléhají mu ouška) a zároveň dunivý až astmatický kašel, při kterém vykašlává. Děkuji

Paní Veroniko! Chápu Vaše obavy z možných interakcí léků. Nicméně současné užívání Ecosalu (inhalačně) a Sinupretu (perorálně) se nijak nevylučuje, naopak se právě mohou vhodně...

Mam tri tydeni holcicku a je plne kojena dostala sem zanet prudusek a par dni na to mi miminko zaclo pokaslavat ma ucpany nosik ktery odsavame. teplotu nema ale po kojeni zacne...

Teoreticky je samozřejmě možné, že se dcera nakazila od Vás. Je potřeba, abyste s ní navštívila pediatra, důležitý je mj. i polsechový nález na plicích. Bez vyšetření Vám...

Bolest hurdníku

| Dotaz od: Míša

Jmenuju se Míša a je mi 19 let a asi měsíc mám kašel a strašně mne bolí na hrudníku nejdřív jsem měla suchý dráždivý kašel teď mám kašel že vykašlávám hleny mám horečky a v noci...

U potíží, které máte, by jste ihned měla vyhledat lékaře a absolvovat odborné vyšetření včetně RTG plic a odběrů krve. Může se jednat o zánět průdušek, plic, nebo i embolizaci...

Můj 16tiletý syn měl akutní zánět průdušek a dostal od obvodní lékařky na užívání Augmentin 1g, po dobrání léku se mu vůbec neulevilo a horečky přetrvávaly. V průběhu léčby mu...

V případě infekce „atypickými“ bakteriemi /mezi které patří i Mykoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae/ se antibiotická léčba pomocí makrolidů podává dokonce i 3 týdny...

Možná to znáte: sotva ulehnete, začnete kašlat. Nebo se probudíte nad ránem v prudkém záchvatu kašle a ne a ne se ho zbavit.

 celý článek

Sportem ku zdraví. Otázkou však zůstává, zda to platí za všech okolností. Námahou vyprovokované dýchací potíže jsou u atletů poměrně časté a u pacientů s astmatem je popisována...

 celý článek

Žlutý jazyk

| Dotaz od: H"odlová Jitka

Chtěla bych se zeptat na tento problém,který pozoruji asi tak 14 dní,předtím jsem prodělala zánět průdušek a užívala jsem antibiotika a taky dvě dávky Ambrosanu na vykašlávání...

Nemám nadpřirozené schopnosti, jděte na vyšetření k obvodnímu lékaři, který si s tímto problémem jistě poradí. Mohu se jen dohadovat a dohady nejsou vhodné, nutné je jazyk vidět...

Špatně se mi dýchá

| Dotaz od: Tomáš28

Mam potvrzenou slabou neuroboreliózu z likvoru , asi pred 3 lety. Od mala trpim také astmem a alergiemi. Již jsem prodelal zanet mozkovych blan, ale parotitický s orch...., muj...

Problémy s dýcháním jsou u Vás pravděpodobně způsobeny nedostatečnou kompenzací astmatu, Rozhodně bych tedy doporučoval znovu vyšetření u pneumologa a alergologa. Hezký den.

Již asi 3-4. týdnem mě trápí nevolnost a nepříjemný kašel, který trvá již asi měsíc a půl. V polovině ledna jsem byl se školou na lyžařském výcviku, zde se vše zlepšilo, avšak...

Milý Petře, určitě je potřeba probrat Váš problém s lékařem. Pokud se necítíte u své lékařky dobře, tak ji změňte, je to lepší než mít obavy a nechodit nikam. Co Vám je, to Vám...

Již 10 dní ber...

| Dotaz od: řeháková

Již 10 dní beru Penbene, kterýjsem dostala na spálovou angínu, bohužel stále přetrvávají teploty kolem 37,5 a objevil se hodně dráždivý kašel.'před7dny) Doktor mi řekl...

Pokud máte stále obtíže, nemusíte čekat 5 dní na kontrolu, ale je velmi vhodné jít k lékaři (tomu, který Vás ošetřuje) ihned - jedině tak se lékař dozví, že léčba nefunguije...

Opakované angíny

| Dotaz od: Fialovaá Irena

Moje dcera/22let/ trpí odmala na opakované angíny-v dětství streptokokové, 5-6krát do roka.Nyní po výtěru bez nálezu,asi 3krát do roka, ale označovány jako hnisavé angíny.Nyní...

Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě, že jsou těžce postiženy zánětem - např. ten absces, v ostatních případech se vždy raději postupuje konzervativně. Samotné...

Alergie a noční dušení

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat na příčinu a možnou pomoc s nočním dušením jako pravděpodobně alergickou reakcí. Manžel je alergik pyl, prach roztoči - na toto prodělal ve 14 letech léčbu...

Jak popisujete příznaky, tak bych se přikláněla k diagnose astma bronchiale. Efekt vakcíny u některých pacientů může být celoživotně, ale někdy po letech cca po 10, se obtíže...

Počty lidí, kteří bojují s nějakým typem přecitlivělosti, neustále narůstají. Existuje mnoho způsobů, jak tělu při alergii nebo astmatu pomoci. Pokud k lékům, inhalačním sprejům...

 celý článek

Nafouklé břicho

| Dotaz od: Roman

Mám pořád nafouklé břicho,když se najím , když se napiji tak se mi zvětší..Mám kašovitou stolici.Stolice pravidelná.mám tuk na Játrech.vářím 107kg na 172 výšku.od března jsem se...

-moc a moc nerada zklamu Vaši důvěru- ale je krajně nezodpovědné, aby u pacienta, který je v péči několika lékařů, "mluvil" do medikace lékař internetové poradny. Vaši léčbu...

Bezvědomí.

| Dotaz od: Jan

Při zánětu průdušek, při dráždění, kdy jsem nemohl vykašlat, se mi stalo, že se mi jako nahrnula krev do hlavy a upadl jsem do několika vteřinového bezvědomí. Není to náznak na...

Cévní mozková příhoda má obvykle jiné projevy a průběh (porucha řeči, pohybu obličejových svalů, ovládání poloviny těla, v těžším případě ztráta vědomí, která ale přetrvává...

Zápal plic

| Dotaz od: Lucie



U mého osmiletého syna byl v březnu diagnostikován černý kašel. Prodělal léčbu, bohužel kašel stále přetrvává. Ve všech dalších krevních odběrech jsou stále nějaké hodnoty...

Petro! Sázel bych na kultivaci ze sputa (pěstování mikrobů z vykašlaných hlenů), které stanoví citlivost na antibiotika. Mám za to, že bude u syna nutno použít silnější...

Krev z nosu

| Dotaz od: Lenka

Mám dotaz ohledně krvácení z nosu. V posledních 2,5 měsících se mi samovolně spouští krev z nosu (z levé nosní dírky). Po necelých dvou měsících jsem byla u lékařky, která mi...

Paní Lenko. Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose - některá z povrchověji uložených cévek se poškodí např. při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má...

Astma je v mnoha ohledech velmi nepříjemné a nebezpečné onemocnění. Vždyť ohrožuje důležitou životní funkci – dýchání.

 celý článek

Oslabená imunita

| Dotaz od: Štěpík

Asi v únoru jsem měla ATB na těžký zánět průdušek (jsem astmatička od 5 let) a do toho podezření na mononukleozu která se prokázala jako v minulosti ale měla jsem nateklé uzliny...

Po každé infekci dochází ke snížení imunity a vyšší vnímavosti ke každé další infekci. Nicméně vzhledem k opakovaným infekcím a anamnéze astmatu bych vám doporučila podrobné...

Stává se mi dost často když jsi jdu zaběhat a teplota vzduchu je něco kolem +5°, že na další den mě dost bolí na hrudníku, těžko se mi nadechuje ,jsem trošku malátný, zmatený...

Nechoďte běhat v teplotě pod 10 C. Každý fyzickou námahu a teplotu snáší jinak, pravděpodobně budete typ, co vám nízké teploty nevyhovují. Je to nejlepší rada, jinak si užene...

Dychaní

| Dotaz od: Iveta

Je mi 19 let a posledni dobou me trapi pocit bezmoci se nadechnout, jsem alergik pil,trava. Beru prasky na alergii ale i presto ryma pretrvava a ja mam pocit ze se nemuzu...

Jako alergička máte zvýšené riziko i astma bronchiale, což je projev alergie na dolních cestách dýchacích. V průběhu pylové sezony může dojít k alergickému zánětu jak na horních...

Nizke teploty, vaha

| Dotaz od: Michal

Chtěl jsem se zeptat v posledních dnech při vstávání mám nízkou teplotu cca 34,4 - 34,6 je vše v pořádku? V průběhu dne 35... Sem kompletně unavený... Co se týče váhy tak mam...

Je málo pravděpodobné, aby to byla Vaše reálná tělesná teplota. Znamenalo by to, že jste těžce podchlazený. Pokud používáte digitální teploměr, ten je nastavený tak, že pokud...

Leky

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko mam asi dost divnou otazku ale přesto mně to zajima mam decru 24 mesicu od malička trpime častyma nemocema kašlem byli jsme 2 krat hospitalizovani jednou...

Vaš paní doktorka volí léčbu správně, i když se u dcery alergie neprokázala není vyloučeno se opravdu i tak kašel, je alergického původu. Zdac je sice lék na alergii, ale tlumí...

Problémy s dýcháním mohou poukazovat na závažné onemocnění, například astma. Máte-li podezření, že právě tato nemoc by mohla být zdrojem vašich potíží, je čas navštívit lékaře.

 celý článek

Oslabená imunita

| Dotaz od: Štěpík

Je mi 15 let. (jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac, spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek...

Určitě pokračujte v antiastmatické a anti alergické léčbě, je dobře, že jste si v době infektu dávky navýšila. Pokud jste prodělala černý kašel, tak recidivy kašle mohou být i 3...

Astma – léčitelné, ale nevyléčitelné onemocnění, tvrdí alergologové. Možná je nevyléčitelné, pod kontrolu však lze svoji nemoc dostat. Jedním bodem úspěchu je vědět, co astma...

 celý článek

Zapal plic u batolete

| Dotaz od: jana

Pane doktore, prosim o radu. Dcera 16 mesicu narozena ve 30 tydnu ma nyni oboustranny zapal plic.Lecime se doma, dostala antibiotika na osm dnu. Docetla jsem se ale, ze lecba...

Problematika u malých dětí je trošku jiná než u dospělých, či u starších dětí, kterým se věnujeme u nás v ambulanci. Obecně ne každý zápal plic je nutné léčit 14 dní antibiotiky...

Posílení imunity

| Dotaz od: Majka

Prosím Vás o radu. Mému synovi je 6 měsíců a už má podruhé nasazena antibiotika. Ve třech měsících měl zánět průdušek. Před týdnem mu začalo téct z očí, rýma, kašel, zahleněný a...

Majko! Domnívám se, že zdrojem infekcí u vašeho synka je právě kontakt se staršími nemocnými dětmi v jeho okolí, spíš než že by trpěl snížením imunity. V případě, že by se...

Chlamydie a imunodeficience

| Dotaz od: Lucka

Vážená paní doktorko, prosím o zodpovězení dotazu. Trpím /v dětství, pak stabilizace 20let a nyní posledních šest let výrazné zhoršení / opakovanými protrahovanými infekcemi...

Zaléčení antibiotiky v udaném schématu je naprosto dostačující. Ovšem u chlamydií je nutno přihlédnout k dynamice titru protilátek a ne léčit pouze hladiny protilátek. Nemyslím...

Zápal plic

| Dotaz od: Šárka



Léčba zvýšeného homocysteinu

| Dotaz od: Karolina

Podstupuji léčbu na snížení homocysteinu. Nejprve jsem mela 15,7 a nyní pri kontrole po pěti měsících 10,3. Jde o to,že od počátku léčby se cítím divně. Začala jsem mit problémy...

Veškeré B vitamíny i kyselina listová jsou ve vodě rozpustné, tudíž se neukládají v těle a nemůžete se tím předávkovat. Pokud při léčbě cítíte dyskomfort, je vhodné poradit se...

Velmi častá nemocnost

| Dotaz od: Denisa

Už nevím, na koho se obrátit, aby se mi nedostalo trojité dávky antibiotik. Je mi 20let. Do svých 15ti let jsem byla až na menší nemoci stále zdravá. Ale to se změnilo a od té...

Nevím zda-li jste již podstoupila alergologicko imunologické vyšetření, jelikož trpíte i atopickým ekzémem určitě byste na alergologii měla být sledována. Existuje velké...

Pneumokok v krku

| Dotaz od: michaela

Mám syna kteremu je 11let už od ledna to začalo postupně mněl opakovaně zelene rymy,dostal antibiot.kapky,pak znovu dostal hustou zelenou rymu a kašel,,vyklubalo se s toho i...

U dětí se poměrně často přenáší a předávají v kolektivu respirační infekce a cirkulují poměrně dlouhou dobu. Bylo by dobré udělat opět výtěr a také odeslat sputum (hleny) na...

Rtg páteř + plíce

| Dotaz od: Miloš

Potřeboval bych vysvětlit pojem: Mírně zmnožená bronchitická kresba,mírná dextroskoliosa s vrcholem Th5/6,počínající ventralní a laterární spondylosa.K doktoru jsem přišel s...

Nález není nijak nápadný a je dosti častý. Zmnožená kresba se vyskytuje u lidí s častějšími záněty průdušek, třeba kuřáků. Pateř není zcela rovná a tvoří lehký oblouk zhruba...

Trpím již déle jak 7 let opakujícími se mykozami,jsem z toho už psychicky na dně,mám trvající vztah 6 a pul roku,sex nemáme v podstatě vůbec... Pravidelně jsem chodila na...

Jediné co by vám mohlo pomoci je vakcinace ve formě autovakciny vyrobené přesně podle kultivace z pochvy, či případně komerčně vyráběné autovakciny, zaměřené na nejčastější...

Pylová alergie se nejčastěji projevuje sezonními příznaky senné rýmya zánětu spojivek. Pacient může mít také astma a ekzém. Dále může očekávat alergické reakce po požití...

 celý článek

Alergický kašel

| Dotaz od: Dáša

Mažel začal před více než 3 kašlat, trpěl bolestí hlavy a nevolností, bez teplot, po týdnu ztrácel hlas. vydal se k lékařce. Ta určila zánět průdušek - nasadila Zinnat...

V této situaci je třeba dobrat předepsanou medikaci a hlasivky nijak výrazně nezatěžovat. V případě trvajících obtíží bych pak doporučoval konzultaci na ORL. Hezký den.

Slabost, bolest zad

| Dotaz od: Roman

V březnu tohoto roku jsem se léčil se zánětem průdušek.Od dr. jsem dostal ATB ma týden.Ty nezabrali po týdnu tak jsem dostal další ATB ty zabrali , ale asi po 14 dnech jsem tam...

Po příčině vašich potíží musí pátrat váš praktický lékař. Nabízejí se rozšířené laboratorní odběry, rtg páteře, urologická kontrola, příp. gastroenterologické vyšetření apod.

Mam od Ledna bolesti pod pravem zebrem,ktere pokracuji az do zad.V Prosinci 2008 jsem prodelala zanet prudusek a po skonceni nemoci mi zacaly bolesti pod pravem zebrem,bolesti...

Pokud je vyloučena příčina bolestí ve žlučníku a okolních vnitřních orgánech (= negativní nález na sono břicha, jak píšete), bolesti mohou částečně? pocházet od pohybového...

Chtěla by jsem se zeptat již 3-tím rokem trpím neustálími opakujícími záněti průdušek,plic. Můj závěr od lékaře je Chronická bronchitida,recidivující bronchitidy,stav po...

Na základě potíží, které uvádíte by bylo velice vhodné vyšetření specialistou pneumologem,který provede spirometrii nebo další potřebné vyšetření k potvrzení bronchiálního...

Dobri den pani doktorko mam takovy probelm mam dceru 26 mesicu už pul roku jsme bez pleny ohlende čurani kjinak kakame po kalhot přes spani ješte plinu amme nemnělo jsme moc...

Ve 26 měsících je ještě pomočování standardním jevem, obzvláště při tak časté nemocnosti, jak popisujete. Kárání nemá smysl, spíše se pokuste dceru nějak pozitivně motivovat...

Krátké dny, tma, častý déšť a samozřejmě nepříjemné nachlazení – to jsou známky ponurého a lezavého podzimu, který se na nás chystá. Málokdo však stojí v době, kdy se pro...

 celý článek

Moc prosím o radu,brala jsem antibiotika kvůli zánětu průdušek a obvodní lékař mi vzal krev a zjistil hodnotu S TSH 11.210.Jsem 2 roky po operaci a vyoperovali mi celou štítnou...

Tato hodnota je opravdu vyšší, pokud ale nepociťujete žádné obtíže, není důvod k panice. V případě jakýchkoliv obtíží ale vyhledejte lékaře. Hezký den.

Bronchopneumonie

| Dotaz od: Petr

Paní doktorko, pracuji s dětmi, tedy v prostředí bohatém na kapénkovou infekci, atd., počátkem měsíce října jedna kolegyně omarodila a byl jí potvrzen černý kašel. Počátkem...

Určitě mi chybí ve vašem vyšetření laboratorní vyšetření s cílem vyloučit nebo potvrdit právě uvedený černý kašel, bylo by vhodné vyloučit i Chlamydia pneumoniae a Mycoplasma pn...

Kašel

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych vas poprosit o radu,nechci zbytečně k lékaři, před měsícem jsem měla nejspíše zánět horních a dolních cest(má doktorka měla dovolenou takže měla zástup jinou p...

Bohužel to bez vyšetření nepůjde-je nutné, aby si Vase paní doktorka poslechla, pripadner aby se provedl RTG k vyloučení zánětu. Pokud se Vám hůře dýchá, možná bude třeba podat...

Hemoptýza po úraze hlavy

| Dotaz od: Jakub

Mé problémy začínají již od 3.12. 2011, kdy jsem byl napaden neznámými lidmi a při pádu se narazil pravou části hlavy o patník. Odneslo to tedy pravé oko, kde se mi vytvořil...

Především bych doporučila kontrolu na oční klinice a neurologické vyšetření.

Dlouhodobý kašel

| Dotaz od: Hana

Již nějakou dobu cca od letošního ledna mě trápil kašel-suchý, dráždivý. Absolvovala jsem u alergologa test na alergie-výsledek alergie na roztoče, kočku a břízu. Dále mi pan...

Suchý kašel, občasné dechové obtíže, přítomnost alergie a dobrá reakce na inhalační kortikoidy svědčí celkem jednoznačně pro bronchiální asthma. Ecobec je potřeba brát...

Čepy na mandlích

| Dotaz od: Monika

Několik let mě trápí jakési čepy na mandlích,které mi vypadavají někdy samovolně,kolikrát mi mandle nateče,zmáčknu ji a vyleze jakási tuhá žlutá hmota /páchnoucí/.V krku mě...

Souvislost s prodělanými bakteriálními infekcemi mít nález na mandlích může. Popisujete chronický hnisavý zánět mandlí, s tvorbou hnisavých čepů, které mohou být ložiskem...

Opakovaný zápal plic

| Dotaz od: Klárka



Paní doktorko,mladší syn (nyní 21měsíců), prodělal v cca jednom roce akutní bronchitidu. Tehdy jsme v noci jeli vystrašeně na pohotovost, protože dýchal velmi ztěžka a hlasitě...

Kailo. Kojenci a batolata jsou obecně náchylní k infekci vzhledem k nezralosti inunitního systému. V situacích a na místech s velkou koncentrací osob a při velkých teplotních...

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem...

 celý článek

Pneumokokové infekce

| Dotaz od: Heřmanová

Mám 3 měsíčního chlapečka a chtěla bych ho očkovat proti pneumokoku. Oba rodiče jsme v dětství trpěli na záněty středního ucha. Má toto očkování význam a je vhodné ho kombinovat...

Očkování je vhodné, jmenuje se Prevenar: Podání u dětí ve věku 2–6 měsíců: Tři dávky po 0,5 ml, s přestávkami nejméně 1 měsíc mezi dávkami. První dávka se obvykle podává ve...

Nefunkční mandle

| Dotaz od: Helena

Dříve jsem trpěla na časté bolesti v krku i angíny. Nyní mi při nachlazení vůbec v krku nebolí, dostanu hned teploty a zánět průdušek. Je možné, že moje mandle jsou nefunkční...

Možné to je, kdy zejména po opakovaných zánětech krčních tonsil dochází k jejich vazivové přestavbě a následné nefunkčnosti.

Kterékoli domácí zvířátko může vyvolat alergickou reakci. Ta může mít mírný až těžký průběh, k němuž se mohou připojit další zdravotní komplikace. Alergii na zvířátka vyvolávají...

 celý článek

Je vyšetřovací metoda, pomocí které lékař vyšetřuje jícen, žaludek, dvanáctník a tenké střevo. K vyšetření se používá přístroj zvaný fibroskop. Ten se skládá se z ohebné gumové...

 celý článek

Anémie u dítěte

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat na závažnost anémie u mého 3,5 letého syna. Narodil se předčasně a vzhledem k dlouhotrvající žloutence užíval od 3 do 5 měsíců železo. Od té doby chodí co...

Martino! Anémie z nedostatku železa bývají u malých dětí poměrně častým problémem, zvlášť u těch, které se narodily jako nedonošené. Důležité je posoudit, zda dítě netrpí...

Dušnost

| Dotaz od: Linda

Ráda bych se zeptala v minulosti mě často trápila dušnost,suchý dráždiví kašel který neustal ani po antibiotikách.na vyšetření alergologie a spirometrie se nic neukázalo.potom...

Pokud kašle opakovaně ve stejné období, tak bych se opravdu přikláněla k alergologické etiologii. neznamená, že jste dobře nadýchala spirometrii, že by se o astma bronchiale...

Bolest pod lopatkami

| Dotaz od: Jakub

Asi před měsícem jsem měl zánět prudůšek,ten jsem vyléčil,ale ais ne úplně protože se mi za dva týdny vrátil,nyní beru už druhé antibiotika,kašel horečky a pálení na hrudníku...

Moc si vážím Vaší důvěry,ale písemná forma diagnostikování v tomto případě opravdu nenahradí Vaši spolupráci s ošetřujícími lékaři,kteří Vás měli v péči v první fázi Vašeho...

Ekg

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 31 let a byla jsem u OL,kde mi bylo natočeno EKG. Jelikož se lékaři nezdála křivka (neúplná blokáda Tawar. ram.),poslal mě na ECHO (závěr: Stopová tricuspidální...

Na Vaší křivce vidím dvě abnormality: 1/ inkompletní blok pravého raménka Tawarova - s největší pravděpodobností pro Vás toto zjištění nic neznamená, jen si zapamatujte, že Vám...

V posledních desetiletích dramaticky vzrůstá počet alergií a příbuzných onemocnění. Důvody nejsou zcela jasné. V poslední době získala značnou popularitu a publicitu hygienická...

 celý článek

Antibiotika na kašel

| Dotaz od: Alena

Chtěla jsem se zeptat, syn 11 měsíců začal mít štěkavý kašel. Byla jsem s ním hned u dětské doktorky a diagnoza - laringitida. Dostal čípky, kdyby se nám dusil. Ten jsem dala na...

Aleno! Kašel je pouze příznakem onemocnění dýchacích cest. Antibiotika neslouží k léčbě kašle, ale k léčbě bakteriálních infekcí. Podle toho, jak popisujete průběh onemocnění se...

Oboustranná pneumonie

| Dotaz od: Kristýna

Téměř 20dní bojuji s pneumonii a cítím se stále hrozně. Koncem listopadu mi doktorka nasadila amiksoklav na údajný zánět průdušek, měla jsem vysoké horečky, šílený úporný kašel...

Zápaly plic někdy mohou mít takovýto provleklý průběh, nereagují na některá antibiotika, ale dopředu nelze odhadnout, která zaberou. Původce zápalů plic se ve většině případů...

Astma

| Dotaz od: klara

Chci se zeptata muj syn 2a pul roku trpi od malička v mesičnich intervalech chřipkove nemoci. V roce jsme začali lečbu u alergologa udělany testy na REFLUX,CISTICKOU FIBROZU...

Absolvovali jste poměrně komplexní vyšetření, jediné, co v něm ještě nenacházím, je vyšetření u ORL lékaře. Váš syn musí mít vyšetřenou nosní mandli a měl by mít vyloučený i...

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: Veronika

Již pár měsíců mne trápí jeden problém. Občas, když se nadechnu, začne mě nepříjemně píchat v levém podžebří, jakoby pod levým prsem (pro upřesnění místa - fotka) a vystřeluje...

Podle toho jak bolest popisujete mi to nejvíc připadá na zablokovaný nerv vycházející z hrudní páteře (což by jistě mohla zkušená fyzioterapeutka odblokovat) nebo zánět...

Velké bříško

| Dotaz od: RADKA

Ráda bych se zeptala na docela velké bříško u mé dcerky,které budou koncerm března dva roky.Myslela jsem,že z toho vyroste,ale mám pocit,že se bříško spíš zvětšuje.Dobře...

Větší bříško u malých dětí je zcela normální. Doporučuji ale tuto vaši obavu při prohlídce u pediatra - mělo by se vyloučit velké nadýmání či hromadění tekutiny v dutině břišní.

Streptokok.

| Dotaz od: Kamila

Má osmiletá dcera měla během posledního půlroku pětkrát antibiotika, třikrát měla angínu a dvakrát měla ve výtěru streptokoka, příznaky při streptokoku měla pouze výtoky z...

Pokud dcerka má gynekokologické problémy, tak určitě bych doporučovala gynekologikcé vyšetření. Před zvažovaným odstranění mandlí bych doporučovala doplnit imunologické...

Problémy s jazykem

| Dotaz od: Marie

Prosím, o radu k problému, který mě trápí cca 1/2 roku. Jsem už z toho vyčerpaná. Mám problémy s jazykem, který mě nejdřív pálil a nyní mám pocit, jako bych ho měla odřený a...

Příčin Vašich potíží může být řada, na prvním místě by bylo komplexní a pečlivé stomatologické vyšetření, ale pokud stomatolog a ani nikdo jiný neshledal vážnější poruchu, pak...

Rs - borelioza

| Dotaz od: Matylda

Je mi 57 let a před 3 roky mi diagnostikovali RS. Měla jsem před tím několik klíšťat, také asi před 10 lety jsem měla klíště, 5 cm flek a dostala jsem ATB na 10 dní. Již tak 2...

Matyldo, borelioza je infekční onemocnění, proto pokud máte pochybnoti, nejlépe bude, když navštívíte infekční kliniku. To, že antibiotická terapie chronické boreliozy je...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: Dana

Můj syn (4 roky) měl zánět průdušek, který byl léčen antibiotiky (Vercef). Dva dny po dobrání dostal vysoké teploty 39,9° a na rentgenu mu byl nalezen zánět dutin. Byly mu...

Sedimentace krve je nespecifické vyšetření, které informuje o průběhu mnoha patologických procesů v organismu. Membrána erytrocytů je nositelem elektrického náboje, a proto se...

Alergická rýma se u dětí vyskytuje jen zřídka jako jediné onemocnění. Většinou je doprovázena dalšími projevy alergie a souvisejícími onemocněními.

 celý článek
 
Naposledy čtené: