Amniocentéza

Dobrý den, jsem v 18tt, tripple test v 16tt mi vyšel pozitivní (riziko DS 1:140) a tak jsem byla v 17tt na odběru plodové vody. Trochu obavy z výsledku mám, ale dr. mě dost uklidnila, že jen u 1 ženy ze 100 s pozitivním výsledkem se potrvrdí postižení dítěte. Po odběru jsem 2 dny ležela a teď se ještě šetřím. Ale co mi hrozně vrtá hlavou je to 0,5-1% riziko komplikací po amniocentéze, přesně řečeno odtok plodové vody. Vůbec nevím, jestli bych byla schopná rozeznat odtok pl. vody od neobtěžujícího výtoku, který mám někdy více někdy méně zhruba celé těhotenství. Na odběru jsem byla před týdnem, vše proběhlo bez problémů, jen místo vpichu bylo asi 1,5 dne mírně bolestivé na dotek. Žádný odtok jsem nepociťovala, až za dva a tři dny jsem na záchodě při stolici pocítila při zatlačení, že ze mně vychází trocha tekutiny, vůbec si ale nejsem jistá, jestli to byl třeba jen zbytek moči nebo to mohla být plodová voda. Čtvrtý den po odběru jsem byla na kontrole u dr., podle "malého" ultrazvuku v ordinaci miminku bilo srdíčko, placenta se neodlučovala, čípek v pořádku. O množství plodové vody ale dr. nic neříkal. Pokud by po amniocentéze odtékala plodová voda, začala by odtékat hned po zákroku, nebo by mohla začít odtékat až třeba za 2 dny (nebo po takové době se místo vpichui už tak zacelí, že by voda nevytékala?) Odtéká plodová voda nezávisle na zatlačení nebo se to tlačením dá ovlivnit? Moc mně to trápí, bojím se, že se mohlo miminko nakazit nějakou infekcí a narodit se nakonec nějak nemocné nebo postižené. Jednou už jsem musela na potat kvůli VVV, dost se to na mě psychicky podepsalo a teď bohužel ve všem vidím jen to špatné. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemusíte se vůbec strachovat. Pokud by byly nějaké komplikace, lékař by je při ultrazvuku odhalil. Odtok plodové vody by se totiž na ultrazvuku projevil "smrštěním" plodových obalů. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x