Amniocentéza ano/ne

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na nutnost podstoupení vyšetření plodové vody. Jsem ve 13tt. Podrobila jsem se screeningovému vyšetření v 1.trimestru a genetické konzultaci vzhledem k tomu, že v termínu porodu mi bude 36 let. Po genetické konzultaci, kde nebylo zjištěno, že by někdo z příbuzných měl nějaké vady. Podrobila jsem se také UTZ ve 12tt. Vzhledem k věku mám riziko T21 (downův s.) 1:270. Po UTZ mi pan doktor řekl, že po zadání všech hodnot do počítače mu vyšlo riziko T21 1:4200 a riziko T13+18 1:50000 (nosní kost přítomna, projasnění šíje v pořádku). (hodnoty biochemie PAPP-A 1,83 mIU/ml = 1,34MoM a FBhCG: 63,00 ng/ml = 1,28MoM 10+5). Paní doktorka na genetiku (ještě před vyšetřením UTZ) mě po vzájemné dohodě objednala na AMC vzhledem k mému věku. Jsem objednána na 16tt. Po důkladnějším probírání této situace s manželem jsem se zalekla možnosti potratu při odběru plodové vody, kdy je riziko cca 1% (jestli tomu dobře rozumím tedy 1:100) Ráda bych se tedy prostřednictvím Vaší poradny zeptala jestli není riziko potratu u AMC vyšším rizikem než riziko, které mi z daných testů vyšlo? Bude lepší ještě počkat na výsledky odběru v 16tt a teprve potom pokud by bylo riziko nějak vyšší podstoupit AMC??? Jsem opravdu bezradná. Je můj věk opravdu tak rizikový? Vím, že je rozhodnutí jen na mě, ale chtěla jsem znát odborný pohled. Předem moc děkuji a krásný den Jana B.

Odpověď odborníka:

Rozhodnutí je na vás,věk nad 35 let je skutečně již rizikový, pravděpodobně bych vyčkal na testy v 16 týdnu a poté se znovu poradil se genetikem a dal na jeho radu, risiko při amniocenteze je skutečně jen 1 procento.Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: