Aneurysma

Dobry den, mel bych dotaz k aneurysmatu brisni aorty. Je mi 34 let, vazim 98kg, v lednu 2013 jdem podstoupil bandaz zaludku s vahou 138kg (balonkem zaskrceny zaludek, ne resekce...). V poslednim mesici pocituji pulzaci pod branici, a i vidim pulzaci na brise, zejmena v sede. Sice mam bricho o dost mensi nez driv, ale pulzace by snad videt byt nemela, kdyz mam stale silnejsi nespevnene bricho. Pred bandazi jsem se lecil s vysokym krevnim tlakem, po zhubnuti jiz tlak v norme. Chtel sem samozrejme kontaktovat sveho kardiologa, ale ma dovolenou. A ja mam strach z nejake akutni prihody, pokud by to aneurysma bylo, tak ted sem nervozni a cekam nez se kardiolog vrati. Mohlo pri bandazi dojit k poskozeni vedouci k aneurysmatu? Mohl balonek kolem zaludku drazdit aortu coz mohlo vest k aneurysmatu? Jsem z toho docela vystraseny, hlavne kdyz ted musim cekat nez se vrati muj kardiolog z dovolene. Dekuji za jakoukoliv odpoved ci radu (mam cekat nebo se hned obratit na jineho lekare...). Radim

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemám za to, že ve Vaší věkové kategorii by projevem Vašich problémů byla výduť břišní aorty, která se vyskytuje jako důsledek dilatační arteriosklerózy u pacientů zhruba padesátiletých či starších. (Vysoký krevní jako přidružená choroba u mnohých pacientů se též podílí na postupném rozšiřování výdutě). Je možné, že při bandazi zaludku došlo k poškození stěny tepny zásobující slezinu, játra, tenké střevo či přímo aorty a vzniku falešné či nepravé výdutě, Ale myslím si, že 18 měsíců od provedení bandaze zaludku je dost pozdě na měsíc trvající demonstraci falešné výdutě. Každopádně doporučuji prostřednictvím Vašeho praktického lékaře brzkou návštívěvu cévní ambulance v místě Vašeho bydliště (pokud jsou bolesti v oblasti uvažované falešné výdutě, tak neodkladnou) a provedení sonografického vyšetření břišní aorty a odstupujících tepen anebo CT angiografii dané oblasti. Do té doby doby doporučuji optimální korekci hypertenze, vyvarovat se fyzické či psychické námahy, neshýbat se, nemít záspu (opatření a úkony zamezující zvýšení krevního tlaku v aortě a potažmo ve výduti. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x