Angína (bakterie) a nakažlivost

Dobrý den, chci se zeptat zda po třech dnech řádného braní penicilinu je člověk, který má angínu stále nakažlivý? Konkrétně začal brát antibiotika ve středu, hrozí ještě nějaké riziko nákazy v sobotu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží, o koho se jedná (dítě bývá nakažlivé déle než dospělý, a to obvykle po celou dobu trvání onemocnění) a také na průběhu onemocnění. a také záleží, komu hrozí nákaza (je to jiné, pokud jde o zdravého dospělého, a jiné, pokud jde např. o kojence nebo o člověka s oslabením imunity). Jestliže to není nezbytně nutné, obecně by nemocný s angínou (streptokokovou, když užívá penicilin) neměl přijít do styku s "osobami zvenku"/kolektivem, dokud má obtíže nebo alespoň prvních 5 dní užívání ATB (dospělý), dítě raději po celou dobu léčby.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+29 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x