Antidepresiva a alkohol

dobrý den chtěl bych jsem se zeptat na to co se stane pokud někdo užívá antidepresiva a občas si vypije alkohol. Nemůže se třeba otrávit? Zajímalo by mě jak je tomu v případě kombinace SSRI a alkoholu, tricyklických antidepresiv a alkoholu a IMAO a alkoholu. Děkuji Vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Obecně nelze pití alkoholu během léčby antidepresívy příliš doporučit, a to bez ohledu na to, zda alkohol ovlivňuje účinek konkrétního antidepresíva či nikoliv. Větší množství alkoholu nelze doporučit vůbec, protože může dojít ke zhoršení depresí nebo jiným změnám psychického stavu. U SSRI (např. escitalopram - Cipralex a další) je vzájemné ovlivnění účinku léku a alkoholu malé nebo žádné, jakož i u IMAO (např. moklobemid - Aurorix). Proto umírněná (společenská) konzumace alkoholu s těmito léky nepředstavuje větší problém, je-li psychický stav stabilizován. U tricyklických antidepresív (např. Amitriptylin) bych pití alkoholu nedoporučoval vůbec, protože se jednak užívají k léčbě těžkých depresí, jednak mají sama o sobě závažnější nežádoucí účinky, které by se mohly po alkoholu ještě zhoršit (např. na srdečně-cévní soustavu).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: