Artroskopie kolene

Nedávno jsem utrpěl zranění kolene (dg: laesio menisci medialis gennus, 1.dx susp. - 20.4 trauma- přeskočení v koleni), lékař začal doporučovat artroskopii kolene. Do lékařské zprávy uvedl, že zároveň existuje možnost "konzervativního" přístupu. Jelikož jsem v mládí prodělal operaci fallotovy tetralogie, této operace se značně obávám. Osobně svůj stav vidím jako dobrý, byl jsem od doby operace sledován avšak žádné další zákroky jsem neprodělal. Jak moc riziková je pro mě v tomto případě anestezie? (ať už spinální či celková) Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

POkud máte po operaci fallotovy tetralogie, záleží na tom, jestli máte příznaky srdečního selhávání ( zadýchávání, zejména při námaze, otoky nohou atd. ) či jestli užíváte nějaké léky "na srdce". Hodně by pomohlo echokardiografické vyšetření - ale to asi v rámci sledování po operaci míváte. V případě, že nemáte známky srdečního selhávání, neužíváte na to žádné léky, můžete celkem bez problémů absolvovat operaci i v celkové anestezii. Anestetika co se používají standartně v současné době jsou po této stránce dost šetrná. POkud by ortoped či chirurg na operaci trval, a kardiolog měl určité výhrady k celkové anestezii, je možno ji uskutečnit i v regionální anestezii - tzv blok 3v1 - tady se s neurostimulátorem napíchne anestetikum k nervům v oblasti třísla a "umrtví" se jen operovaná noha, což má pak na srdce prakticky nulový vliv. Je ale potřeba, aby s tímhle výkonem měl anesteziolog zkušenosti a potřebné speciální vybavení.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: