Artroskopie kolene

Dobrý den, pane doktore, děkuji za Vaše předešlé odpovědi. Jsem 4. měsíc po operaci kolene, byly mi provedeny násl. výkony: revize chrupavek, menisektomie (zevní meniskus PDK), release pately. Dnes mi cvičitelka oznámila, že se jí češka na operované noze jeví jakoby seříznutá a pootočená k vnitřní straně. Koleno je při ohybu zvětšené, je stále teplé, trombóza již ustoupila. Na ohnutém koleni na vnější straně je viditelná malá bulka. Nebolí to, ale stále pociťuji v koleni tlak, který brání v ohýbání při delší nečinnosti. Po chvíli tlak ustoupí, ale nemůžu udělat dřep ani sed bez opory, návrat do stoje je velmi bolestivý. Noha je jakoby zesláblá, nad kolenem stále otok. Nemůže jít o revma nebo zánět kloubní výstelky? Začala jsem brát ibalgin, stav se mírně zlepšil. Jaké vyšetření mám v tomto případě žádat od svého lékaře? Mám pokračovat v rehabilitaci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

V šetrné rehabilitaci pokud zánět žil ustoupil je třeba pokračovat. Koleno chladit 3 x denně 15 min. Na každý zásah reaguje kloubní výstelka zmnožením synovie, kloubního výpotku. V souvislosti s tím se v podkolení může objevit t.zv. Bakerská cysta, stav ale musí ortoped posoudit. Stav je třeba posoudit s operatérem, o revmatoidní změny se s největší pravděpodobností nejedná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: