Astigmatismus a nízké osvětlení

Dobrý den pane dr., u svého očního lékaře jsem byl nedávno a zapomněl jsem se na následující věci zeptat, proto takto přes internet. 1. Mám (pouze) astigmatismus 2,5 a 3. Postupně jsem dostával silnější a silnější skla, až jsem se dostal nyní do stavu, kdy vada = skla. Je možné, že časem budu zase hůře vidět a budu potřebovat silnější skla (na astigmatismus) nebo to už není možné? 2. Špatně vidím při menší intenzitě osvětlení, při soumraku apod. Paradoxně při větší tmě, se mi dívá lépe než při soumraku. Už i 100W žárovka v pokoji mi začíná být málo. Mělo by se jednat o šeroslepost, která se dle mého lékaře pojí s astig. Zdá se mi, že je to stále horší. I když jsem četl, že se šeroslepost nemění. Např. si musím rozsvítit další světlo k hlavnímu v pokoji, zdá se mi jako by světla svítila méně apod. Dá se nějak měřit zhoršení stavu? Která potravina s vit. A by mi nejvíce pomohla? Nebo může se jednat o jinou vadu? Děkuji Vám za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se jedná pouze o astigmatismus, měla by vada zůstávat víceméně již stejná, ale pokud dochází k dalšímu zhoršování, tak to může být známkou např. keratokonu. Na specializovaných pracovištích je možné tyto změny zjistit, případně i navrhnout další řešení. Běžně pestrá strava by Vám měla zajistit dostatečný přísun všech vitamínů, které potřebujete. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: