Atb

Mám velké bolesti ledvin a jsem gravidní 9 tt, dle moči mi zjistili bakterie a leukocity vše zvýšené. Před 3 měsíci jsem prodělala velký zánet CRP 422, zjištěno ureoplasma ureleticum horečky,přeléčena klacid a na noc nolicin i přítel.Ted mi vzali moč na kultivaci, ale neví jaký ATB mi nasadit než příjde výsledek. Obdvodní lékař napsal augmentin a gynekolog nitrofurantion.Ale myslím si že mi nedělali CRP. Takže je potřeba nasadit ATB, jen podle té moči,kde jsou bakterie a leukocity zvýšené bez CRP?mám dva recpty a nevím co stím? oni taky ne. Prosím o radu co mám dělat

Odpověď odborníka:

Nikol. Během těhotenství je nutné infekce močových cest vždy léčit, a to i v případě, že se projevují pouze pozitivním močovým nálezem a nemají žádné klinické projevy (pálení a řezání při močení, bolesti v podbřišku ap.). CRP v tomto případě nehraje roli, u méně vážného zánětu močových cest může být klidně v normě. Nasazení ATB je proto nyní určitě na místě skutečně už jen proto, že Vám byly v moči zjištěny bakterie a leukocyty. Osobně bych jako lék první volby v tuto chvíli preferovala spíše Augmentin (zejm. kvůli graviditě) s tím, že by se léčba případně upravila po obdržení výsledků kultivace moči. Léčbu je ale jistě nutné s gynekologem konsultovat a též vyloučit gynekologickou infekci. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x