Autoimunitní zánět štítné žlázy

Pani doktorka,pisala som vam ze mam TSH 7,1 a ATG 1,060. Vsetko ostatne aj usg v poriadku. Napisala ste mi ze pri dlouhodobě zvýšené TSH totiž může způsobit zvětšování štítné žlázy, tvorbu uzlů atd. Navíc, při takto pozitivní rodinné anamnéze se léčbě časem nejspíš i tak nevyhnete. Na tie uzle sa chcem spytat to znamena ked nebudem liecena budem ma uzle na SZ a atd, to znamena ze ani ked mi bude potom nasadena liecba tak tie uzle nezmiznu alebo je tazsie to potom liecit? Ci vzdy ked sa zacne neskor s liecbou potom sa musia brat vyssie davky liekov,je potom uz ZS nenavratne poskodena? A myslite ked to mame v rodinnej anamneze-moja babka aj mama sa liecia ze aj ja sa budem liecit? A chcem sa spytat ci v pripade tehotenstva uz by som mala brat liecbu,aj pri takto nizkych hodnotach,kvoli plodu. A naozaj HAK nema vplyv na SZ? Kedze to mame v rodine ci to nemoze narusit alebo spustit poruchu SZ,predsa su to umele hormony,toho sa obavam. Dakujem za odpoved a pekny den prajem

Odpověď odborníka:

Jakmile se uzly ve štítnici utvoří, léky je odstranit nelze. Jediná možnost jejich odstranění je operace (ta se samozřejmě indikuje jen v jistých případech, ne paušálně).
Čas začátku léčby a výši substitučních dávek nelze dát do jednoznačné souvislosti. Co se týče poškození žlázy - když se s léčbou začně hned v počátcích nemoci, je tu jistá šance, že nemoc vymizí. Byť ve větším procentu je doživotní.
Genetická zátěž zvyšuje riziko propuknuntí nemoci u Vás, nicméně, dedičnost je multifaktoriální, tudíž se nemoc projeví jen v případě souběhu dalších okolností (těch může být ale kvantum a velice různorodých - stres, běžné infekce, záření, některé léky, ...).
Při plánování těhotenství i v jeho průběhu doporučujeme hodnoty TSH kolem 2,5-3,5. Tudíž hodnota 7 by byla již vysoce nad normou a jednoznačně k léčbě. Nejcitlivější je přitom první trimestr.
HAK by nemoc spustit neměla.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: