Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den. Měla byc dotaz. Loni jsem prodělala zánět štítné žlázy. Teprve nedávno jsem byla na sonu šž, kde mám pravý lalok mírně zvětšený. Celkově nezvětšenou šž s mírnou nehomogenitou. Moje obv.dr. mi má nasadit léčbu. Můj dotaz se týče těhotenství. Za jak dlouhou dobu se můžeme snažit o miminko, když budu muset brát léky? A už loni jsem musela přerušit těhotenství pro hydrops plodu s následnou revizí. Bojím se, abych si tím samým neprošla ještě jednou. Slyšela jsem, že léčba šž může taky způsobit postižení miminka. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pravda je úplně jinde: pokud byste měla neléčenou poruchu štítné žlázy /neuvádíte,jaký druh - zda hyperfunkci nebo hypofunkci/, potom jde těhotenství těžce nebo je komplikované (i potraty a postižení dítěte pokud je porucha těžká). Info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/hypofunkce-stitne-zlazy-964?search=%C5%A1t%C3%ADtn%C3%A1&from=10 a zde: http://www.ulekare.cz/clanek/jste-tehotna-hlidejte-si-stitnou-zlazu-3691?search=%C5%A1t%C3%ADtn%C3%A1+t%C4%9Bhotenstv%C3%AD&from=0 . Když se budete léčit a budou pravidelně sledovány hladiny hormonů štítné žlázy a TSH (regulační hormon), a budou v pořádku!!!!, můžete otěhotnět třeba ihned a vše bude v pohodě. Problémy v těhotenství se nemusejí opakovat, strach vám jen komplikuje situaci, může i on zabranovat otěhotnění. Proto navštivte psychologa, abyste s ním svoje strachy probrala. Hormony štítnice, které se dodávají v lécích, nejsou nijak nebezpečné, mají jen prospěšné efekty (podpora metabolismu těla), protože nahrazují funkci vlastní štítnice a nemají vedl. účinky. Na jiné léky se informujte lékaře a též na možnost otěhotnění. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: