Bederní páteř

Dobrý den,prosím Vás,můžete mi vysvětlit tyto závěry mých vyšetření,jak moc je závažný a jak by jste postupoval Vy v léčbě?Závěr zprávy z CT-Dorsální semicirkulární protruze L3/4 na 5mm.Výrazná dorsální protruze a levostranný paramediální prolaps disku L4/5 s tlakem na L5 I.sin a stenosou páteřního kanálu na 9mm.Dorsální protruze L5/S1. Závěr zprávy od neurologa-LI syndrom1.dx. s kořenovou symptomatologiíL5.Na MR L4/5 široká herniace disku mediálně a foraminálně vlevo L5/S1,mediální herniace disku foraminostenosy L5/S1 oboustranně,více v pravo a L4/5.Mám pořád problémy v bederní části zad a bolest a "cukání" do pravého kyčle a pravé nohy.Někdy pravá noha v nártové části brní.Absolvovala jsem měsíc rehabilitace v léčebně v Košumberku a po 3 měsících návratu se bolesti vrací.Děkuji moc za odpověď.Čálková

Odpověď odborníka:

Nález na vaší bederní pateři stran herniace není příliš výrazný, je zde přítomno, ale herniační zúžení kanálu páteřního. U vás bude hodně záležet na subjektivnívh potížích, které ale jsou, a také nálezu neurologa. Konečné slovo v podstatě má neurochirurg a pokud zhodnotí nález jako vhodný k moperaci pak je operace na místě. Operace herniací ploténky jsou dnes velmi propracované a z velké částu úspěšné. Jistě stojí zato ještě vyčkat, ale pokud se stav po konservativní léčbě neupravuje do 6 měsíců je třeba zvažovat operační nřešení. Rozhodnutí ale vlastně učiní kolektiv odborníků. Samozřejmě dle souhlasu nebo nesouhalsu pacienta.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: