Biologická léčba a návrat do práce

Dobrý den paní doktorko, loni v červnu mi byla diagnostikována rakovina prsu. V červenci operace a pak následovalo 6 chemoterapií a 33 ozařování ... (léky Zoladex a Tamoxifen). Už jsem se cítila docela dobře a chystala jsem se v dubnu do práce zatím na 6 hodin. Ale dostala jsem první dávku biologické léčby Herceptin a cítím se znovu unavená a úzkostlivá a bez energie ... chtěla jsem se zeptat, jestli si tělo na na Herceptin zvykne a za jak dlouho??? Jestli je vhodné nastoupit do zaměstnání (většinou sedím u PC)??? Nebo jestli nemám raději léčbu odmítnout a vrátit se konečně do normálního života??? A poslední dotaz na částečný invalidní důchod, jestli musím marodit určitý počet měsíců, abych měla nárok??? Děkuji předem za Vaše odpovědi a přeji pěkný den. Olga B.

Odpověď odborníka:

Milá Olgo, rozhodně neodmítejte terapii Herceptinem, je pro Vás velmi důležitá a významně Vám zvyšuje šance na vyléčení! Léčba, kterou jste podstoupila - operace,chemoterapie,ozařování, to vše je náročné pro organismus a je možné, že únava je spíše důsledkem toho všeho než podání Herceptinu. Je možné, že se budete postupně celkově cítit lépe, ale za jak dlouho nelze odhadnout, každý reaguje jinak ...Máte-li chuť, nástupu do zaměstnání s nebraňte, osobně si myslím, že člověk při práci na mnohé starosti zapomene. Na věci nutné k žádosti o invalidní důchod se informujte na místním pracovišti Správy sociálního zabezpečení. Držte se, ještě nějaký čas a všechno bude zase dobré!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I u rakoviny hraje psychika pacienta důležitou roli
Články: I u rakoviny hraje psychika pacienta důležitou roli
Původní teorie, která se...
Kouření v těhotenství
Články: Kouření v těhotenství
Při kouření dochází k...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: