Borelióza?

Dobrý den, již 4. měsíc mě trápí různé problémy. Nejdřív jsem měl 2 měsíce problém s trávením. Měl jsem řídkou/kašovitou stolici, někdy vodnatou, když jsem neměl dietní jídlo. Asi 3x jsem měl dost nepříjemné křeče v podbřišku. Praktická doktorka mi provedla rozbor krve, ze kterého vyšly jaterní testy ok. Pouze bilirubin jsem měl mírně zvýšený. Rozbor stolice, taky nic neukázal. Potom tento problém ustoupil, ale začal jsem pociťovat nepříjemnou tíhu na pažích. Ráno jsem se budil unavený. Občas se ta tíha přesunula do předloktí. Následně jsem začal být více nervózní, aniž bych měl objektivní důvod a začalo se mi špatně spát. K tomu se přidalo bušení srdce a pravidelné noční buzení. Po tady těchto příznacích mi byly udělány testy na štítnou žlázu a lymskou boreliózu(bohužel nevím které). Oba testy vyšly ok. Nyní mě ruce přestaly tížit, ale začal jsem občas cítit přes den jemné mravenčení v zátylku na hlavě. K tomu se přidaly chvilkové lehké závratě, které trvají třeba jen půlhodiny, při nichž se cítím, jako bych byl omámen a dělá mi problém se soustředit. S tím souvisí i velká změna nálady. Taky se mi občas stane, že na mě po nějaké fyzické námaze, na kterou jsem byl jako sportovec zvyklý, přijde těžká únava, která po půlhodině přejde. Nevím o tom, že bych někdy měl klíště. Ani jsem nikdy neměl ty typické příznaky (kožní vyrážka, teploty, bolesti, brnění, apod.) Ale všechny ostatní symptomy mi boreliózu nápadně připomínají. V této souvislosti se chci zeptat, jestli by mi testy, třeba jen ELISA už potvrdil, že ji mám. Vím, že testy mohou být falešně negativní. Zeptám se jinak, mělo by moje tělo mít po 4. měsících už nějaké protilátky, které by se daly odhalit v této fázi? Doktorka mě řekla, že to můžu mít i ze stresu. Tuto stránku už docela radikálně řeším. Ale než se některé věci ustálí, tak to může trvat. Můžu vás poprosit o radu? Co mi navrhujete dělat v této fázi? Děkuji a přeji vám pěkný den!

Odpověď odborníka:

Vzhledem k tomu, že testy na boreliózu jsou negativní (předpokládám i vyšetření Western blot), o boreliózu se jednat nebude, navíc vámi řada uvedených příznaků mezi boreliové obtíže vůbec nepatří. V případě přetrvávání obtíží doporučuji vyšetření na neurologii, případně revmatologii, kde provedou příslušná vyšetření.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x