Borelioza?

Dobrý den, před několika lety, zhruba osmi, jsem měla podezřelý štípanec. Lékařka mi dala tehdy pouze ATB a neřešila to. Následně po několika letech m i začaly problémy - šumění v uších, padání vlasů, ekzematické projevy ve vlasové pokožce, bolesti kloubů, nyní i zákalky ve sklivci. Jednou za těch několik let mi vyšel krevní test hraniční, lékař neřešil. Přemýšlím, zda nepodstoupit test opakovaně. Ale před 2,5 roky jsem byla z jiného důvodu vyšetřována na neurologii, podstoupila jsem i MR mozku, neprokázala by se borelioza tam? Jinak se cítím vcelku zdráva, jen únava, ale to zřejmě patří k životu. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel z magnetické rezonance se infekce boreliemi nepozná. Laboratorní nález - vyšetření protilátek je vždy nutné posuzovat s klinickým stavem pacienta, lze tedy odběr zopakovat, ale uplně 100% Vám infekci nevyloučí ani nepotvrdí. Přesnější metodou je vyšetření protilátek Western blotem, kdy se prokazují protilátky proti konkrétním antigenům na borelii. Pokud by bylo podezření na infekci nervového systému, pak je nutná lumbální punkce, ev. přímý průkaz bakterií genetickými metodami.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Těhotenství s kýlou
Články: Těhotenství s kýlou
Pokud čekáte miminko a...
Urologické vyšetření
Články: Urologické vyšetření
Urologie je lékařský obor...
Láska k alkoholu aneb Jak poznat závislost
Články: Láska k alkoholu aneb Jak poznat závislost
Ráno panáček na povzbuzení...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Lyžování po padesátce? Vaše kosti i klouby říkají ano
Články: Lyžování po padesátce? Vaše kosti i klouby říkají ano
Jaký je nejlepší fitness...
Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Články: Souvisí velikost penisu s tělesnou výškou?
Větší muži mají větší penis...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: