Borelioza

po náhodném setkání s jistou léčitelkou,jsem byla upozorněna,že mám boreliozu,měla jsem ten pocit již delší dobu,jelikož je to již několik roků,co jsem podcenila štípnutí klíštěte a nezdála se mi žádná reakce,kromě flíčku s bílým středem,který odezněl ,ale pozoruji od té doby,časté záněty v kloubech i bolesti nad kotníky nohou a bolesti křížě,což se mi před tímto momentem nedělo,protože to jsou snesitelné bolesti odeznívají a zase přicházejí,mažu mastičkami proti bolestem,chvíli mám pokoj a zase se objeví jinde,někde vzadu v mysli mě to neustále straší,jestli to skutečně nezapřičinilo to klíště a nnyní mě pani léčitelka vyděsila ,když na pouhý pohled a hned mi řekla,dejte se vyšetřit,máte boreliozu,dá se z krve po několika letech vůbec zjistit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, protilátky proti boreliím se z krve vyšetřit dají, i když s takovým časovým odstupem od eventuelní infekce již opravdu vyšetření nemusí být spolehlivé. Itak hodnocení protilátek proti boreliím není jednoznačné, někteří pacienti mají protilátky dlouhodobě po prodělané infekci, někomu zcela vymizí. Někdy je jejich tvorba navozena zcela nespecificky např. zánětlivou stimulací. Vyloučit by se měly i jiné příčiny obtíží, na diagnosu od léčitelky bych se příliš nespoléhala.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: