Borelióza, mononukleóza

Dobrý den, v 06/2010 jsem prodělala streptokokovou angínu, velká bolest v krku, zvětšené uzliny, únava, bolest hlavy, kloubů - bez horečky, léčba Roxythromicin, ten nezabral, potom Doxybene. Problémy jsem měla od 3.6. do 25.6.2010. Následně ústup problémů. Asi za 14 dní se objevila dýchavičnost jak v klidu, tak při námaze, nízký krevní tlak 100/65, postupně se přidávala velká únava, bolest v zádech, bolest kloubů, nesoustředěnost, problémy s pamětí. Tyto problémy nadále přetrvávají. Byl mi dělán RTG plic, UTZ břicha, EKG, sono srdce, ORL vyšetření, biochemické a hematologické vyšetření krve. Vše v pořádku, jediný výsledek Elisa pozitivní IgG u borrelia afzelii - 1.190, Igm negativní - 0.630. Po měsíci znovu Elisa IgG pozitivní, Igm negativní, WB IgG hraniční, Igm negativní. Jen mi bylo sděleno, že jsem boreliózu prodělala, o čemž vůbec nevím. Klíště naposledy koncem 06/2010. Dále mi bylo zjištěno u mononukleózy VCA IgG pozitivní, IgM negativní - prodělaná mononukleóza. Také nevím kdy jsem se s tím setkala. Potřebovala bych poradit, co dál? Mohou tyhle potíže souviset s prodělanou boreliózou a mononukleózou? Děkuji Svobodová

Odpověď odborníka:

Dobrý den! S prodělanou borreliosou ani infekční mononukleosou vaše potíže nesouvisí. Borreliosu jste skutečně mohla prodělat aniž jste si toho vědomá, setkání s virem způsobujícím infekční mononukleosu probíhá bezpříznakově dokonce velmi často. Jinak jste byla vyšetřena opravdu velmi pečlivě. Ještě bych zvážila provedení testů na některé další infekce (např. cytomegalo, chlamydie) ev. vyloučit revmatologická onemocnění, ale je možné, že tyto testy už vám byly provedeny a jsou v pořádku. Doporučuji vám proto navštívit vašeho praktického lékaře a výsledky vyšetření s ním ještě jednou probrat.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: