Borelioza, rs...nevím jak dál...

Dobrý den, mám na vás několik dotazů. hlavně jak dále postupovat. Mé problémy trvají necelé 2 roky (jen křeče v hlavě a v lýtku), před 9 měsíci mi diagnostikovali epilepsii (příčina neznámá). Nasazena Keppra, na MR mozku nalezen jen mikroadenom hypofýzy hormonálně neaktivní. Problémy se ale začaly zhoršovat - tuhnutí, mravenčení, brnění až bolest LDK, LHK, cukání oka, rtu, závratě. Prošla jsem si interní a kardio ambulancí a vše v pořádku. Nakonec mi v prosinci zjistili pozitivní boreliózu. Přeléčena 20 dní V-Penicilinem. Obtíže se začaly zhoršovat. Zhoršuje se mi paměť, zadrhávám, nedokážu si vybavovat slova. Problémy už přechází i do pravé strany těla (noha bývá hodně bolestivá - bodavé křeče), výboje v zádech, "přeskočení" vidění atd. Před měsícem jsem podstoupila vyšetření likvoru. Neuroborelioza nebyla potvrzena. Ale v laboratoři v Praze napsali k výsledku: "Vzhledem k nestandardní době od oběru do dodaní do laboratoře (veškerý materiál do 24 h) může být validita testu omezena. Mok mi byl odebrán 17.2. a do laboratoře dodán až 21.2.!!! Mohou být opravdu tím výsledky opravdu ovlivněné? Jen v séru pozitivní IGM - 1,36 proti Borellia burg. a hraniční hodnota proti Borellia garr. (WB negativní). . Opravdu se to léčit nemusí? Vždyť je to právě probíhající infekce. Mám jít někam jinam? Dále nalezeny v likvoru 4 oligoklonální pásy, jsou prý ale i v séru? Mám velký strach z RS. Může to být RS? Co znamenají ty oligo pásy? Nevím, kam už se obrátit, můžete mi poradit? Jaké další vyšetření můžu podstoupit? Nevím, jak dál, jen vím, že se to postupně zhoršuje a už to i hodně ovlivňuje kvalitu života. Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření protilátek proti boreliím metodou WB, kdy se dá zjistit reaktivita organismu proti konkrétní antigenům borelií je přesnější. Pokud je pouze hraniční pozitivita IgM protilátek v séru a v mozkomíšním moku nebyla prokázána neuroboreliosa, tak dle mého názoru léčba nutná není. Je ale opravdu nestandartní že materiál - mozkomíšní mok, byl v laboratoři vyšetřen až za 3 dny po odběru, není jasné, kde a jak byl materiál skladován, takže vliv na výsledky není vyloučen. U pacientů s roztroušenou sklerosou je až u 70% pacientů zachycena v moku oligoklonální produkce / je to vlastně produkce protilátek lymfocytu v CNS/ , které tovří oligoklonální pásy. Pro diagnosu RS je důležité provedené magnetikcé resonance, kde se zachytí ložiska demyelinizace. Výsledky bych konzultovala s Vaším lékařem, neurologem, který by měl rozhodnout o dalším postupu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x